Квартира или общежитие - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120988)
 Любов и изневяра (29663)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Квартира или общежитие
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1551 пъти
Здравейте! Не знам колко от вас са попадали на моя история, защото за 4ти път пиша история в секция, , Образование".
Момиче съм в 10ти класпи уча в икономичска гимназия в родния ми град.
Напоследък съм доста надъхана да уча и съм се ориентирала към ИУ-Варна.
Интересува ме сега как стоят нещата с квартирите и обкежитията.
Влязох в интернет и погледнах снимките на общежитията към университета. Това, което видях ме отблъсна малко, понеже виждам само една малка стая с две легла. Обръщам се към тези, което живеят в това общежитие, за да ми дадат повече информация-колко са стаите и с какво разполагат.
Не ме разбирайте погрешно-не се стремя към лукс, нито съм разглезена, просто не ми харесва това малко пространство и средата ме потиска, съответно няма да мога до уча пълноценно.
Ето защо се замислих за квартира. Гледах в интернет обяви за квартири с две стаи, но са по 500лв на месец. Майка ми и баща ми са против и държат да съм в общежитие, за да излезе по евтино. Аз съм готова да работя и да си уча, за да си плащам квартирата. Въпросът ми е:
За вас кое е по-разумно в този случай, квартирата или общежитието?
Още, разходите от 500лв. за наем до там ли свършват или има и други такси(като изключим прехраната)?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 5fd7479fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   За квартирата естествено, че ще трябва да си плащаш и сметките, което значи, че ПОНЕ още 100 лв отгоре. Ако ще си търсиш квартира, търси една стая/боксониера, може по-евтино да излезе. За какво ти е повече?
Колкото до общежитията, никога не съм била на общежитие, но ти какво очакваш? Няколко стаи само за теб ли? Повечето общежития са вид апартамент с 3 стаи примерно и в стаята си с още 1-2 момичета.За всяка има легло и бюро. Това е. За големи простостранства забрави. Отделно пък може съквартирантките ти да се окажат пълни откачалки или просто да не ти допаднат.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: e1f6166081
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти как мислиш, че няма такси ли? Изобщо как си го представяш, че хазяинът ще ти плаща сметките от по 200 - 300 лв. за отопление през зимата, интернета, тока и водата ли? Мислете малко, бе. Не е трудно.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 6a4d32e44b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Мога да ти кажа за общежитията на два ВУЗ-а - ХТМУ София и УНСС. И на двете места стаята беше малка, с по 3 легла и 3 бюра. Никакво лично пространство, да не говориме, че не се знае и на какви хора ще попаднеш - може да са някакви луди купонджии или простаци, или пък да си водят само гаджета или приятели и просто става ужас. Плюса на общежитието е, че така по-лесно се интегрираш в средата, помага ти много да се социализираш. Квартирата аз бих я предпочела, защото и аз обичам личното пространство, но наистина излиза доста по-скъпо. 500 лева ти е само наема, прехраната е отделно, но пък и тока и водата трябва да си плащаш, тоест може да ти излезе близо 700-800, даже и повече лева. Трудно е да се работи и да се учи едновременно, защото не знаеш какъв ще ти е графика, понякога има лекции и упражнения и в почивни дни или пък до много късно и може много да изпуснеш и да закъсаш с изпити или пък да нямаш абсолютно никакво свободно време.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 84e836a0c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А ще можеш ли да учиш пълноценно докато работиш?

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7a75bd8e57
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   За наем ще имаш освен тия 500 лв ами и ток и вода, което ще ти е над 100 със сигурност.
Освен това някои хора, които отдават квартири искат депозит - демек да заплатиш за 1-2 месеца напред. Което значи двойно да се плати в началото.
Аз съм в общежитие, от 9ти клас уча в друг град и съм по общежитията. Свикнала съм и на лоши и на добри условия и на лоши и добри съквартирантки.
Сега съм на края на 2ри курс и ми предстои изнасяне, сеотември не знам дали няма да се изнасям с приятеля ми или ще съм пак на общежитие (а има и да правят ремонт, което значи, че може да ни съкратят местата и да не се класирам).
Живея в ужасна стая, но въпреки товя като донесохме я щори, я плакати за стените, подложки, шкафове и нещата станаха по-добре. Сега даже ми е мъчно, че има вероятност да не вляза в тази сграда даже.
За общежитието плащам 50-60 лв с включени ток и вода. Ако съм на квартира и то сама, ще плащам минимун 100-150 лв, като ток и вода вече да не говорим. И говоря за евтините квартири от 1 стая.
А за Варна не ми се мисли просто колко ще ти трябват и за да се изхранваш, отделно и ако искаш да си купиш някоя дрешка и тн.
Помисли добре-ако си на общежитие вашите може и да имат повече възможности да ти дават някой лев отгоре.
Аз също съм твърдо против даването на излишни пари.
В общежитията има дори хора, които са с повече възможности и въпреки това не са на квартира. Помисли си.
А относно ученето в общежитията (поне в моето) си имаме читалня на всеки етаж и хората отиват там да учат. Също може и в библиотека.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 97516444ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Скъпо е и не си заслужава квартира. На първо място може да си на общежитие, да се запознаеш с някое приятелче и след това да се настаните в една стая. Или може да наемеш в общежитието една стая за себе си, което ще ти излезе на двойна цена между 130-180 лева на месец.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 7a1ff9d582
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не съм живяла в общежитие, защото учих в родния ми град, но знам от колежките ми от университета, че те си бяха ремонтирали стаяите, за да са им хубави. В най-добрия случай бяха по 2ма в стая. Не запвсички има общежития. Квартира 500лв, около 50-100лв ще ти отиват за ток и вода, зависи дали има бойлер, хладилник, колко и какво готвиш, зимата ще е повече, а ако има ТЕЦ 200-300лв.
В повечето случаи студунтите наемат и вътре живеят повече хора, примерно в двустайният по 1 момиче в стая и обща кухня, тогава идват проблемите с чистенето и миенето на общите пространства, ако съквартирантката ти е мърла. Можеш единствено да търсиш таван-ателие тип или едностайни, но във Варна ще са скъпи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker