Не ми дават да уча това, което искам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не ми дават да уча това, което искам
преди: 4 години, 11 месеца, прочетена 1761 пъти
Какво клише, а? Харесваш си университет, избираш си специалност, която ще ти е интересна, обсъждаш го с родителите си и накрая те ти казват, че няма да плащат, за да учиш, , такава глупост".
Здравейте! Момиче съм, на 17 години и уча в икономическа гимназия.
Всичко започна още преди да вляза в гимназия, когато бях решила, че искам да уча право и да стана адвокат. Баща ми беше много доволен, защото съм избрала уважавана професия с перспектива, а най-много го вълнуваше доброто заплащане, което бих получавала. Самият той не е завършил средното си образование докрай, няма определена професия, но все пак изкарва пари, както и майка ми и си позволяваме да живеем прилично, въпреки това не можем да се наречем особено заможно семейство, за това баща ми иска да работя добре платена работа.
Когато започнахме да учим право в училище осъзнах, че не е за мен, понеже материята е суха и не ми е интересно. Тогава се насочих към счетоводството, защото ми беше интерсно в началото, задачите са ми лесни и изкарвам добри оценки. Тогава баща ми пак не остана разочарован, понеже има приятел, който е собственик на счетоводстводна къща и лесно бих могла да се уредя.
В стечение на обстоятелствата обаче, отново промених мнението си. Счетоводството вече не ми е интересно. Все още съм добра и решавам задачите без проблем, но не мисля, че това е нещо, което бих учила с удоволствие в университета, следователно ще се затруднявам в изучаването му за напред.
И ето как реших, че искам да уча маркетинг и реклама.
Креативна съм, иновативна, умея да убеждавам хората в моето мнение и за това смятам, че тази специалност би била перфектна за мен.
Преди време говорих с майка ми за това и тя няма нищо против тази специалност, дори ми даде и пари да си купя учебници по маркетинг, които да си чета през лятото, понеже бях проявила голям интерес.
Реших, че ще го обсъдя и с баща ми и ето как се стигна дотук.
Баща ми започна да ми крещи, обижда и каза, че няма да ми позволи да уча нещо, с което бих изкарвала 600лева на месец.
Наясно съм, че трудно може да се реализираш в тази сфера без да имаш връзки, но вярвам в себе си и съм сигурна, че ще успея.
Споменах, че съм добра в това да убеждавам хората в моето мнение, но това не проработи при баща ми, понеже той е свърх инат и никой не може да го накара да си промени вижданията по някои теми. Той е категоричен в това, че трябва да запиша счетоводство, независимо дали ми е интересно или не и по неговите думи отказва да плаща, за да уча глупости и да си правя кефа в друг град.
Предложих му няколко варианта като един от тях беше да си следвам марекинг 4 години и след това да запиша счетоводство, за да може всички да са доволни, но не беше съгласен и пак отнесох обиди, дори и ме заплаши, че ако продължавам да мисля за маркетинг, ще ме изхвърли от вкъщи.
Бих могла да работя и да уча с цел да се издържам сама, но не смятам, че бих била в състояние да си плащам всички сметки и семестриални такси.
Какво е вашето мнение по въпроса? Вие какво бихте направили в този случай?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8a287fcb95
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мога да ти предложа някои варианти, макар че според мен е силно вероятно в 12 клас отново да си смениш мнението относно специалностите. Можеш да запишеш право или счетоводство /може и задочно/ в някой частен университет като НБУ, за жалост там обаче си е скъпичко. Този вариант ще проработи, само ако можеш да намериш пари. НБУ е частен университет, всеки влиза и всеки завършва, стига да може да си плаща. Паралелно с това, запиши в друг университет маркетинг тайно. Това, че НБУ е частен означава, че няма субсидии от държавата, тоест няма да ти направят проблем, че учиш в два университета едновременно. Майка ми е съдия, при тях има една деловодителка нова, която е 98 набор, учи право 1ва или 2ра година в НБУ и при положение че почти не посещава занятия, защото е на работа в съда, пак минава. Ако учиш и задочно, този проблем с посещението отпада. Може и маркетинга да е задочното. Другия вариант е наистина да запишеш право или счетоводство и след това маркетинг като завършиш. Честно казано мисля, че правото е по-доходоносно, а и знам, че със сигурност можеш да слееш години и да завършиш по-бързо, майка ми някога така е направила, макар че ще ти се наложи яко да учиш. За маркетинга нищо не знам по принцип, не съм наясно относно реализация и такива, но щом го разбираш, давай. Но пак казвам, смятам, че може и да си промениш мнението. Много луди съвети ти дадох, но аз знам как е да не ти дават да се занимаваш с това, което искаш и честно казано съм готова на лудости. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: e165156df4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Какво означава, че не ти разрешават? То да не е техен избор? Ти твоят живот ли живееш или техния?
Баща ти няма и средно, ти имаш амбиция за висше. Няма значение какво те влече, важното е да искаш да се развиваш и да имаш собствени цели. Остави го баща ти, ако иска да ти се сърди и ако иска да плаща. Не е длъжен да е съгласен с теб и не е длъжен да ти плаща обучението и оцеляването в друг град. Ще се справиш. Започни работа по-рано, за да може да събереш една стартова сума, с която да си помогнеш. Семестрите годишно са около 600-700лв. Зависи от специалността, но съдейки по мен и познати, обикновено един семестър е 300-350. Лятото се наемаш на пълен работен ден и пестиш, а зимата може да работиш почасово в магазин, например. Ако си редовно, ще можеш да ползваш общежитие. Там наистина не говорим за големи суми за оцеляване. Ще си взимаш храна от студентските столове за обяд и за вечеря, не всички са ужасни, а цените са добри. Има вариант дори да си редовно и да се справиш. Друг удачен избор е задочно, като си в съвместно съжителство със съквартиранти в квартира, тогава приходите и разходите ти ще са по-големи. Няма да те лъжа, тежко е и има дълъг процес на адаптиране. Ама да се обърнеш и да знаеш, че си постигнал всичко сам и си последвал мечтите си- безценно.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 3582e9c021
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Маркетинга е една от най-хубавите, престижни и интересни специалности, баща ти очевидно не разбира от това. И с маркетинга и със счетоводството може да се изкарат хубави пари, стига да се работи усърдно. На 17 години си, започни работа и учи едновременно и не му казвай че си спестяваш пари. Тези пари ги спестяваш и така ще имаш пари за няколко месеца напред, когато отидеш в университета. Търсиш си работа и учиш, няма да се притесняваш, че не можеш да платиш някоя сметка, защото винаги ще имаш резервни пари. Това бих направила аз.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: a73c71ad62
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма такова нещо като "не ми дават", щом навършиш пълнолетие. Не оправдавам родителите ти, но също така смятам, че това е тяхното мнение, на което те имат право. Ако са категорично в решението си, а ти не си съгласна с тях и твърдо си решила, че ще поемеш по този път, вземаш живота си в свои ръце, като учиш това, което искаш, но и работиш едновременно, за да се издържаш. Среден вариант няма!
Ж32

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 734948ffd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Като човек завършил висшето си преди няколко години, бих попитал баща ти- А какво е да учиш специалност, която изобщо не ти е интересна, и си там само защото мама и тати искат висшист в семейството.
Нагледал съм се на много хора, които записват нещо просто така, завършват и нищо.

 
  ...


...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 2c4603b552
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   За мен баща ти е прав, като счетоводител можеш и неприлично богата да станеш без да се налага да спиш с някой за да го убедиш в твоето мнение или нужда. Всичко е в това ти как си представяш нещата след 10-15 години.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: da4d70231c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Да обобщим- мислила си си, че правото ти харесва, после се отказваш, мислила си същото за счетоводството и пак искаш да се откажеш... е, как си сигурна, че рекламата ще ти хареса и ще се справиш? Не вярвам. Вече си избрала счетоводството така или иначе, съветът ми е да продължиш в същата посока, ще ти е много по-лесно следването. Можеш да избираш магиструра. Значи точно баща ти има най-малкото право да ти дава наклон на живота. Съжалявам, че семейството ти не е пример за успешни хора. Обаче според мен ще е грешка да сменяш професионалното направление. Имам познати учили едно, после друго... и накрая нищо. Все някой друг им е виновен.
Така, че продължи си, а междувременно можеш да се поинтересуваш от мнението на хора, работещи в рекламата, може пък да участваш в някой проект и да си подпомагаш следването. Успех ти желая!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8a40f6e158
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ти може да искаш да учиш нещо, но след това да не работиш по специалността. Много хора са учили нещо и рабтят друго.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: d248799fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Все едно моята история разказваш, мило момиче. И моят баща се държеше по същия идиотски начин и той е комплексар без средно. Моят съвет е да правиш каквото си решила и да не се съобразяваш с него.
Още в осми клас когато трябваше да си избирам втори чужд език, аз исках да уча френски, но баща ми настояваше на немски. Записах немски, но ходех и в часовете по френски, без да ми пишат официално оценки. В 9 клас се прехвърлих във френската група без дори да казвам на баща ми. Разбра едва в 11 клас, псува, крещя, обижда, заплашва, но беше късно.
За висшето пак така, той искаше право, аз международни отношения и история. Ами в моя случай беше лесно да му тегля една майна, защото заминах да уча в чужбина на стипендия. Но, на твое място бих направил следното. Записваш счетоводство, показваш му документите, че си се записала и после тихомълком се отписваш и записваш маркетинг и реклама без никакви скрупули. С диктаторите се постъпва така. Не си проваляй бъдещето. Никой няма право да ти убива мечтите, нито баща, нито майка. Баща ми си спомням, че с пяна на уста ми каза, че нищо нямало да стане от мен и цял живот щял съм да бъда гладен и безработен. Сега буквално за една година изкарвам повече пари отколкото той е изкарал за целия си трудов стаж и работя това, което обичам. Е, както може да предположиш, само с майка ми си говорим, не и с баща ми макар че не са разведени и живеят заедно, но не позволих да ми се меси в живота и се гордея с това. Желая и на теб успех, бъди твърда, отстоявай си мечтите, но ако се наложи, бъди гъвкава и не спори с баща си. Нека си мисли, че е победил.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 0cb023edf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Запиши нещо в медицинската сфера, без работа никога няма да останеш. Да учиш маркетинг наистина е глупост, счетоводството е скучно. По далече от икономика, избери между нещо в медицинската сфера и педагогика - според мен.

 
  ...

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 18d84932ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ако наистина го искаш ще намериш начин. Мисля, че с тази специалност ще имаш достатъчно време да работиш и да учиш. Ще можеш за живееш в студентско общежитие където наема е много евтин и дори и с работа на половин работен ден ще успееш да плащаш общежитие, да си купуваш необходимата храна, а дори и ще ти остават по малко пари, които да заделяш за семестриалните такси. Ако работиш на пълен ден даже ще можеш и да излизаш от време на време на заведения и да си купуваш някои необходими дрехи, гримове. Като завършиш училище вече трябва да си по-самостоятелна, вече няма да си малко дете. Хубаво е да се научиш да се справяш сама в живота и ще видиш, че това ще те прави много по-щастлива. Аз избрах медицина, първата една година родителите ми не бяха съгласни с моя избор защото твърдяха, че това е професия за мъж. Казваха ми да уча икономика. Една година се налагаше някак да се справям, почти всеки ден имах лекции от 9 до 19 часа. Беше ми трудно, но с упоритост става. Така те видяха, че явно наистина го искам и започнаха да ме подкрепят. Предполагам, че и при твоите ще стане така ако видят, че си упорита и следваш мечтите си. Пък дори и да не се съгласят с теб, знай, че винаги има начин. Ако не намираш начин значи просто не го искаш достатъчно.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 53d3a1a127
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Съвсем скоро си пълнолетна и трябва съвсем сама да си решаваш. Ако искаш обаче да останеш на "татко носи, мама меси", ще траеш и ще слушкаш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8dc6086f10
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Струва ми се че не си в чак толкова сериозна ситуация. Само обидите на баща ти ми направиха лошо впечатление, дано да не прекалява, защото ще трябва да направиш нещо по въпроса.

Колкото до образованието - ти сама каза че първо ти е било интересно правото, после счетоводството, но и двете са ти омръзнали с времето. От къде си толкова сигурна, че и маркетинга и рекламата няма да ти омръзнат по-нататък? Ако все пак си сигурна в това, което искаш можеш да си намериш стабилна работа и да си плащаш семестрите сама.
Аз съм записал задочно обучение точно защото искам сам да си изкарвам парите и да не съм толкова зависим от нашите.

Успех, дано да вземеш най-удачното решение!

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 9c01c2893b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Миличкага тя, баща ти не е на ясно с реалността. Да си топ адвокат може да си е изградил образът от филмите, да си счетоводител и още от сега да мислиш за "уреждане" от познат е малко махленско. Животът е твой и Ти трябва да решаваш. Ето 2 примера от София. Двама юристи не един. Едното умно свястно момиче, дипломиран юрист. Ходи по интервюта предлагат и заплащане точно около 600-700 лв. Не е хиена и разбира, че това не е за нея. Нейн познат и предлага да я уреди с връзки на държавна работа, заплата 700 лв. София.
Мой познат юрист, с английски език, опит 5 години, работеше държавна работа и към разни кантори, но заплащането е просто смешно и заплащане на месец на основната работа около 800 лв., . в момента учи нещо съвсем различно защото видя, че шанс няма ако не си потомствен юрист/адвокат. Заплати в счетоводни същи в страната 500-600 лв. колкото и да сте си близки, за София малко повече. И май с маркетинг и чужд език шансовете са повече, . Отвори нета и заложи професията и обяви със заплати и приеми, . че заплатата ако е от до.... значи е по-ниското.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: e9c4f277a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Бих се замислил какво мога всеки ден да извършвам, а не каква прищявка ми е дотърчала. Явно не си правиш труда да проучиш ежедневието на професиите, защото в противен случай нямаше да ти е писнало толкова бързо от другите две. В маркетинговия отдел никой няма да се интересува кого можеш да убедиш, това е работа на телефонните продажби.
Ако искаш да звъниш на хора по средата на обедната им почивка и да се опитваш да ги убедиш, че наистина се нуждаят от 6 чифта обувки за куче и застраховка за климатик, работи в колцентър за продажби. Там обаче не изискват маркетинг, само добра дикция, интонация и убедителност (и чужд език).
В маркетинга убедителност ще ти трябва пред HR отдела (за да те наемат) или ако вече си на лидерска позиция. Това обаче важи буквално за всяка професия.

Не знам какво очакваш от образованието си, но когато аз минавах тези предмети съдържанието им беше само празни приказки. Работя в маркетингова фирма (по обстоятелства, специалността ми е друга) и ежедневието ми е предимно писане на e-mail, работа с Excel и общуване с клиенти, които искренно не ги грее колко убедителна ти ще си: изпълняваш им нереалистичните нареждания или те ескалират до ръководител.
Позната работи в маркетингов отдел на друга компания, там ежедневието не е по-различно: подготвяне на кампании (за които тя препраща изисквания, останалото го правят графичните и уеб дизайнери), подхвърляне на e-mail кореспонденция, някой друг доклад на Excel.
Реалността на работното място е фундаментално различна от преподавания материал в университета и работата е точно това: работа. Монотонна, изнервяща, скучна. Важи навсякъде, не само в счетоводството или правото.

Така че ако не можеш дори собствения си баща в избора си да убедиш, далеч не си в позицията да заявяваш арогантно, че ще успееш в нещо, с което дори още не си се сблъсквала. Ако толкова това искаш, давай. Но изборите имат последствия.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 1fd18bd943
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   "Няма такова нещо като "не ми дават", щом навършиш пълнолетие. "

Има, ако си от малък град, нямаш връзки, или ако имаш такива, то семейството ти ги е стиснало. А ако са и от хората, който няма да те викнат за Коледа, нещата са особено болезнени.
Не казвам, че е правилно, че няма изход, просто казвам, че не е много лесно.

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: cfeb1456b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз мисля че, маркетинга не е сигурна профисия, защото се среща почти навсякъде и не е кой знае какво нещо. Помисли си да предишните две неща, към които си се била насочила, защото при тях има нещо повече, което може да ти помогне занапред в живота. ;)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker