Не мога да реша какво да работя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121027)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6461)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не мога да реша какво да работя
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1584 пъти
Здравейте, аз съм момиче на 16г. От доста време имам премреждия с избирането на професия. Уча в езикова гимназия с немски език. Записах се в тази гимназия с идеята да се реализирам извън България, защото мечтите които искам да сбъдна, са почти неосъществими с тези условия в Б-я. Моята идея беше да завърша средното си образование с два езика (немски и английски), да завърша едно висшо и да започна работа. Родителите ми ми предложиха да стана пилот, защото пилотите се пенсионират рано и получават високи пенсии, но аз мисля, че тази професия не е подходяща за мен и няма да издържа на такова напрежение.
Винаги съм гледала от хора по различните страни как имат неща, които човек може трудно да си позволи в нашата държава. Целта ми да си намеря сигурна и добре заплатена работа и искам да направя всички мои мечти реалност, като да помогна на семейството си финансово или по какъвто и да е друг начин, дори след време, когато имам деца де не се чувстват по малко специални от техен приятел, който има нещо, което аз не мога да им осигуря. Някои ще кажат е какви са тея мечти, които пък изискват толкова пари, за на ги направиш реалност. Проблемът е там, че искам да си купя къща, кола и да не се налага да ме издържат родителите ми( дето се вика тати носи, мама меси), защото не обичам да съм зависима или дължима на някого. Въпросът ми е, можете ли да ми препоръчате да следвам нещо, от което да имам едно сигурно, успешно и осъществимо бъдеще? Нямам претенции относно някои професии, но бих се радвала да чуя и вашето мнение. Благодаря за разбирането!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: b177e58e72
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, личи си че все още си неориентирана, и аз бях така на твоята възраст, не че съм много по-голям - на 18. Недей да търсиш мнения от странични хора какво да работиш, всеки ще ти каже това, което му харесва на него и така ще се объркаш още повече. Трябва да намериш нещо, което ти харесва а не само добре платено. Ако изкарваш големи пари, но ходиш на работа с нежелание какъв е смисъла? Успех! :)

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз бих ти предложил икономика, но не каква да е специалност, а счетоводство или такава, с която да станеш банкер. Предполагам, че ако следваш финанси е добре, но се иска много математика и за двете. Ще питаш, , В кой университет? "УНСС беше перфектен за следване на икономика, но с времето нещата се измениха-там не се учи, дето се вика и маймуна ще се дипломира там. На тези години, в които живеем, най-добър е Варненския университет по икономика. Аз лично уча там. Преподава се на много високо ниво и винаги хората ще се радват да ти помогнат.
За адвокат изобщо не мисли. Пазарът на труда се насити на адвокати, а и вече не взимат толкова добри заплати.
Сигурна професия е и доктор. Учиш си медицина, пак във Варна. Но е доста трудно, скъсваш се от учене там, ако си по-нехайна не ти го препоръчвам.
Все пак имаш още 2-3 години, докато стане време да кандидатстваш някъде и все някога ще ти дойде акъла.
А ако искаш да се реализираш извън България вече не ти препоръчвам директно да отиваш да следваш в чужбина. Сега тук доста университети имат договори с такива в други държави. Учиш си бакалавър и след това ако имаш висок успех можеш да си учиш във Франция, Швеция, Германия, Финландия, Дания. Тук във ВИНС съм 4ти курс и ми предстои другата година да замина за Англия и да уча в тамошния университет. Пък и ти покриват почти всички разходи. За мен това е най-сигурното бъдеще.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Пилот? ! Ти сериозно ли? Това е проблемът на сегашното поколение. Не слушай какво ти казват майка ти и баща ти. Те могат да ти кажат да станеш и чистач на луната само защото ще изкарваш много пари. Не знам дали си си давала сметка колко много хора в България учат нещо което не искат само защото родителите са им казали така. За това сме на това дередже. Имаш още време да вземеш решение, но не се влияй само от заплащането. Въпросът е и там да имаш удоволствие от това, което работиш и да бъдеш полезен с това което правиш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Икономика!! С две ръце!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз уча немска филология.Не записвай подобно нещо.С филология можеш да станеш учител по дадения предмет или историк.Много съжалявам, че пропилях 3 години от живота си в изучаване на това.Сега записах счетоводство и контрол задочно и си уча и двете едновременно като по икономика се явявам само на изпитите, а по филология си ходя редовно на лекции.
Избери нещо, което хем ще ти е интересно докато го учиш, но и виж каква реализация предлага и с какви професии, защото професията може да не ти хареса изобщо нито и заплащането и да се окаже че си учила нещо напразно.

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   IT-специалистите сега взимат хиляди левове на месец. Това е най-високо платената професия. Вече от теб зависи дали ще се справиш с висенето на компютъра по цял ден, решавайки матрици, изчислявайки вероятности и пр. Това е работа за хора без много свободно време.
Иначе други високо платени професии са счетоводител(особено ако вземеш счетоводството на няколко големи фирми-5те хиляди всеки месец са ти сигурни)
За адвокат недей да се надяваш. Въпреки слуховете, че взимат много пари, в Б-я е пълно с адвокати. Имаме нужда от повече доктори, еколози, учители, все професии, които се търсят навсякъде. Но имай впредвид, че ако искаш да си доктор се учи страшно много.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако ти се учи, ела във МУ-Варна. Качествено образование и гарантирана сигурност, че ще си намериш работа след като завършиш.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Икономиката безспорно е най-добрия вариант, заедно с медицината. Но вече избрала ли си едно от двете нещата опират до специалността. Пример:
-Маркетинг, колкото и престижно да звучи, не предлага професия със сигурна реализация, освен ако не си връзкар.
Хирург- търсят се, да. Но колкото и да си учил, като си нов, без опит, никой няма да те иска. Всички ще се наредят при възрастния, който е с повече опит от теб, ей така да са сигурни, че няма новобранецът да ги осакати.
Фармацията е добра алтернатива ако избереш да следваш в МУ. Но ако смяташ, че ще ти е по-лесно с икономиката по-добре избери бизнес администрация или финанси. Счетоводството не е кой знае колко интересно, пък и счетоводители-бол.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 42bba0fd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Толкова неориентирани деца ли има?
Помисли сега.. никаква детска мечта не си ли имала? Ясно е, че не се постигат тези мечти в повечето случаи, но все трябва да си мислила за нещо.
Изключи варианта да слушаш и играеш по свирката на вашите.
Имаше някакво момиче което се оплакваше че не и дават да учи маркетинг само защото нямало перспектива и добро заплащане видиш ли ти. Тя поне се е ориентирала към нещо. Отказвам да повярвам, че ти не си мислила за професия.
Умни деца ми изглеждате по начина по който пишете и по изказването ви и ви моля не пропилявайте ума си за да учите нещо което родителите ви искат само за да си избият комплексите.
Успех! Успех и на двете ви ако и другото момиче чете това;)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: a7f13dd04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Доста си амбициозна. Нормално и може би хубаво нещо за всеки тийнейджър. Само искам да ти кажа, че и 10 000лв. на месец да взимаш, пак ще си зависима и длъжна на много хора. Може да ти прозвучи тъпо, но най-богатите хора, които познавам се занимават със собствен бизнес. Каквото и да завършиш няма да те бомбардират с пари. Това е само предпоставка и час от пътя към кариерната реализация. Пожелавам ти да успееш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker