Мнението Ви за езиковите гимназии и като цяло за елитните училища? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120989)
 Любов и изневяра (29664)
 Секс и интимност (14341)
 Тинейджърски (21870)
 Семейство (6458)
 Здраве (9583)
 Спорт и красота (4693)
 На работното място (3165)
 Образование (7292)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18470)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Мнението Ви за езиковите гимназии и като цяло за елитните училища?
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 2259 пъти
Здравейте, момче съм. Надявам се да няма такава тема вече, ако има- моля да ме извините, не намерих. Годините ми нямат значение. Когато трябваше да избирам в кое училище да уча не му мислих много. Взех го много НЕсериозно и отидох в едно пропаднало училище. Пълно е с отрепки, к*рви, наркотици и тн. Главата се върти редовно през междучасията, дано ме разбирате за какво говоря. Това беше моят избор на училище, не мога да върна времето назад. Вината си е моя. Тогава не смятах образованието за важно, ама неосъзнат съм бил на 13 години. Както и да е, опитах да променя това и да се преместя в хубава гимназия , учих доста, (упехът ми беше над 5,80 някъде). Но не ме приеха никъде, нямали места. Няма какво да се прави ще си стоя там.
Нещата, които ми са много интересни са:

1. Какво е да учиш в елитно училище, много по-различно ли е в сравнение с другите по-обикновени училища?
2. Какво мислите за тези гимназии, като цяло? Хубаво ли е в тях?
3. Виждам, че в повечето такива училища постоянно ходят на екскурзии, по няколко пъти в годината. Включително и по други държави - Франция; Австрия; Германия и тн. Май там учат само деца на много заможни родители?
4. Какво поставя езиковите гимназии пред другите. Какво повече предлагат в сравнение с другите?
5. Изобщо има ли смисъл да учиш в елитно училище?
6. Какво е чувството да си заобиколен с хора, които са сериозни и мислят за бъдещето си?
7. Споделете още неща, които са по тази тема, моля.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7750f31506
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Ако искаш да попаднеш в нормално общество, т. е. в горната част на средната класа, отиваш да учиш в такова училище.
Разликата с "обикновените" училища е, че се учи истински, от учениците се изисква, съответно в тях се събират умни, способни и мотивирани хора, които утре ще са бизнесмени, разработчици, или някакви на ръководни длъжности. Дава се по-добра подготовка за Университет и т. н.
Езиковите гимназии едва ли имат някакви предимства пред елитните по точните науки (като НПМГ и СМГ) или пред икономическите. Но по принцип се знае кое училище е добро, с добри преподаватели и солидни познания след завършването, и отговорните и амбициозни родители пращат децата си да учат там. Рядко се среща някое отроче на мутрьори, чалгари или новобогаташи да попадне там, понеже тези чавета са просто тъпи и презадоволени - на тях им купуват дипломите.
Има ли смисъл - ти си решаваш! Ако не искаш цял живот да бачкаш нещо еднообразно, безинтересно и ниско-квалифицирано, според мен трябва да обърнеш много сериозно внимание на образованието си. И точно сега е моментът, не след 20 години...

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 3e03084aaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Завърших Френската гимназия и първото, което ще ти кажа е, че това въобще не е елитно училище и никой до завършването не научи добре френския език. Че децата бяха от добри семейства спор няма, но учителите настройваха децата едно против друго и има учители там, чието поведение ще нарека директно тормоз над личността - като една всеизвестна там даскалка по история. Часовете са 80 минути, което не е много хубаво - след 60-тата минута преставаш да слушаш. Има много учене по езика, но така измислено, че да взимаш уроци по материала. Аз учих френски от 2 клас и пак трябваше да взимам уроци - уроците бяха много скъпи към 30-40 лева на час. Въпросните екскурзии там са от фирмата на една даскалка по френски и са много скъпи. Ако човек не е бил в елитно училище като 133-то, ще мисли, че там всичко е нормално. А, и повечето, които заминаха за Франция, се върнаха, защото нито езика знаят, нито са им обяснили и негативните черти на тази страна. Следователно на по близо 30 те още следват наново тук. Да, дрога няма, но учениците си пушат спокойно през междучасията. Както виждаш, много не си струва.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: bb65f8a334
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз учих в елитно училище, но не беше езикова гимназия а икономически техникум. Искам да ти кажа, че в университета не преподават така хубаво както там и общо взето целия материал съм го взела в училище и сега ми е много по-лесно по някои предмети. Излязох с професия, което е плюс но реших да уча. Според мен има смисъл, било то в техникум който е хубав или езикова гимназия и в двете училища ще имаш плюсове. В едното излизаш със занаят, а от другото с езици (а те са богатство). Малко по-трудно е от нормалните училище и не е толкова отпуснато (поне при мен беше така), но наистина си струваше. Научават те на по-голяма дисциплина, възпитание, знания, които след това ще използваш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: a7765ba1dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз бях в езикова Паралелка в обикновенно училище в малък град. Втория език беше немски и изобщо не го научихме, а имахме 6. И по други предмети беше така. Ама 2-ма от моя клас учат Медицина, 2-ма са в УАСГ Архитектура, а 1 е в Англия. Така, че училището няма никакво значение. Ако ти се учи ще учиш и в най-скапаното училище. Ако не ти се учи и в най-елитното училище няма да учиш. Мене изобщо не ме интересуваше къде ще вляза и влязох заедно с няколко приятелки. И се радвам за това. Това с елитни и обикновени училища само побърква психиката на учениците.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: da21606e2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Да учиш в елитно училище означава да се сравняваш с най-добрите, конкуренцията е основен принцип в природата. Не е все едно дали ще се сравняваш с кварталните хулигани или със силни ученици с интереси и познания в различни области. Нещо повече, след завършването си ще имаш среда от познати, които работят на добри позиции, което ти дава добра база от познанства (в добрия смисъл).

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d057db602a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Казвам следното като средност от Английската гимназия в Бургас

1. Абсолютно не. Може да се каже, че е малко по-добре, но на моменти разликата е никаква: чиновете са изпочупени и надраскани, мазилката се рони, таванът пропадна два пъти, повечето даскали са нископлатени, немотивирани и даже неопитни по предмета, по който преподават; директорът е корумпиран и синчето всеки дарил 1000лв на училището може да влезе независимо от успеха, а за капак позлатеното му име се слага на стената на дарителите на входа. Не мога да започна да ти обяснявам какви диваци влязоха в това училище и как даскалите ги помилваха с перце, вместо да ги изключат, 'щото тати има пари.

2. Не, ама ще си мислиш, че е по-тобре от някой мизерен техникум

3. Болшаф. Веднъж в годината на хижа (в България) и дотам. Т'ва да не ти е частно училище?

4. Имаш повече часове език, и по-малко часове биология. Това не значи, че ще научиш езика. Езикът ще го научиш или сам, или на уроци, или изобщо няма да го научиш. Училището нищо не ти дава.

5. Можеш да очакваш малко повече от съучениците си като хора, ама не много.

6. Голям си идеалист.

7. Ако ос*реш изпита, не съжалявай, че не си влязъл в елитната гимназия, защото там е същата олигофрения като във всички останали гимназии с единствената разлика, че на хартия е по-престижна. Направо да ти стане гадно, че си изкарал хубав резултат и накрая са ти сервирали такава помия.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b2644e3e0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторът:
Благодаря за изказа ви. Очаквам още гледни точки.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: aa52569867
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Амиии, аз не излизам от т.нар. елитно училище. Общо взето моят профил пак беше език и още една хуманитарна наука. Втори език ми беше немски.
Тези, които влязоха в езикова гимназия, се измъчиха, защото след 8ми клас абсолютно всеки един предмет им беше по дадения език. А аз, след 8ми клас, всичко си ми беше на български, но и така си научих езика, имах невероятна учителка, която ни научи на него. Помня, в 8ми клас имаше обиколка из Европа, няколко държави, за езиковите не знам, но в моето вече бившо училище има.
В края на 12ти клас, ние бяхме ЗАДЪЛЖЕНИ да ходим, не се приемаха бележки просто ей така, а познати от езиковите ги освобождаваха дори и без бележки.
Навсякъде има наркоманчета, те не са само на едно място.
Понякога да не си в "елитно" училище е по-добрият избор.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 8f80f7d607
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Аз учих в 'елитна' езикова гимназия в голям български град и то в най-хубавата паралелка, където с 300 зора се влиза. Ами изобщо не съжалявай, навсякъде образованието е пропаднало, при мен също имаше леки момичета на килограм, леки момчета също, ако мога да ги нарека така, пък за трева и пушене пред училище да не говорим. За някои деца учителите бяха наясно и че са на по-тежки неща.
Никъде вече няма елитно или неелитно училище в България, всички са пропаднали, единствената разлика е, че в 'уж' елитното е пълно с деца на богати родители, които са им напомпали самочувствието, а дечицата им в повечето случаи нямат акъл за 5 стотинки.
Ж20

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 23f735ab7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не мога да се съглася с теб, че ученето в елитна гимназия автоматично те прави сериозен, целеустремен, с ясни идеи за бъдещето и т. н. Не уча в езикова, а в елитна гимназия в голям град и кандидатствах там точно от такива съображения. 1/4 от класа ми са наркомани, има хора които едвам връзват 3, има и пълни отличници. До колкото знам положение е сходно и в другите "елитни" гимназии в града. Като цяло нивото наистина е малко по-високо, повечето са привидно свестни въпреки че има и много големи боклуци, просто зависи на кого ще попаднеш. Колкото до смисъла, професионалните и езикови гимназии ти дават знания които ги няма другаде и това реално ги отличава от останалите училища. Не с какви хора ще си заобиколен, то боклуци навсякъде има. Образованието е на ниво при мен поне, но мисля че на "елитните" гимназии им се приписва малко в повече елит и слава от колкото всъщност имат. Лични наблюдения

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f523162619
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До автора,
ами ти си го написал още в заглавието на темата. Това са елитните гимназии. Замисли се защо.

 
  ...
преди: 1 година, 3 месеца
hash: a2cca1456b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Авторе, какво стана? Приеха ли те в елитна гимназия?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker