За условията в студентските общежития - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121022)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14345)
 Тинейджърски (21876)
 Семейство (6461)
 Здраве (9586)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18482)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

За условията в студентските общежития
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1304 пъти
Приет съм в Софийския университет, но единственото нещо, което ме плаши са общежитията: доколкото знам, дали ще ти се падне нормална обзаведена стая или стая извадена от документален филм за конфликта в Сирия си е чист късмет и връзкарство. Всяка статия, която чета описва ужаси и ужаси.

А аз нямам нито късмет, нито дебели връзки, така че може ли някой, който е врял и кипял в цялата работа, да обясни какво можем да очакваме аз и другите студенти от комисията по настаняване, както и от условията в самите общежития? Мизерно ли е? Ако да, какви са спецификите? Шумно ли е? Има ли чести антисоциални прояви, така да се каже, от страна на другите студенти? Моля за истински мнения, защото това, което чета е доста депресиращо.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 8fa89585ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами да мизерно е и е шумно. Постоянно се вдигат купони все пак нормално е. Иначе в стая метър на два нагъчени 3ма човека как мислиш че е? Има и някой хубави стаи ама си е до късмет къде ще те бутнат.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: b789ffe316
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И кога по-точно те приеха? Първото класиране е на 9ти юли. Да не си пропътувал с машина на времето 10 дни напред в бъдещето?

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 07c195a644
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Всички стаи са скапани. Преди няколко месеца го даваха по новините. Така, че дори баща ти са беше президента на България нищо не може да направи. Ти можеш само да учиш и да работиш едновременно и да отидеш на квартира.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5319a35b44
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Общежитията като цяло не са луксозни, това по филмите не отговаря на реалността. Аз за изцяло обзаведени не съм чувала, може и да има някъде. Това не е хотел все пак.
В друг вуз съм била, и не е лукс. Имаш на разположение легло, бюро, стол, и някакви рафтчета. Също и гардеробче. Банята и тоалетната са в стаята си и си ги ползвате, колкото сте вътре-5 или 6. В стая сте по двама или трима. Всичко друго си носиш ти, не е препоръчително да е нова техника, ясно ти е защо. Микровълнова, парти грил, минибар, телевизор, котлонче, но да не са чисто нови. Може някой съквартирант да донесе едно, ти друго. Но да ти е ясно, че рядко някой пази чуждото. Топла вода имаше, също и парно. Случваха се аварии и да няма топла вода примерно в някои часове, но това беше рядкост.
Съквартирантите са важни, все пак ще живеете година заедно. Има и шумни купонджии, такива, които са отишли само за купона. Има и тихи и ученолюбиви. Най-вече са от първия вид, слуша се чалга на поразия. Важното е да намерите компромис без да се избиете. Трябва да си готов да изтърпиш хигиенните навици на другите в стаята, да си водят гаджета, да учиш с други хора наоколо. Попадала съм и на читави хора, но и на такива, които ми свиваха и храната от общия хладилник. И това го има. Всичкo си е на късмет.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: c8e5a3b1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Във всичко общежития има партита и музиката често се надува. Ученето остава на заден план.

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: f8f2761ef3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Много от блоковете на СУ са вече ремонтирани, с дограма и външна изолация, с пропускателен режим

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d62fdee271
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Въпрос на късмет е. Можеш да попаднеш в прекрасна стая, а може да ти се стори, че си насред сцена от филм на ужасите.
Да кажем, че има няколко стресиращи фактора в началото на студентството и то по-конкретно за настаняването в общежитие. На трето място поставям битовите условия, тоест каква стая ще ти се падне. Стаята ти е най-малкият проблем. Ремонтите в кибритена кутийка изобщо не са скъпи. Удряш една боя или сменяш тапети, на пода хвърляш килим, мокет или направо си слагаш ламинат, монтираш си рафт-два-десет, закачаш си плакати, картини, часовници, подменяш матрака- готов си. Точно толкова ти трябва, за да се чувстваш като човек.
На второ място като стресиращи фактори са съквартирантите. Може да е един, може да са двама. Те може да са подредени или разхвърлени, да чистят по цял ден като Монк или да се къпят веднъж на 3 седмици и да обличат мръсните си дрехи след това. На късмет е. Може да ти се наложи да се преместиш 1-2 пъти, докато попаднеш на хора, с които да си допаднеш. А да намериш страхотните съквартиранти е просто песен. Те ще са ти повече приятели и ще се забавлявате толкова много, че университетът няма да е в състояние да те стресира изобщо. Доста хора имат зверския късмет да си намерят приятни съквартиранти от първия път, а други се запознават с колегите и дебнат възможност да заживеят с някои от тях. Да, но лошите съквартиранти не са чак такъв проблем. Може да поискаш самостоятелна стая, живот и здраве да я получиш. Може след една година да подадеш молба да живееш с еди-кого си. Възможности да се спасиш от кофти съквартиранти- много, стига да имаш търпението.
На първо място в класацията поставяме съседите. Ти ще ги чуваш, независимо как живеят тези хора. Просто някои са по-шумни от други, което ще рече, че непрестанно се вдига врява от стаята им. Чалга или техно, викове или смях, секс или рев- все нещо чуваш отнякъде. Важното е децибелите да ти понасят и самият звук да не те дразни твърде много. Не е удачно да сменяш стая след стая заради съседи, а и навсякъде е възможно да има поне един ужасен, така че спасение няма. Въпрос на късмет е да попаднеш на съседи, които почти не си стоят по стаите, които са много ученолюбиви или просто приемливо шумни.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: e2b3ef1471
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Към 2,
изкарах 6. 00 на изпита. Приет съм. Само чакам на черно и бяло да ми съобщят това, което вече знам.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 5319a35b44
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Бъди готов за всякакви съквартиранти. Такива, които ще водят мадами и няма да им пука, че има някой друг в стаята. Това за съжаление ми се е случвало, и беше як скандал после. Които нямат да ти пазят тишина, когато искаш да спиш. Които ще слушат силно музика, когато искаш да учиш. Такива, които ще ти пипат нещата без позволение. Ще ядат от твоята храна тайно, и ще се правят на ударени, че не са яли. Които ще окупират банята, и няма влизане от тях. Да им изтърпиш хигиенните навици, да не си чистят и подреждат, и други битовизми. За щастие има и свестни хора, с които се живее добре, но се иска истински късмет да уцелиш съквартирантите. Първите две години бях в стая с много добри момичета. Тихи, нямаше купони, излизаха си навън. Гаджета водеха, но нищо не се е случвало докато съм била в стаята. Когато ме няма, да правят каквото искат. Но после съквартирантите бяха като описаните по-горе.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 748055aef5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Номер 2 авторът може да се е записал само с диплома без кандидатстване.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker