Не искам вече да уча в чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не искам вече да уча в чужбина
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 2028 пъти
Здравейте! Проблемът ми е ясен от заглавието. Кандидатствах в университет в чужбина и ме приеха интересна, но и непозната за мен специалност. Това беше решение, което взех в началото на 10 клас. Преди месец завърших гимназия.
Преди две години вижданията ми за света бяха съвсем различни и исках да съм възможно най-далеч от всичко. Сега положението е много, много различно. Проблемът е, че доста трудно убедих родителите си за чужбина, а сега не мога да им кажа, че искам да се откажа. За всеки случай кандидатствах и тук, но специалността не ми харесва особено.
Мислех си да остана една година и да кандидатствам наново тук, но това означава много главоболия от моя страна и от страна на родителите ми. Не искам да ги измъчвам и тревожа отново за кандидатстване.
Знам, че и тук мога да имам хубав живот, вярвам в по-доброто бъдеще за България!
Притеснява ме и това, че вече всичките ми приятели и роднини знаят, че ще заминавам и не искам по някакъв начин да стана обект на присмех.
Според Вас грешка ли ще е ако си остана тук?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 2a240298a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Научи се да си носиш отговорността от решенията. Не можеш през година да си сменяш мнението. Сега възгледите ти били други. Ами ти сега растеш, те след още 1 г. пак ще са други. Не може всяка година да прекъсваш и да почваш наново. А ти дори още не си почнал/а да учиш и вече се отказваш. С подобно мислене до никъде няма да стигнеш. Обмисляй по-добре решенията си, защото после струва скъпо да ги сменяш.

Погледни от гл.т. на родителите ти, те са инвестирали в теб, провеждали сте хиляди пъти разговори, взели сте общо решение, те са си направили плановете според това решение, може и кредити нещо да са теглили и извъднъж им сервираш, че не искаш, още преди да си започнал/а същинското начинание. Ами това е меко казано несериозно. Налягай си парцалите и учи, може пък да не е толкова лошо и след време може да се окаже, че точно това е било правилното решение. Без да почнеш, няма как да знаеш със сигурност. И следващия път мисли по-добре ПРЕДИ да вземеш решението. Сега го приеми като житейски урок и си имай обеца на ухото.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 79baad4b74
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Просто учи три години в чужбина, а после ако все още се чувстваш така се върни в България за Бакалавърска и Магистратура. И без това повечето студенти свързват висшето с бригади на запад. Някой дори за това записват.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 9a089d5c4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Защо не кажеш в коя държава и в каква непозната за теб специалност те приеха. На какъв език щеше да учиш в чужбина. Какви са тези тайни, ние няма да ти отнемаме желаната от теб специалност. Сега пък си кандидатствала и в България, но и тук специалността не ти харесва. Кажи ни какво ти харесва, каква специалност искаш да учиш. Ти знаеш ли какво точно искаш. Ако си останеш в България не ти трябва никакво учение. Стани сервитьорка в някой ресторант на морето.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 4117667c25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз също завърших университет зад граница и ще ти кажа едно - не е лесно но си заслужава. Всъщност това което е написано 'записах непозната за мен специалност' - как да ти е позната?? Нали за това записваш, за да я научиш?!

Ако специалността ти е скучна или не виждаш реализация, говори с университета дали имат схеми за прелокиране в нещо друго което да ти е по-интересно? Там където учих аз, първата година учехме всички Бизнес, като втората вече се фокусира всеки върху профила си. Това което беше хубаво, бе че след първата година ако някой си промени мнението мажеше да прелокира в друго поле от интерес.

Не е лесно в чужбина. Трябва да посещаваш класове, четеш книги, работиш по проекти, работиш, да се переш, гладиш, чистиш, готвиш, да се адаптираш към нова образователна система на ново място в нова среда, на друг език и култура, без приятели, без семейство, тепърва отнемайки време да се социализираш и изградиш нов кръг.

Емоционално това идва много, обаче те прави по-силен и ти променя начина на мислене. Всъщност порастваш повече от колкото много други.

Провери за Пирамидата па Маслоу в интернет и виж какви нежди имаш и помисли как да ги покриеш. Наистина.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: af3d3d8089
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Погледни го като една нова възможност! :) Много хора биха искали да са твое място. Разбирам, че е много трудно да се разделиш с досегашния си живот и да се хвърлиш в далечното и непознатото, но помисли, в България не винаги може да се получи качествено образование. Ти винаги можеш да се върнеш тук след като завършил там. Мисли за това, че не отиваш там завинаги, а за нещо добро, което ще ти помогне за напред! Успех!
Е 19

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 922ff20ced
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Хем сърби, хем боли. Няма нищо лошо в това да си промениш решението. Ако някой се присмива над това, значи живее кофти живот просто. Какво искат тези хора, да се мъчиш, вместо да си избереш по-добър за теб живот? Наистина ли са ти нужни тогава? Вашите ще си отдъхнат, но и не очаквай толкова много подкрепа следващия път, когато имаш някоя идея. Ще искат първо да видят, че няма да я зарежеш. Какво пък, това е легитимно. Една година да си останеш ок, но трябва да се издържаш. Не може да виснеш на вашите след училище. Търси работа, изтегли си нещата от чужбина и живей както искаш. Не живееш за хорското мнение, нито за вашите.

Понеже съм завършила и в бг, и в чужбина, тоест, следвала съм два пъти, мога да ти кажа, че в бг образование НЯМА в сравнение със Западна Европа. Дипломата ти не важи пред никой работодател, уменията никакви - всички знаят, че бележката за стаж е от приятел на баща ти и знанията нула. Тоест, да, получават се знания, но по всичко, тоест по нищо. Широка обща култура, за която никой няма да ти плаща. Хубавите пари се дават на тесни специалисти, на хора, които са малко или повече незаменими като умения и знания за фирмата. Собствен бизнес да започнеш в бг също е бита карта. Пазар никакъв, закони няма, абе хаос. Обаче ето, хората живеят, други неща са им по-важни и ги правят щастливи. Така че избирай, променяй решенията и знай, че нищо не е окончателно. Освен смъртта.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 92e4fb5e9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Тук образованието не струва, така че щом имаш възможност отивай в чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 1e1af6acd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не се отказвай, замини да учиш навън. Аз също мислех като теб, че България е много хубава и всичко ще върви на добре и след следване навън се върнах само за да напусна държавата окончателно на 35 години. Истината е че разчиташ на конфорта и сигурността, когато си била по-малка си била по-смела, защото не си ги мислила тези неща. Хората не обичат премени, затова и често не живеят хубав живот, не сменят работното място на което не са щастливи или ни учат за да имат по-добра работа. Да когато заминеш ще ти е по-трудно, но с времето ще ти се промени светогледа. Докато учиш ще работиш нещо ниско квалифицирано, за което ще те уважават и ще получаваш заплата достатъчна за всичките ти разходи, това е трудно в България.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 0e48cb63bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Явно си доста разглезено момиченце и до сега мама и тати за взимали решения вместо теб. Стегни се малко и събирай куфара!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0918ec81bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз никога не бих учила в чужбина, умирам си от ужас при тази мисъл. Защо образованието в чужбина да е по-качествено? Вече трета година следвам в България и не съжалявам изобщо. В България има качествено образование, стига да има кой да го търси, аз научих много интересни неща. За работа - винаги ще се намери работа, стига да ти се работи. Ако изпитваш страх или съмнения - остани си тук. Това няма нищо общо с това дали си отговорна или не. Да загубиш желание за нещо, което преди ти е харесвало, не е престъпление. Може би по някакъв начин светогледът ти е променен. Може би имаш повече нужда от близките си хора. Тук има и работа, и учене - кой каквото си търси. Просто се занимавай с нещо, влагай усилия и всичко ще е наред. Насочи се мислено към някаква професия, която ти се струва приятна и ако учиш, гледай да учиш нещо свързано с нея - не е задължително да работиш после по тази професия, но така ученето ти ще е по-приятно, защото ще усещаш как действително се развиваш. Може би ще намериш своето призвание в специализирана област, а може би ще работиш по-обикновена работа - при всички случаи гледай първо да си спокойна и щастлива. Избирай внимателно, за да се чувстваш добре с изборите си. Да отидеш в чужбина само защото навремето си искала, е безумие. Щом сега не искаш - остани си. Заминаването е прекалено голяма стъпка, ако не си сигурна, че го искаш. Тук все пак са близките, за да те подкрепят. Животът не винаги върви гладко, но друго е близките да са край теб. Не говоря за приятели, а за семейство. Помисли си и не прибързвай, щом не си сигурна, най-добре е да останеш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0918ec81bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Да добавя още нещо. Едно само момиче не е редно да заминава никъде. Кой ще те защити, ако попаднеш случайно на психопат? Това, разбира се, си е мое лично мнение.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c36030ee38
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, баси изказването, аз съм момче и кой ще защити и мене от психопата? Какво значение има какъв си като говорим за психопати, и ти не си защитен от такива!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker