Придобиване на учителска правоспособност във ВТУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121135)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Придобиване на учителска правоспособност във ВТУ
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2045 пъти
Здравейте. Аз съм жена на средна възраст, завършила съм едно висше образование магистър, но не успях да си намеря работас с него. Наскоро видях на сайта на ВТУ, че предлагат различни квалификационни програми и най вече ме интересува програмата "Учителска правоспособност", която е свързана и с програмата "Заедно в час" доколкото разбрах и се придобива квалификация" учител по.. ". Днес звънях на няколко телефона на университета и, но нищо съществено не можа да ми каже жената и ми каза да чета на сайта, но там няма това което искам да знам и то е дали мога да се запиша за предмет по който аз искам т. ст дали аз мога да си избера предмета(биология химия история психология и тн. ). На сайта е споменато само че трябва да има поне 6 човека за да се сформира курс. Пропуснах да кажа че аз имам учителка правоспособност (която придобих през следването си) по предмет, който не се преподава вече. Моля ако някой е придобил така квалификация или има някаква информация да пише или предложете други варианти. Много искам да преподвам след толкова години вече разбрах че това е моето призвание! Но съм неориентирана и затова ви моля за съвет. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7abe7516df
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Завършилите курса на обучение имат възможности да работят като учители и възпитатели в държавните общообразователни или специализирани заведения, в центровете за работа с деца, като организатори и консултанти в лицензирани частни учебни заведения, като експерти в неправителствени организации и по различни социални програми. От сайта на ВТУ.

Общо взето възпитател, не учител по предмет, освен може би ако нямаш завършена биология като наука и това да ти даде възможност да работиш като учител по биология.

Аз на твое място бих записала задочна магистратура някъзе примерно начална педагогика или там каквото те интересува. Трябва да знаеш също, че често учители по биология, география, изига и т. н. обикалят 2-3 училища за да съберат нужните им часове.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7abe7516df
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   https://diuu.bg/training-diuu/diuu-courses/one-year-teaching-qualification/

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 0485b444ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз искам да бъда учител по музика и се надявам, че ще може да се възползвам от същата програма, която ВТУ предлага за квалификации. Притеснява ме това, че може да съм единствения желаещ. Решил съм да запиша първо "Начална училищна педагогика и чужд език" защото видях, че в тази специалност се изучават и музикални дисциплини (догодина ще я запиша, все още нямам висше образование).
Не знам кое е по-добре, тази квалификация, или да кандидатствам за магистърска програма в музикалната академия?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 435cb29dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много писане и нищо по-конкретно, за да се отговори адекватно. Научете се да задавате адекватно въпроси, например "завършила съм... , мога ли да стана учител по... и как, колко години да уча и къде". Не е трудно, а спестява много писане и въпроси!
Много зависи какво ти е базовото образование и каква е тази специалност, която не се преподава. С едногодишен курс "Учител по... " можеш да станеш учител по предмет, тясно свързан с образованието си. Например със специалност математика, информатика или инженерна можеш да станеш учител по математика или информатика и ИТ. Няма как да си завършила НСА и да станеш учител по биология или история например.
Ако наистина искаш да избереш предмет, примерно химия, записваш магистратура в тази област. Но ако си завършила в друго професионално направление, магистърската ти ще бъде 2 години и половина.
Мисля, че бях достатъчно изчерпателна

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 98948ebcff
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Учителската правоспособност е за учители по специалните предмети в техникумите-за учители по икономика, разни технически специалности по техникумите и тн., тоест към магистри, които нямат педагогическо образование. Разбира се, че не можеш да си избираш предмет и не можеш да станеш учител по общо образователен предмет-Химия, Физика и др. При положение, че имаш педагогическа правоспособност тази квалификация просто не ти трябва.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 34b769a8e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   До номер 4 от авторката завършила съм теология и имам квалификация учител по вероучение. Въпросът ми е дали с тази квалификация ще мога да преподавам по история примерно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 435cb29dcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   от номер 4
Това вече е конкретен въпрос. Ето че не е трудно.
Можеш, стига да изкараш курс за учител по история. Ето линк към наредба с кои специалности какъв учител можеш да станеш, има дълга таблица по-надолу: https://econ. bg/Нормативни-актове/Инструкция-2-от-1994-г-за-изискванията-за-заемане-на-длъжността-учител-или-възпитател-_l. l_i. 127254_at. 5. html

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker