Как да науча английски? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да науча английски?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2779 пъти
Здравейте. Учил съм този език в училищата. Учил съм го след това и по частни уроци доста години. Научих в превод по-голямата част от думите и спрягането на времената, и си мислех, че знам езикът заради това. Оказа се, че съм се заблуждавал жестоко. Нищо подобно не значи това. Сега като опитах да чета от новинарски сайтове на английски, изпадам в тотални блокажи. Като в небрано лозе съм. Там въобще не е като в учебниците. Повечето думи знам какво значат в превод, а смисълът на изречението въобще не вдявам. С ужас открих, че просто не го знам езикът, въпреки дългите години които съм го учил в България и отделените голямо време и средства. А като стане въпрос за английският с някой който го говори, той ми казва, че този език е супер лесен и опростен, не е като немският и повечето други езици, които са супер сложни. Вече започвам да си мисля, че съм тъп. За себе си поне разбрах, че английски не може да се научи от учители в България. Не и на нивото на което се говори в чуждестранните сайтове. Та въпросът ми е как мога в България да науча да говоря свободно английският така както го говори един американец? Вие които го говорите на много високо ниво, как го научихте, има ли някакъв високо ефективен метод?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 9e9a08527c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами така се учи английски. Напълни си речника с думи. Това е фацата. Нама как да знаеш ако не научиш. Чети статии на английски и това е. Където виждаш непозната дума, проверяваш значението в гугъл. Имаш и опция за произношение. Няма да научиш всичко от раз но в даден момент когато научиш необходимите думи, виждайки ги някъде после ще можеш да си преведеш директно. Всъщност осъвършенстването идва там, когато спре да ти се налага да превеждаш от английски на български на ум, а започнеш да мислиш директно на английски. Филми със английски себтитри, програми на английски, музика (пеенето оказва влияние за произношението). Това е. Така се учи език. Онлайн чатове с хора от всякъде, практикуване на комуникация. Аз като бях на 14 (сега съм на 26), заедно със още един приятел си говорехме на английски като излезехме ей така. Практиката помага. Колкото по-млад е организма когато учи език, толкова по-добре.

Постарай се и ще видиш ефект след година - две. Не става от раз. След няколко години пък още по-голямо сравнение ще мажеш да направиш. Това не важи само за АЕ но и за всеки език.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 9e9a08527c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От 1,

Акцента се придобива във ранна възраст като човек е подложен на него в естествена среда. Когато се развие организма, тогава става по-трудно. Отнема съзнателно усилие. Всеки има акцент някакъв. Във САЩ има над 50. Във Англия само (която и със размера на един американски щат), там пък има около 60 регионални. После имаш една камара шотландски, уилски, ирландски и прочие

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 08e8d8c9b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз съм във Великобритания от 3 години, учила съм английски от 2 клас (сега съм на 20) и още имам какво да уча. Търпение най вече мога да те посъветвам. Започни на ново. Започни от азбуката, цифрите, думите най-простите като ябълка, круша и т.н. Чети и слушай на английски, нищо че не разбираш всичко, колкото-толкова. Купи си речник с транскрипция вътре. Най добре се учи език, когато разговаряш с някого на такъв, най вече чужденец, но понеже си в България, а там освен да се подиграват друго не знаят, трябва сам да си помогнеш. Английският също е сложен, щом си започнал да го учиш предполагам, че знаеш.
Имай напредвид, че във българските училища преподават точно Аmerican English (поне в нашето беше така) и от там можеш да научиш много, но не точно това, което ти трябва. Аз бих ти препоръчала да влезеш в ютуб, там има много и безплатни уроци. Ако искаш наистина да го научиш, трябва да започнеш да мислиш на английски, упражнявай се. Например като гледаш дивана си кажи - the sofa, хладилника - the fridge... Започни да ги свързваш в изречения на ум.
В ютуб можеш да гледаш уроци както от български на английски, така и обратно, а най-лесно ще ти е да ги гледаш на чист американски английски. Ще има думички, как се произнасят, как се свързват в изречения и т.н. Друга идея, можеш да влезеш в гугъл и да напишеш “онлайн безплатни тестове на английски/американски английски. Отново по-добрата идея в случая ти е ако долу горе разбираш, да напишеш “free online Аmerican Еnglish tests” и ще ти излезнат доста, въпросите са на английски, тоест всичко е на английски и така ще ти е по-лесно да се съсредоточиш върху английския, а не да ти го преподават в клас или на уроци, поне това е моето мнение. Аз си мисля, че колкото и да го уча този език, винаги ще има нещо, което ще ми обегне. Та така... Надявам се съм успяла да обясня долу горе и ти желая успех!

П.С. При всеки е различно, може да има и хора, които са го научили перфектно само в училище и частни уроци, това е моят опит и се опитвам да помогна на момчето с каквото ми дойде на ум.

Ж, 20г.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a43bf46301
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам какво да те посъветвам – ти на родния си език не си усвоил едно просто правило, за английския се коркаш...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 9c2dca4429
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Казват, че е лесен, защото граматиката наистина е лесна в сравнение с другите езици. Обаче е труден за произношение и разбиране.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 7794408f19
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Нр разчитай да го научиш от учители в БГ. Най-добре ще го научиш, когато отидеш да живееш и работиш в англия или щатите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f567480ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм на съшото "дередже" като теб. 8-ми клас, 9-ти, 10-ти, 11-ти, в института първа, втора, трета година, после на курсове, после в Британика от Бюрото по труда по програмата "Аз мога повече". Сега ходя при частна учителка около 7-8 месеца по два пъти седмично... и не съм доволен, сричам, не ми идва бързо какво и как да кажа. А учителката ми е много добра, и красива на всичко отгоре и едвам едвам напредвам. Ако беше математика, която ми върви, до сега да съм го научил и забравил. Племенничката ми е в 11 клас и знае перфектно английски и немски и сега тъй като няма какво да прави а уроците не са и достатъчни учи Френски.
"Просто да падладеиш" както казваше един приятел

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b1108c2be3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Отиди на бригада в САЩ и всичко ще си дойде на мястото!
На 20 години отидох на бригада като спасител на басейн, мислех си че знам нещо, но се оказа че не знам нищо.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 413f96baf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Бил съм учител по английски и никога не съм преподавал в България. Все пак не смятам, че българските учители са виновни. И ти по инерция мразиш цялата държава, те така ви възпитават, вас милениумките вече- да мразите.

Просто има разлика между "учене" и "говорене". А такова нещо като "знаене", няма.
Не може да очакваш да учиш езика и от класната стая изведнъж да го проговориш. Там може да научиш граматиката и да запомниш думичките. Замислял ли се върху това? Колко думи изговори в стаята? Колко изречения произнесе? Колко различни акцента слуша? Изобщо някой казвал ли ти за жаргона, както и за съкратената форма на думичките?
При някои школи говоренето се получава, но определено отнема време и най вече ти трябват английско говорящи, с които да практикуваш.

Най добрия учител е неволята стреса. Хвани си един билет до Лондон например. С тефтер и химикал в джоба. Без телефон. Питай хората на улицата за всичко. Гарантирам ти че за една седмица ще проговориш повече от 3 месечен курс в училище.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: cb08fe19e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз също мислех, че съм го научила. Граматиката я разбирам, беше ми най-лесния предмет в училище, като фледам филми също разбирам. Отидах на кандидатстудентски изпит и изкарах Слаб 2. Останах в шок, също се чувствам тъпа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: dca49b8cee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Аз съм научила 80% от езика от ютуб, филми, статии, игри. Съгласна съм, че в училище не може да се научи, за жалост. Пусни си видеа в ютуб на англоговорящи ютубъри или филми, без значение от тематиката и си сложи английски субтитри. Често думите, които не познаваш се разбират от контекста, а ако случаят не е такъв - имаш речник/google translate.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c55ba32844
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Припомни си азбуката на английски до последната буква, да свикнеш как се произнасят буквите (звучи като за втори клас, но е много важно), чети новинарските сайтове на английски, превеждай си сам меменца, комикси, компютърни игри, гледай филми или анимации, които са ти интересни на английски без субтитри, за непознатите думи използвай гугъл преводач (сега преводача е много по точен от английски на български отколкото преди години, има и синоними и други глезотийки), лесно се запомнят... според мен английския е много лесен език, само да свикнеш с произношението, защото примерно се пише "а", а се чете "ей", другото се свиква лесно и няма толкова излишни и затормозяващи неща като при руския и немския

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 33d68bdef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Не си гу учил като хората, не са ти виновни учителите в България.
Не се зубрят думи, а се четат текстове с разбиране, конструират се текстове, говори се и се слуша.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 6789caeab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От 12-годишен гледам доста разнообразни видеа, където се говори на английски. Не ти говоря за учебни видеа, а просто видеа- гейминг, влогове и т.н. Не го правех с цел да науча езика, а просто ми бяха интересни, а българските влогове например не са от най-интересните.. Та с това нещо исках да ти кажа, че трябва да се адаптираш към слушане на английски и от части говорене- например да играеш онлайн игри и да говориш на английски. Не случайно хората са го казали- с практика се учи най-добре. И след една година например ще си научил изрази, които ги няма в учебниците, и ще си способен да четеш на английски без никакъв проблем.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 948f1fd935
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Това е супер нормално. Така се учи функционалността на езика, продължавай да четеш, когато нещо няма смисъл копирай целия израз в Гугъл и виж meaning. На мен обикновено ми излиза urban dictionary.
Представи си как англоговорящ ще си преведе това заглавие, дори да знае всяка дума "Доц. Шилев тъче на два стана за 46 бона"

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5791fa23f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Намери си занимания свързани с английския език.
Също ако не знаеш някоя дума или израз търсиш значението му английски, а не на български.
Чети книги и гледай филми и сериали.
Мисля, че тази книга ще я разбереш и ще ти е полезна:
Mel Robbins-The 5 Second Rule
Играй игри и контактувай с другите от отбора.
Така постепенно ще почнеш да мислиш на английски.
Колкото повече се потапяш в езика толкова ще ти е по-лесно да разбираш и комуникираш.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a0302cb9d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Евелина Танова, град Русе
МГ Баба Тонка

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 603639499b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Въпрос към 17-ти.
Виждам в интернет, че това е учителка с много дълъг стаж по английски. Тя дали говори американският като роден? В смисъл не само основата на която комуникацията е успешна, а с често употребяване на американските локални изрази. Налага ли и се като чете от американски сайтове да проверява от време на време какво значи еди си кой израз, чиито дословен превод не говори абсолютно нищо?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 5791fa23f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Реших да помогна с няколко курса:
Lear Real English - https://learnrealenglish.com/
При този курс ще слушаш разговори записани между американци и също така освен диалога има и файл където обясняват значението на думите на английски и текстов файл, където е написан целия текст и са написани значенията на непознатите думи и изрази.

500 American Slang | Spoken English Vocabulary Course
https://www.udemy.com/american-slang-course/
Ако искаш да научиш жаргона този курс е за теб.

Предлагам и този сайт.
http://englishanyone.com/
Можеш да намериш диалози и уроци с обяснения на думи и изрази на всякаква тематика.

Мисля, че тези сайтове ще са ти полезни.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: a8ea78ca18
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Най-лесният начин да го научиш е да говориш с хора на английски, в началото ще ти е трудно. Ама честно да ти кажа не съм кой знае колко на ти с граматиката на английския език, обаче говоря с чужденци постоянно и винаги се разбираме. Говоренето му е цаката.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: cf7f56dc71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Може би само си мислиш, че го знаеш... граматиката не е само спрягане на глаголите, има и много други теми. И речника ти сигурно не е много голям, щом не разбираш статиите. Пробвай да почетеш малко повече. Може просто да изпадаш буквално в ''блокаж'' както казваш. Щом аз разбирам статиите, а не съм учила и поюти не ползвала ползвала английски от 10 години, значи не е много трудно. Не знам много думи, но щом е свързан текст, то се подразбира.
Просто се хващаш и учиш здраво - граматика и нови думи( като не забравяш разбира се идиомите и фразеологичните глаголи, както и малко сленг няма да е излишн, дори и да ти трябва ''официлен'' английки). И много слушаш и четеш на английки и в един момент ще почнеш да разбираш и да говориш все повече и повече.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1b012ca63b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Моят английски е от курсове (Headway, всички нива), карани в България (София). Мога да кажа че ми служи отлично. Така че противно на някои мнения по-горе, в България може да се научи доста добър английски.

Моята препоръка е ЧЕТЕНЕ - много и на всякакви текстове - новини, романи, статии в уикипедия, форуми - каквото ти дойде на ум. И второто - ФИЛМИ - особено ако си ги намериш с английски субтитри (освен говора) - така че умът ти да започне да сеързва звученето с изписването.
И накрая естествено - говорна практика. По мои наблюдения, в началото се получава по-лесно ако практикуваш с хора на които също да не им е роден език..

Специално за номер 1(2) - акцентът се променя през целия живот, според средата в която го практикуваш - след година и нещо живот в Швеция - имах подчертано нордически акцент (през първите ми месеци в САЩ, често ме питаха дали съм от Швеция/Норвегия, въпреки че на вид хич не докарвам на скандинавец). След години следване в САЩ - сега говоря по-скоро като американец, макар в България да съм учил British English. Така че средата влияе много върху акцента и то доста бързо.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 5dcd6af4e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   На мен много ми помага гледането на филми и сериали с английски субтитри. Примерно, не ти се чакат българските, изтегляш си английските и почваш да гледаш. Така хем чуваш речта, хем го виждаш написано. Отначало е трудно, но с времето вече все едно
го гледаш с български и си превеждаш по слух, без да гледаш субтитрите. Хубаво е и ако общуваш с някого на английски, пиши, ако имаш познати чужденци, или ако някой приятел знае, му кажи да си пишете и говорите понякога на този език.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: cf7f56dc71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Конкретно за думите кои са полезни? Кои думи да уча? Пробвах да чета нещо и да си вадя думите, които не знам, но дали са често употребявани? Да не си напълня речника с безполезни думи?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a7cfa8ca92
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Автора: 23-ти, аз теглих скриптовете на филмите на английски и от там четях речта. Пазих това откритие в тайна, не го казвах на никого, като мислех, че съм открил топлата вода с него. А от теб научавам за същото, само че малко по-удобно. Добре, че е форумът че с моя български манталитет ще науча английският когато се оправи България. 19-ти. Ама те тия неща са платени. С риска да прозвуча като Бай Ганьо, но ми се вижда прекалено да плащам за да го уча. Особено след парите които пръснах по частни уроци толкова много години и то без особен ефект. 24-ти. Като цяло няма безполезни думи. Всяка непозната дума е дупка в речта, която потенциално може да те блокира. Като я слагаш в гугъл преводача, там се показва колко често се употребява думата. Отвори примерно msn.com почети от основните новини, да видиш какво се казва висш пилотаж в езикът, тоест както го говорят американците.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: fb6bd94884
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Благодаря за msn.com. Бях го забравила този сайт. Ще пробвам да си разширя речника чрез него.
Аз препоръчвам сериала South Park. Има доста диалог , интересен е.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: fb6bd94884
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Открих един канал за учене на английски в дискорд:
Заповядайте : https://discord.gg/Y65CXaZ , да го пробваме. Има срещи с native speaker в петък, събота и неделя. Май вече и в сряда ще има.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker