Как се става програмист? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как се става програмист?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1722 пъти
В момента работя друго, но искам да стана програмист, затова питам запознатите. Наясно съм, че ще ми отнеме може би няколко години, за да достигна нивото да започна работа макар и на най-ниското ниво. Трябва ли непременно да посещавам СофтУни или подобно или мога да се науча и сам? И ако да, достатъчно ли е да имам само самостоятелни проекти като за начало, за да започна работа? И как мога да се науча - с книги, видеа? Ясно ми е, че трябва да пиша много код, но все пак от къде да се уча? Всякакви мнения и съвети ще са ми от полза. Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: aa9f7fe5b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защо програмист? Жените не харесват програмисти.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4db4b01cfd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами аз се научих сам и продължавам да го правя. На 14 години съм и вече знам 3 програмни езика-php, python и C#. Аз чета от различни сайтове на английски, гледам клипове отново на английски и когато направя някоя грешка в моята програма я търся в интернет. Учиш се от грешките си. За по малко от година съм научил тези програмни езици. Дори вече правя игра и имам приложение което е почти завършено. Но решението е твое така че :).

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 72c4c33af2
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   По-глупав коментар от -- 1 не бях чела...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bcc811f0fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Би ли споделил(а) на колко години си и някога учил(а) ли си нещо /каквото и да е/ свързано с програмиране - било то и в часовете по информатика в училище. Че аз съм на 28 и дори в училище не съм учила програмиране, нито никъде по-късно, учих от базовия, безплатен курс на СофтУни (тази година), но страшно ме демотивира това, че не съм започнала преди 10-15 години...

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b62ac09062
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   до 4

В гимназията съм учил, но беше съвсем базово. Въпреки това обаче това все пак ми помага малко и сега като започнах да се интересувам, виждам, че макар да не знам нищо конкретно, поне логиката съм я схванал. Ако не бях учил тези базови неща, със сигурност сега щеше да ми бъде трудно въобще да схвана логиката и нямаше да знам от къде да почна изобщо.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f7682f4899
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От 4: Щом си го учил в училище, значи си по-млад от мен :)
Аз като учих базовия курс на СофтУни, логиката я схванах, в смисъл няма задача, която да не мога да разбера защо се решава точно така, но някои задачи от вложени цикли ми бяха трудни - и като видя решението го разбирам, ама май трябва да мога да решавам всичко и то бързо. И се чудя сега на къде да продължа... Дали не към Quality assurance... Или да продължа с програмирането...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b36d2555a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Започни да гледаш видеата от Софтуни по ООП, Структури от данни, Алгоритми. Започнеш ли да разбираш до някъде тези неща ще ти става все по-лесно. А Programming Basics е най-елементарното.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 4f0ac76367
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   1, аха познавам една такава - цял живот си живее на гърба на един такъв...
Роди му там едно дете, че не можа половинка... и през живота си няма 1 ден трудов стаж...
Вече са към 50-така.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: faaf34d48a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Аз съм програмист вече 11 години. При мен нещата тръгнаха още от много малък - зарибявах се по компютърните игри и съответно исках да мога да правя игри. Да вложа моите идеи в дадена игра, да могат другите лапета да я играят и тн. Нямаше още интернет по къщите тогава - тъкмо взеха да навлизат интернет клубовете (97-98 година). Ходех по клубовете да чета как се правят игри, понеже не знаех абсолютно нищо. От там разбрах що е компилатор, що е библиотека, що е език за програмиране и тн... и така лека-полека, четейки туториали в интернет (които копирах на дискети и после вкъщи четях) започнах да уча С и една библиотека за графика и звук (Allegro се казваше, тогава неща като OpenGL и DirectX тепърва навлизаха масово). И така години по-късно продължавам да пиша на С и СРР (така го пиша, защото символът плюс не излиза тук), но съм добавил малко Python, bash и тн. езици, основно за тулчета. Работя във фирма, занимаваща се с ембедед(вградени) системи. Тоест, не пиша игри, но поне пак правя нещо интересно.

Понеже вече навсякъде има интернет сега е изключително лесно за който желае да стане програмист. Всичко е въпрос на желание. Изясняваш си какъв програмист искаш да си - какво искаш да програмираш - приложения за корпорации или държавната администрация, игри, уеб сайтове (от страна на сървъра или от страната на клиента?), вградени системи (на ниско или на високо ниво - т.е. дали искаш да пишеш драйверите за Андроид телефони или приложенията за ттях; или пък искаш да пишеш софтуер за таблото на автомобили - но дали в кърнъла или в GUI частта?), машинно обучение (появяват се такива стартъпи в България) и тн. има много други области на програмиране. Може да се водиш и по езика - дали искаш C, CPP, Python, Java, Ruby, PHP, C#....

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker