НБУ или СУ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

НБУ или СУ?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 2605 пъти
Здравейте! Предстои ми да кандидатствам следващата година и се интересувам в кой от двата университета ще получа по-високо ниво на образование. От Пловдив съм, твърдо съм решила, че тукашният университет не е на ниво и затова търся алтернатива в София. Търся мнение от хора, които имат или са имали реален достъп до поне един от двата университета, както и актуална информация. Предварително искам да кажа, че съм запозната с развитието и упорития труд, който трябва да се положи за двете специалности, с които съм избрала да се занимавам. Няма да ми се налага да работя и искам да си използвам времето пълноценно- ще посещавам всички възможни лекции и курсове. Ученето в никакъв случай няма да бъде проблем, свикнала съм, знам как се учи, години наред съм пълна отличничка, освен това съм любознателна и отворена към новите неща. Желаните от мен специалности са Журналистика или Връзки с обществеността. Въпросите са ми:
1) Кой университет предлага по-добра подготовка?
2) Къде материалната база е по-нова и практична?
3) Преподавателите в кой от двата университета са по-компетентни в областта?
4) Заслужават ли си парите, дадени за НБУ?

Благодаря на всеки отделил от времето си, за да ми бъде полезен! :))

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 45c93d7aad
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, аз съм студент в НБУ и ще ти споделя моите впечатления.
Различните програми в НБУ имат своите особености, но в основата на целия университет е една концепция - практическо обучение. Нямаме "типичните лекции", при които преподавателят диктува, а ти бързаш да запишеш всичко. Целият материал за съответния курс е достъпен в повечето случаи още в началото на семестъра - под формата на презентации и текстови файлове. Повечето учебници и книги са качени в ПДФ формат в платформата за електронно обучение "Мудъл" или са достъпни в Дигиталната библиотека на НБУ. Лекциите преминават като дискусии и преподавателите очакват диалог със студентите.
Относно материалата база - НБУ е университетът с най-добра материална база в България - говоря както за общите площи и зали, така и за специализираните зали. Само за студентите от моята специалност са обособени 4 лаборатории с последен модел техника. Компетентността на преподавателите не се заемам да я коментирам - няколко мои преподаватели работят паралелно и в СУ.
Дали си заслужават парите - определно да. Ако на човек му се учи, НБУ предлага като бонус много допълнителни възможности - например втора безпалтна специалност, ежеседмични семинари, публични лекции, обмен на студенти и прочие. Отделно има много възможности за стипендии и намаление на таксата.
Много хора гледат пренебрежително на НБУ, защото е частен университет, но нивото е наистина високо. Факт е, че както навсякъде, и в НБУ се приема много студенти, но до края на първата година много отпадат, разочаровани, че не чак толкова лесно, колкото са си мислели. Моят випуск започнахме 120 човека, сега сме под 70, а колко ще завършат е друг въпрос.

Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: b99b9dcc49
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   В НБУ е ад. Никакво образоание и ред. Казвам ти от личен опит.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: c8ed9e8ed3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Естествено че СУ! Другото е подигравка с образованието.
Виж МАМА ако иска да изкараш някаква тапия там, и тате е готов да плаща - НБУ е по-лесния (и предпочитан) вариант.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 08d204069c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Няма да ти давам съвет за университет. Ще ти дам съвет за специалността. Личи си, че си грамотно момиче - тези специалности са доста под нивото ти.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ab1fdd1adb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   1) За тези специалности и в двата не е добре. В СУ не им пука дали си учил, а в НБУ дори не се налага да ходиш.
2) В НБУ
3) И в двата са горе-долу еднакно ниво, но не искат да предават никакви знания.
4) Не

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 59ff201b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Като човек, който учи в СУ с ръка на сърцето ти казвам да бягаш от там. Преподавателите са злобни, заядливи, с остарял метод на преподаване, а за базите да не говорим. Стари, пишат с тебешир на черна дъска, хлебарки и дървеници. Няма материали, от където да си набавиш нужната информация освен от това, което си написал в лекцията. Лично мое мнение поне за моята специалност. Не знам в останалите факултети какво е положението.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: bc52533e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Потресен съм, че изобщо мислиш НБУ за университет. При това нивото на СУ е трагикомично, та си представи какво е в НБУ. Щом нямаш проблеми с издръжката, не разбирам защо не учиш в чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 1993c5d6fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Вероятно ще бъда много оплювана, но за мен частните университети са доста качествени. Аз съм в частен, не съм от София и не уча там. Но в частния университет, какъвто е и НБУ получаваш всякакви удобства, освен знанията които придобиваш. Няма значение с каква слава е университета, ако ти се учи-ще учиш. Като имаш възможност, защо не?
Много приятели влязоха в НБУ и изобщо не са разочаровани. За тези, които са в СУ не мога да кажа същото.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 25ee24c22d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Журналистиката като специалност е на много ниско ниво във всички университети в страната. Масово излизат "журналисти", които дори не могат да пишат правилно, а какво остава да имат нужните теоретични и практически знания. Братовчедка ми тази година ще бъде четвърти курс, специалност "Журналистика" в СУ, споделя ми, че някои от преподавателите се заяждат, методите са остаряли, дава се само суха теоретична подготовка, която по-мързеливите студенти, които са мнозинство, така и не успяват да асимилират и след време да използват в практиката си на журналисти. За тази професия по-важна лично за мен е практическата част, въведена чрез иновативни и интерактивни методи. За НБУ вече не знам, там нямам преки наблюдения, но като цяло съм чувала, че материалната база е в пъти по-добра от тази на СУ, но пък и таксите са доста високи, все пак е частен университет.

Един съвет от мен : Ако си решила да ставаш журналистка, кандидатствай българска филология и после запиши магистратура журналистика - така поне ще имаш по-широк поглед върху литературата, критиката на произведения, а и ще излезеш със сигурност с по-добра грамотност, която винаги е плюс, независимо с какво ще се занимаваш.

ЗАРА

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 977f922f00
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   СУ! То цялото висше образование в България е пародия, но да го кажем така, в СУ е една идея по-малко трагично.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 11d30951a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   НБУ си заслужава.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker