Българска или славянска филология? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Българска или славянска филология?
преди: 4 години, 9 месеца, прочетена 1164 пъти
Здравейте!

Тази година ще бъда 12-ти клас и ми предстои кандидатстване във ВУЗ. Спрял съм се на тези две специалности, съответно - българска или славянска филология в СУ. Университета съм го избрал категорично, но за специалностите се колебая, та затова искам да попитам, има ли някой, завършил една от двете специалности, или учещ към момента? Ще се радвам да ми кажете кои са плюсовете и кои минусите, какви са изискванията, преподавателите, а също така и реализацията след завършване? От малък имам интерес към литературата и творческото писане, затова съм се спрял на тези специалности.

Ще се радвам да чуя мненията Ви.

Б17

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 месеца
hash: 73e0de2c53
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Реализацията след завършването е една и съща мизерно заплащане.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: ea66c2f602
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Славянска филология завършват директно магистри със същите степен на българистика, която и Българска филология (те пък са само бакалавър). В този смисъл е по-разумно да запишеш Славянска, но и ученето и четенето са двойно повече.

Относно реализация - всичко зависи от теб. Университетът само те насочва, но няма да ти намери работа, няма да те "бута" или нахъсва. Може просто да доразвие качества, които вече имаш. Можеш да работиш много неща, като стандартните са преподавател/журналист, но много са в съвсем различни сфери - маргетинг, реклама, всякакви организационни дейноcти и общо взето неща, далечни от специалността. Кол центровете също обичат филолози, ако останалото се провали. ;)

Преподавателите са добри и интересни в по-голямата си част. Някои са особняци, но нищо кой знае какво. Винаги ще ти мпомогнат и се радват на внимание от студентите. Отново си е твое задължение да учиш и да се подготвяш, от тях може да очакваш насоки, помощ с курсови работи или за пътуване по програми/курсове.

Материалиът е страшно много, често за една седмица трябва да се четат по 3-4 (дебели) книги, статии, научни трудове и т. н. Програмата е плътно запълнена. Заедно с литературата има и много езикови дисциплини (морфология, синтаксис, езикознание, история на езика, старобългарски и какво ли не), които аз намирах за крайно отегчителни. Искам да кажа, че няма да се занимаваш само с литература и специалността няма много общо с лежерно четене на романчета. Обикновено е бързане, зор и занимавка с литератури (славянски), към които трябва да имаш специфичен интерес. Има курс по западноевропейска литература, където също са набутани всевъзможни книги. В един момент не изпитваш никакво удоволствие от четенето, направо ти става противно.

Славистите учат 3 езика - основният, който са си избрали или са ги приели (чешки, полски, сръбски, украински, словашки май бяха); втори задължителен и трети - руски. Западни езици можеш да изучаваш също, но трябва да се сформира курс и да ходиш отделно. При Българска филология имаш руски и друг славянски по избор, доколкото помня.

Общо взето трябва да си отдаден фен на дисциплината и да полагаш здрав труд, за да има смисъл. Ако едно време бях със сегашния си акъл, не бих записала филология за нищо на света. Трудно е, тегаво е и наистина е за хора, готови да учат оконачания, префикси, суфикси, през кой век кое окончание се е използвало в долна Моравия и да четат на старославянски като луди. Пак казвам - само за изключително отдадени хора без захаросани представи за четене под на върбата кичестите клони. Поради тази причина огромен процент отпадат още в началото. Разгледай сайта на факултета, може да ти стане по-ясно - https://www. uni-sofia. bg/index. php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_slavyanski_filologii/ueb_sajt

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f9189908db
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   За мен това не е така, един филолог може да работи не само като учител, но и като журналист, преводач, публицист, литературен критик, творец (писател). Освен това най-важното е, че при една такава специалност се получава базова грамотност, която никога не е излишна, за каквото и да е различно направление в бъдещето. Има много интересни и разнообразни дисциплини, които си струва да бъдат изучавани дори и за обща култура. А след това може да се избере магистратура в някое друго направление - примерно икономическо. Варианти с филологията има 1000, докато с някои от така наречените "елитни" специалности възможностите са къде-къде по-ограничени и незадоволителни.

Впрочем вече дори учителите взимат добра заплата, около 1000 лв. в малките градове, в големите вероятно са и повече. Най-важното е човек да кандидатства това, което го влече, а не каквото му кажат мама, тати, баба, стринка и т. н., защото в крайна сметка не те ще учат 5 години избраната от тях специалност и после ще я работят още 35, нали така? Времената се менят и скоро пазарът ще се пренасити от медици, фармацевти, медицински сестри, архитекти, юристи и т. н. и печелившите професии ще се обърнат. Хубаво е човек да се подсигури и да си има едно наум в тази насока. :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 54c2ec3cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз не бих избрала нито една от двете, защото учиш страшно много, а след това ставаш учител и гледаш как другите ходят на море и по екскурзии в чужбина. Малцина стават журналисти или пишат статии в сайтове, те обаче не са толкова добре платени.
А примерно с една дентална медицина си осигуряваш един хубав живот, също може и да работиш на територията на ЕС с дипломата от България.
Просто един ден, като завършиш и се замислиш ще си кажеш, защо инвестирах толкова труд и време в нещо, което е доста безпредпективно?

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 861daa02f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Славянската филология е по-добра според мен, защото можеш да се реализираш като преводач по славянски език (полски, чешки и др. ), също така и като екскурзовод, преподавател по славянски език и литература, има и други професии, свързани с реализацията на специалността. Определено в нея има какво да се научи. Вярно е, че в момента може би не са от най-търсените езици, но човек може да намери реализация с тази специалност.

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 748a3706f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   По добре българска, щом интересът ти е писането, а би могъл да работиш и като учител, но най-добре нито едната.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 месеца
hash: 21bef1f5e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Стига с тая дентална медицина! Нали за да имаш пациенти трябва да си достатъчно добър, а това значи да не си втренчен в евентуалните пари. Да не гонворим че и там пробивът е труден и много често става дума за фамилни истории, потомствени стоматолози. Досега можеше да работиш по разни програми в UK, обаче в близко бъдеще се съмнявам, че ще е така. Тогава - да, завършваш тук и отиващ да вадиш зъби в Англия, но в България нещата изобщо не стоят така.
до автора - филологията, каквато и да е е тежка дисциплина. Но ако имаш афинитет към език, литература и думи изобщо, това е твоето нещо. Славянската филология е с една идея по-добре от БФ като реализация впоследствие. Но пък кълването е няколко пъти в повече.

 
  ...
преди: 4 години, 9 месеца
hash: f9189908db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Според мен кандидатствай това, което те влече отвътре. Все пак вече навсякъде гъмжи от юристи, лекари, фармацевти, архитекти, инженери и т.н. Мисълта ми е, че дори завършвайки подобна престижна специалност, не е гаранция, че ще си намериш работа. Не е казано, че с филология задължително ставаш учител, има разнообразни магистратури, които можеш да запишеш, да вземеш друга специалност за две години - можеш да го комбинираш с нещо икономическо, възможности бол.

А за тези, които казват, че тези специалности са ограничени или безперспективни - много, ама много сте зле. :)

ИВАНА Х. /23 год./

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker