Желаната или доходоносната професия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Желаната или доходоносната професия?
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 1316 пъти
Здравейте, уважаеми читатели!
Допитвам се до всички ви за съвет относно моята бъдеща професия. През септември ще съм абитуриент, 12-ти клас и времето си тече и тече. Мечтата ми е да стана професор по химия и да бъда лектор в университет, а също и да се присъединя към БАН. Дилемата ми се предизвиква от факта, че родителите ми не са против избора ми на професия, но ми казват, че трябва да се насоча към нещо друго, тъй като мечтаната за мен работа не е особено доходоносна, а трябва да помисля и за парите, които ще изкарвам с труда си.
Няма как да оспоря правотата на думите им, тъй като наистина са прави. Най-лошото е, че времето напредва, имам само няколко месеца на разположение, а не знам кое да избера – доходоносна професия или тази, за която мечтая отдавна и която ще ме направи щастлив.
Да, ако избера да уча за някоя по-доходоносна професия, може би ще печеля добри пари с труда си, но не знам дали ще изпитвам удовлетворение от това. В същото време, ако избера да уча физика и химия, ще съм много удовлетворен от това, но заплатата, която ще получавам, няма да е кой знае колко висока и няма да мога да осигуря най-доброто както на себе си, така и на семейството, което се очаква да създам. Именно това предизвиква огромна дилема в мен и поради тази причина реших да се консултирам с вас, за да допълня гледната си точка и да си помогна в избора на реализация.
Най-сърдечно ви моля за съвет и съдействие относно наболялата в мен дилема!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: a770c516fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Проблемът е, че нямаш никаква идея какво точно представлява желаната ти работа. Няма по-гнусна работа от тази в БАН - състои се от лъжене и мажене и прикриване на огромните пропуски в познанията и изобщо на некадърността.

НО... няма никакъв проблем да учиш химия или физика и да си имаш доходоносна професия. Добрите химици не е като да взимат малко пари. Просто забрави за кариера в "научните" среди. Там не парите са проблем.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: b824f71110
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Моето скромно мнение е, че с желана професия при добър късмет човек може да направи и пари, но при нежелана в най-лошия случай ще е некадърен и принуден съответно да не практикува, а в май- добрия случай няма да е щастлив с работата си!
Като химик можеш да бъдеш освен учен също и инженер,ако си много добър- и консултант по екологични въпроси
например или в хранителната и козметична индустрия можеш да изобретиш иновация, да станеш добър преподавател.

Твърдо за желаната професия и с пожелание за доза късмет

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: a9e9798adb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Учи това, което ти харесва. Но изкриви мечтата си - химиците в България не са добре платени, наистина. В София мой приятел с магистър химия взима 750лв нето за много дълги работни дни. Заплатата му ще се покачва в бъдеще, но към настоящия момент върхът, който може да стигне е 1000-1200лв и то след години. А тогава навярно и това няма да е нищо. Работи за частник. В БАН наистина положението е в пъти по-лошо, а и за да станеш професор също ще минат много години. Не си заслужава! Но си заслужава да изкараш тук бакалавър и да заминеш за чужбина за магистърската степен. Там не е по-лесно. Даже е много трудно. Но възможностите, които имаш там да се занимаваш с интересните за теб неща и да получаваш читава заплата, са по-големи. Ако си напорист, ще стане. Ако не си, където и да си е без значение.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 24a3f528b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   За бан не знам как стоят нещата, но аз уча специалност свързана с химията, физиката и различните им подраздели. За момента съм 2 курс, но при професорите -химици с които съм имала досег са доволни от ппофесията си и от заплатите които получават. Много от тях участват по международни проекти, тяхни собствени компании или нещо друго. В зависимост от точната специалност, която си решил да запишеш и магистратурата която избереш да караш може да се насочиш към различни свери. Някои са по-доходносни за момента, например етеричните масла, козметиката и тн. Други се очартават да добият популярност след няколко години. Съветвам те да запишеш това, което ти е интересно и след това да прегледаш магистратурите които предлага твоят университет, дали има договори с чуждестранни университети или тези в другите държави. Другото нещо е да гледаш преподавателите не само университета и да провепиш поне бегло с какво са се занимавали, научните им трудове и тн. При мен се получи много голяма изненада, защото поради объркване в последният момент в чуждестранен университет се записах малко на майтап в университет който никога не съм го слагала в сметките и винаги съм подхождала подигравателно. Но попаднах на професори, които ми скриха шапката със своите постижения и отношение към предмета.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 327fbcb632
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Наясно ли си че БАН са мафия?
Брат, създал си си илюзии.
Виж как става:
Първо учиш за доходоносна професия.
Започваш работа.
Издигаш се.
И след време ставаш професор или преподавател.
Трябва ти житейски опит за да си учител, още повече пък в университет!
На бас се хващам че родителите ти са нясно, но за да не ти пречат са повдигнали въпроса с парите за да те разобедят.
У нас в 8 клас дойде нова млада учителка по български език и литература и какво стана според теб? На нищо не ни научи. Всички се дразнихме как ще вземаме матурата в 12 клас.
Сега съм 11 и имаме нова много готина госпожа по български. Възрастна е и явно има много опит. В самата сфера.

Та искам да кажа че трябва първо да работиш нещо свързано с химията, чак след това след доста опит да се присъединиш към мафията или така наречените БАН. Ама до тогава ще си разбрал що за стока са.

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: fbf84c141d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе на прав път си, не се колебай. Няма професия, с кото да не можеш да печелиш, ако си наистина добър в нея. Имам приятел, който изкарва майка си и баща си като (сега ще паднеш! )... дизайнер на хапчета. Химик е, работи дистанционно за чужди компании. Нали си представяш какво прави? Когато производителят пусне ново лекарство на пазара, таблетката трябва да има някакъв вид, но не може художник да ти я нарисува красива, а именно химик, защото е наясно съставът й каква форма предполага. И не само във фармацевтиката има хляб. Хранително-вкусовата промишленост, производството на пластмаси, пречиствателните станции, то практически не се сещам за сфера, в която да не са необходими химици.
Имам и друг приятел, който направи огромен бизнес с унищожаването на токсични отпадъци. Тук пък задължително трябва да си химик, за да прецениш как да предпазиш околната среда.
Но най-важното е, че това, което работиш, ще те прави щастлив, а за да успееш в една професия, трябва наистина да я обичаш. Иначе няма значение какъв ще си - физик, шофьор или счетоводител. Аз завърших първо художествената гимназия, после литература. Гък не казаха родителите ми, въпреки че с литературата доста ги изненадах, баща ми ми беше предложил да се насоча към архитектура. На пръв поглед би трябвало с тези специалности да умра от глад. Е, не не умрях, даже доста добре се справям защото разбирам от това, което правя и го обичам. Обожавам да работя с текстове, минавам за един от добрите редактори и имам много ангажименти. Мъжът ми пък е електротехник - и той наистина обича жиците и не може да се отърве от клиенти, направи си собствена фирма и се справя чудесно.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker