Курсове и сертификат по английски, заслужава ли си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Курсове и сертификат по английски, заслужава ли си
преди: 4 години, 8 месеца, прочетена 2889 пъти
Мъж на 28 години. От около 4 години работя в Англия.
Английският език винаги ми е вървял доста добре, още от ученическите години. В студентските години почти нямах лекции свързани с английския, малко го бях позабравил, но винаги си стоях на някакво ниво. Четох си разни статии на английски, общувах с някои чуждестранни студенти и тн.
Завърших и реших да поработя в Англия, и съм все още там. Там общувам с англичани и с хора от други народности на английски. Но се събирам и с много сънародници с които си говорим на български.
Следователно си тъпча на едно ниво по отношение на езика. Естествено мога да се оправя, да попитам за посоките, да си купя нещо, да водя разговор на средно ниво.
Попаднах на един английски сайт свързан с тестове по владеенето на езика. На майтап исках да направя тест, който да покаже на какво ниво съм. Теста беше за време- два астрономически часа.
Направих го след работа, изморен, имах и други дразнители около мен. Свърших теста за час и пет минути. Доста на бързо го притупах, но направих 77 от 120 точки. Нивото ми излезе над средното. Така че останах доволен.
Мисля след 1-2 години да се завърна в България и например да инвестирам в себе си.
Ако взема някакъв курс по английски, дали бих си намерил работа свързана с езика. Говоря за работа в България. Един познат се прибра в БГ и в момента работи в колцентър с английски и взима доста добри пари.
Ако изкарам курс, то какъв трябва да бъде. Чувал съм, че имало различни нива, така да се каже.
Аз НЕ съм завършил езикова гимназия, но ако имам сертификат, бих ли могъл да си намеря някаква работа с език- преподавател, преводач и тн.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3b1198d4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   T'ва мечтите и аспирациите в живота ти да са да работиш в кол център...
К'во значи добри пари? На повечето места плащат малко над хиледарката, което е на ръба на оцеляването в София.

ЧЕТИРИ ГОДИНИ живееш в Англия и нивото ти е средно? Изобщо не мога да разбера как може да тъпчеш и нивото ти да е същото. И какво означава "да попитам за посоките, да си купя нещо" ?! Това го може и баба ми, която няма завидни познания по езика.

Безумие е да прекараш толкова много време някъде и да не говориш съответния език fluently, при все , че тук става въпрос за английски, който е най-достъпният и субективно един от най-лесните езици за научаване.

То от едното нищо и никакво гледане на английски/американски контент в YouTube, филми и прочие, човек за няколко години добива умения за проста комуникация от по-сложен характер.

Сега, ако зенитът на вечерта ти е да си пуснеш Слави и с приятелчетата да си говорите простотии на български... е нормално да си тъпчеш.


Сертификат не ти трябва. Когато се явяваш на интервю, за позиция, която го изисква, на място директно им става ясно за какво иде реч. Някои компании имат собствени тестове за оценка.
Естествено няма да ти навреди да изкараш един Cambridge сертификат, но трябва да е повече от FCE.
Цели се в CAE минимум, ако разбира се се решиш.

Аз работя само на англисйки, в компании, които са мултинационални и никога не ми е потрябвал сертификат.




Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 013489141f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Когато бях ученичка, ходех на курсове, но останах недоволна. Аз съм старателна, занимавам се много, но в едно от нивата не научих нищо ново. Сякаш ме върнаха назад. Учителката не знаеше значението на думите и като я питахме казваше да си ги търсим сами у дома в речника. В почивката си пишеше как се произнасят думите за да може да си проведе урока. Супер смях. Пари на вятъра и сертификат, който не струва нищо, повярвай... по-добре вложи парите в нещо друго.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: da638c517e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Курса може да ти е полезен от към граматика и тем подобни. Реално обаче зависи останалото от теб. За да говориш, трябва да знаеш думи, както и да практикуваш произношение. На работа ако те наемат, ще ги интересува повече колко добре говориш и пишеш, от колкото какъв сертификат имаш. Хартията е иначе удостоверение запположен труд. Не е гаранция. Колкото до курсовете, единственият без давност е този на Кеймбридж.

Най-добрият вариант е просто да практикуваш, което трябва да идва от вътре.

Колкото запработа в call centre, да трябва ти език и ще ти е от полза за да получиш работа там. Можеш да изкараш и различни курсове които да те развиват.

Отвори сайта Reed.co.uk и провери секцията с курсове. Имя много и различни, както и такива с намаление на 10 от да речем 500. Има курсове за различни умения, квалификации и тем подобни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: d85f8c1834
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   1, не се чуди, има маса хора, които работят и живеят в дадена страна с години без да знаят езика. Ако работи с българи, живее с българи и общува предимно с българи, авторът може и цял живот да изкара в Англия и да си остане на същото ниво. В Чайнатаун сигурно също повечето не знаят английски.
Това ме разсмя: "мога да се оправя, да попитам за посоките, да си купя нещо" :-) Че аз това го правя без проблем в почти всяка страна, в която отида, без да знам езика :-)
Авторе, не знам какво разбираш под "ниво, над средното", по-ясно ще е да го определиш по европейската езикова рамка от А1 до С2 и да се запишеш на съответен курс. Кеймбриджките сертификати са признати в цял свят, така че действай

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: acb10729df
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Ей номер 1, какъв ти е проблема? За някои научаването на език е много лесно, за други не чак толкова. Аз например също не възприемам английския бързо. Също ще записвам курс за да вдигна нивото, не заради сертификата, това е просто една хартийка. Няма нищо лошо в това, че авторът владее средно ниво и е супер, че иска да го вдигне. Стига курсът да е добър, а не отбиване на номера.
Ж19

 
  ...


...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1e00b8b808
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

6.   От автора.
Влизаш в БГ сайт/форум за съвет и информация- без да те познават, казват колко си прост и некадърен.
Братанчо, за теб говоря.
1. Това за колцентъра беше пример, който дадох.
2. Всъщност говоря доста добре английски, но не и на някакво академично ниво, както например би говорил някой българин завършил в Харвард.
3. Под "да питам посоките и тн." имам предвид, че с англичани не говоря за ядрена физика или за молекулярня биология, а просто за всекидневни неща, свързани с бита и с професията която извършвам.
Но като цяло говоря английски съвсем свободно. На много хора съм изисквал NIN-ове, иншуранси, банкови сметки и прочие.
4. Чалгара Славчо не го гледам, не съм от тези които хвърлят салфетки и се бият по дискотеките. Ти ме изкара някакъв супер маргинал, чак ми стана смешно.
Като си толкова преуспял, кадърен, красив и божествен, защо пишеш като най- големия комплексар във всички теми. Човек като теб (за какъвто явно се имаш) не би трябвало да се занимава с подобни дейности. Ти си на всяка манджа мерудия, а такива хора обикновенно са без работа и цели в живота.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 836cd868df
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако имаш възможност извади си сертификат, все може да ти потрябва. Например имам познат, който се явява на конкурс за работа и едно от условията за кандидатстване беше да притежава такъв сертификат.
Знам, че в България има оторизирани фирми, при които можеш да положиш изпит по езика, но с нищо конкретно не мога да помогна. Поразпитай и давай смело! Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0f8865cd98
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Еми влез в английски форум тогава! Тъкмо ще се упражняваш...

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 77f0e150ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Братан коментира най-добре във форума. Браво, чичо Братан Black Sabbath

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 044056f8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей, авторе ! Аз бих те посъветвала още сега да започнеш курса по английски, защото си в средата и практикуваш. Помисли за курс на място. Спомена, че работиш и съответно трябва да бъде вечерен курс или по скайn, като по скайп може пък учителя да бъде от България и да ти излезе по евтино (внимавай, защото сума народ се хвалят колко са на "ти" с английския, а са "гола вода" с говорене и произношение). Имам и много примери, където хора с години ходят на курсове с големи групи и не могат да говорят.
Моят съвет - почни курса веднага. Приеми го като интестиция в теб ! Можеш да работиш в кол център след време, да. Но с добър английски ти се отварят и други врати.

 
  ...

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 158a0b3b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Има смисъл от курсове, но ако се водят от англичани или американци. В нета има много учители американци предлагащи уроци по езика. Препоръчвам A.J. Hoge.

Най-удобно е да се чете или слуша книга на този език и гледа филм или сериал и тн. Голяма част от книгите са написани на лесен и разбираем език и мисля, че много хора могат да ги разберат.
Колкото повече занимания има човек с езика толкова повече неща може да научат.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: c93a2b7a43
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Естествено, че, има смисъл. Учи език, яви се на изпит. Ходиш ли на курс, учиш ли постоянно и всеки ден усещаш разликата. И аз съм в чужбина, лятото е. Нивото ми е В2, не уча активно в момента и вече усещам, че давам назад. Посещавай курс, чети постоянно, занимавай се с нещо което ги харесва, но на английски и ще има резултат. Иначе и още 20 г. да си там и ако нищо не правиш, няма да има никакъв резултат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 186c483e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   B2 First (FCE)

C1 Advanced (CAE)

C2 Proficiency (CPE)

Тези сертификати са най-високите и доказват способност да се използва езикът на ниво над средното за работа и обучение, както и квалификация на високо ниво, която дава възможност за работа и обучение в над 20 000 университета, компании и държавни учреждения по целия свят.

С2 е нейтив спикър. Ако можеш С1 или поне В2 да изкараш ще бъде доста добре. Може сам да се подготвиш за изпита има много учебници. Изпита има слушане - текст към него един въпрос с няколко отговора и ти трябва да оградиш соето е вярно, четене с разбиране - четеш текст и пак избираш верен отговор. Писане - има зададени параметри и трябва да напишеш писмо примерно за кандидатстване за работа и говорене. Говоренето пак по план примерно да се представиш, да опишеш картинка и да направиш диалог. На говоренето винаги са двама изпитващи и двама изпитвани, ти правиш дялога с другия човек, който се явява за същото ниво.

Ако изкараш курс по език и се явиш на изпит би ти било трудно, защото не познаваш формата на изпита, ако изкараш курс за подготовка за изпита само пък може да ти липсват думите и граматиката за нивото, което искаш. Би било хубаво да изкараш курс за съответното ниво и после запсъщото ниво примерно за подготовка за FCE.

Моя съвет е ако записваш курс да е 1-2 пъти седмично, защото така се учи по-добре макар и доста бавно. И езика никога не е излишеш, дори и да останеш в Англия ще имаш повече възможности за по-добра реализация.

Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 3b1198d4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Авторчо, пише се "обикновеНо" ;)

Аз работа си имам, дори в момента си alt и tab-вам и си проверявам к'во се случва. Защото ме разнообразява, капиш?
За целите дори няма да коментирам, защото като те чета, и три живота да блъскаш, а аз да спра в това положение, пак ще ме дърпаш за шлифера.

За да си fluent не е нужно да говориш за ядрена физика, което най-вероятно не можеш и на родния си език, защото не ти е в сферата!


Съвет ти дадох, палячо, и ако малко беше погледнал отвъд разбираемото ми възмущение, как някой, който живее n-на брой години в дадена държава, не си повишава нивото, щеше да кажеш "А, благодаря".

Сертификат НЕ ти трябва. Практита ТИ трябва.


П.С. Безуиме е да си мислиш, че spodeli.net е сайт за информация.



Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0c111f2059
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Братане, спри да ми използваш псевдонима за личната си изгода, смешен си вече.


Black Sabbath

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 1e00b8b808
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   От автора.
Благодаря за препоръките. Още не съм се записал на курс, но се подготвям. Използвам сайтовете "englishteststore, englishpractice" и др.
Правя си тестчета, проверявам си нивото, чета и тн. Малко по малко напредвам.

 
  ...
преди: 4 години, 8 месеца
hash: 0e5a2e99ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Има и идея да учиш английски в БГ. В училища Европа например Alpha, ж. 30

 
  ...
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 40fbb91aef
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ако си в Англия и ти трябва език, за да живееш и работиш в страната може да изкараш ESOL (English for Speaking Other Languages). Tова са най-подходящите курсове с практическа насоченост за хора, чийто пръв език не е английски.
Започват от ентрънс три нива и после левъл 1 и левъл 2. Във всеки колеж ги предлагат. А кое ниво си се вижда като ти направят един тест в началото и после те разпределят. Сега може и онлайн да ги има. Освен граматика се учат и неща като традиции и живот във Великобритания. Накрая имаш изпити за speaking и reading.
Отделно някъде има и курсове по британска култура, в които са застъпени неща като история, етикет, кухня, празници, музика и др.

Чети книги, слушай радио 4 както и talking books от библиотеката може да си взимаш и да слушаш докато си вършиш някаква друга работа. Тук целта е да си тренираш слуха.
Ако е за работа едва ли някой местен работодател ще ти иска сертификат за езика, но то си е за теб. Ще се научиш на етикет и някои правила, които са много важни в устната и писмена комуникация. А комунинацията е важна в общуването на всякакво ниво. Иначе ще се чувстваш като абориген.
Аз съм изкарала тези курсове и съм доволна. Учителят ни беше много добър.

Вече ако искаш да имаш сертификат по английски с цел преподавател ти трябват друг вид курсове-може би пръфешънси от Кембрич или някакъв учителски сертификат... или университетски курсове за преподаване на езика.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 9 месеца
hash: 3b66ec2a2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Не смятам, че подобен онлайн тест доказва истинското ти ниво по езика. Яви се на TOEFL или Cambridge.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker