България или Холандия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120502)
 Любов и изневяра (29536)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7269)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18349)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

България или Холандия?
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 1844 пъти
Здравейте, още отдавна се бях насочила да следвам в чужбина и тъй като сега ще съм 12 клас трябва вече да знам къде и какво ще следвам. В началото много ми се искаше във виенския университет, заради града, качественото образование и това, че там не гледат толкова дипломата, тъй като моя успех не е от най-отличните (но разбира се не пада под 4. 50), но проблема е, че там специалностите с английски език са ограничени, а не искам да следвам с немски език. Та накрая като изключих немско-говорящите страни, скъпата Великобратания и още страни, останах с Холандия. Поразучих някои неща за там. Разбрах, че намирането на общежитие/квартира там си е доста трудно и особено ако не е на място. Отделно, че са и доста скъпички наемите. Университетите там не са безплатни, но не са и скъпи. Та наскоро започнах да се замислям и за България, но не знам каква реализация ще имам, ако завърша тук. За сега съм се спряла на психология или журнилистика и комуникация, но мисля, че с второто, ще имам по-големи възможности, въпреки че психологията ми е най-интересна. Та както и да е, замислих се за България, заради спестените главоболия и парите, които могат да се спестят. Отделно ще съм си в позната среда и също така няма да се налага да хвърлям още пари за IELTS. Ако ще е в България ми се иска да е в София. Вие какво мислите? Каква реализация ще имам тук? И българските дипломи признават ли се в чужбина?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 7b2518b5b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   В България не остана кой една гайка да завие, но сме пълни с психолози, артисти, певци, модели, плеймейтки, културисти, ММА бойци, журналисти. Няма кой да отгледа два домата, но има кой да ти каже коя компаньонка, пардон, манекенка си сложила силикон, колко кубика, и на кое място се намира в ранглистата на силиконките. Бай Ганьо да не е прост да бачка занаят? Ше бачкат балъцити! Ганя само ше си бара мъдити/клиторчиту и ше прибира пачкити.
Класика в жанра си избрала, само трябва след бакалавър психология да запишеш магистратура туризъм и от работа няма да можеш да се отървеш.
Извинявай за грубия ми стил на писане, не искам да ти убивам ентусиазма, но не искам и да те лъжа.
Все пак, за да не съм безполезен както например психолог, бих те посъветвал какво да учиш - стани лекар. Лекари се търсят и ще се търсят. Пак ще работиш с хора и ще решаваш техните проблеми, също като психолога, с тази разлика, че лекаря наистина е полезен, а психолога само взима парите за нищо. Честно казано и проститутка е по-полезно за обществото отколкото психолог!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: bd84e62af6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Всеедно да питаш Бангладеш или Холандия.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e6be024fe8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Следвай сърцето си, а не другите. Все пак това е твоя живот. Всеки може да ти дава акъл, но никой няма да разбере какво ти е. И на мен ми повтаряха „Стани лекар, фармацевт”, ама все хора, които не разбират изобщо от тази професия. Не на всеки му харесва химията и биологията все пак. Помисли си много добре и сама реши. Все пак това са твоята мечта и твоят живот. Няма да изживяваш нечиий чужд. Аз сега записах нещо, което сама реших и ще видя какво ще стане. Но щях да бъда много нещастна, ако слушах хората. В Холандия, в България, няма значение. Важното е ти да обичаш професията си. Нагледали сме се на сърдити лелки. Успех. :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 99e00dbd10
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Разбира се, че Холандия! Каква ти България?
Да не би в България да са те родили, отгледали, образовали? Съответно ти нищо не ѝ дължиш и трябва да реализираш знанията и уменията си в Холандия...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: bd84e62af6
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   До 4 не съм автора но страшно ме издразни. Нищо не дължа на България - гадно образование, лошо отглеждане и най-вече факта че ме родиха в тази дупка, която нямам търпение да напусна!

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2567ee9718
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Номер 3, каквото дължи го фължи на родителите си, не на тази изтърбушена държава. Тук средното образование не е безплатно!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 3b66c75e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   6, свободен си да напуснеш. Знаеш ли - това е резултатът от 30 г. безкраен явно преход незнайно към какво - ей такива същества с абсолютно изкривена ценностна система. Готов си за там, те такива им трябват. Ама да не вземеш да се вреш в сподели оттам, ще ползваш холандски, немски или английски сайтове. Ако можеш.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e249b8abb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   #6, щеше отдавна да си напуснал, ако на Запад някой се интересуваше от поредния чистач без език и възпитание. Чужбина е за хора с характер и стойност, поемащи отговорност за живота си, а не мрънкащи неудачници като тебе, на които за всичко България им е виновна. Тук мрънкаш за отглеждане и корупция, там ще цивриш за дискриминация и ксенофобия. На една утайка все нещо друго ѝ е криво. Сега спами някоя друга тема с импотентната си злобичка.

По темата:
Казано искрено авторке, с психология или журналистика никъде няма да се реализираш, България или другаде. В България се претъпка с психолози, колко години подред е най-търсената в СУ. Нивото на тази специалност е на нивото на философски факултет: рехава дисциплина, лоша реализация, никакво вещество зад материала. Не знам защо жените се впускат в това, казвайки колко интересно било. "Интересно" не е повод за висше образование - 4-годишна платена обвързаност, на която после ще разчиташ за работа. Отвори jobs. bg и виж колко психолози се търсят, колко им плащат. Най-добрите ти шансове с такава диплома е после да с мъчиш да ставаш HR. Има шанс за добра кариера, но залагаш на "ако". Няма да коментирам журналистика/комуникация, защото поне в САЩ това вече е синоним за безполезна диплома.

Гледай към истинска специалност, която един ден ще ти доведе кариерен път - счетоводство, ИТ, медицина, фармацевтика, и т. н. Психология, философия, литература, история, тези хуманитарни лигавщини можеш да ги четеш в свободното си време, не е далеч толкова сложно. После избери накъде да отидеш - дали чужбина или тук, чак след като разбереш какво искаш. Не е нужно веднага да хукваш от гимназия в университет. Ако работиш (дори почасово в някое заведение) и се ориентираш към нещо в рамките на една година, това е далеч по-добър вариант от записване на нещо, което после ще се окаже, че е неадекватно.
Дипломата ти е сертификат за квалификация и компетентност, отнема време, търпение, усилие и пари. Не си базирай тази квалификация на нещо, което ти е "интерсно". Заложи на стабилна работа. Имаш ли кариера, тогава имаш шанс да се оглеждаш за интересното.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 69554146c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Реализацията си зависи само и единствено от теб - колко си пробивна, амбициозна, дали влагаш старание и упоритост. Първо се изясни каква специалност искаш, а после се насочи към висше учебно заведение.
Образованието в Холандия е на по-добро ниво, както сочат и световните рейтингови системи. Университетите там са два вида: по приложни науки и теоретични. За да избереш най-добрия вид според желанията ти, трябва внимателно да разгледаш учебната програма. Добре е журналистиката да се комбинира с друга специалност - филология, хуманитирана наука, социална наука, икономическа дисциплина... Така ще увеличиш шансовете си успешна реализация. (: Намирането на квартира или общежитие не е особено трудно, от повечето университети са отзивчиви. Но поне 800 евро (поне! ) на месец трябва да отделяш за наеми, храна, други разходи и т. н. Имай предвид, че там повечето се придвижват с велосипеди и, ако купуваш от там, не са особено евтини.
В България също можеш да изучаваш психология или журналистика, в голяма част от университетите дипломата е международно призната. В СУ "Св. Климент Охридски" психологията за поредна година е най-желаната специалност, с много висок приемен бал и за момчета, и за момичета. Голяма част от завършилите я не се реализита като психолози, но използват наученото в живота. Във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК - СУ) има четири специалности: журналистика, връзки с обществеността, книгоиздаване и комуникационен мениджмънт. Ако избереш Журналистика, има две разделения - телевизия/радио/печат, както и култура/вътрешна политика/международни отношения. Това ти позволява да специализираш в една област (примерно Международна печатна журналистика), но и да имаш понятия от всички сфери на медиите и комуникациите. В Нов български университет (НБУ) можеш да съчетаеш специалност психология със специалност журналистика (това е т. нар. minor програма, възможна е при завършен първи курс с минимум добър успех). В НБУ я има също възможността да учиш психология на английски (Psychology).
Ако искаш да останеш в България, но да се обучаваш по чужда система - избери Американския университет в Благоевград. Не съм сигурна дали имаш високи шансове за стипендия, понеже сподляш, че дипломата ти не е отлична, но... Има я специалността "Журналистика и масови комуникации", отделно можеш да я съчетаеш с друга специалност. Има и богат избор от подспециалности като Съвременни езици и култури, Антропология, Философия и религия...

В Австрия е на високо ниво публицистиката, което се различава от журналистика. Но, както сама каза, трябва да владееш немски език. (:

Във Великобритания таксите са високи, но има възможност за студентско кредитиране.

Между другото още ти е рано, но има интересни магистърски програми, които съчетават медиите с психологията. За пример мога да посоча дистанционната програма "Публични комуникация и социална психология", която предлага Бургаският свободен университет.
И още нещо: диплома по журналистика не е гаранция, че ще си намериш добра и доходоносна работа. Медийното пространство изиска много, много самодоказване. Ако желаеш да се реализираш в България, по-добре запиши журналистика тук и специализирай в чужбина. Така в хода на следването ще създадеш контакти, ще натрупаш опит в местни и други медии (а стажът е изключително важен), ще придобиеш по-голяма увереност. Една диплома - независимо дали от роден или чуждестранен университет - не е гаранция, че ще бъдеш добър журналист/публицист. Хъс, талант, креативност, дар слово - това са неща, които трудно се придобиват в университета, да не кажа никак...

Д. С.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: c536526f9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   С тези специалности реализация без връзки няма никъде. Образованието навсякъде в Европа не струва и за жалост не е много по-добро от нашето. В чужбина обаче ще се срещнеш с друг тип хора, ще израстеш като човек, ще придобиеш самостоятелност. Ако останеш тук, само ще се дразниш, че си изпуснала възможност. В Холандия обаче е бая скъпо. Не говоря за таксите, а за цената на всичко.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9391dfce80
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е, че как Божена Панделиева, сестрата на лицето на СДС стана журналистка без образование? Кой ти гледа образованието като вадиш връзки...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: c1975c467c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Номер 9, не мислиш ли, че пресоляваш манджата с това плюене по хуманитарните специалности? ! Далече съм от мисълта да оспорвам явно популярната теза в тази тема, а и в обществото като цяло, че лекарите, програмистите и изобщо специалистите по точни науки са по-търсени и полезни за обществото от психолозите, историците и журналистите, примерно. Но, не мислиш ли, че:
1. Човек трябва да учи това, което му е на сърцето и после да му доставя удоволствие работата, а не да работи нещо, което мрази? ! То по тази логика и Йохан Щраус-баща е натискал сина си Йохан Щраус-син да учи търговия, защото нали музикант къща не храни, но в крайна сметка синът се разбунтувал и започнал да композира, в резултат на което станал доста по-добър композитор от баща си.
2. Едно общество, в което всички са лекари, счетоводители и програмисти би било много скучно, дисфункционално и бих казал, невъзможно. Това е все едно да кажем, че тъй като сърцето, мозъкът и белите дробове са най-важни в човешкото тяло, другите органи не ни трябват или хайде, не толкова радикално - тъй като дясната ръка ти е по-важна, можеш да си отрежеш лявата. Тъпо, нали?
По същия начин и с хуманитарните науки.
Затова изводът е:
3. За почти всяка специалност има място под слънцето. Обществото като цяло има нужда от добри журналисти, репортери и анализатори. И кой трябва да върши тази работа според теб вместо журналистите - лекарите или счетоводителите?
Като са лигави и безполезни психолозите, защо се ползват такива и в училищата и в полицията, и от всички елитни спортисти? Част от шампионските олимпийски отбори по ски на Австрия, Норвегия, Германия и САЩ са неизменно цяла група спортни психолози. Защо са им? Не им ли стигат лекарите и масажистите? ! Защо не си вземат един програмист или счетоводител да ги мотивира тези състезатели? !
В България има все по-остър недостиг на учители. Кой трябва да преподава български език и литература, история и география на децата - лекарите или програмистите? !
При международни дипломатически преговори, кой е по-полезен, някой с хуманитарно образование, което познава историята, културата и народопсихологията на другата страна или някой програмист или лекар? Защо тогава консултанти и експерти по междукултурна комуникация се наемат от огромни корпорации при разширяването им? ! Защо ИТ фирми не си ползват програмистите ами наемат хора с хуманитарно образование да им правят маркетинг и ПР кампании, логота, нови дизайни на продукти, етикети и т. н.? ! Защо това не им го вършат толкова безценните програмисти? ! А, като идеш на някоя екскурзия до Прага примерно, кой искаш да те разведе из града и да ти разкаже за историята и архитектурата му, лекар или счетоводител? !

Това показва, че не трябва да изпадаме в крайности. Както не е добре всички да са психолози, журналисти и културолози и да няма доктори и инженери, така не е добре и всички да са доктори, инженери и счетоводители. Обществото има нужда от широк спектър от специалисти и за всеки има място под слънцето, стига да си разбира от работата. Аз също съм хуманитарист, но без да се хваля, само от частни уроци по английски език и преводи на документи като заклет преводач правя доста повече пари от бивши мои съученици с професии като счетоводителка, химик и дори от някои програмисти и лекари. Никога не съм имал проблеми с реализацията си на пазара на труда и не виждам защо трябва да убиваме ентусиазма на едно момиче, което иска да учи психология или журналистика. Която и да е от двете специалности, съчетана с отличен английски език ще й открие професионални възможности и тук и в чужбина. Ралица Василева дори до CNN стигна. Много международни медии търсят кореспонденти с отличен английски език и знаене на местния език. Забележете кой предава обстановката около изборите в България, Казахстан или Румъния за ВВС или Deutsche Welle - местни хора, с отличен английски или немски език. И повярвайте, тези хора вземат много повече пари от кварталния счетоводител или личен лекар, ако е само до парите, но ако говорим за удовлетворението от работата, няма сила, с която да накараш мой приятел спортен журналист, отразил 6 световни футболни първенства и обиколил света да се забие в някакъв офис и да си боде очите с приходи и разходи над екселски таблици, защото това било сериозна професия, а неговата била лигава. Нали затова светът е интересен, защото е шарен. Не може всички да сме сериозни и праволинейни счетоводители и програмисти. Трябват и лигави въздухари с по-богато въображение и способността да описват нещата с повече от 1 дума.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 3 месеца
hash: 83d5a70c34
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Минаха повече от 3 години и ми е любопитно какво се случи с авторката? Какво реши в край на сметка, доволна ли си?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker