Дилемата между НБУ и СУ... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120497)
 Любов и изневяра (29536)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7270)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18349)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Дилемата между НБУ и СУ...
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 6215 пъти
Здравейте, 12 клас съм и както ми предстоят матури така и избор за университет. Решила съм да следвам графичен дизайн, понеже обичам да се занимавам с фотошоп, обработка на снимки, до една степен рисуване и правене на лого. Много ми е трудно да избера университет, защото винаги е имало и ще има различни мнения. Единственото, което знам е че трябва да си нареда приоритетите, но това също е неясно, защото няма как да знам дали ще имам работа другото лято, че да изкарвам достатъчно пари. Колкото до това, което намерих е- Плюсовете в НБУ са: по-хубава база, включен стаж, че мога сама да направя програмата си и че ако отсъствам някой ден мога да видя урока онлайн има PDF формат лекции и т. н. Минусите са че е двойно по-скъп от СУ и то на семестър и до колкото разбрах гледат с криво око на дипломата след като я взема, защото си мислят "А тя е завършила НБУ те там всичките минават. " и реално може да е така, но аз бих дала всичко от себе си за да се науча на дадената професия. Колкото до СУ плюсовете е че е евтин и е по-престижен университет по-квалифициран и дипломата се признава на много места. А пък минусите, за които знам от приятели, които учат там е - базата им е по-изостанала и учителите си предават лекцията и просто искат да си ходят. Наистина ми е много трудно да реша какво да правя... Може ли да ми дадете някаква насока по която да реша кое да избера?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 2a77eb1a31
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здравей. Аз съм трета година студентка в НБУ, но с друга специалност. Искам да ти кажа въобще да не се колебаеш и да дойдеш тук. Наистина е доста скъпо, но имам приятели, които учат това което ти искаш и са доста доволни, всичко е ново, наистина има доста материали онлайн които можеш да видиш и като цяло смятам, че ще научиш доста. СУ наистина е престижен, но учителите там са възрастни и моя приятелка учи там и ми каза, че нищо не разбирали от новите технологии, така че какъв фотошоп ще научиш не знам. Аз също си мислех, че в НБУ се минава лесно, защото плащам, но не е така. Вече четвърти път оставам на изпит, по моя вина, защото не учех, пробвах да дам пари, за да мина обаче номера не мина и сега уча, за да мина изпитите.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 48d15b5e27
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Това е като дилемата дали да си купиш шофьорската книжка, или да си вземеш успешно изпитите и кормуването, и да си я изкараш...

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 9279b573a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Висше по графичен дизайн е пълна смехория. Изкарай някой курс и почвай работа. Ще научиш повече и ще ти излезе по-евтино. Никой, който търси дизайнер не иска диплома, а ти гледа портфолиото. Колкото до разликата между двата университета.... И двата са на по-ниско ниво от добрите гимназии като СМГ или Немската. Все пак в СУ-то може и нещо да научиш, а НБУ-то е... нямам думи. Единствен плюс би било, ако живееш в "Овча купел".

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 62a399ffa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Като човек учил в СУ и прекъснал за да се запише в НБУ ще ти кажа че парите там са напълно оправдани пък и не даваш пари за учебници и тн които във су ще трябва да дадеш така че това компенсира до някъде.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22c2beda8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Софийския е институция. НБУ е само даване на пари, пари, пари и пак пари.

 
  ...


...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 1df041c587
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Да, СУ е по-елитен университет от НБУ, обаче лисва гъвкавост за работещите студенти и затова тези, които работят избират НБУ.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: e91a3432ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   СУ, разбира се. НБУ е трагедия!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 6ccf84a192
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От авторката: Много благодаря за бързите отговори ще кандидатствам и в двата университета пък времето ще покаже :)! Поздрави на всички! Ако има още някой, коъто учи в едно от двете места ще се радвам да чуя мнения.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22b21bd608
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №3, по принцип си прав, но по принцип. Много графични дизайнерчета се навъдиха и на по-сериозни места искат диплома, за да стопират точно такива, които си мислят, че могат достатъчно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 1ec22c1a40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Има курсове за графичен дизайн и програмиране и са доста добри, може да комбинираш такъв курс с някаква задочна спецялност от университет и да изкарваш пари докато учиш. Всичко написано е така, както е написано. Кой университет ще избереш зависи лично от теб, аз избра СУ за магистратура и останах доволна, но изборът ми беше заради финансовите ми възможноти. Много от преподавателите в СУ ходят и в НБУ.

 
  ...

...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: fe96bb894f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Студентка съм в СУ. Но ще споделя, че по-доброто място за обучение по ТОЧНО ТАЗИ СПЕЦИАЛНОСТ определено е Нов български университет. Ако става въпрос за право, наука (биология примерно), филология, политика - щях да те насоча към Софийски университет, защото той е водещ в тези (и редица други направления). Но за модерни специалности като Графичен дизайн смятам, че НБУ ще ти даде по-добра основа и подготовка. Базата им превъзхожда тази на Софийски университет, разполага с модерно оборудвани стаи. Преподавателите им са практици, което е особено важно за специалност като тази.
Една позната следва Графичен дизайн в НБУ и е доволна - имаш възможност да изготвиш индивидуална програма според предпочитанията си, ти определяш заетостта си (дали всеки ден по няколко часа или 2/3 дена плътни занимания), можеш да се освободиш от изпити, ако ходиш редовно на лекции и упражнения и се справяш с поставените задачи. Освен това, ако си достатъчно мотивирана и имаш успех над Добър 4, ще можеш да запишеш безплатно втора специалност (добро съчетание е "Графичен дизайн" с "Реклама", примерно).
В СУ специалността е нова и липсва информация. Една приятелка се пробва, имаше висока оценка на събеседването (над 5, 00), но местата бяха малко и не успя да се класира. Тук е обсъждано обучението по графичен дизайн в Софийски университет "Свети Климент Охридски": https://www. bg-mamma. com/? topic=978068. 15 Можеш да се свържеш с момичето, написало позитивен коментар. (:

Решението ти е важно. Моят съвет е да отидеш на лекции и на двата университета и да прецениш кой стил на преподаване повече ти допада. В НБУ организират и Ден на отворените врати. Дори да си от друг град, не вярвам Вашите да не ти позволят да посетиш София за два дена (дори и учебни), за да добиеш представа за различите висши учебни заведение.

PS: В Националната художествена академия (НХА) има бакалавърска специалност "Рекламен дизайн". (:

PS2: Приемът и в СУ, и в НБУ е на сходен принцип. Изисква се да представиш портфолио с твои материали (рисунки, графики, илюстрации и т. н. ), а кандидатстудентският изпит представлява събеседване с изпитната комисия относно творбите ти. За НБУ се изисква и полагане на ТОП тест (тест за общообразователна подготовка). Примерни тестове има качени в сайта на университета. Ако избереш да се готвиш за НБУ, решавай възможно най-много тестове и при висок резултат имаш възможност да кандидатстваш за стипендия за успех. Има дори пълни стипендии!

Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: c7b4c43d8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Познавам човек записал графичен дизайн в НБУ (и аз съм от НБУ но в друга специалност) той е много доволен от обучението си и бих искала да добавя че и в моята професия се изсиква работата с фотошоп и съм много доволна от преподавателя който ни води курсовете по фотошоп така че според мен НБУ е по добре от СУ и дипломите от НБУ са признати и са търсени (преподаветеля ми го каза това)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6644be56fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   НБУ много по-модерен университет.
СУ си е "велик" за връзкари от времето на "великия" бай Тодар и още по-"великия" СССР.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1f67dc6ecc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Избери университет в София или чужбина.
В провинциалните градове в България, университетите са пълна трагедия! Силно НЕ препоръчвам университети извън София или чужбина. Реализацията, възможностите за работа, придобитите връзки са в пъти повече в големия град, отколкото в ЮЗУ, РУ, ШУ и т. н.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6ccf84a192
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   До номер 13, благодаря много и на вас и на всички останали. Всъщност съм си от София и не е проблем за мен местенето в нов град, както при други хора. Относно приема тази година завърших, кандидатствах и ме приеха в СУ с изобразително изкуство, тъй като за графичния дизайн наплива беше жесток и от 24. 00 максимален минималния беше 24... , което според мен е лека подигравка. Приемат 15 човека - 8 момичета и 7 момчета и за кого по-напред място и така общо взето смятам да запиша курс по графичен.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 727f6ebb20
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   А пробва ли да кандидатстваш за "платените места"? Там таксата беше горе долу колкото в НБУ, но пък се влиза по-лесно... Мен ме приеха платено филология и таксата ми е 1610лв семестъра, но пък бала ми не е особено добър и нямах много шансове с държавна поръчка, а така или иначе се чудех между НБУ и СУ, в НБУ семестъра щеше да ми е 1800, така, че то все тая ;)

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6ccf84a192
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Не мисля така. Видях цените и в СУ платено Графичен дизайн е 2200 семестър, 4400лв годината. Което го прави по-скъпо и от НБУ, където семестъра е 1800, а годината 3600. Имах познати, които кандидатстваха платено графичен и отново имаше много кандидати.

 
  ...
преди: 2 години, 7 месеца
hash: a183a6ef82
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Не мисля че трябва да се сравняват двата университета така. Аз уча графичен дизайн НБУ и мога да кажа със сигурност че е най-доброто обучение по тази специалност в България и го пише по статистики. Но НБУ е скъп и според мен си струва само за 4-5 дисциплини които ги няма другаде или не стават. Су е добро за хуманитарни, софтуерни и природни науки, ТУ за инженерство, Мед за медицина и т.н. Но НБУ наистина е трагедия ако искаш да запишеш право или архитектура (и 80% от специалностите) защото просто СУ и УАСГ са много по-добри и по-уважавани. Същото важи за актьорско майсторство- просто отиди в НАТФИЗ. Но Графичен дизайн в НБУ е най-желаната и най-пълната специалност , горе долу само това записват в този ск*пан университет. Имам колеги които искам да ги застрелям и се чудя как могат да пускат такива въобще, а други които са завършили елитни гимназии, художествени гимназии , много надарени и умни младежи , които не са избрали НХА или СУ защото знаят какво е там и им се учи в България, а не някой холандски или английски университет където ще ти излезе 6х по-скъпо и ще те учат на абсолютно нищо, но все пак БГМАМА като каже “ааа отиди в чужбина бързо, бягай от БГ” всичките 18-годишни си пръскат парите и накрая разочаровани разбират че е било скъпа грешка и се връщат в България. В чужбина отиди само ако имаш финансите и си записана в добър университет, щото както и тука, там има сумати селски, нискокачествени университети.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker