Как се пише тема(стуктуриране)? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как се пише тема(стуктуриране)?
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 4495 пъти
Понеже явно не справям с намирането на нужната информация реших да пиша и тук. Както се разбира от заглавието ме интересува как се създава и развива тема. Става дума за кандидатстване в университет основно(билология и химия), но не мисля, че би трябвало да има кардинални разлики от да кажем география и история.
Намерих информация как се пише при литературата, но не мога да ориентирам от намерената информация.
Предварително благодаря на всички отговорили.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: 4a6c5584f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Увод - "здравейте мили колеги, имаме проблем с който искам да ви занимая"
Изложение - казваш за какво се бориш (какъв точно е проблема)
Теза - тук се вихриш със всякакви доказателствени материали, източници, цитати и тн, които са в подкрепа на това за което се бориш
Заключение - "мили колеги, както доводите изложени в настоящия доклад показват аз съм права"

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 06c9009481
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Спокойно, авторке! Не е толкова трудно. Ще ти дам една работна схема, която ако следваш стъпка след стъпка, няма начин да не се справиш. Формулата е абсолютно универсална за изграждането на текст на каквато и да било тематика.
Значи, в едно съчинение имаш три смислови компонента. Това са тема, теза и доказателствен (аргументативен) материал. Преди да пристъпиш към структурирането на целия текст, трябва да се погрижиш за тях.
"Темата" това е заглавието на твоето съчинение. Ще взема за пример тема от ботаниката, защото малко разбирам от градинарство. Нашата тема например е "Особености при есенното и пролетното засаждане на рози". Сега трябва да направим нещо много важно, за да формулираме тезата, а именно - да извадим от темата КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ. Имаме "рози", "особености", "есенно засаждане" и пролетно засаждане". Значи нашият доказателствен материал трябва да приведе аргументи отговарящи на въпроса кое е особеното при едното и при другото.
Формулираме ТЕЗАТА по следния начин: "Есенното засаждане на розите е за предпочитане, защото растението е в покой и няма опасност от измръзване, докато пролетното засаждане крие рискове събудилите се пъпки да бъдат повредени от неочаквани минусови температури".
В така съставената теза ясно са откроени две подтези - предимствата на едното засаждане и недостатъците на другото. Винаги, когато конструираш теза, авторке, трябва да заложиш в нея МИНИМУМ ДВЕ ПОДТЕЗИ, а за предпочитане три. Третата в случая можеше да бъде още едно изречение като например "Всеки метод обаче има своите привърженици и опоненти".
Сега следва да подредим в главата си нашия ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ, който да аргументира всяка една от подтезите. Хващаме за ушите първата:
"Есенното засаждане е за предпочитане" и започваме: с какво точно, кои месеци са подходящи, необходимо ли е торене, нужно ли е да се укрие присадката на растението, редно ли е поливане през зимата, трябва ли да пръскаме с препарат срещу евентуално загниване и т. н. - всичко, което знаем по въпроса. Колкото по-изчерпателно, толкова по-добре.
После хващаме за ушите втората подтеза:
"Пролетното засаждане крие рискове" - и пак по добре познатата схема: кои са тези рискове, можем ли да ги избегнем, какви мерки за растителна защита да вземем, на колко време да поливаме, нужна ли е санитарна резитба и т. н.
Ако ще имаме и трета поодтеза, а именно: "За или против есенното и пролетното засаждане на розите", тук е мястото да приведем мнения на учени, резултати от изследвания, статистика, популярни теории и прочее материал.
След като свършим цялата тази работа в ума си, идва ред на най-лесната част, а именно СТРУКТУРИРАНЕТО НА ТЕКСТА. Забележи, авторке, че подчертавам думата "най-лесната", защото ако имаме конкретна тема, ясно изведена теза, добре формулирани и аргументирани подтези, то ни остава само да напишем УВОДА и ЗАКЛЮЧЕНИЕТО.
Уводът трябва да прави бърз преглед на проблема и най-главното - да насочва към тезата. Например в нашия случай:
"Розата е едно от най-популярните цветя в нашите градини и традиционна маслодайна култура за България. Практиката показва, че растението е устойчиво в нашите географски ширини, но въпреки това и то има своите предпочитания относно мястото и времето на засаждане и отглеждане. Дълги години любителите градинари и професионалните агрономи са разделени на два лагера относно оптималните температури на почвата при засаждането на тези красиви храсти.
(И ТУК СЛАГАШ ТЕЗАТА! ) Есенното засаждане на розите е за предпочитане, защото растението е в покой и няма опасност от измръзване, докато пролетното засаждане крие рискове събудилите се пъпки да бъдат повредени от неочаквани минусови температури".
Готово. Оттук насетне, както обясних по-горе, само вадиш подтезите една след друга и ги аргументираш. Когато приключиш с това, трябва да обобщиш темата в ЗАКЛЮЧЕНИЕ, т. е. да представиш основните изводи от приведените доказателства. А какви са те? Такива, че подкрепят твоята теза! Така че заключението ти е нищо друго освен преповтаряне на тезата, но с други думи и в по-различен вариант. Например:
"Чудесният климат в нашата страна допуска засаждане на рози и през пролетта, и през есента. Всеки от тези сезони крие своите рискове за доброто развитие на растението, но докато при есенното засаждане спрялото вегетативно развитие на розата не позволява тя да измръзне или да изсъхне при липса на влага, то при пролетното рисковете са слани, гъбични и бактериални болести по още неукрепналото растение и като цяло повече грижи от страна на стопанина".
Ето - тезата е обобщена. Ясно е, че авторът на базата на своите знания заема позиция в полза на есенното засаждане.
Това е цялата философия, авторке! По този начин можеш да пишеш какво ли не - от кандидатстудентска тема, през вестникарска статия до адвокатска пледоария. Формулата работи безотказно.
Успех на изпита!

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 5516cce4ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Много благодаря за съветите и дадените примери и по-специално на номер. Определено ще ми помогнат.
Чуденето ми идва по-скоро при нещо от сорта на строеж на атома, гравитацията, какво представлява розата и все от този сорт. Увода и заключението разбирам какво трябва да предствляват и съвпадат с вашите, но проблема идва при създаването на теза и последващата аргументация. При дадените от мен примери не мога да разбера каква теза мога да извадя като трябва да бъдат представени и обяснени факти и определения.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: b443a430cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ето, мила, как да изведеш теза. Значи темата е "Строеж на атома".
Вадим ключовите думи АТОМ (основната градивна частица на веществото) и СТРОЕЖ (микрочастиците, от които е изграден атома и начините, по които те са подредени)
На базата на тези ключови думи съставяме теза, състояща се от три подтези:

Атомът се състои от плътно централно ядро с положителен електричен заряд, заобиколено от облак отрицателно заредени електрони. Атомното ядро на свой ред е изградено от положително заредени протони и електрически неутрални неутрони.

Т. е. предстои да приведем аргументация, разясняваща какво представляват:
1. Електроните
2. Протоните
3. Неутроните

Примерът ми е доста общ и цели просто да схванеш логиката.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 088755e60a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Благодаря за обяснението. Така вече мисля, че схванах.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker