Никога няма да имам висше - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Никога няма да имам висше
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 2220 пъти
На 22 години съм. Учех икономика две години, но напуснах. Сега уча история, но е същото. Нивото на Софийския университет, където уча е много ниско, а за материалната база да не говорим. Самите преподаватели са ми казвали, че Историческият факултет произвежда чудесни сервитьори и касиери. И наистина е така. Между човек без диплома и човек с диплома по история няма особено голяма разлика. Нашите това обаче не могат да го разберат. Ако ще ставам сервитьор, поне да почвам сега, а не след 5 години. В общи линии цял живот ме чакат мизерия и нищета - материални и духовни. Не знам какво ще правя. Моля за съвети. Благодаря предварително!

Моля редакторите да публикуват темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: 398686e635
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Работи, ще си намериш своята посока която ти е интересна.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a79d0ad563
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Няма смисъл да си губиш времето, но все пак по-добре да караш ТИР пред сервирането.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: eb65e7e570
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Всички сме така. Висшето не е спасение. Трябва да имаш собствен бизнес, да теглиш кредити, да си заложиш задника и ако не фалираш да обираш цялата печалба, а на работниците си да плащаш малко. Или да намериш някой бунак рисков инвеститор и да му изгориш парите. И без това сега ЕЦБ печата пари и инвеститорите се чудят какво да ги правят. Иначе с работа да забогатееш забрави. Това не се е случвало с никой.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 38d1a0595b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз самия съм с много добро висшо което се оказа че е просто голяма хранилка за държавата и един кръг паразити и захвърлих всичко и почнах да карам такси и съм горе долу добре, за духовното развитие зависи от теб а дали ще си богат зависи от какви хора се заобиколиш и какъв си ти самия. С висшо малко или повече умните го оценяват.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 42ed82e367
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ами смени с нещо по-вървежно. В краен случай учител по история.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e0dcf5dd25
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Здравей, авторе! Защо не пробваш в Шуменския университет? Там всичко си има-нови корпуси за практическа работа, лаборатории, библиотека! Да не би да имаш проблеми с изпитите? Е, и при нас не се взимат изпити лесно-никой няма да ти даде изпита даром-и ти трябва да се понапънеш малко и да получиш добра оценка! А що се отнася до лекциите, конспектите и проектите, които имате-всяка група от потока има ли електронна поща, където преподавателите ги изпращат, защото при нас беше точно така-получавахме си всички лекции, конспекти и проекти за работа! И на държавния изпит и на дипломната защита се представих добре! А защо преподавателите мислят за колегите си така (вие, студентите)? Защо не ви насърчават към науките и знанията? Все пак вие си плащате! Аз учех неща, свързани с радиото и телевизията, както и с охраната на обекти! А преди години, когато в СУ имаше протести, това не се отрази на учебния процес при нас! Предаваха демонстрациите на студентите, които не бяха съгласни с нещо, вече не помня за какво беше! Нито някой при нас подстрекаваше за нещо подобно! Кажи нещо за себе си-вземаш ли си изпитите, щом си прекъснал, сега пак искаш да напускаш-защо се предаваш? Никой няма да ти даде дипломата, ти сам трябва да се бориш, за да я получиш! Това е от мен!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 38811f16d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Като си избрал некачествен университет, така се получава. Също така специалноста ти въобще не е подходяща. Софийски и УНСС са на много долно ниво. Не е въпроса на изгубеното време, а на неправилното място. Например аз две години след завършването на 12 клас не учих, не работих, просто реших да се отдам на това да разбера какво ми харесва и какво искам от живота. После завърших Маркетинг в Нов Български Унивреситет, после завърших Кино и телевизия в същия университет и сега си работя идеално. В този университет базата е доста добра и ако наистина учиш, ще научиш, но ако ходиш само така или не ходиш на лекциите, тогава нищо няма да научиш. Всичко си зависи от тебе. Смени университета и си избери специалност която ще я работиш. С тази история освен учител няма какво друго да е. Избери си нещо по-хубаво. Като не ти върви бизнеса, учи нещо за телевизията или друго. В сайта има над 50 специалности. Разгледай ги.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 0c9ae830fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Я се стегни малко! Ако целта цял живот ти е била да бъдеш сервитьорка, какво се занимаваш с глупости? Ако искаш професия и в бъдеще да бъдеш реализирана жена, ами ще трябва да поучиш. Не разбрах само защо си се отказала от икономиката и си започнала с историята като не я намираш за перспективна - аз също намирам историята за специалност без особена реализация за разлика от икономиката... Вариантът ти е да си завършиш историята, да имаш поне бакалавърска степен и от там нататък можеш да пишеш някоя по-перспективна специалност като магистратура /икономика например/.
Ако това ще те вдъхнови - имах една учителка по БЕЛ, която завърши приложна психология като магистратура и в момента има офис в София и е един от водещите психолози. Със сигурност не го е постигнала с мрънкане и самосъжаление.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6689588388
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ще имаш висше, ако престанеш да си сменяш специалността през две години.
Започни една специалност и я завърши. Може да се наложи да се явяваш по много пъти на изпитите, но накрая ще ги вземеш.
Специалността история се учи, за да преподаваш история в университета или в училище. Така, че все има някаква полза от нея.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 93f3303271
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз за разлика от теб авторе съм завършил тази пуста икономика - Финанси, и резултата е:
Ще ми се да не си бях губил време, пари и нерви в 4 г. висше, дето сега никой не зачита! Сега работя точно работата, за която ти говориш - с материална и духовна мизерия... И работя нещо, за което диплома не се иска, за заплата която стига колкото да се нахраниш някак през месеца... и така... до другата заплата!!! ...
Е, как мислиш, авторе? Дали си струва всичко, за което се ядосваш сега, А??? !!!

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: a327ecf897
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Образованието можело и да не ти послужи, то и кола може да те блъсне и от тотото може да спечелиш. Животът не дава гаранции, а възможности. Моят шеф е завършил история, ама сега е милионер строителен предприемач, не е много ясно дали ако беше останал необразован щеше да постигне някакъв успех. Аа, сега се сещам, че и със съдружника си са се запознали в университета. А и, както казваш и с висшето ще те вземат сервитьор, така че нищо не губиш само може да спечелиш.
Стига с оправданията, прояви постоянство и спри да оставяш нещата по средата.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: d64e6a7421
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Приятел, завършила съм История в Софийския университет и не съм нито сервитьорка, нито касиерка. Ако ще и в Оксфорд да учиш, ако не се стараеш, ако не полагаш усилия да научиш нещо повече извън минимума, не очаквай да си нещо повече от сервитьор. Как не разбрахте, че това не е училище, че да ти наливат всичко с фуния. В университета се дава само основата, от там нататък от теб си зависи дали ще четеш и ще учиш, дали ще търсиш още информация или ще ходиш по купони. Е, ако си избрал купоните и лесния живот, ако разчиташ да понаучиш нещичко нощта преди изпита, колкото да вържеш 3, какво очакваш? И с диплома и без нея пак никой няма да те вземе на сериозно и ще работиш нещо, което може да го прави всеки завършил гимназия или дори 8 клас.
Така, че правилно си направил, че си се отказал, няма нужда да харчиш пари като и тъй и тъй не учиш с интерес и желание, а само за да се каже, че имаш диплома. Прав си, намери си работа и забрави за университета, той не е за хора като теб, а за хора, които още от 3 курс започват да пишат научни трудове, да ходят по конференции, да са в час с новите публикации, а не разчитат да прочетат веднъж учебника и дано имат късмет за 3 и ако не успеят да обвиняват преподавателите и материалната база. А като стана дума за материална база, знаеш ли кой е Бродел? Историк е и един от най-големите си трудове го е написал в концлагер. Е, на това му се казват лоши условия и въпреки това трудът му е забележителен! Та пак си помисли дали неприветливите зали са оправдание за слаб успех на изпита! Това не е медицина, че да ти трябва модерна лаборатория! Книгите можеш да си ги четеш навсякъде, стига обаче да имаш желание. Ако нямаш... казах ти и в Оксфорд да учиш, пак няма да ти се получи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 97353acc57
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Има ли нещо, някаква сфера, занаят, професия, която те влече и би искал да я изучаваш и да ставаш по-добър в нея?
Като човек с висше съм се нагледал на много студенти, които записват нещо само защото "мама и тати така искат". Учат- не учат 4-5 години, и накрая се оказва, че едни пари и време са пропиляни на вятъра.
Относно базата съм съгласен до някъде с теб. Магистърската ми степен е от университет в чужбина, но има ли човек желание, то нищо не би му попречило да се самообразова. Особено в 21-ви век с едно кликване можеш да намериш една камара трудове по тема която те интересува.
По тази логика дори и не ти е нужен университет за да си добър по дадена област.
Започни да се занимаваш с това което те интересува. В днешно време има една камара курсове, онлайн такива, специализации и тн.
Тъпо е да се отчайваш, само на 22 години си. Работи, чети, образовай се, наблюдавай.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2d1de05883
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Ами пиши го там задочно и си работи. Просто да я имаш хартийката та вашите гордо да я окачат в рамка на стената. Иначе цял живот ще ти опяват нищо, че файда от висшото няма.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 8e9b8c5ba3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Грешката ти е, че смяташ, че разликата между човек учил история и човек не учил нищо е заплатата и работната позиция. Всъщност разликата е в главата ти. Колкото и да ни е зле образованието, съм сигурен, че интелектуално, какъвто и човек да си, ако завършиш История и то в историческият факултет със сигурност ще се отличаваш в обществото. Друг е въпроса дали те кефи.. Второто, което според мен ти е проблема, е че може би си непостоянен. Хващаш се с нещо и след това го заебаваш, когато стане трудно. Ако не те кефи намери нещо друго, ама в крайна сметка трябва да решиш, да си поставиш цел и да я постигнеш до края. А не да бягаш от едно на друго... мирише ми на неблагодарност, колебливост и загуба на време, на цел и посока.... реши един път за винаги- Какво ще е, кой ще си и как ще го направиш... и когато решиш не се отклонявай... Щото един ден от тези отклонения ще седнеш и ще си направиш равносметката, че нищо не си направил и само си си губил времето...
Повечето млади хора са неблагодарни, не че аз съм стар, но виждам... Просто никога не сме живели в свят с толкова много възможности и никой не ги оценява. Едно време ако беше, баща ти щеше да ти бие два шамара и да те прати да копаеш на нивата. Или дядо ти щеше да те вземе да пасеш овце! Едно време не е имало такъв избор, какъвто имаш ти сега! Знаеш ли, че дядо ми е живял на село и са искали да го правят овчар, а той е заминал за София без пари, за да учи История е трябвало да спи по пейките. Една баничка си я е взимал сутринта и я е делял на две, сутрин и вечер. И знаеш ли какво е станало от него? Декан на историческия факултет, а по-късно ректор на целият университет с Хердерова награда за принос в европейската наука

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3ff1887f29
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Авторе, прочети внимателно:

Задай си въпроса - какво е висше и какво конкретно търсиш от него?

'За да знаеш къде искаш да идеш, трябва да знаеш къде искаш да идеш'. Не ти трябва да знаеш пътя.

Проблема който всеки човек среща е самопознаването:

- Кой/Коя съм Аз?

- Какъв / Каква искам да бъда?

- Как да бъда това което искам да бъда?

Седни / легни, помисли и напиши това което знаеш за себе си. Къде са ти най-силните интереси? Къде са ти най-силните черти? Дай на себе си известно време защото това не се прави за 5 минути. Ти не се познаваш реално и от там ти идва предизвикателството.

Образователните институции не те учат на предприемачество (никъде по света), те те учат как да бъдеш работник.
Образователните институции не винаги наблягат и на нуждите на пазара. Тяхната мисия със много-разнообразните профили е да ти дадат знание.

Пазара например и индустриите се различават по мащаб или нужди. Може да има нужда от определени професии в повече, от други да няма. Може някои професии да съществуват сега, но да ги е нямало преди, може да ги има дадени професии сега а да ги няма в бъдеще и вместо това да има друг вид професии.

Всичко се адаптира спрямо еволюцията. Не само това, за много професии ти трябват бизнеси които да ги предоставят.

Пример със професията Историк във сравнение със професията IT - Софтуерен Инжинер.

Историка като цяло би имал реализация най-вече в училище, даващ знание и самосъзнание на идентичността на учениците спрямо нащо което се е случило. Колко работни места има за там например и се търсят? Не само това, има възможности и за креативност и набиране на допълнителен капитал. Само в училище ли се предава това знание? Ами интернет? Изграждането на собствени видеа, блогове? Ами електронното образование и курсове? Ами популяризирането им?

IT Софтуерният Инжинер пък от друга страна е фокусиран върху изграждането и поддръжката на различни технологии които също еволюират и ни тикат напред.

И двете професии имат различна функция, и двете професии имат различна търсеност, и двете професии са за хора които имат коренно различни интереси и фокус за знания или умения.

(Аз не съм фокусиран към IT, не ме разбирай погрешно, аз съм HR но при всички положения също се адаптирам като функция, макар и да изпитвам ужас от компютри).

При все, на теб идеята ти е да правиш нещо което харесваш. Допълнително не е задължително да извършваш само една дейност която да генерира приходи, все едно си дърво само със един клон. Можеш да генерираш доходи от много повече клони.

Помисли добре какъв си, какво можеш и какви интереси имаш. Имаш 8 милиарда души на планетата от където можеш да генерираш приходи и да даваш нещо на хората. Имаш 500 милионен свободен Европейски пазар от който нацията ни е част и можем да търгуваме без бариери и допълнителни такси и бюрокрация, където най-големият успех не ти е
да отидеш някъде другаде и да работиш на минимална заплата.

Има нещо в теб, а и ако някой друг чете коментара ми и във него, което да ви даде повече възможности. Опознаването на себе си е много важно и знам че е трудно, но със самосъжаление, завист и подобен негативизъм не стават работите.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1a9ea23d9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   Единствените свестни коментари в темата са на номер 10 и 14. Почти никой от познатите ми не работи това, което е учил. Добре, че на мен ми дойде акълът и прекъснах, по-правилно решение не съм вземала.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 2e79b4e779
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Възможно е да си намериш работа ВЪПРЕКИ образованието,а не ЗАРАДИ НЕГО.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 808a48c280
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   В тази тема, както и в много други, виждам една много типична нашенска черта. Ами, не, дипломата в университета не ти дава задължително работа и добри доходи. И във Великобритания има хиляди хора, завършили история, литература, журналистика и пр., които работят в кафенета, фабрики или други нискоквалифицирани сектори.
Всичко смислено се постига с време, целенасочени усилия и постоянство. Да, връзкарите получават желаното много, много по-лесно, така е. Но, когато нямаш гръб, имаш себе си. В ерата на интернет има толкова възможности да се занимаваш с неща, свързани с историята, и да си докарваш добри доходи. Въпросът е да имаш желание и поне малко предприемачески дух. Всеки труд с посока рано или късно се отплаща. С това отношение даже и за сервитьор не бих те взела, защото се вижда, че не ти харесва да бъдеш последователен в живота и не довършваш това, което си започнал. Не те ли е срам, че родителите ти са те издържали 2 г.? С икономиката имаш по-голям шанс да си намериш работа (ако целта ти е цял живот да работиш за някой друг), но, ако историята ти харесва, също можеш да правиш страшно много неща. Но идеи няма да ти давам, не защото ги нямам, а защото не заслужаваш с това отношение.
Отговори си на въпроса защо някои хора успяват, а други - не. От позицията на по-успелите мога да ти отговоря - защото повечето ги мързи, искат да си намерят работа, на която да бачкат за някой и да има за какво да мрънкат. И не ми обяснявайте, че нямало как и трябвало пари, за да си откриеш бизнес. Има как и без пукнат лев да направиш нещо, от което да изкарваш пари, но се иска да отделяш време и да се развиваш - нещо, което хората масово не искат да правят. Знаете ли колко по-трудно беше, когато нямаше интернет? Едва ли някой от тези под 30-годишна възраст е ходил по библиотеки, за да търси информация по теми, които го интересуват. Е, аз съм ходила. Сега всичко ви е на два клика разстояние и пак не успявате да се организирате.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e0dcf5dd25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Аз съм номер 6: Винаги търсих информация, която никога не сме изучавали, защото просто исках да се развивам, развивам се и още! Исках да съм над другите! Само да спомена-става дума за контактната мрежа на влаковете, за самите влакове, за медицинските инструменти, за радиофикацията! Неща, които са около нас, които използваме, които ни служат! Просто тази инициатива съм си си я поел единствено и само аз-да науча повече за...! Затова е интернет-има публични PDF файлове-има и за строго определени правила за използване на интернет в училищата, библиотеките, има и за поведение на детето, стига човек да знае какво го интересува! Това е от мен!

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: ffb806cf30
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Историческият на СУ е най-големият бардак. Там нивото е по-ниско отколкото в някоя добра гимназия.

Изобщо не ти трябва висше. Трябва да научиш някакъв занаят и ще печелиш колкото лекар, без да трябва да убиваш и крадеш от хората. Ако си добър електричар например, ще взимаш повече от инженер. В краен случай се прехвърли счетоводство. Няма много пари, но лесно се намира работа.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker