Маркетинг или лингвистика с маркетинг, моля са съвет! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Маркетинг или лингвистика с маркетинг, моля са съвет!
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 2747 пъти
Здравейте, предстои ми да кандидатствам и все още не съм сигурно какво да избера. За сега съм се насочила към маркетинг в Пловдивския универсиитет, но видях че има специалност лингвистика с маркетинг. Има ли някой от вас, който е запознат със специалността, защото, ако завърша лингвистика с маркетинг на практика ще съм филолог. Искам да уча езици, но се чудя дали няма да е по-добре да изкарам курс по език отколкото да запиша лингвистика. Ако някой е запознат с тази специалност нека сподели! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: b7391d8e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има ли наистина лингвистика с маркетинг или се ебаваш? Какво въобще може да се работи с това? Защо не избереш нормална специалност, а държиш да си безработен?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1602929677
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

2.   От авторката до номер 1: Да, има лингвистика с маркетинг в ПУ, ще помоля, който не е запознат със специалността да не коментира! Това дали ще съм безработна първо си е мой проблем и ти не си този, който да казва това при положение, че не си запознат/а със специалността! Моля, който има наблюдения относно тази специалност или като цяло за специалността маркетинг да коментира! :)

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b7391d8e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   до 2 от 1 не знам какво се наежи, но съм завършил икономически университет. От познатите ми доста завършиха специалността маркетинг и не съм чул някой от тях да работи по специалността, а с лингвистика пък съвсем не знам да успее някой.

Ако ти е мама и тати да те издържат 4 г., това е твоята специалност, но искаш ли и да го работиш след това, по-добре изкарай един курс за нещо. Ще ти е по-полезен.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7e069e992a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каква ще ти е професията с това? Дори мама и тате да те издържат, дори да си реститутка, подобна специалност и изобщо университетът в Пловдив са си жива ебавка. Поне да е нещо безсмислено, но екзотично като "Африканистика" (сериозно в СУ има такова нещо)

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: e98a8c14cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   ами авторке, и аз не знам защо толкова скачаш. При положение, че търсиш съвет, можеш да си по-учтива с хората, които са отделили от времето си да ти пишат.
Специалността маркетинг по принцип има слаба реализация, много често завършилите стават продавачки. Лингвистиката също не е кой знае колко приложима, а комбинацията между двете направо звучи като манджа с грозде или специалност за безработни.
Помисли какво всъщност искаш да работиш, дали искаш да си филолог или икономист, защото между двете няма нищо общо, това са съвсем различни професии. Потърси в обявите за работа колко работни места има обявени по всяка от двете специалности и ще си направиш извода каква реализация има

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b7391d8e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Щом на практика искаш да си филолог, защо направо не кандидатстваш филология? Не разбирам смисъла от подобна Мики Маус специалност.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1602929677
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От авторката: Според мен всички университети в България са си жива ебавка, дали ще е ПУ, СУ или УНСС за мен няма голяма разлика. Според коментарите каквото и да учиш никога няма да се реализираш. Учиш ли право, всеки втори учи право и е пълно с юристи под път и над път, учиш ли икономика, пак има много икономисти или пък, ако учиш психология, всеки втори учи това и няма реализация. Добре, значи няма значение какво си завършил, стига само да имаш диплома за виШу. Не знам такава ли е реалността в България, защото в този сайт само на такива коментари попадам.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 1aa023a3ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   А, те ПУ са царе на мултиНЕфункционалните специалности, очаквам да пуснат Микробиология с Актьорско майсторство.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3aa7a83eb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако излизаше икономист или поне мениджър поради маркетинга, специалността щеше да звучи много добре. Но да излезеш филолог ми се струва прецаквация, защото ти се губят усилията, положени с маркетинга. Специалността предполагам ще е тежка, защото наред с икономическите ще учиш и филологически дисциплини.
Сега погледнах и в сайта на ПУ, ако пишеш само маркетинг ще излезеш икономист, което ми се струва по-добрия вариант, а езиците както сама каза, можеш да учиш и с курсове.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 5cfd24ff43
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Завършила съм филология в СУ, работя по професията си в Германия, но и аз съм учудена като номер 1 от тази комбинация - лингвистика с маркетинг. Звучи ми, както беше писал тук един преди време, като плетене на кошници под вода.

 
  ...

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b7391d8e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Какво точно не разбра, авторке? Като искаш да си филолог, учи филология, не ти трябва измислена специалност, ако искаш все пак да работиш нещо по специалността след време. Просто е.

Питаш, казваме ти. Не разбрах защо се дървиш, като не съм те нападал. Казах го като съвет. Ти си решаваш и ти си носиш отговорността от решението, няма да я нося аз. На мен няма какво да ми се обясняваш. Аз съм си направил избора, ти си правиш своя. Аз нито ще спечеля, нито ще загубя от твоя избор. Ама лингвистика с маркетинг е нещо като счетоводство с джаз пеене.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 7e069e992a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Филологиите става все по-безсмислени, защото добрите познания по език вече не се ценят. Цени се тираджийското "да се оправяш". Аз съм преводач и в момента цените в бранша са като преди 10 години.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 6026f04159
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От авторката: Благодаря за коментарите, не съм искала да нападам никого, извинявам се, ако е прозвучало така. Просто съм 12-ти клас и съм много объркана. Когото и да питам за избор на специалност или, в който и сайт да пиша чувам и виждам почти едно и също нещо. Няма реализация, заплащането е малко, само връзкари се реализират и т.н. Знам, че българската действителност е гадна, но чак толкова ли? Не може всички да станем лекари или компютърни специалисти. Това, което чувам, е че там има най-голяма реализация и най-много пари, но не може всички да учим и работим това.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b7391d8e48
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   15, пак от номер 1. Виж, реализацията е трудна, заплатите ниски и това е факт, за съжаление. Но въпреки всичко е добре човек да има образование и поне в известна степен да си подбере специалност, която му допада и все пак има шанс да си намери работа. Маркетингът не е такава и съветът ми е да не кандидатстваш маркетинг. Ако те влекат езиците, по-добре филология. Най-малкото можеш да станеш учител. Такива се търсят и в момента са добре заплатени на фона на останалите професии. Или някаква училищна педагодика примерно е добре.

Ако ти се отдава биологията, можеш да станеш мед. сестра. Без работа няма да останеш, отделно лесно се заминава в чужбина с такава специалност. Да, в момента не са заплатени, но се водят преговори и съвсем скоро ще им вдигнат заплатите. За лекар не ти препоръчвам, защото е трудно и неблагодарно.

В момента и счетоводители се търсят примерно. Не знам какво ти се отдава, за да ти дам по-адекватен съвет, но търси баланс между възможности за реализация и нещо, в което би била добра и би ти харесвало. Ако си поне малко добра в рисуването, става и графичен или уеб дизайн примерно, те също се търсят и са добре платени. Ако не ти харесва поне малко, е мъчение да го работиш цял живот.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 3426e7a336
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Колкото и да е тъпо, има една истина в България, и това е, че не с всяка специалност може да се реализира. Маркетингът е един от тях със сигурност. Не искам да те обезокуражавам, но ако завършиш една филология ще е в пъти по- добре !

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: f1a1b167ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   От авторката: По-какво определяте дали една специашност е переспективна или не? Имате лични наблюдения или?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: dad0d5ecb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ами отвори някой сайт за работа, примерно Jobs и виж колко специалисти се търсят и за какви позиции. Можеш да селектираш по различни критерии и ще добиеш представа

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: be1fb5d651
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   18, най-елементарното, което можеш да направиш е да влезеш в джобса и да видиш колко такива обяви има в града ти. Представи си, че вече си завършила маркетинг и си търсиш работа. Поогледай се за обяви. Сигурен съм, че такива с маркетинг или няма въобще да намериш, или бройката ще клони към нула. Имай предвид, че когато си начинаещ, трябва да се явиш на доста интервюта, докато те одобрят. Малко вероятно е да те одобрят на второто или петото интервю. Вероятно ще минеш едни 10-20 интервюта поне. А ако излиза такава обява в годината веднъж, сметни кога ще си намериш работа.

Разбира се, има много фактори да се определи перспективата, но е трудно да се обясни на човек без опит. Когато си в бранша, работил си там, познаваш горе-долу ситуацията, пазара и т.н., ти става доста по-ясно. Но понеже не си в бранша, най-лесното, което можеш да направиш е джобса и ще се ориентираш поне малко. Разбира се, имай предвид, че някои по-специфични професии като лекари, учители и др. рядко се търсят чрез джобса, но за повече можеш да се поориентираш горе-долу.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 848b9f4e82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   До 18

Лични наблюдения, проучване, познати. Трудо е, от твоя гледна точка, особено ако нямаше рондини и приятели, да те насочат в правилната посока и да ти разяснят, как стоят нещата.
Най-лесно е, да "проследиш парите". Виж си съучениците. Виж кой в какво жилище живее, с каква кола са го карали на училище и като научиш професиите на родителите им, много лесно ще се ориентираш.
Примерно, при мен беше така - хората, чийто родители бяха на касите по магазините, във фабрикте, в чистотата, сервитьори и бармани, живееха в малки друстайни панелки, а семейната кола беше 20 годишен Голф или Сиат.
Тези, на които родителите им бяха на по-добри позиции, примерно зъболекари, собственици на дребен бизнес, дребни земеделци, среден мениджмънт, служители в ТЕЦ, АЕЦ и мините, често бяха в сравнително големи апартаменти, имаха хубави къщи и колите им, макар да бяха по-стари, определено не бяха от миналия век.
А тези, чиито родители бяха висши банкери, адвокати, архитекти, лекари и прочие, често имаха доста хубави къщи, нова кола и прочие. Нямаше много програмисти, защото в онези дни, за такива работа имаше само в София, а и повечето специалисти бяха по-млади от родителите ни. Доста по-млади.
И накрая, се стига да "свръхбогатите", които имаха по няколко луксозни жилища и автомобила, но там често бяха или общиснки съветници, кметове, собственици на голям бизнес, земеделци, откровенни мутри, сводници и прочие.

Ако се научиш, да виждаш, само трябва да се огледаш.

Добавка към 20

Прав си за интервютата. Но всече има и глупости от рода на "многоетапни интервюта", където ходиш на по 4-5 интервюта в една и съща компания, за една и съща позиция, където те карат да правиш неща, които никога няма да направиш в работата си, питат те въпроси, все едно попълваш лексикон направен от някой психопат, който е фен на Фройд и е чел много американска литература (питаха ме, какво обичам да правя в неделя, което е подвеждаш въпрос в САЩ, с цел да установят дали си християнин или не, защото повечето вярващи християни ходят на църква в неделя, ама загубения HR на 21, откъде да ги знае тея неща... ).
Така че, авторке, каквото и да подбереш, гледай да е нещо, което има добра заплата и преспективи, а също така се подготви, да минеш през много глупости на тези интервюта. Тайната е, да очакваш, че няма да те вземат на работа, но да третираш всичко, като опит. В един момент, ще се научиш какво и как искат, така че ще си подготвена!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker