Какво да правя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво да правя?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 907 пъти
Добре, моята дилема за някои от вас едва ли ще ви се струва много важна. Аз съм 12 клас и обичам Химията и Биологията. Но се чудя кое да следвам. Като кажа това на познати, те винаги ми се чудят защо не искам да уча медицина или фармация или стоматология. Аз нямам желанието да стана нито лекар, нито фармацевт, нито зъболекар. А пък прекалено много от моите съученици са водени от престижа и заплатата на тези професии, а не от самото желание да лекуват и помагат на хората. (Не казвам, че всички са така, и не искам да обидя някого, изучаващ такава специалност. )
Донякъде избирам по-несигурния път, но поне няма да следвам нещо, което въобще не искам да работя.

Смятам, след като завърша бакалавърска степен, да запиша магистратура, най-вероятно в чужбина, която ще е свързана с природни науки. Знам, че в България няма много възможности за развитие в тези области, освен ако не си медик, стоматолог или фармацевт.

Въпросите ми са следните:
1) Дали да уча Биология в НБУ и после minor специалност Екология (която в дипломата се записва като втора специалност) или да уча нещо, свързано с химията (инженерна химия, екохимия или компютърна химия) в СУ? В кой от тези два университета е по-качествено образованието?

2) някой, който е записал тези специалности, може ли да ми каже дали си заслужава да се учат въобще?
Коя от областите има повече възможности за развитие в чужбина? Освен това, дали е доволен от работата си в тези области?

3) Как да избера между тези две области, като ги харесвам и двете? Първоначално, в 9 и 10 клас исках химия да уча, но в 11 ми стана по-интересна биологията. Сега просто се двоумя и не знам какво да правя.

Ако някой има съвет, моля да ми го каже, дори и да не се интересува от същите неща. Всеки съвет ще ми е от помощ. Знам, че е има много написано и съжалявам, ако ви губя времето. Благадоря предварително на тези, които имат малко време и възможността да отговорят.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 338a34b060
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Правилно правиш, че не искаш да запишеш медицинска специалност!И аз в училище много обичах химията и биологията, но направих грешката да се заблудя, че медицината е специалността за мен.Кандидатствах, приеха ме, но не можах да оцелея и един семестър.Там е изключително трудно и общо взето медицинските специалности са само за хора, които са готови 100 % от времето си да отдадат само за науката, а аз не съм такъв тип.Кажи на вашите да помислят за това!Бих те посъветвала да запишеш биология и химия в Софийския университет - има такава специалност, с която като завършиш бакалавър може да запишеш Магистратура зоология.Казвам ти го от гледна точка на човек който също много обича биология и химия , а заедно с това и животните.Аз ако имах възможност да върна времето назад щях да запиша специалността, която те посъветвах и магистър зоология.Но за съжаление късно осъзнах, че това е нещото, което ми харесва.Бях неориентирана като завърших училище, не знаех какво искам, загубих си времето с медицина, сега и с горско стопанство, трети курс съм, но не ми харесва, уча само по задължение.Ще ми кажеш че не е късно да запиша да уча това което искам, там е че университетът много ме стресира и през трите години ми уби всякакво желание да уча по каквото и да било.
Мисля, че няма да ти харесва екологията, не я записвай - общувам и с еколозите там, постоянно имат оплаквания че ги тормозят с дисциплини които нямат нищо общо с тяхната специалност, мъчат ги с много гадни курсови работи, карат ги да чертаят глупости по пауси ,от които и бъкел си нямат и ги третират все едно учат за инженери или за техници, а не за еколози!Ще останеш разочарована, недей, мисля че твоето място е там, където те насочих!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9ac3d86ce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Благодаря Ви много за съвета! Наистина съм благодарна, че има някой, който ме разбира. Обмислям вариантите с химия и биология и най-вероятно ще кандидатствам в СУ ще запиша такива специалност. Весели празници и отново благодаря

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker