Университет - ДА или по-скоро НЕ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (95289)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22415)
 Секс и интимност (11102)
 Тинейджърски (19996)
 Семейство (4748)
 Здраве (7700)
 Спорт и красота (4008)
 На работното място (2103)
 Образование (5770)
 В чужбина (1276)
 Наркотици и алкохол (915)
 Измислени истории (730)
 Проза, литература (1480)
 Други (12873)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Университет - ДА или по-скоро НЕ
преди: 5 месеца, 21 дни, прочетена 988 пъти
Здравейте на всички, които четат. Моята дилема е - да или не на университета. В интерес на истината, вече уча в университет и ще завърша с учителски профил. Проблема е, че не мога да го възприема като нещо сериозна. Даже напротив, имам чувството, че само си губя времето там. Записах се да уча защото така трябва, защото всички така правят. Едва първи курс съм и ме е страх да го зарежа да не би после да се окаже грешка. Имам чувството, че масовата култура ми е наложила това решение. Чувствам се сякаш следвам масата. Та ето как стоят нещата: трябва да се образоваш, да си намериш добре платена работа, да си намериш съпруг, респективно - съпруга, да си имаш хубава къща, хубава кола... Сякаш масовата култура отдамна ни е предопределила живота който да живеем. И какво става с този, който реши да не върви по този път? Ами много просто - превръща се в утайката на обществото, в аутсайдер на обществото, в черната овца, в бунтар без кауза... Защо дори не можем да си представим други приоритети и друг начин на живот? Не знам какво искам, но съм сигурна, че щом разбера ще напусна университета без да се замисля. Вие как мислите - наистина ли е толкова важно "висшето" образование днес, аз ли още не съм достатъчно съзряла за да разбера... Просто имам чувството, че не живея, налага ми се да го търпя този живот. Нямам смелостта да съществувам извън обществените норми и порядки.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 20 дни
hash: 328c99995b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   А някаква по-добра идея имаш ли какво да правиш, ако се откажеш или просто не ти се учи? Ако ще се отказваш, по-добре да е в първи курс. Но като се откажеш какво ще правиш? За това трябва да помислиш. Ако ще бачкаш по строежите, не мисля, че е добра идея. Професия си трябва. И не заради обществото.

 
  ...
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: 522ff1d871
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Като не ти се учи, недей. Това е най-лесната част - прекъсваш или направо напускаш университета. Проблемът е какво ще правиш, а ти сама казваш, че не знаеш какво искаш и звучиш мега неориентирано. Висшето образование е необходимо условие за прилична работа, поне в масовия случай. Без него можеш да станеш продавачка, касиерка, маникюристка, фризьорка, сервитьорка и т.н.
Съветът ми е да прекъснеш (не да напуснеш окончателно), да поработиш нещо, каквото можеш и така ще добиеш малко по-ясна представа за бъдещето. А кой знае, може да решиш после да се върнеш или да се прехвърлиш в друга специалност.

 
  ...
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: a14813e687
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ako си жена - да, трябва ти образованието. С висше можеш да си намериш някаква сигурна нископлатена работа, за да ползваш нормално майчинство и да ти върви пенсия.

Ако си мъж обаче от висше образование има малко смисъл. Повече ще изкарваш като се квалифицираш в нещо. Един кранист изкарва повече отколкото 3/4 от адвокатите и го прави без да краде и лъже. Висше ти трябва единствено, ако имаш връзки и знаеш, че ще те уредят на някое добро място - нотариус, прокурор, началник в агенция...

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: e974427260
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Имаш проблеми с пълния и крактия член, както и с пунктуацията. Определено не си на мястото си в университета.

Сега, по въпроса ти - избор винаги има. Въпросът не е в социалните потоци, а в това какво наистина желаеш да вършиш по време на живота си. В крайна сметка - не може всички да са учители и/или програмисти, нужно е да има и сервитьори, техници, чистачи ако щеш.

Успех!

 
  ...
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: 25b1d05079
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Да, много е важно човек да има професия и добро образование. Не се оправдавай с масовата култура, на теб ти липсва цел. Откажи се от учителската професия, постът ти е пълен с правописни грешки. Вземи живота си в ръце, намери си мястото, това е единствено и само твоя отговорност. Успех!

 
  ...


...
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: b45e19260e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Задължително ли е Висшето образование- НЕ.
Задължително ли е човек да е ОБРАЗОВАН за да съгради едно по-добро бъдеще за себе си и за децата си- ДА.
На сила хубост не става. Ако искаш прекъсвай. Нагледал съм се на много студенти, които учат нещо, което не искат. Резултатъ- плачевен.
Човек до голяма степен може да се самообразова. Особено в 21-ви век когато всичко е толкова достъпно- интернет, литература, библиотеки, курсове, програми, специализации и други.
Човек се учи цял живот. Ученето не се спира след едната получена хартийка. Аз съм висшист, ама след това съм изкарал една камара курсове и специализации.
Мога да ти разглабям големи поточни машини, да ти оправям компютри, минавал съм и готварски курсове, сега пък си подобрявам и английския. Станал съм пенкилер. Но ми е леко на главата. И да си загубя работата, веднага мога да си намеря друга.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 20 дни
hash: f20bab86e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Хех, в университета си губели времето, в казармата си го губели също, е... тогава къде "печелите" време? По кръчмите и чалготеките ли?
Или като бачкате лятото за мутрите по морето?

 
  ...
преди: 5 месеца, 19 дни
hash: 1790a8dc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Веднага напусни и започни някаква работа, с която да си поемаш сметките сама. Изнеси се на квартира с някакви момичета, ако живееш у вас. Постави си за цел да разбереш с какво искаш да се занимаваш като през това време НЕ СПОДЕЛЯШ на разни хора. Като решиш какво искаш, започни да търсиш начини как да се осъвършенстваш в него - дали ще е чрез някакъв курс, дали чрез самоподготовка информирайки се чрез интернет. Не давай обяснения на хората за решенията си и за пътя, по който искаш да вървиш! Всеки ще се опитва да те вкарва в обяснителен режим. Всеки ще опитва да те слага в някаква негова си рамка, да ти налага собствената си визия.. особено след като се чувстваш неуверена да бъдеш себе си.
Не рискувай да търсиш разбиране и подкрепа за мечтите и желанията ти, особено ако значително се различават от тези на повечето хора, защото ще получиш точно обратното. Най-добре изобщо не говори за тях. Научи се да разчиташ само на себе си не само материално, А И ПСИХИЧЕСКИ.

5, да слагаш учителите до програмистие в България е дооста смешно, човек. Сори, ако това те засяга по някакъв начин, но това е действителността към днешна дата и няма изгледи да се промени, поне не и в скоро време. Както сам виждаш - щом вече взимат хора, които не владеят правописа да учат в педагогическа специалност..

 
  ...
преди: 5 месеца, 19 дни
hash: a349f46783
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

10.   Висшето образование не е задължително! Не знам защо решихте, че всички, без значение дали имат желание или не и дали имат необходимите качества, трябва задължително да завършат висше. А и после да работят нещо, което не им допада. Така, че ако още от 1 курс не ти е интересно, няма смисъл да се мъчиш. Ще завършиш и после какво? 40 години ще се мъчиш да работиш нещо, което не ти е интересно?
Така, че по-добре напусни още сега и си дай време да си изясниш сама за себе си какво ти харесва да правиш, без значение дали за него ти трябва висше образование или не. В крайна сметка има много професии, които можеш да упражняваш и без диплома от университета. А и на тази държава и трябват и продавачки и шивачки, и сладкарки и т.н.
Колкото до глупавия предрасъдък, че задължително до определена възраст трябва да имаш мъж, дете, кола, къща и т.н. ами просто не вярвай. Всеки човек е различен и с различна съдба. Не може на 25 всички да сме с дипломи, работа, мъж, дете и т.н. Някои хора на тази възраст тепърва осъзнават какво точно искат да правят и съответно чак около 30 започват първата си сериозна работа. За връзките също няма възраст. Не слушашй лелите и стрините, които ще ти обясняват, че ако до 25 не се омъжиш и нямаш дете ще останеш стара мома и никога няма да станеш нито съпруга, нито майка. Така, че не живей според чуждите очаквания! Това, че повечето хора правят това или онова, не означава, че и твоя живот задължително трябва да се развиве по този начин. Много по-важно е да живееш така, че да си щастлива. Без значение дали имаш диплома или не и дали в момента имаш връзка или си сама.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 19 дни
hash: 328c99995b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   хаха номер 8 изтрепа рибата - право в целта.

И аз това винаги съм чудел - значи има хора, които наистина не са си губили времето с учене и са разбрали, че са създадени за бизнес, за изкуство или в каквото там са добри. И са постигнали много от това, че не са си губили времето.

Ама в случая какво време губи автора и какв ще спечели, като напусне, като дори не знае какво му се прави, знае само, че не му се губи време, каквото и да онзачава това.

Аз затова в първия коментар питах дали има алтернативна идея или идеята е просто да не учи и да не прави нищо, демек чист мързел? Защото губене на време и мързел има голяма разлика. Мързела си е мързел, с колкото и красиви думи ад обличат - "търсене на себе си", "губене на време" и тн.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: 8b5004dacb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Да, вярно си е, всички извървява е пътя, просто защото така е прието. И е голяма лъжа, че ако имаш висше ще работиш нещо различно от магазинер например, разликата обаче е в това, че ще те е яд за прахосаните усилия.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker