Помогнете моля ви с адекватни съвети! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Помогнете моля ви с адекватни съвети!
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1557 пъти
Здравейте,
Преди година редовно пишех тук историйки, които добавях в друга категория, която в момента изобщо не ме касае. Ни най-малко ме интересува, но не за това ще пиша сега.

Имам нужда от сериозна помощ с научаването (бързото такова - до лятото, дай боже и преди това, аз трябва да си намеря работа с това) на английски език. Чувала съм за всички методи, които няма нужда да ми изброявате.

Записала съм се на курс за сертификатна подготовка, който е доста интензивен, но спийкинга засега много му куца. На мен основно адски много ми куца. Молбата ми е към native speakers-ите, които са българи и са научили езика на по-късни години и то не от игрички и ситкомченца като малки. Закъснели хора като мен (на 23 току-що навършени години съм де, ама много се забавих).

Записала съм се на ниво B2, на който граматиката му е адски лесна, но пустото проговаряне. Странично от неговите компоненти (за сведение FCE изпита не мисля да го карам, защото няма нужда да се сертифицира толкова ниско ниво, което няма да се използва, или поне засега, в друга страна), се готвя върху много други упражнения, които намирам в интернет и от които съответно обирам много прилагателни/съществителни/глаголи/наречия, които не виждам в учебника ни. Въпросът ми е как те да ми станат навик (нещата, които научавам от всички страни) да използвам в писането и в най-болната ми тема - говоренето.

Минали са 20 дни от началото на курса, имам още г/д 6 месеца, за да го проговоря на прилично ниво (на повечето обяви за работа не искат повече от B2). След него много сериозно се организирам за още един, който е само за говорене, но все още няма дати за толкова напред.

Изобщо възможно ли е да се проговори по някакъв начин? Знам, че е, но не знам кой е моят начин :( Адски много се притеснявам, когато дойде време да се говори на упражненията, всичко, което съм научила ми бяга, но само в тази сфера. На писането съм много ок, но само това не е достатъчно.

За друго сведение постоянно пиша и уча. Има на ден минимум по 6 часа занимаване само с това... :(
Един от най-успешните методи би бил комуникацията с чужденци или хора с много високо ниво на английски, но не мога да намеря такива хора, на които им се занимава с флегми като мен :D Пакистанците и групите във фб, на които попаднах тотално им е прецакан и правописът и граматиката и всичко, стига се дотам аз да ги поправям :(

Наистина, ама наистина ще съм благодарна ако хора, които са минали по тоя път ми споделят как са се развили и как са го проговорили.
Благодаря!

P. S. Не ми се подигравайте също, че на 23-годишна възраст се чудя как да говоря на английски, като за тези години трябва да мисля вече за втори и трети език! ЗНАМ! Но нека започнем понормално му, пък после каквото дойде.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 860f5e5e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Живяла съм в Полша, завършима съм Ягелонския Университет в Краков и знам полски език. Обстоятелствата се стекоха, че не съм говорила 30 години. Поканиха ме на среща на випуска и ми се наложи отново да си го припомня. Аз проговорих полски език общувайки с преподавателка по полски език от СУ. Слушах радио Варшава и гледах новини на полски. Трябва да направиш същото. Ако нямаш средства да си платиш за разговор с преподавател, слушай BBC, радио Лондон, гледай Нешънъл Джиографик на английсни, старите серии на Стар Трек. Там се говори добър английски.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8093cccfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Език се проговаря със слушане и говорене, душица, а не с учене. Го-во-ре-не. Ама не половинчато на курса, а правейки куп грешки без да ти пука, в неформални разговори.

Търси си speak buddy. Има десетки платформи в интернет, в които хора като теб си търсят събеседници на езика, който искат да научат. Така се получава взаимна изгода.

А, и едно уточнение. Native speaker означава човек, който говори езика на майчино ниво. Няма как българин (или поне такъв, който да ти е на разположение в България) да говори английски като native speaker.

Уточнение No2: английската граматика на ниво В2 е доста трудна, но ти няма как да го осъзнаеш все още, тъй като си едва в началото.

Успех, иначе.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e3e5916055
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   За мен решението с научаването на приличен английски беше да говоря с чужденец. Лично аз намерих такива хора във видео игрите. Изобщо не се притеснявай, че ще си флегма за тях, та аз когато започнах да говоря с чужденеца едва можех да напиша адекватно изречение на английски. Ще се изненадаш колко бързо ще го научиш без дори да се усетиш. Даже аз мога да говоря, а не мога да пиша повечето думи, просто защото някак си наизустих начина на говорене от тях без да уча правилата за писане, произнасяне и т.н. Не знам какви са ти хобитата, но предполагам, че ще е по-добре правиш нещо, което ти харесва, докато се пробваш да говориш на английски с другия човек, тоест да не е насилствено в някоя група във Фейсбук.

Освен това, когато започнах да играя видео игри, не знаех нито една думичка от менютата на играта и видиш ли, след няколко игри вече знаех поне 20-тина думи.

А относто това да научиш повече думи и т.н си смени езика на телефона, компютъра и всичко възможно на английски. Щеш, не стеш, ще трябва да знаеш къде да кликнеш/ цъкнеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5bddef9b76
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Даже и американците и англичаните допускат понякога граматични грешки. Ти искаш всички да говорят и да пишат на 100 процента правилно. Това е невъзможно.
Общувай с хората без да очакваш да ти пишат или говорят на 100 процента граматически правилно.
Важното е да се отпуснеш и да можеш свободно да говориш.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 44e60cc805
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Ами говоренето се усвоява с практика, както всичко друго. Трябва думите и изразите да ти идват отвътре, т.е. да ги ползваш често. В началото ще ти е трудно, няма да можеш да вържеш изречение. Започвай с кратки изречения, после е по-лесно и ще преминеш на по-трудни.
Докато си в къщи, се опитвай да мислиш на английски, а не на български. Съветите за Интернет платформи, в които се говори, също са добри.
Успех!

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 18bf15a5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   От авторката:
Номер 2: хайде като знаеш толкова, да ми посочиш една от "десетките" платформи в интернет, защото аз не можах да намеря нито една, в която да няма ш-бани пакистанци, иракчани и афганистанци, които само да си въобразяват, че знаят английски за 2 стотинки :) Няма как да седя и да им слушам глупостите, при положение, че АЗ искам да се науча, а не да уча тях.
Американците се интересуват само да им пращаш голи снимки? Малко вероятно е да намериш някой, на когото ще му се занимава да си лафи с теб, само и само да научиш. Така че не ми говори глупости, ако обичаш.
И друго нещо - да, граматиката е доста лесна. Учила съм я 12 години, от които да речем 5 много интензивни, та затова не ми е трудно :) Не сядам да уча езика от вчера за днеска, просто никой никога не ме е учил да говоря на английски.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5bddef9b76
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 6


Ако имаш пари си избери някой учител който да е native speaker и работи с него върху езика.
Цените обаче са високи.
Разгледай от този линк учителите
https://preply.com/en/skype/english-native-speakers
Може да видиш и този понеже има доволни хора от него.
https://preply.com/en/tutor/88055/

Ако нямаш пари си говори със които намериш. Понякога пакистанците може да не говорят правилно, но са винаги са вършели добре някоя дигитална услуга, за която съм си платил и аз никога не съм ги критикувал.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8093cccfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   No 2 до No 6. Душица, изобщо не разбирам защо ме нападаш. Ти имаш проблем с английския, не аз. Който има желание, намира и начин, просто ти дадох съвет.

Иначе - както виждаш самата - 12 години учене на граматика не са ти били много от полза, м?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 18bf15a5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, ами от полза ми е очевидно, щом казвам, че ми е лесна :) никой, който е научил граматиката, не е проговорил моментално. Доста е трудно. Иначе благодаря за НЕпомощта и тъпото ти тролене. Да ти се връща. А с този агресивен тон никога няма да получиш нищо различно. И щом стоиш по цял ден и наблюдаваш къде ти се отговаря, очевидно нямаш какво да правиш. Тъжничко. Get a fucking life sometime, HUH? F-cking faggot.

Към другите: намерих езикови практики на много прилични цени, защото този курс, на който ходя ми струва много пари, защото е интензивен и защото е в най-добрата школа в София. Не ми се хвърлят пари на произволи сайтчета и прочее. Иначе благодаря.

Благодаря на всички включили се, с изключение на трола горе.
Ще се радвам ако още хора се включат.

Mission has been completed.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c9fefbacde
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ще ти кажа как станаха нещата при мен. Преди да почна, обаче, ще те предупредя, че съм много изморена и не знам до каква степен съм разбрала написаното от теб, за това и не знам дали ще успея да ти помогна.
Уча английски от 6- годишна. До 10- ти клас изкарвах най- вече 6, без почти да погледна учебник, после малко смъкнах нивото, понеже ме объркаха многото времена. За кратко учих в училища Европа, бях ниво C1, по принцип съм между В2 и С1. Но в свободните разговори бях дърво допреди две години. Първо, започнах да чета много статии, постинги и различни мнения на английски, да гледам много клипове на английски (свързани основно с политика и социални въпроси). Да, английският там е малко различен от английския по курсовете и училищата, но пак огъвкавява езика, чуваш и четеш различни начини на изкази, попадаш на нови думи. После, колкото и тъпо да звучи, заставах пред огледалото и започвах да разсъждавам върху дадена тема на глас. Всеки път, в който ми се губеше дума, я търсих в речника или в гугъл транслейт. Така си оправих и самият изказ, нямам толкова силен български акцент, който в мойте уши, звучеше много смачкан. Пробвах да превеждам клипове във Vbox7.
Та, пробвай да развиваш теми пред огледалото вкъщи, търси думи, научавай синоними, ако трябва - записвай новите неща. Пробвай и да мислиш на английски.
Дано съм помогнала.


Black Sabbath

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9e8d9a09fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторке, аз знам английски и още 3 други езика, затова ще ти дам реален съвет. За да научиш нещо качествено и по начина, по който ти се иска, ще трябва да си платиш за уроци. Има много варианти, чак native speaker трудно ще си намериш за без пари, но има и достатъчно добри български учители, които са живели в Англия в даден период от живота си. В кой град живееш? В София си има места, на които се събират англоезични чужденци и можеш да се запознаеш с такива, но малко скъпичко идват брънчовете в Хилтън, например. Идеалният вариант е да намериш англоговорящ чужденец, който иска да научи български и ще може да си помагате взаимно.
А за да не се научиш да говориш след 12 г. учене в училище проблемът според мен идва от теб самата и нереалистичните ти очаквания. Няма как да го проговориш отведнъж и то перфектно. Ще ти кажа как научих английски аз - запознах се с един англичанин в ICQ и му досаждах постоянно. И двамата бяхме в тийнейджърска възраст и ни беше интересно да си говорим, но в началото имах проблем с изразяването, отнемаше ми време да търся думата, която искам да използвам, в речник, после да съставя изречението... С изненада няколко месеца по-късно усетих, че всъщност много гладко си съставям изреченията и няма нещо, което да ме затрудни. След това минахме и на гласови разговори, и в крайна сметка научих английски на достатъчно добро ниво, за да мога да използвам езика професионално, което и правя вече 15 г. след завършване на средното ми образование. Със следващите езици ми беше по-трудно, защото английският всъщност е един сравнително лесен откъм граматика език - глаголите не се спрягат, няма падежи... Така и не ми стана ясно защо толкова много хора не могат да схванат едни толкова прости времена като перфектните, според мен е въпрос на желание и постоянство. Покрай работата ми съм се срещала с доста англичани и някои пишат доста неграмотно, отделно има такива, които говорят на диалект.
Недей да се опитваш да си съвършена в изказа от самото начало, нито да търсиш идеалния вариант за учене. Гледай новини - BBC, CNN - там говорят правилен английски и то доста бързо, така че можеш да тренираш слушането и разбирането, а говореното ще дойде, когато започнеш да конструираш изречения без усилие. Без практика нищо няма да ти се получи, но за мен е малко странно това, което обясняваш за този курс, на който си се записала. Сигурна ли си, че полагаш максимални усилия, за да извлечеш всичко възможно от него? Ако курсът не е добър, намери някой друг.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 175e7de63f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Авторке, тъкмо мислех да ти дам полезни съвети - преподавам английски и немски като чужд език в Германия, но като гледам колко нагло отговори на човека, който си е отделил от времето да ти пише, реших да си спестя съветите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8093cccfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   No 13, благодаря за коментара. No 2 и No 8 съм.

Авторката всъщност, е типичен представител на съвременното консуматорското общество. Иска сега и веднага да получи нещо, без особени усилия, без да притежава особен интелектуален капацитет, без нормално възпитание ако щеш.

Притежава самочувствие до небето, със завидна смелост и страст громи пакистанци, иракчани и афганистанци в мрежата, възоснова на дванадесетгодишния си опит в английската граматика, ама две думи не може на кръст да изговори...

Не стига това, ами прави жалки опити да псува на английски хората, които се опитват да я приземят и да и дадат полезни съвети. Зер - да покаже, че поназнайва там езика, да не си мисля, нали, че идва хептен от гората.

Жалка история...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 18bf15a5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

15.   Последният коментар:
Жалка история си ти, който продължаваш да отговаряш на вече привидно стара тема. Изобщо няма да се обяснявам повече. И, да, ще отговарям нагло, защото на тъпите ти заядливи и пасивно агресивни коментари няма как да се отговори. И, също да, доста добре се справям в "навръзването" на изречения на английски :) А относно граматиката на ниво B2 отново ще кажа, че е супер лесно... лексиката не е. Ти може да не коментираш повече, а да вземеш да си потърсиш живот, скапан безделнически трол. Относно тва кой е нахъсан и кой не е... абсолютно позитивно, че ми завиждаш на желанието и на упоритостта, а злобееш, щото си стар и на моите години и за 5 пари не си имал представа кво правиш със живота си :) гнусни заядливи пенсионери :D

Благодаря на всички останали включили се с адекватен съвет, а не с хлебежи на жалки, ограничени и комплексирани същества, на всичко отгоре и супер дребнави. От другите коментирали - повечето мислите като него, което не е особено хубаво и си щракате в разни филмчета ко е лош е кой е добър. А аз помолих за съвет, ясно е, че завиждате на хъса, тва няма кой да го успори :) Има мноооого по-злобни от мен, ама това се нарича борба и тука компромиси вече НЯМА.
Всичко добро.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3ef2251c94
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Мацка, за какво да ти завиждаме?! Ще ти дам един полезен съвет, като човек с кариера в Западна Европа - не бъди нагла, не бъркай арогантността с борбата за доказване. Аз лично на твоите години бях 4 курс английска и немска филология. И не си и помисляй на Запада, към който си тръгнала, да обиждаш някого на тема възраст. С това поведение далеч няма да стигнеш.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3ef2251c94
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Пропуснах расизма, който ти тук демонстрира. На теб английският съвсем не ти е единственият проблем.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8093cccfc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   No 15: Искаш да ми кажеш, че лексиката не е част от граматиката, или как? Впрочем защо питам, българският ти е трагичен, какво остава за английския...

No 16 и No 17: Надали има смисъл да коментираш стремежите на девойката към Западна Европа. Пределно ясно е, че говоримият и английски надали ще мръдне от повече от B2.1, дори и да успее да вземе СAE. На всички ни е ясно, че единствената успешна реализация в чудла държава, когато говориш езика бедно, е в обслужващия сектор. Но не просто в него, а за позиции, които не изискват много общуване с клиенти. Амбициите са хубаво нещо, но реалността си е реалност.

Както казах - жалка история...

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 18bf15a5af
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Хахаха, и кой ви каза, че ще ходя на Запад? Никъде не съм го написала :D колко сте зле да си съчинявате разни глупости. Поведението ви и писаниците ви са разбираеми доста - българският народ никога няма да дойде да помогне на когото и да било, още повече пък на себе си. Видяхте един сравнително амбициозен човек, който си изказва и мнението на всичко отгоре и решихте да го смачкате. Първо, написала съм native вместо fluent speakers, голяяям праз. Бяхте длъжни да издребнеете.
И, расизъм? Къде видяхте расизъм да попитам? Казах просто, че не умеят да разговарят правилен английски. И съм права.
Не е реално кви сте отвратителни, наистина.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 692aac122f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Изключително нагла! Човека ти дава съвет, ти го наричаш трол. Пълна простотия!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d3cac720b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Ако не лъжеш за възрастта си и наистина си на 23... доста жалко. Истината е, че няма да стане отведнъж. Гледай англоговорящи ютубъри заедно със субтитрите, учи текстове на песни, намери си някакви детски книжки на английски и учи лексика от там и малко по малко нещата ще започнат да стават. Човекът, който по-нагоре ти каза да си намериш учител е прав. Учителят ще ти покаже къде бъркаш и ще те научи да говориш правилно. Но отнема време и е нужно постоянство, а като те гледам ти искаш всичко да се случва сега и веднага.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker