Заслужава ли си да запиша друго висше - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Заслужава ли си да запиша друго висше
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1623 пъти
Здравейте, на 22 години съм и следващата година завършвам висшето си образование като Медицинска сестра. Но мисля, че това не е моята професия, не ми харесва и едва ли ще го работя. Не ме питайте защо съм го записала, тогава изобщо не знаех какво искам и просто записах нещо. После годините си минаха неусетно, колкото и да не ми е било по желание. И така се оказах в четвърти курс. А иначе ми харесва като специалност Фармация, общо взето нищо не правиш и взимаш много добри пари, в момента съжалявам, че не съм кандидатствала това. Та, се чудя аз дали да не запиша Фармация след като се дипломирам, а от друга страна не ми се занимава пак с университет, не знам какво да правя кое е най-добре за мен. Изобщо заслужава ли си според вас още толкова години учене и разходи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 5 месеца
hash: b354e1729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   А иначе какво? Каква професия ще упражняваш?

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 981b9f6eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

2.   Плашещо е колко млади хора влизат в университет "просто за да запишат нещо", както се изрази авторката и чак в четвърти курс се сещат, че това не е за тях. И после търсят работа, цитирам: "общо взето нищо да не правиш и да взимаш много добри пари". Но пък "не ми се занимава пак с университет".

На такъв неориентиран и консуматорски настроен човек не знам какъв съвет да дам, честно казано.

Може би да е компаньонка - не се занимаваш с университет, общо взето нищо не правиш, а само лежиш и отваряш краката и взимаш много пари. По-добра работа от това, здраве му каже. Само лежиш и прибираш едни пари и то без да си се занимавал с учене.

Да плача ли, да се смея ли, не знам. :)

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: c90b220198
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Да разбираме ли, че стремежът в живота ти е да не правиш нищо и да взимаш много пари?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: b354e1729a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Е номер 2, може би авторката е имала предвид, че работата на мед сестрата е много по-тежка от тази на фармацевта. А те наистина не правят кой знае какво на фона на една мед сестра. И второ не само децата са виновни, а и училището. Та те в училище ги натискат да са добри по всичко, а не да развиват талантите и интересите си, отделно стои и въпроса с реализацията. Защото човек може много неща да го влекат, но като няма реализация и пари? Без пари не се живее. Та в училище няма нито един час на тема професионално ориентиране. В БГ е невъзможно да отидеш един ден и да наблюдаваш работата на хора от дадена професия. Защото в училище е едно, на работа друго.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 23bbed852e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Не се чувствам зле от това, че искам най-доброто за себе си във всякакъв смисъл, ако това е консуматорско мислене за вас, добре. Не го споделих, за да ме нападат, а за съвети от някой който наистина може да влезе в положение.

 
  ...


...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 981b9f6eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Не само ти. И аз искам най-доброто за себе си - да си лежа вкъщи и някой да ми дава по 5 бона, ама ако може и без да съм учил нищо.

И работодателите искат най-доброто за тях. Ако има човек, който иска да работи и знае, че това е професията, в която иска да се развива, защо работодателят да наеме неориентиран лентяй?

Не те нападам, последствията от такова мислене ще са само за теб, само се възмущавам. И да, не се съмнявам, че се и гордееш с това мислене.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: f5ecd8a1f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Стани мутреса-нищо не правят по цял ден,взимат добри пари и изобщо не се занимават с университети.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 23bbed852e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Това е второ висше все пак, след 4 години учене, е нормално да се чудя, нито е първо, нито е магистър, това са още 5 години, тоест означава да завърша на 27, 28. Аз не съм казала никъде, че искам да лежа и да ми плащат, просто сравних двете професии, и това, че обмислям дали да записвам висше само по себе си означава, че знам за какво става въпрос. А колкото до заплащането, кой не се интересува от него? Едно е да взимаш 800, друго е 1800. Все пак за какво по-напред биха стигнали тези пари, особено, ако плащаш квартира или имаш семейство да издържаш.

 
  ...
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 981b9f6eee
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   От нова година увеличиха заплатите на сестрите, ако това ти е проблема. И вече няма да работят за 800лв. Ще взимат 1000 и нагоре, но и за фармация не вярвам да взимаш 1800 лв от начало. Ще има да ядеш хляб, докато стигнеш тази заплата, не е от днес за утре. А това, че за да почнеш въобще да го работиш, ще наринеш едни няколко бона за семестри и ще изтървеш 48 месечни заплати по 1000 лв, което си е още 48 бона пропуснати ползи, смяташ ли го? Това, че ще бачкаш няколко години, за да стигнеш тази заплата, ако въобще я стигнеш, смяташ ли го? Още 4г. нерви, време смяташ ли? Ами ако след 4 г. учене и за фармацията решиш, че не е за теб? Тогава ще учиш трето ли?

Мен повече ме притеснява факта, че чак след 4 г. се сещаш, че това не е за теб. Това говори за неориентираност, а тя струва скъпо в живота. Ето ти си изгубила 4 г. време, нерви, пари и после казваш "май не искам да го работя". Ако инвестираш в още няколко такива неща, животът ти си е минал, без да си се ориентирала. Научи се да взимаш по-адекватни решения и да си целенасочена и да ги следваш. Всяка промяна в движение струва скъпо, особено след определена възраст.

Ако си беше решила още от начало какво искаш, ане просто да запишеш "нещо", сега нямаше да имаш проблем. Или поне да се беше сетила още първата година, че не е за теб, вместо да губиш 4.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 месеца
hash: 9161782fed
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да, заслужава си! Струва ми се, че още не си сигурна коя е "твоята" професия. Не спирай да я търсиш! Имаш право да търсиш удовлетворение от работата си, все пак тя ще заема голяма част от живота ти. Не се задоволявай с нещо, с което не искаш да се занимаваш, огледай се за други възможности, замисли се какви са твоите интереси и желания. Ако искаш, опитай с фармацията, ако не ти хареса, винаги можеш да прекъснеш. 4 години ти се струват като много време, но ако е за нещо, чрез което ще се развиеш и което ще ти осигури работа, която харесваш, 4 години не са нищо. Може би след 20 години ще поглиднеш назад и ще си кажеш "Добре че записах второ висше, за да съм сега тук, където съм".
Пожелавам ти успех, животът е поредица от грешки и следващи опити :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a779a07ffe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторке, не обръщай внимание на нападките на бумърите. Не всичко в този живот е черно и бяло. Всеки универститет е пълен с хора, които са го записали просто така, а също така е пълно с хора, които не работят това, което са завършили. Иначе авторке, правилно си се ориентирала. Като фармацевт работата ти ще е много по-лека, а заплащането много по-добро. (стартовата заплата е много над 1000лв). Тези 4-5 години инвестиция ще ти се избият в бъдещето.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker