НЕ харесвам специалността, която уча, има ли още хора като мен? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

НЕ харесвам специалността, която уча, има ли още хора като мен?
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1692 пъти
Тази специалност която записах ми е втората. Първата изкарах само един семестър и не издържах точно поради причината, която сега ще кажа и за сегашната специалност, която уча. Записах я защото мислех, че като уча редовно, всеки ден по малко, ще ми е лесно, но съм се залъгала. Справям се отлично, винаги си взимам изпитите с високи оценки, по различно от 5 и 6 нямам, на поправки никога не ходя. Там е, че всички протоколи, всички курсови работи и всичките ми подготовки за изпитите, всичкото учене го правя с една огромна тъга и депресия. Сега ще си помислите, че щом съм отлична студентка, и имам само шестици и петици значи много уча, а щом много уча, значи ми харесва. Да, така излиза по пътя на логиката. Но истината е, че аз уча по задължение. Всичко, което изискват от мен в университета го правя само и единствено, защото знам че е мой дълг, който трябва да изпълня, за да завърша. Но това всъщност е най - омразното нещо, което правя в живота ми. Студентските години са най депресиращия период който досега съм имала през живота си! Онези тинтири минтири че студентските години били най хубавите години през живота на един човек са една долна лъжа за мен! Не знам защо изобщо говорят така някои хора. Ако и вие мислите така кажете ми кое точно му е хубавото? Това че ни тормозят с 100 трудни курсови работи дето са толкова ангажиращи и отнемат време? Това че постоянно имаме домашни и протоколи и не ни стига времето за почивки през почивните дни от тях? Това че ни мъчат и с дневници за заверка за практиките доста от които са С ОБЕМА на една дипломна работа???
Това че ни дават 10000 тона материала за учене и, че дори да си от редовно учещите студенти които учат всеки ден и не оставят всичко в последния момент, то времето пак не стига? Да, аз съм такава, от редовно учещите и времето пак не ми стига, защото постоянно забравям и преговарям!

Стресирам се постоянно от всичко което имаме да правим! Подлагам се на психически тормоз! Почивните дни искам да изляза с приятели, да се забавляваме като всички млади, а не мога и им отказвам все по често предложенията да се видим заради протоколите и ученето...
Да, аз съм отлична, редовно правеща си всичко студентка, но никой от колегите ми и асистентите там не знае, че тази моя подготовка е била с цената на голяма депресия, направена с нежелание и с много рев...

Казах и на майка ми и тя не ме разбира, крещи ми че се държа като разглезена принцеса, която иска всичко в живота й да й е безгрижно и бяга от трудностите вместо да се изправи срещу тях и, че тя навремето била имала много повече протоколи, курсови работи и проекти да прави и, че не е мрънкала и да се стегна и да завърша и че нямало да ми плаща семестрите на вятъра..

Един ден забелязах нещо. Че мен ме влече науката зоология, имахме такава в нашата специалност и това беше единственото което може да се каже че учех с желание. Най ми харесваха практическите изпити при които трябваше да разпознаем различни видове животни да им знаем латинските имена кой клас разред семейство и прочие са. Разучих къде се учи зоология, видях че може само в СУ но само като магистратура и условието е да имаш завършен бакалавър "Биология и география" ; "Биология и химия". ; "Биотехнологии", но моята специалност не е включена...

Дааа, знам отговорите. Едни ще ми кажат, че не е късно да прекъсна и тази специалност и да запиша биологията и после зоологията знаейки че това вече ми харесва, други ще кажат да избутам това което сега уча и после да запиша това, което искам и тамън да имам две дипломи.

Там е че това което сега уча вече ТОТАЛНО ви казвам ме изхаби, изтощи, извади ми душата и вече изгубих желанието си да уча по каквото и да било друго нещо, дори да е нещо което ми харесва наистина! Защото хора аз съм трети курс и ЕДИНСТВЕНИЯ мотив който ме кара да продължа е този че ми остава само година и половина и догодина 2021 г. лятото или когато там е дипломирането КРАЙ НА АДА!!!! И ПОВЕЧЕ НИКАКВО УЧЕНЕ! КРАЙ НА ТРУДНОТО в живота. Това си казвам разбирате ли? Ако знам че след това наново ще започна друго висше пак ще рева и ще се тормозя! За вас може да не е късно, но за мен е. Не искам никакво учене повече. Още повече никакви курсови, никакви протоколи, никакви дневници, никакви тинтири и минтири. Намразих ги!

Има и втора причина която ме спира. Нали преди зоологията трябва да имам бакалавър по една от специалности които изброих. Аз откъде да знам, че по биологията и химията или биологията и географията примерно, пак не тормозят студентите с тъпи, досадни, гадни курсови работи... вече не знам какво да очаквам ако някой учи или е завършил една от тези специалности може да ми каже дали е много трудно или е по лесно? Бих се зарадвала ако по тези специалности дават заверка само при 100 процента присъствие на упражненията и НЕ ни карат никакви самодейности да правим. И ако на практиките също дават само за присъствие заверка и не ни вадят душата с дневници за писане или разни отчети. И единственото което се изисква от нас е да учим да изпитите.
Ако има такава специалност кажете ми. Не искам никакви домашни, единствената самодейност която признавам е дипломната работа, всичко друго дето се прави само за едната заверка... еми сори братче, излишно е за мен. Ако биологията и химията или биологията и географията или биотехнологиите от СУ са такива каквито искам и после и по зоология си процедира по същия начин, значи е за мен тази специалност но вече се изхабих ужасно много.


Има ли още някой който е завършил нещо което не му е на сърце нито изобщо работи по тази специалност и късно е осъзнал коя е специалността за него? Ще се радвам да чуя защото се чувствам прецакана. Но явно като млади всички правим грешки от този сорт и късно осъзнаваме какво искаме!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 30d01884a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Каква ти е специалността? И аз не харесвам специалността си. Много хора са като теб и не си единствената. Аз дори не ходя на упражнения и лекции. Не се чувствам на мястото си, не ми приляга. Чувствам се унизително когато ми се наложи да кажа каква специалност уча. Затова няма да напиша и тук. Въобще не би ме бивало и да работя по нея.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 61f1cc9cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, аз съм в подобно положение, чета май вече 2 пъти твои публикации по въпроса, ако си от София, искаш ли да се запознаем, аз съм момиче на 22 и също бях писала тук и ти ми коментира.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ab4d49fd93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Авторката: Номер 1, абсолютно същото е и при мен - чувствам се унизително когато ме попитат какво уча и го кажа, защото не го харесвам и няма да го работя. Затова и не го споменавам тук. А и повечето ми колеги ми се карат колко неориентиран и консуматорски настроен човек съм, даже се карат на един мой колега, че ми прави мечешки услуги и ме е страх да не го настроят срещу мен един ден и той да спре да ми помага, защото причината да стигна дотук е само неговата помощ и факта че някои курсови работи ми ги прави той. Това също е причина да не казвам специалността си, някой от колегите ми може да ме познае и да се разчуят клюки как вече и по сайтовете се оплаквам.
2, коя твоя тема бях коментирала, че коментирах доста и не се сещам. И аз ще се радвам да се запознаем, ако имаш идея как да стане :D Защото това е анонимен сайт и е забранено да се дават неща като скайп, поща и каквото и да било.
А също още един въпрос към номер 1: каква е твоята причина да учиш тази специалност щом не ти харесва? И има ли нещо което си открила че би ти харесвало и, че там трябваше да е твоето място? И ако да, каква е причината да не прекъснеш и да запишеш това което искаш?
Защото при мен е следното - когато записах това което уча не знаех какво искам, чак сега като стигнах до трети курс вече се ориентирах и разбрах коя е моята специалност която бих учила с удоволствие, но причината да не искам да я запиша е че вече съвсем се изхабих от учене, чакам само да мине едната година и да завърша, след което не вярвам да ми е до университет никога повече, било то и за специалност, която ми харесва, просто някак си изгубих всичкия мотив и желание, което имах преди...
При вас номер 1 и 2 така ли е? И каква е причината все пак да искате да се насилите да завършите?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7cd2573aab
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първото нещо което трябва да направиш е да анализираш себе си и какви са ти силните страни и интереси. Трябва да се опознаеш.

Второто нещо което трябва да направиш е да проучиш какви специалности има които рефлектират интереса ти.

Третото нещо което трябва да направиш е да анализираш пазара и това какво се търси, както и какви условия има за реализация.

Трябва също да анализираш потока от други хора които са учили или учат това из страната, както и да се замислиш как да добиеш опит и практика докато учиш - по същият начин по който минават през напрежение медиците.

Това е формулата. Останалите прекъсват или изилизат със дипломи които са им поредната хартия.

Само учене на теория не става. Трябва да се търсят варианти за практика. Теорията се мени или обгражда в много случаи опита на други. При все всичко еволюира (освен с изключения науката в някои аспекти). Трябва ти практика а от там можеш да научиш и теория в допълнение на това което уж четеш.

Запомни че много специалности навсякъде по света, във който й да е университет могат да са пълни миксове от какво ли не. Да, от обща култура да се знаят - окей, но ако търсиш конкретна професия - тогава трябва да анализираш и да подбереш конкретна специалност.

Другото нещо е че може потенциално сама да си създаваш работа.

Успех

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7e98e20ac3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Все повече студенти споделят в този сайт, че не са доволни от специалностите си, което е лошо. Всички записвате нещо веднага след завършването без да сте ориентирани. Тук голяма роля играят и родителите, които карат децата си бързо да станат студенти, без да са намерили призванието си. Естествено, че има много хора, които са завършили едно, а работят съвсем друго по същата причина. Хора, следвайте мечтите си! Направете така, че университета да е от полза и д ви даде необходимите познания за рова, което искате да бъдете. Няма смисъл да записвате нещо просто ей така. Тези, хора, които казват, че студентските години са най-хубавите са го карали през просото и не им е пукало въобще за задачи, оценки, а за купони и изживявания. Всеки сам си определя университетските години.
Моят съвет авторке е да стиснеш зъби още малко, колкото да си изкараш бакалавъра, за който и без това родителите ти
пръскат толкова пари. Разбирам те, че се чувстваш ужасно и, че никакъв живот не живееш, но се опитай да се отпуснеш. Не се старай да изкарваш високи оценки, просто гледай да завършиш някакси. После хубаво си помисли какво наистина ти се учи и работи, защото иначе няма смисъл да учиш нещо, което не ти харесва. Университетът е място, което трябва да ти помага да се развиваш, а не обратното. Жалко е, че всеки става студент без да знае защо.
Ж19

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ffadc3b374
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   2,
публикациите на авторката са поне 4, с дузина коментари под сходни теми. Сетих се, че беше споменавала някъде, че е учила един семестър Медицина, после избрала Горско стопанство? !!!!
Авторке,
на нас, четящите, ни се изясни картинката. Моля, би ли обяснила защо избра точно Горско стопанство? Нямаше ли други специалности в унивреситета? Да учи човек е хубаво, но не да учи заради самото учене, а да си избере професия. Толкова ли не се намери нещо привлекателно за теб?
Виж, аз съм инженер човек, завършил преди повече от 25г. Нямаш си представа колко нелепо ми звучат твоите оплаквания от писане на протоколи и курсови работи. И това сега, дето е по-лесно да си студент. А как ще получиш диплома за висше образование, без да се потрудиш? Не е виновна образователната програма, всеки средноинтелигентен би се справил, извинявай, но вината си е в теб. Айде, видяла си, че медицината не е за теб, добре. Що изобщо се напъваш да учиш, без реално да имаш потенциал за това? ! Що не си избра нещо по-лесничко така? Голям човек си, време е да понесеш отговорност за твоите избори, не да плюеш учебната програма. Щом като няма да си горски- напусни. Даже да избуташ докрая, тази диплома не ти дава предимство за друга работа, да помислели хората, че си умна, щом си с диплома, както беше написала някъде из коментарите. Нищо подобно. Странни разсъждения, странни очаквания, сигурно покрай теб няма образовани хора да ти бъдат пример. Ама майка ти искала диплома, мили Боже! Съветът ми е да напуснеш университета, да потърсиш свободни работни позиции, пробвай няколко, докато нещо ти хареса. Може и на курс да се запишеш за някаква професия, провери в Бюрото по труда също. Ето това ти е проблемът за мен- ти не мислиш за работа, за реализация. Беше написала също, че зоологията ти харесала само, чела си с желание. А помисли ли, че ако можеше да запишеш Зоология, като какво ще правиш с тази диплома после? ! Да, неориентирана си, но си млада, можеш да вземеш живота си в ръце. Не да хвърляш изцяло вината върху другите. Опитай няколко неща, включително преместване в по-голям град, предлагащ повече възможности. Все ще си намериш мястото, твоето място. Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8ccd7c878d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 6, да помислих за зоологията.Предполагам, че мога да се реализирам като асистентка по тази дисциплина някъде.Другите възможности за реализация, които бих имала ако съм зоолог по диплома може би ще са свързани с доста разходки , командировки по гората и т.н. за разследване и наблюдаване на различни видове животни и тяхното поведение, но това не ми харесва.
Аз съм такъв тип човек, който предпочита от само с четене на определители и учебници да се информира, може би с наблюдиния на картинки, клипове и т.н., но разходки из гората не обичам много.Особено ако трябва доста да се ходи.Мързи ме :Д Но може би ако съм асистент ще трябва и да съм ръководител на доста практики.Затова все още не съм сигурна заблуждавам ли се, че е за мен.
Горското стопанство и аз не знам защо го избрах, просто като нещо, което да уча, защото не ми се работеше.И мислех че няма да ми е толкова трудно ако уча навреме и нищо не оставям за последния момент,но уви не се получава, времето никога не стига за това да си науча по всичко.Плюс че обичам природата, мислех, че ще са ми приятни упражненията там..
Номер 2 е напълно прав, че на такава крехка възраст не осъзнаваме какво искаме...но родителите ни веднага щом завършим училище ни притискат да започваме да учим или работим нещо, не оставят избор на децата си , че може би имат нужда 1 година да си починат и да размислят какво искат да правят...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker