Записах висше само за да заменя училището, сега съжалявам - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Записах висше само за да заменя училището, сега съжалявам
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2250 пъти
Ще се радвам да разбера има ли още някой като мен.Просто исках да уча нещо, защото когато завърших училище още ми беше много трудно да осъзная и да приема, че вече не съм ученичка, че тези безгрижни години минаха и че сега е време да ставам самостоятелен човек и да работя...а не исках да почвам да работя нищо, исках още малко да съм дете и записах да уча висше с мисълта че това донякъде ще замени училището и че поне още 4 години ще бъда "ученичка", сега осъзнавам каква глупост беше това, защото след три години терор ( вече съм трети курс) разбрах как в университетите не се минава така лесно като в училище...искат протоколи, курсови и какво ли не, искат да си в час с нещата, а аз повечето неща там даже не ги разбирам и искам да прекъсна, но майка ми иска да завърша и това е причината да продължавам да се мъча.
Стигнах до трети курс просто защото аз уча повечето неща и макар че се справям добре в интерес на истината, правя го по задължение, уча по задължение, но истината е че зубря и даже не знам какво уча, а в практическите задачи там никаква ме няма! Курсовите и протоколите не ги разбирам, успявам да ги направя само защото колегите като на малоумна ми показват и обясняват кое как и къде да направя, но аз даже не знам какво права.
Но майка ми това отказва да го повярва, държи си на нейното да завърша, щото тая диплома щяла да ми е от полза след време.
Но за мен висшето е пълна загуба на време.И според мен човек има много възможности и без висше, не разбирам каква е тази пропаганда от старите, че едва ли не в живота трябва мноооого да си постигнал, за да успееш.Трябвало винаги да имаш цел.
Ами ако нямам цел?Ако моята единствена цел е да съм щастлива това нима ме прави тъпа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4e22b63032
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да беше казала каква е специалността? Щом си докарала до 3-ти курс, изтрай още 1 година. Само да не се подхлъзнеш за магистратура - там вече ще е пилеене на време.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 62ef489561
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Това се получава, ако нямаш добри приятели в университета. Минала съм по този път и знам. Аз също не исках изобщо да завършвам училище, защото там ми беше елементарно, а и имах добри приятели, всеки ден беше различен и нещо се случваше. Смеех се от сърце. Като завърших изпаднах в тежка депресия. Не ме приеха това, което исках, защото е доста сложно, записах друго, което не исках, но там нито се разбирах с хората, нито исках да уча това и тайно от нашите спрях да ходя. На следващата година ме приеха нещо приблизително на това, което исках, но еуфорията бързо отмина, тъй като и там не си намерих приятели, стоях цял ден сама. Отделно точно колегите ми ми скроиха номер /там, където уча е възможно, тъй като има много екипна работа/ и отпаднах, при положение че всички изпити си бях взела. Дупката стана още по-дълбока като на следващата година не ме приеха на същото място, на което се явявах за 3ти път. Криех от нашите, че изобщо са ме изгонили, беше ме много страх, че няма да повярват причината и няма да ме подкрепят, ще ми спрат парите и т.н. Евентуално разбраха и ме подкрепиха в интерес на истината. Тази година вече ме приеха, нямам кой знае какви приятели, НО!! Този път се разбирам с колежките, да чукна на дърво. Не мисля, че ще има повече кандидатствания. Да, разбирам се там с хората, но си признавам, че ми липсва някой наистина близък, с когото ще мога да си споделям всичко. Там ти е проблема според мен. Завърши го де, да не са 3 години мъка напразно. Но ключа в щастието е да имаш хора или дори 1 човек, който да ти е близък, да сте от една кръвна група, както се казва, да знаеш, че може да те разбере и да си споделяте всичко. Към това се стреми, не е задължително да е от университета. Има ли някой, който да вярва в теб, си нямаш и на идея колко много можеш. Ще ти се струва и по-лек учебния процес, всичко някак си ще придобие цвят в твоя живот. Все пак 1 птичка пролет не прави. Успех, дано откриеш такъв човек!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2524bb5720
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не, майка ти е права. Трябва ти каквато и да било диплома за висше, за да си намериш свястна работа. На повечето места не ти искат диплома по специалността, нито гледат оценки, но искат да имаш висше. Ако нямаш, ще работиш в кол център, което е тежко. Изтрай още 1 година. Никой не е казал, че трябва да работиш по тая специалност. В моята фирма имаме адвокати, комп. специалисти, математици и др., а се знимаваме с маркетингови проучвания. Някой път взимат и без висше, ама на последните интервюта, познай кои хора избраха - тези с дипломите. Нищо, че сигурно и хората със средно са били добри кандидати, подминават ги. Стягай се и завърши, че има да се мъчиш по кол центрове и Кауфланди иначе. Има и по-леки работи.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 72986dbd50
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Хубаво искаш да си щастлива, но доста често в живота щастието е свързано с пари, нямам предвид много пари, а пари за годен приемлив живот. И тези пари се икарват с работа, а на работа те приемат според диплома. Съвсем не означава че ще работиш по специалността си, но диплома за висше ти осигурява работа в офис на бюро, на топло и сухо зимата и на прохладно с климатик лятото и като бонус никога не се изпотяваш от физически труд.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2e29352978
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Проблемът идва оттам, че човек на 19-20 г. (на колкото се записва обикновено университет) рядко е толкова зрял и ориентиран, че да знае точно в какво го бива, какви са качествата му, в каква сфера има шанс да просперира благодарение на тези качества и съответно с каква специалност би било най-удачно да запише. В това според мен се крие проблематиката, а не че няма смисъл от висше образование като цяло. Естествено, че има смисъл. Просто всеки има шанс за развитие в различна област в зависимост от качествата, които притежава. Аз също записах нещо, от което си нямах никакво понятие, нито някога ми е било интересно, нито имам необходимите качества, че да се развия успешно точно в тази област. Но поне положителното в случая е, че в България за много работни места се изисква просто диплома за висше, не да си завършил конкретна специалност, свързана пряко с естеството на съответната работа, така че човек би могъл да се развие и в различна от изучаваната в университета сфера. Много хора са в твоето положение. Пак казвам, че малко хора като цяло са късметлии или толкова ориентирани на тази крехка възраст, че да уцелят точната специалност, която наистина да учат с желание и да имат ясен план за последваща реализация. Така че се опитай да разсъждаваш в по-позитивна насока. В момента трябва по-скоро да си горда със себе си, че си успяла да стигнеш до трети курс в специалност, която ти е трудна и не ти се отдава. Това си е постижение и свидетелства за голяма упоритост и воля и голямо количество положени усилия, което е похвално.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6b9196fc53
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За съжаление си, да. Висшето не е всеки, подозирам, че родителите ти са най-много среднисти, затова мисленето ти е такова. Напусни университета, изнеси се, намери си работа и бъди щастлива! Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 61dbc0415c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря за отделеното време и коментарите, хора.
Номер 3, прав си, че именно истински приятели от университета ми липсват, но да си имаш такъв тип хора, какъвто ти описа не е лесно да се намери.Впрочем причината да успея да стигна до трети курс е един колега, който още се чудя как ме търпи и още се чудя как да му се отблагодаря за всичко което прави за мен.Не сме си толкова близки приятели с него, нито сме нещо повече, но той винаги ми помага за абсолютно всичко, прави ми голяма част от курсовите работи и протоколите...тези , които за всеки са индивидуални принципно, а останалата част от тях, които аз съм си направила е защото той се мъчи да ми обяснява като на малоумна.Като на 5- годишно бебе ми казва кое и къде да напиша, нарисувам, начертая...и накрая си правя курсовите работи без да знам какво съм правила.Почти всички колеги от курса ме гледат с отвращение и от колегата знам, че говорят зад гърба ми, че съм неориентиран и консуматорски човек, който всичко наготово поема, който много обича да му правят мечешки услуги и т.н., това е и причината да не се разбирам с другите, а аз не съм такава, просто, разберете тези курсови работи, които ни дават НЕ ги разбирам и не ги разбирам...1000 пъти чета заданията, пак не ги разбирам и ако не беше това добро момче да ми помага, нямаше никога да стигна до трети курс!!! Колегите му се карат че ми прави мечешки услуги, той им казва, че просто не може да изостави човек в нужда.Но мен ме е много страх да не му писне някой ден, страх ме е да не каже, че.му се качвам на главата, а без неговата помощ не знам накъде съм...аз само на него разчитам.

Номер 4, благодаря, че каза, поне ще знам че усилията да завърша и да изхабя толкова време и нерви на това момче все пак не са били напразни.Но искам да ви попитам нещо.

Защо според вас всички заверки трябва да се взимат с курсови работи, протоколи и куп глупости??? Извинявай ама тези самодейности са абсолютно безсмислени!!!!Казват, че това им е било целта - да ни научат чрез тях.Не, те не ни научават така, а напротив, само си отблъскват студентите и така само правят така че са си загубят студентите всички ВУЗ да фалират един ден.

Единствената самодейност която признавам е дипломната работа!Защото тогава семестриално вече си завършил всичко, по - наясно си с нещата и това е вече за нещо важно - за финала, за дипломирането ти!Така че от това има смисъл, но само от това!Да ни мъчат със самодейности през семестъра само за едната заверка, еми извинявам се за мен е простотия това.Сигурна съм, че има и още хора, които като си правят курсовите работи даже не знаят какво са правили и преподавателите много се залъгват че по този начин ни "научават".

Защо според вас заверка не започне да се дава само при 100 процента присъствие на упражненията и заверки за практиките също да се дава само за присъствие, не да ни карат да правим дневници за всяка практика за заверка, и това е тъпо.

Номер 4, радвам се че тази диплома поне ще ми е от полза дори да работя нещо, което няма общо със специалността.Но забравих да те питам ако остана само с бакалавър имам ли пак шанс за работа ? Защото не искам магистър.В твоята фирма зачитате ли и тези, които са просто бакалавър?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 71e407d438
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   беше много трудно да осъзная и да приема, че вече не съм ученичка, че тези безгрижни години минаха и че сега е време да ставам самостоятелен човек и да работя...а не исках да почвам да работя нищо, исках още малко да съм дете

Толкова добре си го описала. Толкова много хора са в това положение, дори като изключим следването. Това порастване е голямо нещо, и колкото по-рано порастнем, по-добре за нас. Не си сама :(

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d252354d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Девойко, много си далеч от дори идеята на образованието, лошото е, че в университетите в момента има много като теб.
"Защо според вас всички заверки трябва да се взимат с курсови работи, протоколи и куп глупости??? Извинявай ама тези самодейности са абсолютно безсмислени!!!!" - безсмислено е за теб, дето си нямаш хал-хабер от това, което учиш. Идеята е да седнеш и да напраиш нещо сама, така както ще ти се наложи когато започнеш да работиш. Това, че нищо не разбираш, показва, че просто не си за там.
"Защо според вас заверка не започне да се дава само при 100 процента присъствие на упражненията и заверки за практиките също да се дава само за присъствие, не да ни карат да правим дневници за всяка практика за заверка, и това е тъпо." - ти добре ли си, да дават заверка на някой, дето стои физически и си рови в телефона, без да има понятие за какво става дума?
Добре поне, че не учиш за лекар, явно е нещо техническо щом става дума за протоколи

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: cac03f1840
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторке, този твой колега 100% те харесва. Той никога няма да тръгне без причина да ти помага за всичко. Ако си допадате му обърни внимание.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 11a2de0e7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Авторката: 7, как определи че родителите ми са среднисти? И двамата имат завършена магистратура и точно това е причината евентуално, да имат и от мен такива очаквания. Че щом те са способни да се справят с ученето във ВУЗ, значи и аз мога.
Аз реално щях да мога ако просто даваха заверки при 100 процента присъствие на всички учебни занятия! Курсови работи, проекти, протоколи, такива ти глупости и излишни простотии и самодейности не разбирам и не се справям по тях! Справям се заради чужда помощ както споменах, но ако в университета се минаваше само с учене, явяване на изпити и присъствие без никакви отсъствия и това да са единствените условия, повече студенти ще имат желание да учат и да се развиват!!!
От самодейностите да я има само дипломната работа, защото тя е удобство и добър начин да се освободиш от държавните изпити, но само това. Другото е излишно!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 4ca1b8f202
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Здравей колежке,
Ще отговоря на последния коментар, който е видим (чакат още 3 преди мен), а именно номер 8. Аз съм студентка четвърта година вече, без намерения за скорошно завършване понеже подхванах да си усъвършенствам английския език. Именно заради това да си намеря по-бързо работа и да се махна от тая тъпотия. След три години влачене по мъките как не искаш да се освободиш от тоя живот и не бъдеш истински свободна и истински ти и да започнеш да работиш. Морално е грозно родителите да издържаш 20 -годишен индивид у дома си, независимо какви оценки изкарваш.
Та, казвам ти това, защото ти хубаво ще си вземеш дипломата, ама после наистина какво ще работиш? Ако не знаеш един много приемлиев език (дори английски да е само), какво по-точно ще правиш да попитам? Тоя въпрос го задавам към тия тук, които така смело ти говорят, че ще работиш в кол център. Дори в него няма да те вземат, ако не знаеш езика говоримо и ако им сричаш на интервюто. А повярвай ми, говоренето НЕ се равнява граматичните ти умения писмено. За съжаление е вярно и никой не може да ме убеди в противното. Да не говорим за това, че масово се търсят вече по два езика научени на високо ниво, не най-високото, но достатъчно, друго нещо, което е, че за дадена професия искат И език...
Предполагам си в Техническия университет както го описваш, няма как да е друго. Ами, виж... аз завърших с 300 мъки техникум по електроника, чийто ученици 80% отиват в ТУ след завършване. Казвам с 300 мъки, защото специалността не беше лесна и бях в АБСОЛЮТНО същото положение като теб с протоколите и гадните упражнения. Не само протоколите, ами цялата налична практика по специалността в училището. И на мен ми правеха схемите, които имахме за упражнение, само че срещу парички :) Не знам колко сериозно си се изпържила, но предполагам, че е повече от мен, защото университета всичко на всичко не е изобщо лесен. Особено този вид, дори и да не е конкретно Техническият.
Предлагам ти също така да се омъжиш за това момче (шегувам се), защото това, което той прави за теб е нечувано според мен, наистина. Тук идва следващото ми наблюдение - защо искаш толкова много да се разбираш с колегите си? Там са адски лицемерни и гадни, защото конкуренцията е двойно по-голяма след гимназията. Мислят си, че са ударили кьоравото като са стигнали до университета, ама не е така, защото една огромна част от тях не мисли "ами после???". Не знам защо толкова си се впрегнала да завързваш връзки и отношения с тази прогнила 'общност', но ти си знаеш.
Не ми е ясно също защо така работиш в своя опозиция с отлагането на порастването, намирането на работа и пр.? Трябва да излезеш от този балон, защото ще се спука на възраст, в която тотално няма да е добре да изпадаш в дупки, а ще е времето, в което ще трябва да запонеш работа. И то сериозна работа, на пълен работен ден. И то такава, която няма да изважда душата ти после, защото повярвай ми физическият труд е изключително гадно нещо, а наскоро четох, че и мозъка ти скапва много бързо, защото е ангажиран постоянно да поддържа тялото. Бях в такова положение и много добре знам, наистина НЕ ти го пожелавам да ти се случи. Ще жалиш много тогава за гадните и тежки курсови и другите задания. Повярвай ми, ще плачеш за тях докато влачиш щайгите в някой супер... За НИКАКВИ пари.
Бих те окуражила да се постараеш да хванеш нещо с тази специалност, но съдейки по моя опит от гимназията и прецаканите ми 'мечти' и изключителната затрудненост, мисля, че май няма да се получи. Имаш хъс, има много надежда за теб. Стига да я искаш. Все още ми се говори колко добре било в техникума ми и като чуят, че съм била там и ми казват "така ли? супер" - мислят си, че нещо съм научила, ама не е така. Не знам каква ще е твоята съдба /каквато си я избереш/, но вярвам, че ще се случи нещо хубаво. Само го докарай до края, защото в твоя случай е абсолютно задължително, особено ако вашите са минали през това нямаш абсолютно никакво оправдание. Не бъди инатлива, бъди много упорита още година и половина и може по пътя към края да си си намерила вече работа!
Весела Коледа и ОГРОМНО успех от мен!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: dc787870c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   " държи си на нейното да завърша, щото тая диплома щяла да ми е от полза след време. " - ако си губиш времето само заради дипломата, с парите които си профукала през тези три години, щеше да си купиш и две дипломи, и пак толкова умна щеше да станеш, а и щеше да си спестиш три загубени години.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 1df9c88f74
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Защо в Германия примерно децата от 5 клас тръгват да опознават фирмите, от 13 раздават вестници и брошури, на 15 могат да работят лятото, на 16 са част от пазара на труда. Учиш каквото искаш, висше имат малцина. Учат и работят, , стажуват платено.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9802fd256d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Автортата: номер 10 щом позна, че ми е техническа специалността да разбирам ли, че в останалите специалности, които са извън Техническия университет се минава само при присъствие на упражненията без протоколи и курсови работи? Ами ето че има и такива специалности значи! Защото всички ми разправят, че навсякъде се изисквали, че каквато и специалност да уча за заверка изискват самодейности.
Номер 11, не вярвам, има си приятелка, просто е човек, който никога не изоставя хора в нужда и обича да помага, съпричастен е към по - слабите и безпомащните.
Номер 13, благодаря за отделеното време и сподеревото мнение. Колкото до нивото на английския - една приятелка беше кандидатствала за позицията бариста в Старбъкс, назначиха я въпреки че нивото й на английски не е толкова високо, горе долу средно е, като моето. Други хора, които познавам работят като продавачи, или в будки, или в магазин за обувки и също не владеят английския на толкова високо ниво. Мисля, че зависи от работата. И това дали работата ще ме изхаби от тежък физически труд също зависи от това какво работя. Продавачка в някоя будка да съм или касиерка в easypay ( имам приятел, който работи там и каза, че там назначават и хора без висше? или продавачка в малък магазин за дрехи - едва ли по време на цялото работно време ще ходя насам - натам. А какво имаш предвид под пълен работен ден?
Принципно знам, че за бариста в старбъкс може на 20 или 30 часа седмично да работиш и пак нищо не губиш от това - зачита ти се трудов стаж и всичко, единствената разлика - по - ниска заплата

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b5f7f2767d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Как е управителя на Старбъкс? Изучи го това горско . Защо като заряза медицината не записа нещо по-близо до нея, а тази специалност?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6b9196fc53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   „... Че щом те/родителите/ са способни да се справят с ученето във ВУЗ, значи и аз мога...“


Не! Не значи! Твоите поне 10 теми тук го доказват. Толкова объркано същество, с толкова неадекватен мироглед никога не съм виждала! Мисля, че имаш нужда от лечение, съжалявам да го кажа, наистина!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d252354d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Авторке, ти пак се опитваш да минеш метър и да избереш лесна специалност, каквото и да разбираш под това, вместо да вникнеш в това, което ти пишат хората. Разбери, че не ти е проблемът в курсовите работи и протоколите, а в това, че нямаш грам идея какво искаш да правиш и с какво да се занимаваш. Безсмислено е да записваш нещо този път с идеята само че е лесно (каквото и да значи това).
Вместо това щом искаш да си барманка, стани барманка. Виж дали ще ти хареса, ако да - дерзай, ако не - потърси друга работа, все нещо ще ти хареса. Ще натрупаш опит, стаж, ще ти дойдат и други идеи

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e7d24a8178
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Щом за 3 години не си се научила как се прави курсова работа и реферат... заеби! И в Изипей няма да се справяш!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9802fd256d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Авторката съм, номер 17 - какво общо има управителя? Кофти човек е, поне от приятелката ми така знам, даже масово от персонала се оплакват от отношението му и напускат заради него,просто знанията по езици не се изискват за позицията бариста в Старбъкс.То там по принцип изобщо не изискват никакви знания, работата е подходяща за неопитни хора, там даже и ученици назначават, също и хора без средно образование.Но въпреки това работата си ти зачита трудов стаж и както искаш си разпределяш работното време.Така знам от аверката.Затова мисля, че това е подходящо за мен, хем аз си избирам работното време как да е,хем ще имам 4 дни почивка ( ако се направя на 20 часа).

Колкото до това защо не записах нещо подобно на медицината - защото всички медицински специалности са трудни според мен и просто защото единствения начин при мен да уча лесно е да има човек до мен , който ми обяснява лично на мен с по - прости думи учебния материал.По възможност този човек да е мой близък, не частен учител, а мой близък ,който ме познава и има търпение към мен предвид че схващам малко бавно и ми обяснява търпеливо и спокойно.Ако си имам такъв човек ученето щях да го обожавам!Ако имах такъв човек може би и професорска степен щях да завърша по медицина.

Но това което искам е абсолютно невъзможно - няма как да имам до себе си човек, който да е наясно с абсолютно целия материал , който учим в университетите по абсолютно всяка една дисциплина ,а и при това да е и мой близък.Не е изключено това да стане , ако познавам човек,завършил съответна специалност, която аз следвам, но в същото време да ми е близък и то до такава степен че да е готов да си отдава времето в това да ме обучава във всичко по нея.
А в час каквото говорят на лекции и упражнения не разбирам и това е.Още от училище съм така, майка ми и баща ми ми четоха всички учебници и ми преразказваха уроците.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 52b5a559a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Като си свикнала още в училище вашите да ти сдъвкват материала, как очакваш, че ще се справиш в университет? Трябваше да прекратиш с ученето още след 12 клас.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9802fd256d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   22, посещавала съм психолог и той категорично е на мнение, че вината да съм такава е на родителите ми, че са ми давали всичко наготово през ученическите ми години и не са ме научили да съм самостоятелен човек.Дали наистина е там проблема или аз просто съм си родена неориентирана, вече не знам.Но още хора като цяло са на мнение, че учебният материал в учебниците и за ученици, и за студенти, е написан по доста неразбираем начин и, че като цяло едно нещо истински се научава като се практикува и най - важното да се посещават лекциите ако искаш да схващаш какво учиш( а не да го зубриш) независимо че лекциите не са задължителни за посещение, но аз нито се ориентирам в час, нито схващам какво говори преподавателя, нито ме бива в практически задачи.Не знам защо съм така, но това доста ми пречи да си усъвършенствам и развия таланти, които всъщност имам.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d252354d0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Авторке, от всеки следващ коментар личи все повече, че ученето не е за тебе, независимо какъв потенциал си мислиш, че имаш. Няма как да очакваш, че някой ще ти виси на главата и ще ти обяснява с прости думи, за да вденеш. Това го правят за малките деца, затова и занималнята е до 4 клас, по-нататък се счита, че са достатъчно големи за да се оправят сами поне през повечето време. А в гимназията и в университета е направо абсурдно. Щом хората са преценили, че тази форма на обучение е подходяща за студенти и повечето хора се справят, значи проблемът е в теб.
Твоите родители са ти направили много лоша услуга, по-добре да се беше мъчила сама и където срещнеш трудност да ти помогнат. Сега освен да дойдат с теб и на работа и като ти възложи шефът задача, да ти я сдъвчат и смелят, така че да я разбереш, че и да ти помогнат да я изпълниш, друго не виждам да ти помогне.
Съветът ми е да не се мъчищ, с тази или друга специалност ще е същото, по-скоро си намери работа - барманка или друга, вместо да си губиш времето с безсмислени усилия

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 06178d4dda
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   22 съм. Може би е тяхна вината, но и твоя, защото си чакала само на готово. 12 клас съм и не си представям как майка ми ще седи с мен да ми разказва урока по история примерно. Като не разбираш какво учиш, защо въобще го учиш? Диплома въобще не заслужаваш, то е ясно. Евентуално ако я получиш някой ден, ще ходиш по интервюта с нея, за да губиш и своето, и времето на работодателите ли? Съгласна съм с 24. Намери с някаква умствено по-лека работа, пък току виж ти хареса. Няма смисъл да се измъчваш и да плюеш по университета.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2b90165494
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Явно образованието не е за тебе. Просто не си научена от малка как да учиш, пишеш своите си неща, а не да плагиатстваш и преписваш, и после да се биеш в гърдите, че си завършила. Винаги съм си писала сама курсовите работи, реферати, с изключение когато работихме в екип по двама и си ги разделяхме на две. Само тогава курсовите работи се правеха от двама.
Курсовите работи и реферати се даваха като теми в началото на всеки семестър и имахме време до края му да ги напишем и предадем. Ами, и най-мързеливият ще напише 20-30 страници за 3-4 месеца. На преподавателят не му дреме как си организираш времето, имаш предостатъчно да ги напишеш. Щом още 30-40 човека курс могат, и ти можеш. Да, трудно е било, но животът не е лесен. Пък и се иска творческо мислене, не само да пльоснеш някаква информация по темата и край. То и това е донякъде целта на тези работи- преподавателя може и сам да се поинтересува по дадената тема, или да я знае по-добре от теб. Но трябва да се забележи и твоя подход, кое ще включиш, наблегнеш, как подреждаш смислово текста.
Предметите в университета и учебниците им не са чак толкова сложни. Вярно, имаше лесни и приятни дисциплини, но имаше и по-неприятни. Но и те се учат при желание. А ако не посещаваш лекциите и не си пишеш сама курсовите, тогава за какво си станала студентка? Да живееш студентския живот в безкраен купон ли?
Не знам какво учиш, но щом смяташ, че продавачка в будка, касиерка или сервитьорка се мечтани професии, те съжалявам. Един млад човек трябва да е по-амбициозен, да иска да се развива, а не да работи затъпяваща работа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: df1b809ef2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   26, ако всички курсови бяха просто търсене на информация по съответна тема и да напишеш 20-30, ако трябва и 40 страници на уорд, дори ръкописно да искат, нямаше да ми е проблем изобщо.Проблемът е , че в повечето курсови едната част е теория а втората част от тях са някакви изчисления или друг тип задачи, някакви задания, които не разбирам и сама не мога да разбера ако някой не ми обясни.Още помня първи семестър имахме курсова работа където трябваше нещо по ексел да се изчислява.Измъчих се по нея, нищо не можах да направя, накрая се свързах с човек, който пише дипломни и курсови срещу пари, помолих го да ми прочете заданието с тия изчисления по ексел и ако може да схване нещо да ми я направи.Така и стана, платих му , направи ми нещата и накрая се оказа, че не са направени както трябва, но добре че преподавателят беше добър, оцени, че все пак съм се потрудила и бях сложила доста обемна теоретична част и ми даде заверка макар и без вярно направена курсова... имах късмет, че беше компромисен и добър човек..
А защо според теб човек винаги трябва да се стреми към високи цели?
Продавачка, касиерка и прочие не са ми мечта ,просто казах, че искам да работя това ,защото трябва да изкарвам някакви пари все пак.Защо ако си продавач в будка те изкарват че работиш срамна работа? Защо като цяло хората имат мания да насърчват младите да имат високи цели, да постигнат и завършат нещо?Защото аз например нямам цел в живота, нямам конкретна мечта, имам една скромна мечта - и тя е да съм щастлива.Да имам време за кино, за излизане с приятели, за забавления, за почивки.Затова и смятам да работя както каза номер 25, умствено по - лека работа.За да изкарвам пари все пак, но през свободното си време да си почивам и да гледам филми.

Познавам хора, които след ходене на лекции и упражнения, през цялото си свободно време се занимават все с някакви задачи от университета и сякаш никога не ги изморяват и искат още и още.И не са по социалния живот и почивките.И спят малко време по нощите.Като цяло, изцяло са се отдали на науката.Особено студентите по медицина са такива.
Никога не съм разбирала как издържат на този стрес..те не си дават време за себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ccb501a6eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   27 от 26
Ексел се учи още в училище, и си е елементарна компютърна грамотност. Имахме часове по информационни технологии даже. Пък и има курсове за компютърна грамотност. Изкарваш един курс и си спокойна, не е срамно. Даже този сертификат може да ти послужи за в бъдеще, ако ти искат някъде за работа да представиш. Отделно, то за това по дадената дисциплина си има упражнения, именно, за да се упражнявате, и ако имаш проблем с нещо, да се обърнеш към асистента. Те за това са там. Никой асистент няма да ти обърне гръб, ако го помолиш да ти разясни нещо.
Ако дадената специалност не ти харесва, винаги е можело да я смениш. Трябвало е да отидеш при инспекторката си и да ти разясни процедурата, и как става прехвърляето в друга специалност. Подава се май молба до ректора, до декана, но не знам точно каква е процедурата. Но те за това са тези инспекторки там, да съветват и помагат.
Продавачка, касиерка са за хора без иниацитива. Пак има смятане и системи. Пак има таблици в някаква система, отчетност. На някои места не става само с маркиране с четец, въвеждат се ръчно кодове. Отделно ще ти се води инвентар някакъв, ще се разправяш с доставчици и прочие. Работата с клиенти си е отделно- там има други ядове, хора всякакви. Ако си мислиш, че като свършиш работа си свободна, се заблуждаваш. Доста шефове ще те търсят и извън работно време, както и колеги ще те претърсват. Често се случва да не зачитат, че ти е свършил работния ден. Просто още нямаш опит и си мислиш, че като ти свърши смяната и нямаш други ангажименти към работата и никой шеф няма да те търси повече. За жалост е така.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker