Прием в СУ 2020 - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Прием в СУ 2020
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1599 пъти
Здравейте. Ако има някой кандидатствал, или някой, койте тепърва ще кандидатства в Софийски и е по-ориентиран от мен, ще може ли да ми съдейства.
В сайта им е малко объркано и на едното място пише, че можеш да избереш дали да катдидатстваш с оценки от матура или с кандидатстуденстки изпит, но датите за изпитите са в срок и се запазва предварително, затова искам да съм сигурна.
Ако това е от някаква важност става въпрос за Психология - може пък някой да даде някакво мнение относно специалността като бонус хаха..
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 32b737bb63
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да се запишеш онлайн за кандидатстудентския си изпит. Попринцип записването е към Февруари. Можеш да се обадиш в кандидатстудентското бюро и да попиташ. Що се отнася до кандидатстването после, също можеш онлайн и става много лесно. Да, ти избираш с какво да кандидатстваш в случая Психологията, ако отидеш на изпит в СУ по Български или Английски или Немски, Френски..., и изкараш примерно 5,ще ти го умножат по 3 при образуването на бала ти. Това означава коефициент. И обратното, ако не отидеш на изпит и решиш да си използваш оценката от матурата по БЕЛ (примерно) и изкараш 5 ще ти го умножат по 2,5 и така ще се получи по-малко число :). Също трябва да се справиш доста добре с матурата по БЕЛ, защото ще ти гледат оценката, така че ти е важна да гледаш да изкараш за годината 6 по някой чужд език Английски, Немски, Руски или др. Съветвам те да идеш на изпит в СУ за да имаш после повече избор, ако не си се справил/а добре на матурата нещо. Кандидатстването иначе е лесно. Ако нещо не ти е ясно, звънни и ги питай,това им е работата да ти обяснят. Знам, колко е стресиращо отначало като им влезеш в сайта и нищо не разбиреш. Затова реших да ти обясня, но гледай да се ровиш повече в сайта и ще свикнеш. Успех!
Ж19

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e134a29cd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здравей, студентка съм първи курс в Софийски.
Миналата година и аз бях супер стресната и объркана как точно става номерът с приема, тъй като наистина никой не ти дава точна, ясна и актуална информация. Ще се опитам да ти разясня малко.
Да, можеш да кандидатстваш с матура, както и с изпит.
Има предварителен и редовен. По принцип не ми се иска да те обезкуражавам, но тези изпити са с повишена трудност и не можеш да го вземеш с хуава оценка, ако имаш за подготовка само училищно равнище.
Аз и на двата имах четворки, а не е като да не се бях готвила. На матурите имах отлични оценки. Та ако искаш върви да се пробваш, но дори и да не изкараш хубава оценка не се обезкуражавай.
В крайна сметка накрая всички ще влезете с матурите. Това е редовна практика в СУ.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: b9af5ae0c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За психология конкретно се влиза(ше) или с матура, или с изпит. Оценката от матурата има по-малка тежест в определянето на крайния бал. Може да се кандидатства с матура/изпит по философски цикъл или някой език: английски, френски, руски, немски и т. н. ПО англисйки изпитът се нарича SUATEFL, лесен е за всеки, който владее английски поне на ниво B2. Едната особеност е, че има диктовка. Останалото е стандартна граматика, въпроси и др.

За психологията, като специалност: минимална реализация тук (а и не само). Или ставаш училищен психолог, или отиваш някъде в отдел за човешки ресурс. Има места в МВР, където приемат кадри, но заплащането не е завидно (лично знам от психолог там) (около 1500 след еди-колко-си години стаж), а и имат немалки изисквания - стаж в техните програми, високи оценки над 5. 50, и др. Можеш да станеш терапевт, но това не е просто. Има отделни курове за отделните школи по терапия, а и не са евтини. Психолог не може просто с бакалавър/магистър да првежда терапия, трябва му сертифицирано обучение заедно със съответния стаж и образование. А и пак остава проблемът да си намериш клиенти. Допълнително, от поне 2012-та насам това е най-желаната специалност в СУ, така че всеки втори вече е психолог. Естествено, много малко останаха или се реализираха в тази област, най-вече защото няма място за толкова кадри.

За преподаването: покъртително лошо.
Първата година всичко бе приемливо. Историята на психологията бе интересна, както и въведението. Преди все още се водеха курсовете по неврология в ИСУЛ, но после разбрах, че са ги преместили в биологическия факултет (тоест вече не преподава доцентът невролог, която оглавяваше курса и даваше пример с реални пациенти). Останалите предмети са посредствени.
Втората година се учат някои по-приложни части като статистика, но това е. След трети или четвърти семестър всичко започва да се повтаря. Не помня колк пъти съм слушал за Фройдове, Юнгове и подобни - едно и също, предъвквано по 100 начина само с цел да се запълнят часовете.

Ето някои лични преживявания:

1) Предмет по психология на личността. Преподавател: Жорж Балев. Идва на втората лекция, не първата защото "никой не ида на първата" (лъжа, бяхме там). Казва ни как "студент за студента е вълк" и заради това няма да ни оценява на базата на конкретни критерии, а честотно (разбирай, някакъв процент от хора по дефиниция ще си получат тройки, защото не с направили колкото други, само най-добрите натегачи имат шанс за добра оценка). Идваше на лекции само ако си поиска, не дава предварително известие за отсъствие, не може да обяснява дори. Помияр, нищо повече.

2) Забравих предмета, но имаше някаква, която ни пробутваше учебника си (писан от неграмотно до по-неграмотно) с цитати от Уикипедия. Да, плащахме 20 лева, за да четем безплатната Уикипедия - източник, който ни казваха да не цитираме.

3) Неведнъж съм взимал изпити без да чета повече от две глави, невинаги трезвен. Не знам как някои хора не успяваха и след зубрене да ги издържат, но това е истината. Не ми се говори за други случаи, трагични са.

Намери си друга специалност, сериозно. Аз сега се занимавам с анализ на данни и не съжалявам за промяната. С психология тук, особено с такава от СУ няма да стигнеш никъде.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 669795a5ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До номер 2: "По принцип не ми се иска да те обезкуражавам, но тези изпити са с повишена трудност и не можеш да го вземеш с хуава оценка, ако имаш за подготовка само училищно равнище. "

Защо тогава я обезкуражаваш? Твърдението ти не е вярно. Частните уроци не са задъжителни за доброто представяне на кандидат-студента. Да, могат да разширят знанията и да дадат увереност, но това става и с много учене вкъщи. Имах петица на кандидатстудентския изпит по БЕЛ, а не съм стъпвала на частен урок - нито в 7-ми, нито в 12-ти клас.

До авторката: За психология може да се кандидатства и с матура по език, и с приемен изпит (отново по език). Разликата е в коефициента. При матура той е по-нисък, защото държавният зрелостен изпит е значително по-лесен от вътрешните изпити в СУ. Матурата е с коефициент 2, 5. Писменият изпит - с 3. Моят съвет е да се явиш и на (поне един) приемен изпит, таксата е по 30 лв.
Нещата са обясни тук: https://www. uni-sofia. bg/index. php/bul/priem/priem_za_obrazovatelno_kvalifikacionna_stepen_bakalav_r_i_magist_r_sled_sredno_obrazovanie/minali_ksk/kandidatstudentska_kampaniya_2018/baloobrazuvane/filosofski_fakultet/psihologiya има и Справник на кандидат-студента.

Психологията е най-желаната специалност в СУ, балът е висок. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 509114f3da
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ОТ АВТОРКАТА: до номер 3. Специалността вече съм си я избрала, според мен е много индивидуален изборът и въпросът дали ще ти хареса, или не. А и както за всеки друг студент, опцията за пренасочване е винаги налична.
Реших да кандидатствам с матурата, но сега малко се двуумя. Чудя се дали във Велико Търново специалността се преподава толково безхаберно, колкото съм чувала. Харесва ми града като обстановка, иначе откъм качество на образованието със сигурност Софийски стои на върха в класацията..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker