Подготовка за матура - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Подготовка за матура
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 956 пъти
Здравейте! Аз съм в 11 клас, но много се притеснявам за матурата по Български език и литература и най-вече за въпросната 41 задача. В училището използваме само "Христоматия за ДЗИ" - една кафява, но издателството не помня. В часовете пишем планове за произведенията, но много бих искал да разбера как да се подготвя добре и най-вече по 41-та задача. Благодаря ви предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 56a96b670f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Можеш да си активираш абонамент в уча се за всички уроци, има и литература, и да се подготвиш от там, кода е соуее на английски с малки букви, не с българското у а другото. Този код ти е за месец. Успех :)!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 79a9210473
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Завърших миналата година и ще ти споделя как аз учих относно 41-ва задача. Смятам, че малко или много, това, което ще ти кажа, е успешно, защото изписах 4 страници и имах оценка 5,75.

Аз лично бих заложила на ЛИС, защото критериите са по-ясни. Докато есето е доста субективно и могат да ти го оценят според техните виждания (което може да е добре, но може и да ти изиграе лоша шега). Така че ти препоръчвам само в краен случай да пишеш есе.

Първо е важно да знаеш частите: увод, теза, изложение(аргументи, доказателства), заключение.
Уводите ти препоръчвам да си ги назубриш, защото( на мен поне) ми е най-сложно да започна и често губя 10-15 мин гледайки тъпо празния лист. Имайки предвид, че в увода главно говориш за автора и за периода, в който е творил, е доста лесно да назубриш 15 увода(един за всеки автор), като накрая на увода просто споменаваш конкретната творба на дадения автор, както и кратък анализ на заглавието.

Тезата трябва да то съдържа главната/ите идея/идеи на творбата. Например "Живот и изкуство в стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров ". В този случай ще напишеш как са представени живота и изкуството конкретно в творбата, без да даваш конкретни примери, не е нужно да цитираш или да задълбаваш, това е за изложението.

В изложението си имаш няколко аргумента(3-4), развиваш сиги, даваш примери, за да ги докажеш и накрая имаш някакво заключение, което си направил от събраната информация.

Последното ти е заключението. Там като цяло ще перифразираш части от увода и ще кажеш творбата(или по-скоро авторът) са допринесли за българската литература.

Надявам се, макар и много синтезирано, това да ти е помогнало поне малко. Препоръчвам ти да се обърнеш към учител като по-компетентен източник. Но гледай да е с конкретни въпроси, иначе малко трудно отговарят.

Не се шашкай много. И аз се притеснявах, че нищо няма да мога да напиша, но като си учил главните идеи малко или много ще се сетиш за тях, като имаш текста пред себе си. "Косачи" на Елин Пелин въобще не го бях преговаряла, но докато четях откъса по време на матурата, се сетих за ролята на пейзажа, за значението на имета им и пр. Сега... Колко съм се сетила, колко сама съм си съчинявала... Както казах, не го бях преговаряла и не го знаех толкова добре. Но в крайна сметка никой не очаква да е перфектно и да си назубрил всички ключове идеи и интерпретации.

Пожелавам ти успех на матурите!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5457e1b8d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Здравей! Благодаря ще видя сайта им!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5457e1b8d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 2 много ти благодаря! Много полезна информация, наистина много ми помогна! Много ти благодаря

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker