Да уча това ,което ми е на сърце или да последвам семейната традиция. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96932)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22800)
 Секс и интимност (11257)
 Тинейджърски (20216)
 Семейство (4859)
 Здраве (7820)
 Спорт и красота (4074)
 На работното място (2165)
 Образование (5930)
 В чужбина (1299)
 Наркотици и алкохол (932)
 Измислени истории (736)
 Проза, литература (1506)
 Други (13163)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Да уча това ,което ми е на сърце или да последвам семейната традиция.
преди: 7 месеца, 10 дни, прочетена 1063 пъти
Добър вечер! Ох, вече се чудя как да започна историята си или както аз го наричам, моето ВЕЛИКО ПАДАНЕ. Ученичка съм в 12 клас и знам, че вече няма абсолютно никакво време за отмятане и т. н., та ще мина директно към същинската част; Винаги съм била малко неподготвена в смисъл такъв, че, когато кандидатствах след 7 клас, си мислех че искам биология и химия и да, приеха ме в тази паралелка, но после осъзнах, че не съм за тук, понеже имах и влечение към хуманитарните науки. Още от така дете имам повишен интерес към историята и главно към Историята на Древен Египет, дори съм изчела една книга на Джеймс Брестед "История на Древен Египет", обикновено аз много обичам да чета книги и винаги си намирам такива свързани с Египет - като културата им, образованието, литературата, езикът им... много ми е интересно и с цялото си сърце, както се казва чета и търся нови и нови неща и факти за Древен Египет. Разговаряхме с нашите и понеже родителите ми и двамата са адвокати и ме насилват да следвам "Право", да аз нямам против тази специалност, напротив, но някак си искам повече така наречената спец. - Египтология - потърсила съм много информация, изучава се единствено в НБУ, но аз искам да я уча в чужбина и по-конкретно в Австралия, но нашите НЕ и НЕ! Казват ми: "Парите са в Правото, след като завършиш ще си адвокат при нас! ". Заплашват ме с това, че ако не избера Право- щели да ме оставят на произвола, да си се издържам сама, да не ги търся вече. Тръгнах на уроци по БЕЛ, заради кандидадстудентските изпити по история и БЕЛ, но вече наистина осъзнах, че искам да е Египтология и то в чужбина, нашите просто не намират вариант как ще съм се реализирала с тази египтология. Мечтата ми е да направя след време научна кариера, понеже много обичам историята свързана с Египет и знам, че не остана никакво време и съм в някакъв ужас. За родителите ми, ако не запиша Право, то значи не съм човек и да се оправям, както си мога. От една страна много искам да продължа с египтология. но от друга като се сетя, че последствията ще са това, че ще изгубя доверието и обичта на родителите си.. просто вече не знам. Не знам как да постъпя, все си мисля, че който и вариант да избера ще сгреша. Моля, ВИ дайте ми съвет, просто се нуждая от мнение от съвет, защото чувствам, че накрая ще сгреша УЖАСНО!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 8 дни
hash: e879767a90
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Пиши право! Щом вашите са юристи,няма смисъл да се отклоняваш! После реализацията ти е сигурна! Ще си хем финансово,хем стажово подсигурена! Тъй,че Право!

 
  ...
преди: 7 месеца, 7 дни
hash: c4076a9586
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   с египтология наистина не можеш да се издържаш, предполагам че най-много можеш да работиш в някой музей като уредник, а те са зле платени. А защо ти е да учиш точно пък в Австралия??? То и аз харесвам много неща, но не съм хукнала на другия края на света само защото съм чула, че нещо е интересно. На мен навремето ми беше влязла мухата да ходя във военно училище (жена съм), защото реших, че е готино. Баща ми тропна по масата и каза, че това няма да стане и ми направи много добра услуга. Прав беше отвсякъде, и аз не знам защо ми беше хрумнало.
Моят съвет е да правиш разлика между професия и хоби. Някои неща са забавни и интересни, но с тях не можеш да се издържаш, а това, вярвай, не е готино. Ако толкова не ти харесва правото, помисли за някоя друга специалност, която има добра реализация. Като видят, че имаш добър план, вашите ще размислят. Но извинявай, египтология в Австралия звучи като директор на водопад. Никой нормален родител не би подкрепил такова нещо, да не говорим за финансовата страна на нещата. Дори не ми се смята колко пари ще струва това на хората, а я предварително ясно, че няма възвращаемост.
А по-нататък може да ти дойде и друга идея, има стипендии, студентски обмени, различни програми, все ще излезе нещо.

 
  ...
преди: 7 месеца, 6 дни
hash: 1ae85c3982
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Родителите ти са прави. А ти не знаеш какво искаш май. Какво ти пречи да си имаш професия, а историята да ти е хоби? То и без това ще имаш изпит по История, но Българска. И на мен историята ми е хоби, а съм с висше техническо образование. Послушай родителите си, нямаш си представа колко по-хубаво е да има кой да ти даде старт в живота. Какво ще правиш с тази Египтология наистина? ! Нека да ти е само за разтоварване.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 2 дни
hash: 4b43f8dc0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Съжалявам коментиращите!

Половината истории в раздел "Образование" са за хора, недоволни от избора си на професия. 1/2 от тях следват "Право".

Авторке, последвай мечтите си! Щом интересът ти към историята и културата на Египет е толкова голям, развивай се в тази насока. Възможно е (пожелавам ти го от сърце) след време да станеш прочут изследовател на Египетската цивилазиця, да съставяш учебници, да правиш открития... представи си такава перспектива пред това да си посредствен и недоволен юрист в кантората на родителите си.

Признавам, че този сайт е адекватен само за раздел "Любов и изневяра". Масово коментарите се пишат от нереализирани, комплексирани, заядливи хора, които нямаш желанието да помогнат. Не очаквай преуспяващи хора да си губят времето в Сподели. нет. И себе си слагам в това число - засега съм студентка, ако (живот и здраве) постигна професионален успех, едва ли ще пиша коментари както сега.

Ако самата ти не си сигурна в избора си, кандидатствай в НБУ за Индивидуална програма (Египтология и Право). Така ще съчетаеш дисциплини от двете сфери.
Ако се чувстваш длъжна да удовлетвориш желанието на Вашите, избери "Право" в НБУ и после като Minor програма - "Египтология".

Всъщност според българското доказателство всеки студент има право на една бакалавърска степен държавна поръчка и една магистърска степен държавна поръчка. Тоест можеш в СУ едновременно да следваш "Право" (магистърска програма) и История/История и География/Арабистика (официалният език на Египет). Но това ще е много силен психичеси стрес - и то излишен, ако със сигурност не желаеш "Право".

Последвай мечтите си! Успешните хора са такива благодарение на ВОЛЯ, МОТИВАЦИЯ и ПОСТОЯННСТВО, не заради послушание и примирение.
Успех!

 
  ...
преди: 7 месеца, 1 ден
hash: 258b6c3b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ама ти наистина ли си изчела ЦЯЛА книга на тематика "Древен Египет"? Уау...

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 27 дни
hash: 06fa6d7c62
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Избери Право, няма да съжаляваш - имаш осигурена реализация от родителите ти. Да не ти казвам как съм блъскала аз, докато стана адвокат и започна да имам клиенти, а на теб всичко ти е поднесено на тепсия, а ти си недоволна.
Ако толкова искаш да си имаш хобито, запиши и в НБУ Египтология. Ще имаш възможността да се убедиш, че идеята ти не е много добра.
В СУ единственият вариант да учиш друга специалност едновременно с Право е тя да ти е първа специалност, а Право - втора. Пише го в правилника на университета. Частните университети като НБУ от друга страна са жадни за такива студенти като теб и ще измислят начин да те запишат, можеш да си следваш едновременно в двата университета и да си направиш съпоставката. Да, в НБУ материалната база е страхотна, отношението към студентите - също. Ходила съм преди доста години, участвах в една конференция като представител на моя университет. Само че качеството на студентите като интелект далеч не може да се сравнява с това в един държавен ВУЗ. Предложи този вариант на родителите ти, би трябвало да можете да си позволите семестриалните такси в НБУ. Интересно ще ми е включването ти след няколко години.
А за идеята да учиш Египтология в Австралия... забавна е. В Австралия само за теб питат и реализацията с Египтология ти е в кърпа вързана, как смяташ? Направи си труда да потърсиш известните египтолози в света, колко ли са на брой? Максимум няколко десетки. А колко хора са учили Египтология? Колко завършват всяка година? От една прочетена книга за Древен Египет реши да ставаш египтоложка, а ако прочетеш за Древния Рим какво ще решиш...? Съжалявам за грубото ми изказване, но за мен ти си много разглезена и не осъзнаваш простите житейски реалности.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 24 дни
hash: f5db390572
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Потресена съм от коментиращите, просто потресена!!! Как може да казвате на момичето да послуша родителите си и да запише право щото мама и тати така искат??? Вие директно си й го казвате да не живее за себе си и за своите мечти, а да живее за хорското мнение и за това какво е редно!!!! Ако момичето запише специалност която не ѝ е интересна как си мислите че ще се справи тя??? Ами тя няма са се отдава изцяло на тази наука, ще зубри всичко по задължение и много скоро ще ги има поредните пуснати темички от сорта "Записах нещо което не ми харесва, какво да правя" ; "Не искам да работя по специалността си какво да правя" и "Мразя ученето" и тогава по коментарите ще я питате защо е записала нещо, което не ѝ харесва!!!
И аз съм същата и аз направих грешката да запиша специалност която изобщо не ми е на сърце, която и аз не знам защо записах, просто за да си поживея още няколко безгрижни години, понеже хич не исках да се разделям с ученическите си години, не бях готова на това, не бях готова и да работя и като записах, сещате се... вече съм трети курс и се убедих, че по - глупава мисъл от тази, че студентските години ще заменят училището, не съм имала! Причината да продължавам и че вече съм трети курс и поне усилията и парите които е дала майка ми дотук да не излязат на вятъра, решила съм да го избутам и без това една година само ми остана, пък тая някакви надежди, че нещата може и да се обърнат в моя полза след време ако го завърша, макар че не ми е на сърце, но захванала съм се за хорото вече... не ми се губи отново време в учене, да прекъсвам и записвам отново специалността, която установих наскоро, че ми се учи.
Та авторке, моля ти се, голям човек си, не слушай мама и тати, нито коментиращите, които ти казват да запишеш това право, въобще не се стреми да угодиш на тоя и оня... ти ако живееш за хорското мнение много лошо ще ти се пише. Не забравяй ти живееш за себе си, не за да угаждаш на другите! Повтаряй си го! Записвай египтологията щом ти е на сърце, майната му че няма реализация, дори да е вярно, важното е че учиш това, което искаш. Дори засега да няма реализация, след много години може и да има, все пак времето променя много неща.. моята баба ми е разправяла как мечтата ѝ е била да завърши агрономство, но се е спряла именно защото разбрала, че няма реализация.. и в днешно време обаче сега гледа - постоянно търсят агрономи, отворени са много агроаптеки и сега съжалява, че не го е записала и че не си е дала сметката че за момента може да е нямало реализация, но че след време може да има много отворени възможности.

Така че мило момиче прави това което ТИ искаш! Надявам се да постъпиш правилно. Да, правото може да ти дава много възможности и реализация но какъв е смисъла да го учиш след като не ти е това нещото на сърце??? Комернираките не се чувате какви ги говорите...

 
  ...
преди: 6 месеца, 24 дни
hash: f5db390572
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Забравих да допълня най - важното, нещото, което сигурно ще те спре да ми послушаш съветите и да следваш сърцето си: бъди сигурна, родителите ти няма да те изоставят и няма да спрат да те обичат заради избора ти, каквото и да ти говорят сега. Те просто се опитват да ти натрапват тяхното си мнение и се ядосват, че не се съгласяваш с тях и понеже си вярват, че понеже са ти родители значи знаят по - добре кое е най - добре за теб от теб самата, сега използват заплахи срещу теб за да те накарат да се съгласиш с тях, но най - многото, което може да стане е наистина да ти се разсърдят в началото, да не ти говорят, месец - два, накрая ще им дойде акъла, ще осъзнаят, че просто не си тяхното малко момиченце вече и не можеш да ги слушаш за всичко и че си имаш своя позиция и мнение за нещата. Няма цял живот да не ти говорят и да им изгубиш обичта заради такава глупост, никой нормален родител не започва да мрази детето си заради избора му какво да следва без значение дали му харесва или не. Ти си им дете и те винаги ще те обичат, каквото и да избереш и независимо че имате разногласия. Ако в началото наистина отказват да те издържат заради избора ти, хвани се на почасова работа някъде или нещо в някоя кафене, има всякакви възможности за работа за студенти, където работния график е съобразен с учебните занятия в университета, да си изкарваш парички, да се издържаш и тъкмо ще им докажеш, че си самостоятелен и разумен човек! Но най добре започни някаква работа още от сега, да събираш пари за семестъра, защото евентуално ще откажат да ти платят и таксата....

 
  ...
преди: 6 месеца, 17 дни
hash: ba5527389b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Здравей, авторке :) Виждам, че си младо и объркано момиче. Когато бях в 12. клас моите родители подобно на твоите ме притискаха да избера медицина и от страх да не ги предам реших и това да кандидатствам. По ирония на съдбата колкото и да учех(а аз наистина много се стараех), все не успявах да взема кандидат-студентските изпити. Изкарвах по химия 4, по биология 5, по химия 5 по биология 4... Все нещо ставаше, та не ми достигаше балът за да вляза в тази специалност.. и така две години :) Да подчертая дипломата ми, както и матурите са отлични, просто отвсякъде личеше, че това не е моето призвание и не трябва да е моят път. Времето минаваше вече втора година аз стоя без да съм станала студентска, започнах работа като сервитьорка (родителите ми бяха в шок, тъй като са по-консервативни и всички знаем какви са днешните сервитьорки ) и започнах да пестят пари. Пропуснах да кажа от моето слушане на родителите ми тотално изгубих вътрешния си глас, изпаднах в депресия (но тя се дължеше и на други фактори) с едно кратко изречение мога да кажа, че почти бях изгубила желанието си да живея, защото нямах цел. Работейки попаднах на много добри работодатели, успях да сбъдна мечтата си и да запиша Право :) подготовката ми трая месец и половина и влязох в доста елитен университет, но с всичко това искам да кажа, че Бог ни е дал талант в определена сфера неслучайно! За да можем един ден да изкарваме прехраната си чрез него и да сме щастливи! Моят съвет ще е да последваш сърцето си само ако си на 100% сигурна, че това искаш да учиш. Но в такъв случай трябва да бъдеш готовани за най-лошото - в началото родителите ми не бяха до мен, не ме подкрепяха и не вярваха в способностите ми, вече всичко е наред между нас, но трябва да покажеш самостоятелност и отговорност! Ако искаш да имаш мнение, не трябва да те виждат като тяхното малко момиченце. Учи Египтология, но моят съвет е да е в България. Мисля, че е леко нагло да искаш в чужбина и да те издържат, въпреки че им се противопоставяш. Вярвай в себе си и бъди винаги добронамерена в постъпките си!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: c4076a9586
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Към последните няколко коментара: хора, вие правите ли разлика между мечти и приумица? А между професия и хоби? Някои неща са подходящи за едното, други - за другото. Аз може да обичам да правя пъстри хвърчила и да ги пускам, или да скачам от скали в морето, или да рисувам китайски миниатюри, значи ли че това трябва да ми е професията?
Професия не значи веселба и купон (въпреки че има и такива и е супер ако човек превърне хобито си в професия, само че това се получава рядко). Професия е нещо, в което си добър и с което се издържаш, издържаш и семейството си някой ден. Какво ще правиш в отпуските и свободното си време вече е съвсем друга работа, затова хората са измислили занимания за свободното време.
Египтология в Австралия е несериозно както и да го погледнеш. Като толкова не й харесва правото на авторката, да си избере друга специалност, египтологията може да е втора такава, по-нататък времето ще покаже. Извинете, но това със "следвай мечтите си" е измислено, за да оправдае какви и не глупости, които човек може да сътвори. Финансовата страна на въпроса изобщо няма да я коментирам

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: 602e8d77c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   7 и 8, ти си онази с Горското стопанство и точно ти нямаш никакво право да даваш съвети! За себе си не си ориентирана, но даваш акъл на другите? ! Как така да не е важна реализацията? ! Точно тя е най-важна, защо иначе е цялото учене? !
Авторке, вече ти дадох съвет. Като пораснеш още малко, ще започнеш да правиш разлика между мечти и блянове. Успех желая!

 
  ...
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: afac69eec4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   11, да аз съм тази, която изпати с избор на специалност, която не ми харесва, аз съм тази, която направи грешката да избърза да запише нещо без да съм се замислила реално какво искам да уча, аз съм тази, която сега осъзнава какво иска да учи, с кое ѝ е приятно да се занимава, но твърде късно го осъзна и която сега учи това, което учи в момента насила и точно заради това аз, която изпатих от тази грешка имам правото да казвам на другите да не правят моята грешка и да се учат от нея. Представи си, че нещо ти се учи много, че ти е интересно да го учиш, че от чисто любопитство и интерес се занимаваш да се образоваш по него и, че имаш възможност да го усъвършенстваш като го завършиш в университет, но чуваш слухове, че няма реализация. Нима това ще е лимита на мечтите ти, нима това ще те отдръпне, ако нещото, което искаш да учиш ти е толкова на сърце, така както на авторката египтологията? Като завършиш, ще работиш нещо друго, не е задължително да е по специалността още веднага като завършиш, пак ще се реализираш и ще си имаш предвид, че след време може и да се отвори вратичка към това, което си завършил и което ти е на сърце. Пак давам пример с баба ми, която още съжалява, че не е записала агрономство, чула навремето, че това никаква реализация няма, особено в града (моята баба живее в град, не в село), а сега навсякъде се коментира колко агрономи се търсят, толкова агроаптеки отвориха в София и прочие. И обяснете ми най вече авторката как ще учи правото или каквато и да било друга специалност ако не й харесва? Сещате ли се, че ако го направи след време ще четете теми от нея, подобни на моите - колко ѝ е скучен материала, колко са ѝ гадни култовите, по същия начин ще я хулите колко неориентиран човек е, така както мен. А досещате ли се, че това се получава когато записваш нещо, което не ти се учи реално?

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 11 дни
hash: dd9c81be23
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Пак съм аз, защото пропуснах да напиша нещото, което ми е най - интересно и ми е много чудно защо разсъждавате така относно работата, понеже видях още един коментар по горе - уточнете моля ви какво лошо има в това твоето хоби да е твоята професия? Ако ти е хоби да правиш маникюри - ще работиш като маникюрист, ако ти е хоби да правиш най - различни прически - ще станеш фризьор, ако ти е хоби да рисуваш - ще учиш и ще се занимаваш с изкуство. Ми то за това повечето от вас не харесват работата си, с нетърпение очакват почивните дни и отпуските, като наближи понеделник ви е мрачно настроението, защо ли толкова хора се прибират скапани и изморени от работа, доста хора пък през 2-3 години си сменят работата и пак не са доволни...
Нали знаете поговорката "Избери работа, която ти харесва и няма да ти се налага никога през живота си да работиш", или както там беше.

Ако ти е хоби да учиш за растенията, агрономство ще следваш, ако ти е хоби лова или фауната - ловен курс ще изкараш и зоология ще следваш. Майка ми и дядо ми са ловджии примерно, обожавам когато ме взимат с тях на лов и се разхождаме из природата и винаги им се радвам на успешната наслука и съжалявам, че късно осъзнах, че искам нещо свързано с ловно стопанство да следвам.
Ако хобито ти има възможност да ти позволи да следваш нещо в университета, какво лошо виждате в това човек да опита?

 
  ...
преди: 6 месеца, 9 дни
hash: c4076a9586
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Мила ми 12/13 с горското стопанство, 10-тина теми напуска, маса коментари ти изписаха и пак нищо не си разбрала.
Целта на образованието е да имаш професия, т.е. работа, с която да се реализираш / издържаш. От чисто любопитство и интерес можеш да си четеш в свободното време. И реализацията не е "слухове", а има съвсем реални данни. Отвори произволен сайт за работа и виж колко специалисти по горско стопанство примерно се търсят. Да, някои обяви може и да са фалшиви, може да има човек за други, но все пак е ориентир дали са 2 или 20. Да, след години нещата може и да се променят, но едва ли ще е драстично. Като прегледаш и данните за няколко години назад, ще ти стане ясна картинката и дали си струва от чисто любопитство и интерес да вложиш 4 години усилия и доста пари. Не знам защо на много хора е трудно да направят този прост анализ.
А за хобито: не всяко хоби може да стане професия :-) Ти удобно си избрала примери със занаяти, по-горе обаче са изброени хобита, с които не можеш да си изкарваш хляба. Всъщност доста са такива.
Е, ако си наследница на Божков, може и да учиш от "чисто любопитство и интерес", щото така или иначе си осигурена, пък и трябва да се намираш на работа :-) Масовият случай обаче не е такъв.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker