Избор на специалност - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121385)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Избор на специалност
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1780 пъти
Здравейте! Много съм объркана и искам съвет. 11 клас съм, а все още се колебая каква специалност да избера. Започнах подготовка за фармация, но някак си откакто започнах се чувствам несигурна в знанията си, че не е точно моето нещо или защото имам някакъв страх. Не мога да се отпусна и да си уча с удоволствие, а винаги имам някакво колебание, сякаш нещо ме дърпа. Родителите ми повтарят:"Защо не станеш таква, защо не станеш онакава" и взех да се замислям. Знам, че решението си е лично мое и те ще ме подкрепят какъвто и път да поема. Не знам дали ако се чувствам така несигурна да прекратя подготовката за фармация. Мислех си да се насоча към съвсем различна сфера, а именно начален учител като майка ми. Не знам, ден и нощ мисля по този въпрос, но така и не мога да взема решение. Вярно, че всяка професия си има плюсове и минуси, но като че ли във фармацията намирам повече минуси. Дори и учителката ми на уроците ми каза за
"Защо да не се насоча към медицина и така нататък, щяла съм да имам повече авторитет", което не отричам, но ако беше така щях да избера медицината. Осъзнала съм, че нямам тази психика. Но както и да е мисълта ми е по кой път да се насоча? Кой според вас е по-перспективен и по-предпочитан? И двете професии не са лоши, но както казах във фармацията като че ли намирам повече минуси. Бих искала да взема това решение докато не е станало прекалено късно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 1f1b3fec43
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз завърших 12 клас, пропуснах година и все още не съм избрала какво да уча, така че поне ти имаш малко повече време. Следвай интересите си, а не е това какво ти казват другите.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e921d87e16
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пропусна да напишеш "Благодаря предварително" накрая, девойче.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 40aa519321
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Омръзна ми вече! Точно хора като теб потенциално петнят авторитета на хората занимаващи се с тези специалности. Защото после като завършат (евентуално) стават доктори, които не харесват работата си и я вършат насила и с нежелание. Доктор на сила, за авторитет и за пари не се става, разберете го вече най-после! Това не е професия, а призвание мило момиче. То те избира само, а не ти него. Бъди готова да си стопиш мозъка от четене и да видиш неща, които другите хора не са виждали и няма да видят никога. И след 6 години четене и треперене за изпити накрая по всички медии да обясняват на обществото колко са лоши докторите. Просто хората, които не се занимават с тези специалности не бива да имат отношение към тях и да публикуват подвеждащи коментари и съвети. Пиша всичко това в качеството си на студент по медицина от семейтво на доктори, защото виждам нещата отвътре такива каквито са. В заключение - Ако ще записваш медицина или дентална медицина, за да забогатееш или, за да бъдеш влиятелна личност - НЕДЕЙ, по добре запиши нещо с бизнес и положи основите на новия аликспрес или алибаба. Извинявай, ако съм прозвучал обидно или назидателно, но като чуя вече мама ме накара защото ще правя много пари и ще карам бентли ми идва да се хвърля отнякъде.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7b07941443
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм в същото положение :(
Още нищо не съм решил, не съм почнал подготовката.
Никой не ме е попитал какво искам да следвам, а като попитам аз, не получавам отговор.
Уж ще заминавам да следвам в Германия, а не знам немски.
Може би проблемът е в системата, а може и да бъркам, не знам, ама нещо не е наред.
Защо вече всеки втори се занимава с медицина. Аз знам.
Има пет полета за следване (основните):

Хуманитарно
Медицина
Техници
ИТ специалисти
Икономисти

Днес всички които не знаят какви ще стават се втурват да следват икономика/мениджмънт.
Много е просто, лошото е че никой не ти пояснява какво, как...
Дават ти сто варианта, въри се разбирай кое, какво...
Просто имаме избор.
Много от нас са израснали в онова време когато всичко беше пластмасово, но скъпо. Родителите ни не винаги са имали пари и ние от тях научихме колко е гадна реалността в България. После изведнъж се появиха телефоните и хората постепенно спряха да обръщат внимание на нещата около себе си. Чудя се как сме живели преди... колко много кучета имаше по улиците.

В моята глава е каша. Имам волята да седна и да си науча, но не съм целенасочен все още, не ми се дават 500 лева за уроци, а в същото време да не знам какъв ще ставам.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9e71a0592d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз се чудя от къде се намериха толкова хора за доктори а пък здравеопазването е толкова скапано. Много хора знам на училище че щели да стават доктори. Просто се чудя как си избират по най- трудното!
Ама хем има безброи варианти, хем няма.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 3aec126eda
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От Авторката: Благодаря за съветите!
До номер 3:Тук не става дума за пари и за каквото и да е. Когато професията не те удовлетворява, няма смисъл да се мъчиш. Просто искам съвет дали е по- перспективно да си фармацевт(тъй като за тях знам, че нямат особена реализация, да не кажа никаква, освен в аптеката, а и за там се иска страшно учене(от което също малко ме е страх) ) или е по-добре като учител от страна на това, че работиш с деца и всеки ден е нов макар и всички документации, нерви и т. нВсе пак имам близки наблюдения, тъй като и майка ми е учителка. И да стана лекар бих работила с удоволствие щом съм решила да се посветя на тази професия. Не звучите назидателно. Напротив. Тук всеки изразява своето мнение свободно, без да бъде съден.
До номер 1:Надявам се да откриете това, което Ви влече! Наистина има много хора, които след завършването си не знаят накъде да се насочат. Дори вчера говорих с баба и тя каза, че дори и да не реша все на някъде ще ме отведе живота.
Продължавам да гледам различни специалности, но никоят друга освен фармация и педагогика не ми допада. Все ми е тая за парите. Ако е за пари си има начини. Иска ми се професията ми да ме удовлетворява и да имам някаква перспектива. Не мога да разбера дали се страхувам, или дали наистина фармацията не е моето нещо. Както и да е реших вече да не се ядосвам и да се натъжавам. Където ме отведе живота там.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: aad591384a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пробвай по метода на изключването. Пример: Харесвам биология -> биологията води към медицина, фармация, хранителната индустрия и диетологията, работа с животни, екология -> фармацията не ме влече, медицината не е за мен... и така, докато не останат по-малко варианти с минимален брой минуси. Не е задължително да е само за биология, можеш да го направиш и с други сфери, които те влекат. Успех! :)

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9ab0e310de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Номер 3 - в усилията да защитиш професията си не си длъжен да дискредитираш останалите професии(аз го говоря като човек от семесйтво с бизнес и учеща такава специалност). Иначе съм съгласна с останалото.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2d431d7da2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От Авторката:Номер 4 все едно слушам себе си. И аз съм на ансолютно същото мнение. Наистина имаме избор, а накрая се оказва, че нямаме нищо. Никой нищо не ни разяснява и не ни е обяснено как стават нещата и какво наистина представляват тези професии. И в моята глава е каша и вече не съм сигурна къде отивам. Продължавам да умувам.Между другото парите за уроци са мноооого повече от 500лв.До тук съм си сметнала 1700лв. до 12 клас. Истината е, че не знам дали ме мързи или ме е страх и затова постоянно се отказвам и се преориентирам. За диетолог си мислех, но разбрах че първо се учи медицина, а после се специализира диетология. Не съм сигурна, може би греша. Мечтаех за ветеринарна медицина или дентална медицина, но едното няма реализация в България, а другото струва изключително скъпо и обучението, и реализацията.
Номер 7:Медодът е добър ще го пробвам.
Благодаря на всички, които ме посъветвахте. Живи и здрави бъдете!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e987a48f20
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Според мен не е проблем да продължаващ до се готвиш за фармацията и като дойде време да се явиш на изпитите, а в Началната педагогика и без това ще те приемат само с матурата по български език и литература. С матура приемат Начална педагогика, както в Софийския университет, така и във Великотърновсикя. Казва ти го човек, който в момента учи в Софийски. Така можеш да кандидатстваш и по двете специалности без проблем и в последствие да решиш какво да учиш. Фармацевтите са по-добре платени от началните учители и смятам, че работата им е свързана с по-малко стрес. Но все пак ти сама преценяваш кое от двете ти е по на сърце. Ако смяташ, че да си начален учител е твоето призвание - давай и успех. Все пак няма нищо по-тежко от това човек да се е заробил в специалност, която не харесва и не иска да работи, от личен опит го казвам.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 2a22512569
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Номер 3

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker