Компютърни науки / Софтуерно инженерство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Компютърни науки / Софтуерно инженерство
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 2222 пъти
Здравейте! Според вас има ли особена разлика между тези 2 специалности, и ако да, какви са? Искам да кандидатсвам Софтуерно във ФМИ, но доста трудно се влиза. Та въпроса ми е дали ако ми стига бала за КН да го запиша, или да запиша Софтуерно инженерство в друг университет (напр. Техническия или Пловдивския)?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 041983cc74
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Айдеее, поредният програмист уонаби. Че да му е и лесно, ако може.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 176aeff919
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Компютърните науки се занимават с това, как работят компютрите, как обработват информация, как се пишат програми, математиката зад цялата тази работа, алгоритми и прочие.

Софтуерното инженерство е как се ползват компютърните науки, за да се пиеш софтуер. Тук е по-скоро смесица от компютърни науки, управление и маркетинг.

Но истината е, че в псоледние 15 години, двете дисциплини се препокриват. Казвам ти го, като човек, който завърши компютърни науки, има няколко години опит в индустрията, а в момента учи софтуерно инженерство, за дапълнителна специализация. Това, което уча в момента, е кажи речи 90% същото, което учих преди и научих, чрез опит. Чеснто казано, ако не ме мързеше толкова и не бях зает с какво ли не, можех и сам вкъщи да го науча, но само след практиката, която има.

Кавото и да избереш, ще се научиш да програмираш и да мислиш за данни, функции и алгоритми. При компютърните науки, вече е масока практика, да се учат методики на разработка, комуникация с други членове на екипа, планиране и прочие - неща, които са изключително практични, защото реално погледнато, всеки един добър програмист е вид инженер и трябва да знае, как да подхожда към подобни неща. При софтуерното инженерство - получаваш почти всички знания, които ще имат и тези, учили компютърни науки, но след време се обръща повече внимания на изграждането на софтуер, като продук, отколкото на решаване на различни проблеми. Ще излезеш пак програмист, но с по-малко практика.
След 2-3 години в индустрията, без значение, какво си завършил, ще можеш сам да си избереш, с какво искаш да се занимаваш.

Каквото и да запишеш, ще ти кажа, че 95% зависи само от теб. Първата година от образованието, ще ти е най-полезна, защото винаги се намира някой, да ти обясни по-абстрактните неща.
Съветвам те, да запишеш комютърни науки в София, защото там имаш най-добри шансове, да започнеш от рано работа. Помни - първата 3 сеестъра са най-големия гърч, докато се научиш, да мислиш както трябва. Третирай го, като професия. Повечето съученици имах някаква романтична представа, което им изигра лоша шега. Не е романтика - всичко е практика, разиране, алгоритми и воля, да не се отказваш. Да, има и нужда от вдъхновение, защото си е част изкуство, но все пак е много повече "наука" отколкото изкуство. Ти си там, за да станеш професионалист. Не е лесно, не е особено забавно и ще имаш много моменти, в които прото ще трябва, да си напънеш задника и да се справиш с неприятните проблеми.

Успех с бъдещите ти начинания!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c3b1f3f80f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Благодаря ти номер 2, винаги съм се стремял към най-доброто със сигурност. Но реално погледнато наистина е по-трудно да се влезе Софтуерно, та за това питах дали има особено голяма разлика. А номер 1, дори не те отразявам пич.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 176aeff919
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До 3

Общо взето е до това, къде искаш да бъдеш - да си този, които решава проблемите на по-дълбоко ниво или този, който избира, кои проблеми ще се решават. Кандидатствай и за двете, учи от сега и трупай опит от рано, като правиш собствени проекти, а по възможност работи и с приятели. Колкото по отрано започнеш, толкова по-добре. Ако откриеш, че не е за теб, то е по-добре, да е сега, отколкто след 7 години (случва се).

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e99ae55606
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Преди години най-желаната (и следователно с най-висок бал) специалност в СУ - ФМИ беше "Компютърни науки". Напоследък я измести "Софтуерно инженерство" и то поради факта, че "подготвя управленски кадри".
Не се влияй само от бала на кандидат-студентите: всяка година се променя.
КН дава по-солидна подготовка в областта на програмирането и технологиите, докато СИ и е по-широкообхватна (включва дисциплини от областта на бизнеса, правото, икономиката...). КН е по-трудна за избутване - попитай колеги от по-горен курс/завършили. Говорила съм и с преподаватели във ФМИ - КН дава по-солидна подготовка, що се отнася до академичната сфера.
Едно шеговито сравнение: студентите от КН са нърдове, а от СИ - гийкове. :D

Каквото и да е във ФМИ, е по-добре от ПУ. Университетът не е за подценяване - в СУ средата е различна - мотивирани, конкуретни хора. Нека резервен вариант ти е ТУ или СУ - ФЗФ - "Компютърно инженерство".

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c3b1f3f80f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Благодаря ти за коментара номер 5! С един приятел сме канидат-студенти тази година и искаме софтуерно инженерство в СУ. Но все пак като мислим за план Б му казах, че КН и Информатика също не са зле. Той пък ми вика "Ти па ще влезеш някакви глупости да учиш, само и само, за да си в Софийския". Той пък обмисля Пловдив като втори вариант, та затова исках да чуя различни мнения.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e99ae55606
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Приятелят ти явно е много зле и неинформиран, щом нарича "Компютърните науки" и "Информатиката" за глупости. Дори и да го приемат КН, едва ли ще се справи - това е най-тежката специалност във Факултета и подобни арогантни студенти се провалят бързо... Моят съвет е да изброиш всичко от ФМИ (или поне всичко от направление "Информатика и компютърни науки"), после да пишеш ТУ... и след това НБУ/ПУ.
Пловдив е подходящ град за реализация, но университът им е на по-ниско стъпало от СУ, ТУ и НБУ (в областта на компютрите и програмирането). Провери акредитациите в МОН, както и Рейтинговата система.

Иначе... успех... 1/4 завършват слд 4 години - мнозина влачат, прекъсват, отказват се... (: Говоря за ФМИ.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3f7f06e5dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   По добре пиши в София, Пловдивския е толкова мизерен, че нямам думи. Пълно с преподаватели които си избиват комплексите и получаваш само обиди на килограм и много математика. Да не говорим за безсмислената теория. Вярно е, че човек има нужда и от нея, но освен изречения с неясен смисъл и тонове боза друго няма. Накрая или си плащаш на частно да те научат на нещо смислено или излизаш с 0 знания и предложение да стажувала безплатно известно време за да те научат на нещата. Плюс това средата ти е един град с огромни наеми и мизерни заплати, столицата е друго нещо. Знам, че не е по темата, но ще видиш как университета това е и средата не само материала.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker