Психология в България - трудности при намирането на работа по специалността - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96765)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22757)
 Секс и интимност (11239)
 Тинейджърски (20201)
 Семейство (4845)
 Здраве (7806)
 Спорт и красота (4068)
 На работното място (2157)
 Образование (5921)
 В чужбина (1297)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1502)
 Други (13130)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Психология в България - трудности при намирането на работа по специалността
преди: 6 месеца, 15 дни, прочетена 878 пъти
Темата я пускам относно, за да са наясно студентите, че реализацията по специалността е никаква.

Здравейте!
През 2018г. завърших бакалавърското си образование, специалност "Психология".
Още преди да завърша 12-ти клас знаех, че искам това да следвам и го направих. Влязох в уинверситета, учех старателно, присъствах на всички лекции и упражнения, купувах книгите на преподавателите - тук ни задължаваха, трябваше да са точно техни книги. И така минаха и 4-те години обучение. Завърших, дипломирах се и започнах да си търся работа по специалността. Държа да отбележа, че през 3-та и 4-тата година работех, но в друга сфера. И така започна търсенето, кандидатствах навсякъде, където търсеха психолог в града и областта в която живея. На много места се натъкнах учудващо за мен на дискриминация! Да, на дискриминация! В много детски градини и центрове за деца търсеха психолози - жени. На някои места ме извикаха на интервю, но в една от детските градини ми казаха, че търсят жени, понеже родителите са по-сигурни. В друга ми казаха, че професията е "феминизирана" и е странно мъж да работи в детска градина, като психолог, логопед или детски учител. Разбира се, аз нямам проблем да работя, както с деца, така и с възрастни. Но! Същото се оказа и в закрила на детето, тъй като търсеха социален работник или психолог за длъжността. Е, и там не стана. Дипломата ми е висока, което искам да отбележа, не че някой работодател това гледа. Кандидатствах и в училища, но на много места дори не ме извикаха на интервю, понеже там се наемат предварително, а го обявяват защото са длъжни. Искам да попитам някой друг, който е завършил специалност "Психология", като бакалавър и/или магистър до сега попадал ли е на дискриминация, заради това, че е мъж? Има ли мъже, които работят като психолози, логопеди, детски учители и ресурсни учители в детски градини, училища и центрове?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 14 дни
hash: b0fb805f90
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Според мен си отвори частен кабинет и си намери клиенти. Може и по интернет да говориш с клиентите и да им помагаш. Започни да пишеш статии и качвай видеа, където да говориш за различни психологически проблеми.

Да си намериш работа, като психолог в училище не мисля, че е много лесно.

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 2817fc8049
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Абе реализацията е такава, каквато сам си я направиш. Познавам психолози, които са пълни с клиенти и даже нямат място в графика за нови, освен това таксите са им скъпи. Защо ли ? Защото са професионалисти и са изградили име на такива. Всичко друго е мрънкане и един друг си пречите и сами сте си врагове. Всъщност психологията е един тест за човека, няма как да помагаш на хората и да си професионалист в тази работа, ако не притежаваш качества и ако не ги развиваш.
Самата ти демотивация, която лъха от написаното показва, че не си преминал/а този тест. Всъщност твоята работа е да мотивираш хората и да ги вдъхновяваш. Няма как да стане, когато ти не си го постигнал/а. За никаква реализация не можем да говорим, ако я няма реализацията вътре в себе си.

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: d115cf2281
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   А, в някой център по личностно развитие? Моят психолог е мъж на 50год., но все пак, ето как се издържа - консултации, статии-има сайт, видеа в YouTube, участва в много инициативи като "Здравей, Здраве" като лектор и е известен в тези среди, може да се сещаш за кого говоря. Пише книги. Не спира да се развива, постоянно е по някакви симпозиуми и обучения в чужбина. Взима по 50лв на консултация и пак е трудно да си запазиш час. Едва януари е, а на сайта му вече пише, че тази година не приема нови пациенти.
То е ясно, че не можеш да започнеш сега с консултации, трябва да натрупаш опит, но можеш да започнеш да пишеш статии, да предлагаш помощ онлайн, има такива платформи, да работиш про боно към фондации. Изобщо да започне да се чува за теб в средите, да се види, че действаш.
Междувременно се запиши и в бюрото по труда, може да изскочи нещо държавно там. Запиши и магистър, доктора тура, с един бакалавър за къде? Успешните хора цял живот учат и надграждат. Успех

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 10bc62df32
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Не знам за мъже, но като цяло съм чувала, че с Психология реализация почти няма. Което е много тъжно, защото си учил 4-5 години и накрая нищо...

 
  ...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 2adebacbee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Благодаря за предложенията, но темата беше, най-вече, че мъжете психолози не можем да намерим работа в детските градини, тъй като навсякъде ми казаха, че се търсят само жени. Имам желанието да работя с малки деца, но просто никоя детска градина не дава шанс на младите психолози мъже да почнат там. От всички детски градини в които съм кандидатствал в почти всички ми казваха, че предпочитат жена за длъжността, защото родителите и директорите били по-спокойни, че била професията "феминизирана" и всякакви глупости.
В училищата пък се наемат техни си хора, мястото е заето, а го обявяват само защото са длъжни. За частен кабинет ми е много рано, а и нямам нужните финансови възможности да инвестирам в частен бизнес в момента. Не живея в столицата, но все пак в голям град.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 14 дни
hash: 482f2bb0d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Щом си толкова добър,колкото казваш,ами запиши докторантура! Реализирай се като университетски преподавател,хем престижно,хем доста отговорно и трябват много знания за там..

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: bc1de8b06a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Първо търсиш някой да те наеме, защо. Учи и работи за себе си на нормални цени. Моите наблюдения са, много ниско ниво на психологията в България, ако разчиташ на архаичното ниво в университе това е нищо. Чети допълнително, посещавай семинари. Посетих психолог жена в София, кабинета трагедия, детето в другата стая, на моменти любопитстваше и питаше някакви неща в стил и къде е това, коя е тази фирма в която се работили. Което не касаеше проблемът ми. Много зле. Позволи си да ми подвикне веднъж. Може да е на друго мнения, но да викаш...айде сега. Втори случай на мои познат много интелигентни след развода с жена му, въпросът от психолог: Как са чикийте? Трети случай моя позната посещава психоложка и тя и казва: Ти трябва да направиш......и т.н. Чрез психолога трябва сам да стигнеш до решението на проблема, а не да ги налага някой какво да правиш. Познавам двама завършили психология и добре, че не работят това. Толкова са кухи и двамата.

 
  ...
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: 0e74690835
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Специално това е професия, която можеш да работиш и сам, не ти е необходимо да си търсиш работа - можеш да си я създадеш. Въпросът е дали наистина смяташ, че можеш да си полезен на обществото. На практика на мен например повечето психолози са ми глупави. Не го приемай лично, не мога да те преценя само от пет изречения тема, говоря по принцип. За да може някой да ти помогне, трябва да е поне на твоето интелектуално равнище, а масово психолозите ми правят впечатление на не особено съобразителни и умни хора. Сигурно има изключения, но дори лицата от екрана като Ани Владимирова не са особено впечатляващи откъм интелект и разсъждения. Ако ще ставаш такъв, по-добре не започвай работа.

 
  ...
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: bb76f59229
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Какво очакваше с подобна специалност? "Реализация" с подобна диплома е само с връзки или с много упоритост. То всъщност, ако си достатъчно упорит, диплома не ти трябва. Съветът ми е да се свържеш с преподаватели и състуденти и да поискаш съдействие - един вид да те уредят някъде.

Другият вариант е да започнеш истинска работа.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: a2c4ef8bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Завършила съм бакалавър психология в СУ. После продължих в друга посока, но съм си близка с един от колегите. Той изкара магистратура, през годините работи и в училища, и в градини и в кризистни центрове. Отвори си и кабинет. Никога не са го връщали, защото е мъж, даже му се кефят доста. Според мен при теб проблемът е другаде.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 13 дни
hash: fafdec6a09
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Ей само темата като прочетох и точно същото щях да напиша като Коментар 1. Най-добре си отвори частен кабинет. Провери как стават нещата и после рекламирай онлайн, чрез флайери или както можеш за да привличаш хора. Давай им добро обслужване за да се връщат и/или пращат техни познати и роднити.

Относно дискриминацията - това е егати ужаса. Това са силни предрасъдъци и тези че са ти отказали работа са малоуимни. Наистина са малоумни. Няма какво да ти кажа друго.

Отвори си частен кабинет наистина.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker