И в крайна сметка какво да се учи? Вашите мнения за висшето и университетите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

И в крайна сметка какво да се учи? Вашите мнения за висшето и университетите
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1350 пъти
Следя редовно темите в сайта, особено категорията Образование. От малък град съм, от семейство с ограничени възможности. Опитвам се да извличам съвети от тук от хората с опит и в крайна сметка едно не разбрах - какво висше наистина си заслужава да се учи? Да кажем, че ме влекат езиците. Просто с един език до къде съм щял да стигна, нямало смисъл. Окей, Английска филология не си струва, с Арабистика реализация нямало, за какво ми било да уча Японистика, какво ще я правя тази Славянска или Българска филология и тем подобни. Окей. Икономически науки - нароили са се много икономисти, ако майка ти и баща ти нямали фирма или си нямал връзки да те вкарат да работиш в някоя банка, си ставал редовен клиент на бюрото по труда. Международни отношения- също неперспективно, пародия, после си щял да работиш на касата в Кауфланд. Окей. Философски цикъл - професор ли ще ставаш, фисософстването отключвало някакво заболяване, претоварвало мозъка, всички откачали после, с Психологията си щял да останеш безработен, освен ако не си си намерил работа в някое училище, но това не се смятало за успех. Право - пазарът на труда бил претрупан с юристи, добрите адвокатски кантори работели в техни си кръгове, бройките, които се реализирали са били много малко ( я на мама и на тате, я някой преспал с някой и т. н. ). Добре. С Изобразително изкуство нямало как да се изхранваш, най-много да си станал учител-художник алкохолик, Архитектура - който казвал, че в България имало много перспектива за тази специалност, нищо не разбирал от тази сфера. Вече имало прекалено много архитекти, и не достатъчно проекти, за да имало работа за всички. И разбира се - Компютърните науки, ето това вече се признава. Реват, че се търсят кадри за IT сектора ама не се коментира какъв мозък трябва да си за товя. Най-добре било да си се учил вкъщи сам на компютъра, било излишна бумащина в университета, щели да те засипят и да те вкарат в рамки. За капак, програмистите били смотаняци, жените не ги искали после, нямали време за личен живот, стоели само пред мониторите. Не всички сме на ти с математиката, информатиката, биологията, химията да ставаме IT-та и лекари, фармацевти.
Идва и другия въпрос - в кой университет да учиш? В УНСС и кучета можели да изкарат диплома, нямало по мизерни университети от СА Свищов и Шуменския, не отивайте в ЮЗУ - приемали хора с 3, дето били големи утайки. ВТУ отдавна замрял, който запишел там в повечето случаи се демотивирал, нямало практики, бягайте далече от това подобие на университет. Пловдивския не струвал, преподавателите не били добре квалифицирани. Далече от свободните университети, никакво образование си нямал да получиш, щели зорлям да ти продадат диплома, която после нямала тежест. В СУ преподавателите били стари, злобни, заядливи, с остарял метод на преподаване, нивото било трагикокомично. А и също ако си бил задочник, работодателите те не щели.
Това не са мои мнения. Всичко това съм го изчел тук в сайта. Не всички имаме възможност да учим в чужбина. В България висшото хем не си заслужавало, хем без него си бил на никъде. На времето се признавало ама нали сега Сульо и Пульо като изкарват дипломи и магистър да си, не ти гарантира, че ще имаш хубава работа с поне прилична заплата.
И в крайна сметка кажете сега според вас към коя сфера е най-правилно да се ориентира един неопитен млад човек, в кой град, кой университет, за да не си бие глава в стената после заедно с дипломките? За един приятел питам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: d3f0481cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз съм ги изчела всички тези мнения и коментари относно университетите и специалностите, но не си заслужава човек да се повлиява от тях. Всеки трябва сам да реши какво иска да учи в следващите си години, защото те са си негови и трябва да бъдат изживяни приятно. Всеки трябва да реши сам с какво иска да се занимава в бъдеще, независимо от хорските мнения и опити. Защото всеки човек е различен и има различни качества от другите.
Аз например се насочих към правото, макар че съм изчела всички тези коментари, че имало прекалено много юристи и не ставало реализирането толкова лесно. Но защо му трябва на човек да търси лесното? С повечко борбеност и търпение всичко става. Човек с добри качества се вижда отдалеч, въпреки че трябва и доза късмет. Но наистина всеки е различен и трябва да опита това, което иска, да изпробва себе си, макар че винаги ще има негативни коментари от хора, които не да успели в тези начинания.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: e82617510f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Идваш в София, намираш си някого, с когото да си делите квартира и започваш работа в магазин или заведение като за начало... Общуваш с хората, разпитваш, търсиш насоки... Щом не можеш да прецениш все още с какво ти се занимава, просто си дай време... Година или две... Никога не се знае къде ще ти излезе късмета... Масово сервитьорите в добрите заведения с бакшиша си вадят повече от стартовите заплати на квалифицираните специалисти в повечето сфери... В магазините, било то хранителни или за дрехи, постоянният недостиг на кадри си казва думата и ако си сериозен и не се боиш от работа за няколко месеца можеш да получиш повишение и заплатата ти да превиши 1000 лева... Ако толкова държиш на това висше - запиши нещо след година-две, но самият ти осъзнаваш колко безсперспективно е всичко и бих те посъветвал да не си губиш времето излишно, ако не е нещо, което наистина желаеш... Аз допуснах тази грешка, сега съм последна година и като тегля чертата, излиза, че родителите ми са похарчили 20 000 лева за 4 години, за да мога накрая да съм продавач и да получавам по-висока заплата, отколкото ако започна работа по специалността си... Тази диплома освен да си я сложа в рамка на стената, не виждам за какво друго би послужила... Единствената сфера, в която наистина си заслужава да се инвестират време и ресурси, за да се обучаваш, по мое мнение, е I. T. сферата - половината от приятелите ми и поне 1/5 от приятелките ми изучават или завършват това, но не в университети, а в частни академии, които при добри резултати съдействат за намиране на работа и стартовите заплати са наистина високи, аз много съжалявам, че не ми се отдават тези неща... Хората, занимаващи се с това, изобщо не са по-зле в общуването от другите, да не кажа, че солиден процент от досегашните ми партньори са били или програмисти, или I. T. администратори, имам много добри впечатления от тях, както и от приятелите си... Така че единствено I. T. бих ти препоръчал, нищо друго... Успех, каквото и да решиш!
М23

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 20e25ee181
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Помисли си кой предмет най-много ти върви, какви професии има с него и каква е реализацията. Университетите не могат да те формират като професионалист за съжаление. Ако кандидатствах в момента бих се насочил към медицина или фармация, всичко друго е ала-бала в България.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 97bfdfaecf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да, авторе, много хейт се лее по всичко и всички. Истината е, че има прекалено много университети и места в тях, съответно нивото на образованието падна, оттам и доверието в него. Затова хората пишат, че тук и там не става, защото кой ли не взема диплома.
Това обаче не значи, че не ти трябва образование. То е необходимо условие за успех, поне в повечето случаи, но не е достатъчно. Трябва да прецениш с какво искаш да се занимаваш, в какво си добър и да запишеш съответното висше. Паралелно с това обаче трябва да арзвиваш и други умения - комуникационни, езикови, компютърни и т. н.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6503e97685
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Софийския Университет е институция и сравнението му с УНСС или Пловдивския е направо виц. Нов Български е университет за мързеливи богаташи, които не са влезли никъде с нормални оценки и парите им избутват висшето. СУ. Категорично.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c6940f6731
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Авторе, тъй като ти чета излиянията, дай направо да си копаем гробовете и да се хвърляме, а? ! В тоя живот трябва да се бориш и да се развиваш. Ако тъпчеш на едно място и обвиняваш всички, развитие няма да имаш. Много хора като теб познавам. На 40 още живеят при родителите си, необразовани и неможещи, щото нямало смисъл в нищо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7ab892ad86
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Братле, ти ги разби, това, което си написал наистина са всички стереотипи, които са писани тук.

Нооо и аз си задавам същите въпроси.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 93d92e59b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   С абслолщтно всяка от изброените професии може да си изкарваш хляба.
Ако е за теб и ти пасва като личност и човек.

Аз завърших МИО само защото така искаше семейството, но още 1вта година знаех, че не е за мен. Просто не бях достатъчно мъж да си почна сам живота. Според мен не е наука, а е пропаганда.
Пример - Анлия ще излиза от ЕС, но паунда се вдига... САЩ имат най-високия външен дълг, ама цената на долара не пада и т. н.
Да не се отклонявам от темата.

Ако трябва работи една 1-2 години докер, чети книги и се научи да слушаш себе си.

Никога не слушай някой друг, какво да правиш ти с твоя живот.

Не се сравнявай.

Въпрос на гледа точка е.

Може да си адвокат с 5 бона хонорар, но да погубиш душата си, като продаваш съвестта си за пари. Може и да си "прост" бачкатор, но да живееш скоромен и достоен живот със семейството си, както правят много хора.
Може и обратното - да си крупен бизнесмен и да успееш да помогнеш да обикновенния българин като работодател и т. н. и т. н.

Остани със себе си, бъди трезвен, не взимай прибързани решения.
Слушай сърцето си.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 198bb05304
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Абе, момче, стига си чел форуми като избираш какво да учиш. Спри и да слушаш какво сульо и пульо ти казват. Като те влечат езиците запиши език. Кой ти каза, че няма перспектива ако запишеш английска филология, арабистика или друга филология? А знаеш ли колко е добър факултетът по класически и нови филологии в СУ! И аз като теб си мислех, че няма реализация, но все пак записах филология, уча си с удоволствие и изобщо не съжалявам. Ако нещо ти харесва, запиши го! Ако ти харесват икономическите специалности или правото, запиши, въпреки че е пренаситено с кадри. Ако си наистина решен, че искаш да се занимаваш с това и няма да ти е неприятно в бъдеще, ще си намериш работа и ще прогресираш. В крайна сметка, все ще си намериш работа и едва ли ще е в Кауфланд, само ако разбира се ти не искаш да си там...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker