Право или медицина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Право или медицина
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1392 пъти
Здравейте!
Първо да кажа - това не е измислица, всичко е реално и моля само за адекватни мнения и коментари.
Аз съм момиче, 11 клас съм и уча в езикова гимназия. Винаги съм учила и съм се справяла много добре в училище - сега например завършвам първия срок с 5, 40. А сега по темата. Двоумя се какво да кандидатствам ( като нямам определена мечта от детството или нещо, което супер много винаги да съм искала да кандидатствам) - право или медицина. Наскоро направих своето решение и избрах правото, защото знам, че мога да вляза - добра съм по история и български и ще изкарам отлични оценки. Освен това смятам, че правото обхваща много сфери и сигурно ще успея да се реализирам. Проблемът е, че ще кандидатствам право в София (живея в друг голям град). Според майка ми е по-добре да кандидатствам медицина тук, в моя град, на платено обучение, което ще излезе по-евтино от годините, които ще изкарам в София (тъй като искам да живея сама на квартира задължително). Тя смята, че с медицината ще си намеря работа по-лесно, което и аз мисля, че е така. Но въпросът е, че аз мога да вляза само на платено обучение, тъй като не съм отличничка по химия (по биология обаче съм).
И като цяло не съм много оправен човек и не мога да се “бутам”, за да успея да се уредя, а това ще ми трябва много за правото.
Затова, когато майка ми ми спомена този вариант с медицината, започнах да се двоумя кой ще е по-добрият вариант за мен. Да добавя, че и двете специалности ми харесват.
Бих искала да чуя и вашите гледни точки по този въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0ca3170f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И двете специалности са много трудни,иска се много четене И учене.Аз уча Право и го избрах защото винаги са ми вървяли история и български език.Не съм се двоумила.Въпроса е теб какво те влече и кое от двете би ти дало удоволствие след време в работата.Двете специалности са много различни така,че не можем да ти кажем това или това.И двете са перспективни.Разликата е там,че ако завършиш право можеш да работиш само в България не можеш да се реализираш в чужбина тъй,като системите са различни.Ако завършиш медицина няма да имаш този проблем в случай,че решиш да се реализираш някъде другаде.Виж в коя от двете професии е твоята страст и влечение.Има голяма реализация в различни сфери и в двете Слушай себе си а не майка ти,баща ти,роднини и приятели,защото ако запишеш нещо по тяхно желание а на теб не ти харесва после ще съжаляваш повярвай ми.Ще си изгубила години на труд и учене а ако прекъснеш и запишеш друго пак ще си си изгубила времето:) Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c0feb25c77
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От авторката до номер 1 : Благодаря за споделеното мнение! Може ли да ми кажеш къде учиш право и с какви оценки влезе?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2dabce4e11
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Не си оправен човек, а мислиш, че ще се справиш сама на квартира? Не знам как ще стане. Ако химията не ти върви, не мисля, че ще успееш да завършиш медицина. Ще ти е голяма мъка. Според мен е по-добре да избереш правото, а и сама каза, че искаш това.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0ca3170f6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   От номер 1:Уча в СУ и влязох с изпити по история(5) и български език(5) плюс оценка от матурата по български(5,60) и оценка от диплома по история(6).С матура само няма как да влезеш.Държат се изпити,които са доста тегави.При мен беше да ти кажат 2 теми и ти да избереш коя да пишеш и по двата предмета.Сега са сложили и тестова част.Подготвях се 2г.Мои приятели,които учат медицина 2-3г яко учене на химия и физика уроци,курсове каквото се сетиш.Общо взето избирай сега,за да можеш да се подготвиш защото влизането не е хоп айде :)

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d75b74d636
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Медицината не е за всеки. Трябва да го искаш, а не защото "Мама така каза" След време може много да съжаляваш. В твоя град само Медицински университет ли има? Може нещо друго да влезеш. И не си избирай нещо само защото "Можеш да влезеш" В България във всичко можеш да влезеш, реши какво наистина искаш и то най-много и влез.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0af5937d8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Майка ти чува ли се какво говори, това да избереш какво да учиш не се гледа само колко работа се търси по специалността и дали се учи в твоя град, гледа се доколко си способен да се отдадеш на тази наука?
Ти знаеш ли какво е да си готов да се отдадеш изцяло на медицината?Тази специалност изобщо не е за неоправни хора, както сама си написа, че си.Готова ли си да жертваш 10 години, от които 6 години обучение и още 4 специализация, през които няма да имаш почти свободно време за себе си и за приятели и през които да трябва да ограничиш социалния живот, да загърбиш всичко и да се концентрираш само към науката?Защото само такива хора учат медицина.Медицина се учи от хора, които сами са го пожелали, а не защото някой друг им е казал, това не ти е някаква специалност дето там лесно ше избуташ дори да не учиш много, както се минава при повечето специалности, това е специалност, по която и един семестър няма да изкараш ако не четеш по 50 страници на ден,това не е професия , и призвание.За правото не знам как е, но знам, че която и друга специалност е по възможно да се завърши отколкото медицина, ветеринарна медицина,дентална медицина и всякакви други медицински специалности.На пръв поглед ти изглежда яко и интересно да станеш лекар, ама като започнеш обучението ще осъзнаеш, че не е каквото си очаквал - при 80 процента от хората, които са искали да учат медицина така се получава.И усещам, че и при теб ще е, защото по писането ти личи , че едва ли изцяло ще се отдадеш само на това.Какво е да си отговорен за човешки живот ако си неоправна за това мислела ли си?По добре записвай право, стига вашите да имат финансова възможност да ти осигуряват квартирата, освен ако прецениш, че ще имаш възможност като учиш да работиш и нещо, за да си плащаш квартирата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 7bf25e26eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не записвай право - нулева реализация, освен ако нямаш дебели връзки. Продавачки познавам с право, а най-близкият ми приятел е таксиметров шофьор също с диплома по право.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5968271c3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Недей да слушаш кой какво ти говори, запиши това, което на теб ти харесва.И аз записах право по настояване на нашите и сега съжалявам, понеже не съм от най-ученолюбивите, а правото си иска сериозно четене и подготовка за изпити. Ако избереш София (СУ) , обмисли варианта за общежитие, не е толкова лошо, колкото казват, а и ремонтират голяма част от блоковете. От първия ден си намираш познати и създаваш контакти, които да те въведат в студентския живот, което ще ти е от голяма полза, поне при мен беше. Освен това, едно е да даваш 20-30лв, друго е 350-400 минимум (като станеш студент, ще се научиш да цениш всеки лев) .Ако не ти хареса, по всяко време можеш да се изнесеш. Успех с подготовката и изпитите и дано направиш правилния избор, да не си чукаш главата като мен.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker