Притеснението ми съсипва живота! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Притеснението ми съсипва живота!
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1302 пъти
Здравейте, знам, че проблемът ми на фона на другите не е кой знае какво, но просто имам нужда да споделя с някой и ако мога да получа съвет.
Повече от вас са били или са студенти. Аз уча Право в престижен университет и не искам да се отказвам. В долните курсове нямах проблем, но с годините притеснението ми по време на изпит нарастна. Въпроса е там, че си знам нещата и материала, уча постоянно, чета и допълнителна информация. В ежедневието ако някой ме попита за нещо веднага ще обясня и кажа, но дойде ли деня на изпита особено ако е устен просто цялата информация излита от главата ми и буквално дойде ли моя ред за изпитване си забравям и името. Не мога да кажа елементарни неща а ги ЗНАМ! Чувствам се глупаво, понякога си мисля, че хората ме мислят за тъпа защото ме късат 2-3 пъти на един изпит и че не уча. А не е така. Уча до 4-5 сутринта и не, не в последния момент.
Просто наистина ми е трудно да се изразявам както изпитващите искат дума по дума от учебника и лекциите а според мен след време един адвокат трябва да обясни дадено нещо на клиента си така, че да го разбере на прост език.
Притеснението ме убива и имам чувство, че никога няма да завърша! Предстоят ми и държавни изпити, които имат устна част и не знам как ще бъде. Във въпросния университет, когато не обясниш нещо както са ти го казали на лекцията а повече с твои думи да кажем започват адски подигравателно да се гаврят с теб едва ли не, че за нищо не ставаш пред колегите, което е още по-кофти! Не искам да зубря нещата а повечето от моите колеги зубрят от учебника дума по дума, което за мен не е правилно. В този университет ако не го кажеш както те искат, значи не го знаеш и късат, после пак и пак.
Моля за съвет как да се справя с притеснението си, защото наистина е ужасно чувството(нищо от сорта на валериан не помага). Опитвам се всеки път да се успокоя, но като седна да ме изпитват и в главата ми става каша не от незнанието а от притеснение.
Някой да е бил или е в такава ситуация. Благодаря :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: dc955606ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Пише ти колежка. Завърших преди година и половина. Бях в абсолютно същата ситуация, с тази разлика, че при мен вместо да ми се губи материала се получаваше нещо като запъване при говора по време на устните изпити. И също опитвах да се изразя по-просто, с различни думи, но наистина в нашата специалност това може да доведе до представа у изпитващия, че човек не е чел. Моят съвет е следният- първо, не чети допълнителна информация. Това в един момент натежава и сякаш същественото се забравя, заради нея. Сигурна съм, че и без нея ще завършиш! А после ще имаш време да наваксваш в практиката или при подготовката за някои конкурси. Така ще помниш повече, поне минимума, за да не те скъсат. Второ, не чети през нощта. Не е ефективно и само се претоварваш така. Може да минеш по-малко материал, но качествено. И трето, винаги започвай със същината на въпроса или с най-разбираемото за теб. Когато се успокоиш, че си започнала добре, ще ти хрумнат още неща. И да, изглежда толкова трудно и далечно да завършат притеснителни хора като мен и теб. Но е напълно постижимо! Може да пиеш и Магне Рич понякога, помага при сърцебиене. Помни, че ще ти олекне като завършиш, няма да си все така, ще видиш. Много късмет и сили ти желая!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 478fd6a8e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Моят проблем е подобен само, че на писмени работи и тестове. Особено като са за време, може да знам информацията, но зациклям.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7981d46a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Здравей.. Имаш проблем с общуването с непознати също. Мисля че групова терапия за личностно развитие ще ти помогне. В крайна сметка преди изпит си помисли какво ще стане или или. А ако си херург с скалпел и пациент на масата кой рискува и кой какво може да загуби В твоя случай нямаш нищо за губене спокойно дишаш знаеш и вземаш изпита и си мисли че има хора които имат за губене.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7981d46a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей.. Имаш проблем с общуването с непознати също. Мисля че групова терапия за личностно развитие ще ти помогне. В крайна сметка преди изпит си помисли какво ще стане или или. А ако си херург с скалпел и пациент на масата кой рискува и кой какво може да загуби В твоя случай нямаш нищо за губене спокойно дишаш знаеш и вземаш изпита и си мисли че има хора които имат за губене.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: ced9588d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Има курсове по актьорско майсторство, тренинг, или както там се води, където те учат точно на поведение пред публика. Изключително полезно. Аз уча педагогика, ние трябва да сме много артистични, за да облечем в игра дидактически материал, всеки семестър имахме актьорски тренинг. Преподавателят ни е велик, постави ни в какви ли не ситуации, вече не знам какво би ме накарало да се чувствам неловко. Разказвах мръсен виц пред декана и 84 човека казах "та**ци се блъскат в баджаци". Играх зла вещица със силикон, репликата ми беше "имам ботокс и силикон навсякъде, ако сега шибаното огледало каже, че не съм най-красива... ". Рецитирах На прощаване, без да се разрева. Отделно ни вкарваше в ситуации, например имаше едно момиченце в соц. с-ма, искаше да играе на мъж и жена, измисляше сценарии" ти си моят мъж, сега ще ме набиеш и аз ще избягам". Това дете играеше обичайните за възрастта си ролеви игри, пресъздаваше ежедневието си и ние трябваше да импровизираме и да разиграваме позитивно сценариите й. Има една приказка "Човек учи само извън зоната си на комфорт". Тренирай говорене, не се скатавай. Чети за поведение пред публика, прави упражнения за артикулация, чети на глас, имитирай, записвай се с телефон, анализирай се. Все по-лесно ще става.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 06946835cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   От авторката:Много благодаря на номер 1 и всички останали за съветите и коментарите.Попринцип не съм притеснителна,нямам проблем с общуването с непознати даже работя в сфера в която ми се налага да общувам с различни хора и да обяснявам различна информация.Просто на изпит не знам какво ми става..седна ли да ме изпитват край.
До номер 1: проблема ни е един и същ.Просто не мога да обясня нещата по юридически начин и дума по дума от учебника а със свои думи,но си знам материала.Което наистина създава явно впечатление на изпитващия,че не знам или че не съм чела.А в кой университет си завършила ако е удобно да те попитам :)?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: dc955606ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От номер 1- здравей пак, авторке, даже си в по-добро положение, щом по принцип не си притеснителна. Аз и като цяло съм си срамежлива. Другото, което ми помагаше беше, че някои преподаватели и асистенти ме помнеха от занятията. Дори да не участваш е хубаво да те виждат по-често. Иначе завърших Пловдивския, а ти в кой си?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker