Специалностите на бъдещето - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Специалностите на бъдещето
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 1762 пъти
Здраввейте! Пише Ви едно момиче, което е пред голяма дилема, та така ще бъда директна трябва да избера между две специалности компютърна лингвистика и системно инженерство на автомобилите в Германия съм взех си изпита по немски и живот и здраве ще почна следващия семестър образованието си, в една от двете специалностти. Вие как мислите, кое би било по-надеждно и ако се върна в България някой ден да мога да си работя по специалността.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 3 месеца
hash: c3632d4c66
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мислех, че само в България има мики маус специалности. Какво точно се работи с компютърна лингвистика и има ли въобще такива обяви за работа в Германия? Направи си една справка ей така за себе си, все едно завършваш сега и си търсиш работа.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: cfb15e1fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   От двете, компютърната лингвистика би била по-лесно приложима. Компютърно генериране или анализ на текстове е една идея по-"широко" от системно инженерство на автомобили.

А автомобили и България са антоними. Освен ако не става дума за Горубляне.



Аспарух.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: bde1f73e05
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   И двете ми звучат акто прекалено специфични специалности, издадени защото местната индрустиря има нужда от тях в момента. Първо потърси обявите за работа, дали предлагат нещо за тях, а после изидири и хора работещи в това поле.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 4cafd2b852
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Каквото и да избереш, не се връщай в България. Тя е мъртва. Аз съм с високи доходи в ИТ сектора и съм завършил в Германия. Направих грешката да се върна в БГ. Високи цени и етиопско качество. Въпреки добрите доходи, тук не става за живот. Имам и две деца. Всичко е под всякаква критика. Плащам за всичко частно, но не се издържа. Скоро стягам саковете и обратно в цивилизацията. БГ беше поне евтина. Сега във всичко без имотите е по-скъпа от останалите европейски държави, но гледам и имотните цени напредват. За права, екология, култура, медицина и места за отдих в близост до София въобще не може да се говори. Не всичко е само до парите. Тук обикновения човек няма никакви права. По-дейните от вас, уважаеми читатели, сблъсквали се с администрацията, ще ме разберат. Нито има среда за бизнес, нито пазар. Мило момиче, спасявай се, но си избери нещо по-търсено. С тия специалности нещо не те виждам много реализирана... М36

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c18d30ece3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Мисля че в Германия образованието е силно фокусирано върху индустриалните й сили. В смисъл че едни получават един вид образование, други друго. Подобно на 'едни ще учат наука, здраве и откритие', 'други ще учат за да градят бизнеси' и 'трети ще учат за да поддържат тези бизнеси'. Всъщност навсякъде е така де, обаче за Германия е по-видно в предвид образователната рамка и индустриите й.

Населението на Германия застарява, като новото й население, включително и ти ще внедрите бъдещето повече. Бъдещето е и в IT за момента така че това което би учила би съвпадало с роботизацията и това че много от ролите ще изискват кооперация със роботи. Под компютърна лингвистика разбирам че казваш компютърно програмиране, използване на кодове. Това навлиза повече вече.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 8a0b77bfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ако можеш си избери само Informatik, само Maschinenbau или Automatisierungstechnik, но не такива супер специализирани неща, каквито си изброила. Аз лично не виждам голяма разлика между двете (става дума за компютърната лингвистика и ауто сис инженеринга). И в двете ще се научиш да програмираш, ще има data science и machine learning. Но в авто нещо ще учиш и малко електроника и доста автоматизация (например оптимално управление), т. е. това би трябвало да е и малко по-трудно. За България няма значение специалността, само факта че си учила в Германия е достатъчен за всяка ИТ фирма (е разбира се не очаквай да започнеш работа на 4-5 хиляди лева заплата).
Само един въпрос, това във Fachhochschule ли е или в университет?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 0e1d2999af
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До номер 6 от авторката
Ами в момента се вдуумя и за това честно казано, защото унито е много теоретично насочено ти какво би препоръчал/а?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 8a0b77bfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ako, наистина ще се връщаш след това в България, то тогава няма значение, защото хората незнаят разликата и само като видят техническа специалност от Германия се впечетляват. Същото е и например и за university of applied science в Холандия или Дания да речем. И докато за хуманитарни (например журналистика, туризъм и пр. ) няма голяма разлика, за инженерните има огромна. Немските Fachhochschule-та дават по-добро качество от почти всичките технически и инженерни университети в България, с изключение на трите най-добри ТУ-София, ХТМУ и УАСГ.
Но както и номер 4 сподели, дори и да се върнеш в България един ден, след това можеш да си промениш желанието и да искаш да я напуснеш. Или след като завършиш да останеш в Германия да работиш, при това положение университета е силно препоръчителен. Това да завършиш Fachhochschule е много голяма черна точка в CV-то ти. Винаги ще бъдеш по-ниска категория в сравнение с човек завършил университет. В Германия титлата е всичко (за разлика от България) и един работодател, когато види Master-Ing. (FH) вече знае, че може да ти плаща по-малко, отколкото Мaster-Ing.. Да, в университета се изучава повече теория (доста повече) и е много по-трудно, защото преподавателите не ти помагат, за разлика от FH, т. е. за всичко можеш да разчиташ единствено на себе си. Но за сметка на това ще получиш много качествено образование и диплома, която е на световно ниво и се признава навсякъде по света.
А по въпроса, коя от двете специалности си мисля, че за България по-подходяща ще бъде компютърната лингвистика, заради ИТ сектора. Докато за Германия авто специалността е по-добра, отново заради същата причина - авто индустрията е основата на немската икономика, докато ИТ въобще не е това, което е в България. Освен това с автомобилната специалност ще бъдеш и инженер, което е още един плюс, докато с компютърната е малко вероятно да бъдеш инженер. Но според мен, като структура в голяма степен ще се препокриват.
В заключение, аз ако бях на твое място бих избрал университет и обща специалност, като Maschinenbau, Verfahrenstechink или Аutomatisierungstechnik за бакалавър и след това в магистър бих си избрал по-тясна специалност в зависимост от това какво ми е интересно и по-приложимо. Аз лично съм завършил Verfahrenstechnik и сега работя и съм докторант в университет в Германия в областта на автоматизацията на такива процеси (на английски горе долу звучи Chemical Process Engineering & Process Control). И не съжалявам за избора си, бих го избрал пак, единственото друго нещо за което някога съм си мислил че би ми било интересно е медицината.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2a41222f01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Много благодаря за изчерпателния отговор!
При положение, че си познат съд системата в Германия да бъде по-директна значи взъщност това е System Engineering
и след 3 или 4 семестър се избира Schwerpunkt и тогава мислех да избера Mechatronik, а другата възможност е или Computerlinguistik или директно Informatik както ти каза

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8a0b77bfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не мога да знам точно как са структурирани дисциплините. Всеки университет (Fachhochschule, съответно) си има свои наименования, специализации и специалности. Така е навсякъде - и в България, и в Германия, и в САЩ, и в Русия. В сайта на университета трябва да има подробно описание. Това най-често е Modulhandbuch или Studienordnung (или двете). Затова което питаш - да, звучи логично името на специалността да е System Engineering и след това във втората или трета година да има специализации (Vertiefungsrichtung или Schwerpunkt, както е при тебе). И една от тези специализации да е Automotive System Engineering, а другите да речем са Measurement & Instrumentation, Biomedical System Engineering, Control Theory, Robotics и пр. Или в другия случай името на специалността да е Informatik, a специализациите да са Computerlinguistik, Computervisualisurng, Wirtschaftinformatik и ....
Може също така да няма специализации в бакалавъра, а да има такива в магистърската степен.
Като пример мога да пейстна два линка на два различни университета и за две различни специалности:

http://www.uni-magdeburg.de/Studieninteressierte/Studiengänge von A bis Z/Bachelor/Informatik.html

https://www.tuhh.de/tuhh/studium/studienangebot/bachelorstudiengaenge/elektrotechnik.html

Tвоят избор в кой град и кой университет е?

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5cb5244e52
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Става въпрос за Саарландския университет

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8a0b77bfc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   От 10. Този университет е известен с компютърните си и всички свързани с тях науки. Така, че добре си се насочила към него и за информатиката и за системното инженерство. А заради университета в Заарбрюкен има и Макс Планк институт по информатика, където може да се прави дипломна работа. Освен успех, в каквото и да избереш, друго не мога да пожелая.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker