Защо не помня уроците...Съвети - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120678)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Защо не помня уроците...Съвети
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1114 пъти
Здравейте на всички!
Моля не ме нападайте. За съжаление след 7ми клас попаднах на лошо училище и 9ти и 10ти клас не учих по нищо. Пак казвам бях в лошо обкръжение. Сега съм 11ти клас. Тръгнах да си уча редовно, но някак си нещата ми се смесват (сливат) и м главата ми е каша или изобщо не запомням. Как да наваксам без да ми стане каша в главата. Някакви идеи? Притеснявам се доста. Не искам да работя в кауфланд или чистотата :(
Купих си тестове по бел за матурата и изкарвам 4ки. Мога ли с 4 на матурата да уча висше? Моля отговорете

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: e77d735c6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото мислиш и за други неща, докато учиш и не се фокусираш само върху уроците. Според мен, ако слушаш внимателно в час можеш да научиш много и така ще учиш по-малко във вас и ще ти е по-лесно.
Може и с 4-ри на матурата да учиш висше в България.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e5f5bc12ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   и висшисти работят в Кауфланд, спокойно :) Ако нямаш акъл и пет висшета да изкараш пак ще свършиш в някоя дупка... днес и с тройка можеш да учиш, това не представлява особен проблем като цяло, не мисля, че трябва да се притесняваш, поне за това.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 16af128d97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Може би се опитваш да научиш твърде много материал за твърде кратко време- тогава нещата стават на каша. Хубаво е да си разделиш нещата които искаш да научиш.

Например за седмицата имаш да научиш 100 страници. В 4 дни ще четеш по няколко пъти 25 различни страници, ще си подчертаваш най-важното ако трябва ще си правиш схеми. После ще имаш примерно един ден почивка да излезеш с приятели да се забавляваш без да учиш нищо. И после 2 дни за преговор в които ще повтаряш по 50 страници от вече наученото. И нещата няма да са каша. :).

Просто систематизирай кое кога трябва да свършиш, не отлагай и винаги оставяй дни за повтаряне на вече наученото. Хубаво е една седмица преди изпит само да повтаряш, без да учиш нови неща.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 0cdde88e66
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Щом не искаш да работиш като чистачка или в Кауланд НЯМА да оставиш нещата така.
Аз мисля, че не пускаш за първи път тази тема тук. Лоши учители ок, случва се да има не мотивирани хора, но е важно да си зададеш въпроса ти каква ученичка си била? Защото и аз съм имала учители, на които не им се работи. Другите на са виновни за твоето моментно състояние!

Според ме няма смисъл да се връщаш и да учиш неща от минали години, концентрирай се върху сегашните уроци. Виж как учиш със слушане, четене, разказване, писане и т.н. Сложни неща и чужди езици аз учех с писане. Чета, затварям, пиша и после сравнявам това, което съм написала с това, което е в учебника. Схеми, формули, думи понякога коригирах грешките с друг цвят. Лено уча разказни предмети, при тях чета параграф и го разказвам, чето следващия и го разказвам. После разказвам двата параграфа заедно и т.н. С времето свикваш и започваш с едно прочитане да запомняш страшно много.
За да стане това, което искаш трябва да си упорита и да не забравяш, че трябва да продължаваш да опитваш.
Разбира се че ще следваш нещо и 3ка да изкараш, но за да следваш нещо по-готино ти трябват по-високи оценки.

Аз съм една от малкото хора, които не бленуват за ученическите години и не разправят колко е било хубаво. За мен не беше хубаво, всеки изисква нещо от теб по определен начин, имаш само задължения и отговорности и малки инансови възможности.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4122b2b486
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не е в теб проблема, а в тъпата ни система на обучение, която е под всякаква ама всякаква критика.Когато човек трудно учи и трудно запомня - това означава, че това, което учи просто му е скучно!!!Доказано.Факт!!Например ако отвориш някой сайт / книга и четеш нещо за астрологията или животните или човешката психология или каквато и да е друга тема, която те вълнува запомняш без да се напъваш насила да запомниш, нали! Факт!Защо? Ами защото ти е интересно!!В училище тормозят децата да учат разни синуси, косинуси, логаритми, висши математики ; айде историята на България е важно да я знаем, но по нагоре ни учат на глупости, които изобщо няма да са ни от полза, по физика, химия ни учат разни подробности които също не са интересни и изобщо нищо от нещата, които се учат след 7ми клас няма да са от полза на никого освен ако не е решил да следва нещо, свързано със съответния предмет.Така че моралистите ако щат да ме нападат, аз ей за това от 8ми клас нагоре нищо не учех и всичко преписвах, важното е, че съм хитър и знаех цаките.Най - тъжното е, че дори в университета е същата простотия.Решил си да учиш дадена специалност, а 90 % от предметите са някакви тъпи, дето нищо общо със специалността нямат, но се учат е така щото са сложени в програмата.
После как няма да ги мързи учениците и студентите да учат, как няма да преписват...
И какво ѝ е на работата в Кауфланд?Да, чувал съм, че е тежка, но човек без висше има и още много други възможности.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: cbed4c6ed6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Предполагам не учиш както трябва.

Не се притеснявай, мисля, че на всеки се случва материалът да е толкова много, че да започнат да се сливат и тъкмо като научиш едно и започнеш следващото и накрая осъзнаваш, че не помниш почти нищо от предишното.

Грешките, които повечето ученици правят при ученето включват:

-Учат главно пасивно
-Не повтарят материала достатъчно редовно
-Опитват се да научат целия материал ден-два преди контролното

Да си призная, на мен последното ми вършеше работа в училище, но малко сме така. Затова препоръчвам да избягваш гореспоменатите методи.

Да учиш пасивно означава да не обработваш информацията, а просто да я възприемаш. Примери за това са многократното четене на записките ти или страниците от учебника, слушане на лекции по определена тема. тези методи са удачни, когато за първи път въвеждаш(възприемаш) нова информация, но изключително неподходящи, когато се опитваш да запомниш нещо. Затова е добра идея да ги замениш с флаш карти(на хартия или има дигитални приложение като Anki/Quizlet) или да си напишеш въпроси, на които да отговаряш. Аз лично, като уча*вече съм в уни*, предпочитам да си отделям картите или да си отбелязвам въпросите, на които много се запъвам и след това да ги повторя още веднъж. А най-добрият активен метод за научаване на нещо е това да го преподадеш(дори не е нужно да е на някого, просто да разкажеш по темата всичко, за което се сещаш). Но, предполагам, можеш да се досетиш, че не е толкова лесно просто от нищото да възпроизведеш цял урок. Така че това е добра да го правиш, когато вече имаш доста добри знания по темата и имаш пред себе си няколко точки, които да те насочат.

Относно втората точка, която изказах: Ако не повтаряш дадена информация, която желаеш да научиш, много бързо ще я забравиш. Мозъкът е устроен така, че да не се претоварва и съответно ненужната информация, тоест тази, която сме чули или прочели един два пъти, бива бързо разчета като ненужна и съответно забравена. Има случаи на малоформации, които са изключение от това правилно като например заболяването Хипертимезия. *малко повече информация, ако ти е интересно
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperthymesia *

Съответно, за да запаметиш дадена информация , трябва да прекъсваш този процес на забравяне редовно. За целта помага така наречената крива на забравянето(forgetting curve https://en.wikipedia.org/wiki/Forgetting_curve ). Може да прочетеш за нея. Идеята е, че колко по-често повтаряш информацията, толкова повече време се изисква, за да я забравиш. Тоест, ако имам да науча 200 думи, ще започна на първия ден, ще ги преповторя на следващия, след това след 3 дни, след 7 и прочие. Така не само времето на забравяне става се по-дълго, но и ги запаметяваш много по-качествено в сравнение с многократното преповтаряне за малък период от време, което именно е и проблемът с третата точка. Не казвам, че е неуспешно, но когато става въпрос за наистина обемен материал, е малко вероятно човешкия мозък да се справи да запомни всичко.

Естествено това важи за определени части от училищните предмети, които включват запаметяване, като: езици(думи), биология, химия, физика, литература, география, история, математика(формули и теореми), информатика.

Някои от тях(математика, физика и информатика) се концентрират главно в това да решаваш казуси. Там трябва просто да решаваш задачи, за да научиш материала.

Надявам се съм била полезна. Успех с матурите догодина!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 08ba2b0b21
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Каквито и съвети да ти дават другите истинската причина повечето да не помним уроците не е толкова защото не си разпределяме времето и не го правим както трябва, колкото защото учебните материали са много скучни, безинтересни, няма нищо от тях, което да ни вълнува и са толкова тъпи и нека си признаем учим ги само по задължение, защото го изискват от нас и ни карат насила, а не защото ние го искаме.Когато отворим да прочетем някоя книга или енциклопедия за нещо, което ни вълнува как пък не забравяме?
Като студент , който е от редовните и не оставя нищо в последния момент, пробвала съм, разпределяла съм си времето за учене, всеки ден уча материалите от лекциите в зависимост от това какви дисциплини сме имали и какво сме взели и познайте, пак ги забравям.Просто ученето е тъпо, това е.Изкарай го това училище, избутай го, започни работа, дали ще е Кауфланд или другаде, и тогава ще изпиташ истинската наслада от живота - единствения ти ангажимент е да си свършиш каквото изисква шефа от теб и извън работното си време си свободен да излизаш с приятели, да ходиш на дискотеки, да си мързелуваш,да си почиваш, да си гледаш телевизия без да си зает от тъпи домашни и учене.И аз чакам с огромно нетърпение да завърша, все пак съм се захванала за въдицата вече ,дето се вика.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 96a32d73e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   И аз така. Ама аз след 7 клас влязох в елита на града. Оказа се че няма свястно училище. Въпросът е дали ще попаднеш на свестен учител. И аз сега съм 11 клас, в 10-ти не бях учил, а в 11 учих много повече и имам още по- ниски срочни оценки.
Аз не знам какво да те посаветвам, може би освен да си повтаряш че това е лесно, всичко друго което мога да ти кажа е клише. Знам хора които учат в пъти по- малко от мен, НО имат само шестици, дори и стипендия! Това е иронията. Това само те демотивира общо взето.
Зависи какво учите и в каква паралелка си. Дали с математиката или езикова.... хайде успех

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker