Какво мислите за съвременното образование? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (100952)
 Любов и изневяра (23931)
 Секс и интимност (11787)
 Тинейджърски (20541)
 Семейство (5101)
 Здраве (8100)
 Спорт и красота (4230)
 На работното място (2316)
 Образование (6222)
 В чужбина (1345)
 Наркотици и алкохол (963)
 Измислени истории (742)
 Проза, литература (1531)
 Други (13996)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Какво мислите за съвременното образование?
преди: 11 месеца, 16 дни, прочетена 1142 пъти
Въпросът е ясен.
Какво мислите за съвременното образование?

Аз самият съм ученик и знам как стоят нещата днес.
Имам какво да кажа, за 11 години доста се натрупа.
Но аз ще напиша коментар, като всички останали.
Просто пускам темата защото тези неща трябва да се дискутират, защото повярвайте ми има неща които трябва да се кажат.
Ще е много хубаво ако и по- възрастните се включат и разкажат как е било миналият век :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 16 дни
hash: 14d866a624
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Завърших средно образование преди 9 години. Висшето го карах в България отново, но втората магистърска в чужбина.
Имам някакви наблюдения върху средното образование в чужбина, но не и в България в момента.
Та, по мое време... Закостеняло, по комунистически модел, учебници от "старата школа". Например в учебниците ни по история все още пишеше, че сме тюркско-алтайски народ, че Васил Левски е бил предаден от Поп Кръстьо, че сме били тангристи и ред други небивалици, които отдавна са отхвърлени.
Когато имахме ентусиазъм и говорихме за новите открития, учителите не бяха доволни, а като коне с капаци си караха по тяхната си методика.
Системата беше тромава, нямаше нищо онлайн. За всяко нещо трябваше да пишеш на ръка, да подаваш заявления и куп други работи.
На Запад отдавна всичко им е онлайн. По много удобен начин имат онлайн библиотека. Просто се логваш и имаш достъп до хиляди книги, статии и публикации без дори да излизаш от вкъщи. В България трябваше да ходим по библиотеките, да търсим с часове и тн.
Сега не знам как е, но по мое време (9 години не са толкова много) всичко си беше пост-комунистическо, без развитие и с доста простотии и липса на база.

 
  ...
преди: 11 месеца, 16 дни
hash: e729a2102e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   В днешно време образованието е съвсем друго. Има значение къде учиш , колко усилия полагаш , мотивация , специалност , преподаватели и дори технологиите и начина на преподаване . Специално за университет

За училище има значение в какъв клас си , кой ти преподава , технологиите , учителите , мотивацията , материалната база , начин на обяснение и разбиране .

Има на места образованието е калпаво , а в други на много високо ниво. Ако ще и калпаво училище да завършиш , но да искаш да научиш нещо и да се бориш ще успееш.

Извода ми, е че много взе да се разваля образованието , да няма работни места от към новите специалности и трябва да се ходи в чужбина , за да се реализираш. И че се допускат много хора с връзки.

Момиче , 15г , 9 клас

 
  ...
преди: 11 месеца, 16 дни
hash: ab7f9511f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

3.   Знаеш ли какво си мисля за образованието по принцип?
Че основният и най-важен елемент в него е САМООБРАЗОВАНИЕТО!
Точно така! Преподавателите те насочват, изискват от тебе, опитват се да ти налеят нещо в главата, а някои дори не се и опитват, но ако ти не направиш необходимото, което се изисква от тебе - просто забрави!

Процесите, които протичат в мозъка, за да може постъпилата в него информация да се превърне в знание, умения и мъдрост - никой, ама абсолютно никой на този свят не може да ги извърши вместо тебе. Който си мисли, че при учителя може да отиде като при зъболекар, демек - да си отвори устата, а специалистът да свърши останалото - жестоко се лъже. Знанието, образованието изисква ЕЖЕДНЕВНИ и то не особено приятни усилия. Точно както изграждането на тяло и мускули чрез фитнес изисква ежедневни и не много приятни тренировки, същото е и със придобиването на знания. И никой не може да го свърши вместо тебе.

Така че... който иска да се образова - си намира начин. Който не иска - си намира оправдание.

Когато човек е мотивиран от вътрешно любопитство и жажда за знания - той си намира учители: сменя училища, ходи на частни уроци при специалисти, чете сам и се интересува постоянно. И тук образователната система няма никакво отношение, освен да го улесни в тези му търсения и стремежи.
Който обаче не иска да се образова, или не съзнава силата на знанието, а се надява някой насила - с пръчка и с тъпчене да го образова, да за него не го ли юрка някой - няма образование. Но и учителите не смятат да си губят времето и енергията с подобни отрепки - те предпочитат да се концентрират върху по-любознателните ученици, които имат и желаят да имат някакво бъдеще в човешкото общество.

Иначе системата е много разхлабена в сравнение с едно време. Тогава се изискваше системно от всички, и това да изоставаш или да не учиш те превръщаше в някакъв аутсайдер. Сега като че ли е обратното - ако учиш и знаеш те смятат едва ли не за някакъв загубеняк и зубрач, като идиотчетата, които вярват в това изобщо не си дават сметка, че телефоните, на които цъкат, автомобилите, компютрите, хипермаркетите, от които си купуват храната и всичко останало и е измислено, конструирано, реализирано и се ръководи все от образовани знаещи и мислещи хора...

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 15 дни
hash: 1543f2ad92
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

4.   Мога да опиша абсолютно цялата образователна система в България само с една дума - ЛАЙНО!

Нищо в нея не е създадено както трябва. От детската градина до академичната степен.

По-добре се спасявай в чужбина.

 
  ...
преди: 11 месеца, 15 дни
hash: 91cd42fde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   В България образованието не е модерно, трупане на ненужни знания, учене на изуст, преподават се стари неща, особено във висшето оброзование. Ето един факт. Начина по който са подредени чиновете, гледаш гърба на човека пред теб. Ученика се обръща към говорещия и получава забележка, че се върти в час. Особено при малките ученици е много трудно да стоят 30 мин на едно място, седнали а защо трабва да седят, може да се учи и с игри, по лек и забавен начин. Съвременното образование изисква комуникация, чиновете са подредени в кръг, полукръг.
Съвременното образование не е обвързано с реалността и реалният живот въобще, с това което наистина ще ти трабва. Гледах едно предаване за американското образование, сега ще кажете колко са тъпи и т. н., но не са. Дете спаси сестричката си, след като се задави с бонбон. Беше учило в училище как да окаже първа помощ, друго едва на 3 се обади по телефона и обясни как майката лежи на пода и "спи". За мен това е изключително важно, отколкото някакви тъпотии примерно формули и задачи по химия и физика. Ок, ако ще бъде това бъдеща професия да, но за масовия ученик не е нужно. След толкова учене накрая не могат масово хората да се справят с елементарни сметки и не знаят елементарни неща. След учене на два езика в училище, колко спокойно могат да проведат един обикновен разговор, а се учи граматика, която дори и тези на които езика им е майчин не знаят, а и не е нужно да знаят. Образованието трябва да е според нуждите и нивото, образованието трябва да запълни онези пропуски, които много семейства не могат да дадат на децата си, като това да им покаже, колко е важна безопасността, обноските и доброто поведение, хигиена и куп простички неща, които децата не могат да научат от семейства си.

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 15 дни
hash: 2c9606ddd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   Завърших висше във ВТУ и смело мога да кажа, че съжалявам за изхубените - време, пари, нерви!
Вечно оплакващите професорки, които понякога не идват за лекции, защото пътуват от София.
Изнидване да се купуват учебници, чието съдържание е "Каква е разликата между win 98 и win XP? "...!!!
Накрая си безработен ЗДРАВАТА поне няколко годинки. И ако си намериш СЛУЧАЙНО работа, то тя НЕ Е по специалността и е за средно специално образование!!!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 13 дни
hash: 1790d0177b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

9.   Какво мисля ли, момко? Много, малко от което е добро.

Роден съм през 90-те, успях да хвана един от последните влакове на качественото образование преди учителите да се пенсионират или заминат. Бях и все пак в едно от по-добрите училища, където учителите си вършеха работата и имаха педагогически подход (повечето). Първоначално не вярвах, когато учителката ми по математика (обучила стотици, както редовно, така и частно) повтаряше, че образованието ни загива. "Бабини дивотии", повтарях си.

Ми, шегата е за моя (и ваша вече) сметка. След седми клас бе гимназията. Не мога да кажа, че бях очарован, а бях в Първа АЕГ, бившата 114-та. Далеч бе от предишното си ниво, но пак бе сред по-добрите. Първата ми даскалка по БЕЛ ни пускаше свободни часове, пишехме поемки, понякога прочитахме нещо. Замениха я, но четвърт срок вече бе изтекъл. Учителката ми английски език (една от двете) бе на същото дередже - пуска ни да си ходим, какво ѝ пука за работата несвършена като преподавател? Учителят по англ. литература пък още не бе завършил филология в СУ, грам не можеше да преподаде. По химия просто жената не можеше да въведе ред сред маймуните, наречени моя клас. Заместникът ѝ пък остъстваше през две минути. Но... това не е нищо, в сравнение с дупките, носещи съкращението ВУЗ.

Завършвам след известно време СУ, не искам повече да чувам за този градски нужник. Бакалавърският ми период бе залесен от отсъстващи лектори, липса на издадени учебници, рециклиран материал, неспазени срокове и чиста некомпетентност. Имало е предмети, в които без реално учене (един час четене за цял семестър) съм изкарвал четворка. Имаше източници за учебния материал, но на английски. Не е проблем за мен, но някои хора бяха сторили греха да за вършат френски/немски паралелки и това им пречеше.

През магистратурата ми само се влошиха тъпизмите. Всичко горе се повтори, горе-долу, но сега имаше и бонуси. Един от дядките, преподаващ еди-кой-си предмет, си пада по младо. Не е опасен, най-малкото ще му трябва електрошок, за да излети от площадката, но неадекватните изцепки дразнят. Асистентчето по друг предмет закъсняваше само с 45 минути, толкова и преподаваше. Хванах един нещастник в акта, че не ми е дори прочел курсовата работа преди оценяване. Имал съм задължителни предмети в един и същи час, на отделни етажи (очевидно ставало и в ТУ, според познати). Една преподавателка не инструктира правилно колеги от горен курс относно изпитния материал (излъга ги, че няма да има изпит), което им струваше цял семестър. Тезата ми е източник на мъчение: едвам намерих ръководител, всичко ми се сервира в последния момент, понякога в часове преди крайни срокове за даване на докуемнти.

Това стига ли ти, за да разбереш в какво състояние ни е НЕобразователната система? Аз се забавих в следването, защото първоначално следвах в друга страна, но се върнах поради финансови и други усложнения. Платих си съответно цената за избора. Разликата между двете институции е като океан и локва.

Казвам ти го абсолютно сериозно: не следвай висшето си тук, ако можеш. Не си заслужава. Ще си платиш, при това ЖЕСТОКО. Не си заслужават нервите и компромисите само заради едните ниски семестриални такси. Евтиното излиза скъпо.

 
  ...
преди: 11 месеца, 13 дни
hash: baca62cb58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

10.   Цялото образование се е превърнало в един голям цирк!
Ходи се на училище не за да се научи нещо, а за да демонстрираш знанията си на учител, който субективно да ти напише оценка.
Може да ми вярвате на думи, имам много примери, но в резултат на некачествено образование и липса на желание речникът ми не е достатъчно богат. Има правилник който често са ни чели, когато двама трима се държат като маймуни, а останалите като олигофрени (ще дам пример по- късно)... четат ни правилник който самите учители нарушават и ненавиждат. Често (меко казано) се случва да липсва воля от страна на преподавателят да изгони или да напише една двойка на ученикът който явно е идиот. Аз съм си възпитан човек, никога не съм пречел на другите. Но явно учителите харесват по- приказливите защото се случва на тях да им напишат по- висока оценка, за две думи, а аз съм изрецитирал учебника а са ми писали по- ниска оценка.
Имаме една госпожа по литература, добър педагок е, а при това е с опит (от старото поколение е), и в един от часовете се бяхме лигавили (аз не), и тя ни каза как била преподавала на бавно развиващи се деца и даде пример. Един вид ни сравни с бавно развиващи се, не беше нарочно или съзнателно но си беше вярно.
А според нея сме един от най- добрите класове. Казва ни че сме били интелектуалното бъдеще на държавата, а ние се смеем. А в действителност е трагично, защото другите класове и училища са изпаднали още повече.
Има съучиници които се преместиха в частното, защото не им се учи, а според учителите там ще си купуват оценките.
А възрастните все още си мислят че в техникум се влиза за да ставаш инженер, а истината е че ако училището е с лоша репутация, там ще влязат само двойкаджиите.
Как ме дразнят онези учители които все ни наричат говеда и че сме щели да съжаляваме, щели сме да искаме да се върнем...
Ще се върна само когато забравя какъв цирк е било.
Няма да засягам материалната база, която е до колкото знам от 50-те или 60-те.
Общо взето проблемите са по- скоро обществени.

 
  ...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: f68c0cb109
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

11.   От няколко години не съм в тази сфера, завърших университета преди няколко години, но това което чувам и виждам от по-млади приятели и роднини е, че нещата от година на година отиват на зле. То и преди 4-5 години не беше прекрасно, ама сега май съвсем си е пародия! Като студентка учих една година в чужбина и да ти кажа нищо общо няма с това кое е там. Тъжно! Ама то вече хора не осъмнаха, особено желаещи да уча висше в България, та за какво да променят нещо. Карат си така, както са карали 1977 и после като завършиш и почнеш работа си като в небрано лозе, защото никой не те е научил на нищо полезно, само остаряла информация без почти никаква практика. Та да видиш как човек се учи сам в процеса на работа, защото не винаги има опитен колега да му покаже нещата. Трудно! За това като завършиш, сега ще ме оплюят, но бягай от тук. Не си губи времето в български университет!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 32308b833a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

12.   Аз винаги съм знаел, че образование НЕ ТИ ТРЯБВА, за да успееш.

Затова никога не съм си давал зор в средното, а след това и при висшето.

Сигурно съм отворил една страница 12 години учене и пак ако ме бутнат ще кажа повече неща от повечето ми съученици, които са си учили прилежно.

После смених три висши докато разбера какво що-годе ми "харесва" да "уча" и го изкарах по същия начин. Дипломната ми е 5-ца, без да прочета и страница.

Братовчед ми пък е COO на компания с двеста служителя. И той едва завърши след седем години тикане на "престижна" специалност в УНСС, обаче в работата си е цар и господар. Зацепва всичко за стотни, супер отговорен, общителен, обаятелен и прилежен в работата си.

Образованието е важно само ако се целиш в академичната сфера.Братан.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 12 дни
hash: 7484f39bbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

13.   Здравейте!
Надявам се да не съм закъсняла с коментар, но просто когато прочетох, че става дума за образование ... не се стърпях. Като момиче, което след 1-2 месеца ще завърши своето средно образование, и което 12 години е ставало свидетел на какви ли не недоразумения, нямаше как да подмина темата, въпреки че не съм от много активните в коментарите.
Да, за съжаление образованието ни е в много тежко положение, да не кажа, че е пред умиране, а и направо си е умряло! Явно в нашата родна страна вече не е модерно да си умен и да имаш някакви знания, а дали имаш най-новия телефон, шофьорска книжка, гадже и всичко останало, което НЕ Е свързано с образованието.
Тормозът в училище е неизмененен спътник на по-срамежливите, на тези, които БИ трябвало да имат самочувствие, защото в повечето случаи точно те имат знанията, но не - на почит са ГЛУПАЦИТЕ, онези хулигани, които нямат обяснение защо идват всеки ден на училище. О, не, забравих - как защо?! Ами заради отсъствията! Ами че как! Ако зависеше от тях, те нямаше да си мръднат и пръста,но нали такава е системата....Отсъствие, спиране на детски, не че са много, но.... Това е друга тема.
Учителите нямат право на глас, те са просто едни писари, които се занимават повече с канцеларска работа, отколкото с тази на учители. Хлапета от петите класове (да, представете си за какво пиша), тези сополанковци, които едва сега навлизат в пубертета, имат такова голямо самочувствие, отвръщат на по-големите, даже и се закачат, пълна анархия... Какво остава за шестокласниците, седмокласниците - точно оттам се започва цялата тази пошлост. Къси клинчета, прилежно прилепнали по цялото тяло,голи пъпове, кореми, едни мигли, нокти, къде изкуствени, къде естествени, екстеншъни... Кифлеене. Това е относно момичетата, разбира се, има и изключения, но това е поне около 70 %.
Същото е и с момчетата. Походката на повечето им е като на някаква мутра, то не е фитнес, не е позорствьо. Големите мъжкари, другите са пък в другата крайност - лигльовци, някои дори не можеш да ги различиш дали са мъже или нещо друго, да не уточнявам.... И къде е образованието в цялата тази картинка ? Ами никъде.
Постоянно се говори за това как се използват масово телефоните по време на час, на учениците "не им било интересно", един се върти, друг не знам си какво, чоплят слънчоглед някои даже и още куп щуротии. Да не говоря и за междучасията, особено за женската тоалетна, която, ако имаше стени, сигурно щеше да напише световноизвестен бестселър.
Но това не е всичко. Родителите не вярват на учителите, детето им винаги е право, независимо дали е виновно или не. Повечето са глезени с какви ли не придобивки, което ги и прави донякъде такива нехранимайковци.Някои пък са на мнение, че учителите са длъжни да дадат първите седем години възпитание на тези деца, които са си ги изпуснали у дома. Но нека не забравяме, че учителите не са пъдари или звероукротители, а са учители - хора, които дават знания, но явно тази проста дефиниция е забравена от хората в днешно време. Жалко.
Да пиша ли още - добре. Толкова мого дупки има в нашето образование, че сигурно цял ферман ще изпиша. Това беше горе-долу поведението на "учениците". Но да погледнем и учебното съдържание. Има неща, които са наистина ненужни, които не биха ни трябвали в живота, или трябват, но само за една част от хора, които искат да се специализират в дадена област.
Ще дам за пример себе си - тази година ще държа матури по БЕЛ и Биология (втората е избираема). Тези предмети са ми важни, но има и такива, които са пълно губене на време. Например Математиката - нищо против нея, но не виждам смисъл да преговарям неща, които вече съм учила. Сложни неща като призми,пирамиди, разни теореми и степени, които са безсмислени. Не казвам, че тя не е приложима в живота - напротив - но, нека не се задълбочава толкова.
Според мен трябваше да се наблегнат на нещата от живота - за да не излезеш един ден от училището неподготвен. Но това е то.
Всичко това го пише едно момиче, което въпреки всчико, все още иска да е учител по БЕЛ - мечта, която още не е замряла на фона на всичката тази помия, пошлост и глупост, незнайно как. Благодаря на всеки, който ще си загуби от времето да ми изчете коментара, но това е просто малка част от моята всекидневна ИСТИНА, която ми се налага да търпя - тази измама и нечестност.
Само искам да благодаря на автора за хубавата и обширна тема.:)

 
  ...
преди: 11 месеца, 11 дни
hash: baca62cb58
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

14.   Че то има ли такова?

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 10 дни
hash: 71c7bed666
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

15.   Здравей!

Силно се надявам, че не закъснях коментарът по темата, защото искам да изкажа мнението си, относно олимпиадите, особено по химия. Първо, преди всичко искам да кажа, че фактите, които описа изчерпателно са така. Второ, докато българските родители НЕ осъзнаят, че възпитанието и точните маниери не може да ги даде учителя, нещата няма да тръгнат силно в положителна посока, като оттам следват, че примерът, който дават не само родителите, а и учителите, се отразява малко или много върху възпитанието и поведението на учениците. Трето, нека всички родители разберат, че учениците НЕ са роботизирани, а и те са живи същества, имащи нужда от почивка от безмислените и чудни програми по учебен план на МОН, защото оценките не показват колко са умни, знаещи или можещи, а че оценката е нещо много, ама много относително.

Та, да започна със същинската част. Тази година се явих на областен кръг по химия, държа да уточня, че съм в 11 клас и имаме химия 2 часа в седмицата. Както всяка година, задачите за областния кръг по химия са направени на университетско ниво, особено на задачите по органична химия, като дори една от задачите в повечето случай е фармацевтична химия. Да се изрази като уравнения синтезът на даденото лекарство. Искам да кажа, че олимпиадите не са знак за знания, защото или ще си назубрил нещата, или все ще се намери някак да препишеш, за да се изкласиш. И оттам нататък, не може да се дават задачи за студенти, тъй като и училищната програма на обучение не е никак лека за повечето ученици. И още повече, не знам кои възлагат изискванията за изготвянето на форматите за олимпиадите, специално по химия, но не са нормални тези хора! Сами можем да си отговорим защо почти 99 на 100 от учениците бягат първо от физиката, второ от химията и трето от биологията. И за пореден път си казах, че нито олимпиадите, нито и тези идиоти ще ме ДЕМОТИВИРАТ да уча повече, а напротив. Точно обратното! Защото преди всичко аз уча за удоволствие, за да обогатя и надградя знанията си в науките, в които съм най-силен!

Успех ти пожелавам да се реализираш там, където те води сърцето!

Момче на 17 в 11 клас

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker