Как да подхвана математиката от нулата? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Как да подхвана математиката от нулата?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1231 пъти
М26, едно време не бях особено концентриран в училищните занятия и редовно пропусках часовете, математиката ми беше непонята, и все още е.
Завърших, не следвах, и с времето ако имах някакви знания, те вече ги няма, та осъзнах, че съм сгрешил и трябва да уча нещо, в случая може би Математика и Информатика.

Една от специалностите, които ме влекат са компютрите, програмирането. Програмирал съм, логиката на кода не е проблем, но ако става въпрос за използване на алгоритъм, математически такъв, ми е пълна индия и не съм годенза работа без нужните знания.

Разбирайте, че наистина съм забравил математиката и смятането ми е трудно, и реално трябва да почна минимум от учебник за 4-ти клас. Всичко ми е непонятно, корени, квадрати, уравнения, намери x или y.

Има учебници в интернет, аз бих желал да си купя на хартиен носител, обаче като гледам съдържанието, самите учебници са написани така, че да бъдат съпъствани от учител.
Повече ми допадна учебника за 4-ти клас, на издателство Просвета.

Обмислял съм да ходя на частни уроци, но някак си ми е срамно да отида с наистина нулеви знания и исках да наваксам поне малко.

Та моля ви, ако имате идеи откъде да започна(освен този учебник), книги, които да са подходящи за учене от нулата, тестове. И така да прогресирам напред с учебния материал и тогава да отивам на уроци.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: e4df50aafe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Започни с учебниците.

Другият вариант е Khan Academy. Това е сайт, но го има и като апликация, където е пълно с уроци по-математика, програмиране и прочие, разпределени по различни показатели.

ПП - За "кодиране" си добре ще ти трябва базова алгебра и възможност да работиш с координанти системи. Аз кгоато бях ученик, това бяха нещата до VI клас. Ако се интересуваш повече от графики, счетоводство, модерния напоследък "Machine Learning" - тогава ще се наложи, да учиш доста повече.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2eb8471611
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Khan academy, както се спомена вече. Търси и учебници на английски (освен тукашните), защото българските не са написани за самоподготовка. Има си сайтове за безплатно сваляна на книги, b-ok. org е сред тях. Аз лично гледам в Amazon и после свалям нещо, ако има добри отзиви. Това ти е за училищната математика. А и частен учител няма да те убие, не е срамно (ако имаш парите).

Сега, не знам вече в каква област ще програмираш, за да предложа източници допълнително. От алгоритъм до алгоритъм си е планинска разлика. Ако ще гледаш неща като различните видове изкуствен интелект, там алгоритмите изискват статистически знания (някои от тях). Ако ще е свързан например с икономически изчисления, математическата теория е друга.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 20a3ed7257
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Първо трябва да си наясно, че това ще отнеме сериозно време и енергия...
Пропуснатото за 12 години едва ли ще наваксаш за 1 или за 2, още повече при "натоварването", на което си свикнал... А ако трябва и да работиш и да се самоизхранваш през това време - работата става...

Второ: така и така време нямаш - давай право към целта! Първо изкарай няколко онлайн курса (за това пари не вземат, трябва ти само време). След това запиши нещо като СофтУни, за да изкараш тапия докато работиш и се изхранваш с друго.

Това ми се струва най-оптимално... С тежки математики едва ли е необходимо да се захващаш.. Все по-малко се използват в програмирането. Вече за всичко си има модулчета, библиотечи, към които само трябва да подадеш аргументи и... да консумираш резултата след това.

Ако понаучиш PowerShell, Python можеш да станеш някакъв сис-админ одма.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f6a6b0c6d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не знам дали от учениците на Просвета ще научиш толкова, колкото от книгите за учителя към тях. Те също са безплатни, освен годишно разпределение съдържат и една глава с основните цели на обучението за даден клас и специфичните методи на преподаване. Според мен тази глава ти стига за да схванеш целия материал за класа.
Например, аз сега подготвям урок за втори клас-намиране на обиколка на равностранен триъгълник. Целият урок се движи, така че децата да достигнат сами чрез 9 задачи до извода, че тази обиколка може да се намира и чрез умножение. Тоест сами да се сетят, че вместо да смятат 3 3 3=9, могат да сметнат 3*3=. Тези самостоятелни умозаключения са важни за формиране на математическите представи за децата. Но ти си голям човек и мисля, че да прочетеш изречението "обиколките на фигури с равни страни може да се намира и чрез събиране, и чрез умножение" е достатъчно, вместо да решиш 9 задачи за да стигнеш до извода.
Иначе, изобщо не трябва да се срамуваш, че си решил да се развиваш и си открил сам някакъв дефицит. Аз съм на 30 години и ходя на уроци по пеене и пиано, барабар с децата. Не искам да звуча абсурдно в час по музика, а в университета искаха за един месец да се научим да пеем правилно и да свирим на акордеон и пиано. Не знам за другите, аз не успях да науча нито едното, за всичко съм ходила и ходя на допълнителни обучения, курсове, семинари. Не е срамно да търсиш нови знания, а да се опитваш да прикриваш липсата на такива.
Ако имаш нужда от уроци, за Пловдив мога да препоръчам г-жа Търговска.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 41e235d932
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Много е просто. Сайтът УЧА СЕ е решението на проблема ти. Ако ме послушаш ще видиш как ще ми благодариш.


Успех :D

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 41e235d932
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Забравих да напиша, че в сайта УЧА СЕ има и уроци по програмиране. Извинявам се, че се включвам отново, но трябваше да уточня.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 93da840885
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не е срамно да ходиш на уроци на тази възраст.
Избери си учител и му обясни каквото си написал, вземи си учебници втора ръка от 1 до 12 клас и ги прочети. Учителя ще ти помогне.
Готово.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 3470cd59a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Уча. Се също е хубав сайт.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker