Къде мога да уча след 12-ти клас? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121005)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9584)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7293)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18476)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Къде мога да уча след 12-ти клас?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1034 пъти
Здравейте! Аз съм момиче, в десети клас, уча в езикова гимназия и както може би знаете за нашия набор има нова образователна система. Май месец ще трябва да избираме трети профилиращ предмет (освен езиците немски и английски), който ще се учи 5 часа в седмицата. Имахме избор между математика, физика, химия, биология, география, история, философия и информационни. В крайна сметка се колебаех между математика, химия и география. Говорих и с родителите си и заедно стигнахме до извода, че географията ще ми е най-полезна понеже уча и езици. Въпросът ми е къде и с какво мога да кандидатствам след 12 клас? Ще съм много благодарна на всеки, който сподели мнението си.
Лека и приятна вечер :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 3e98e643f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Каквото и да кандидатстваш, в повечето скучаи би трябвало да ходиш на кандидатстудентски изпит/и. От теб зависи какво ще ти хареса и в кой университет.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 90922268df
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мило момиче, моят съвет е да се опитваш от тук нататък да взимаш сама решенията. Да родителите могат да те насочат, но по-важно е дали ти го искаш. Ти най добре знаеш какво искаш. А относно информацията. Виж в НБУ има един тест, в който чрез въпроси от типа " какво ти харесва" ти показва специалностите, които са за теб. Освен тях, можеш да влезеш във всички сайтове и да ги разгледаш. Моят съвет е да избереш нещо, което хем ще ти харесва много, хем ще изкарваш много пари. Това в край сметка е най-важно. Специалностите свързани с Математика, география и химия са много. Може би в математиката са най-високо платените. Освен това и чистата математика като специалност те развива много. Но не знам кое те влече много. С другите специалности също можеш да се реализираш с изключение на географията може би. Интересен предмет е, но лично аз не виждам реализация, освен ако не искаш да станеш учител, което е хубава цел също.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a68a703e0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   За университета няма абсолютно никакво значение какво си учила в училище, стига оценките ти да са достатъчно високи, за да имаш по-висок бал. Пък ако кандидатстваш и с редовен изпит, още повече няма значение какво си учила. Като цяло аз лично бих избрала това, което ми е най-приятно и това, което го преподава приятен учител.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5c3fa00a75
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Туризъм", "Регионално развитие и политика", "Геополитика"... ... има много специалности, зависи в какво направление искаш да се развиваш. В СУ има специалност "География и английски език". Ако профилът не се води само "География", а "География и икономика", изборът ти още повече се разширява - стопански науки (като Стопанско управление, Икономика и т.н.)
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/fakulteti/
geologo_geografski_fakultet/specialnosti/
bakalav_rski_programi/geologo_geografski_fakultet/geografiya_i_anglijski_ezik

ПС: "географията ще ми е най-полезна понеже уча и езици." - не съм склонна да се съглася, понеже не виждам логика. Езиците са едно голямо богатство. В днешно време един западен език е необходимост, задължително условие за добре платена и квалифицирана работа. Всички профили са хубави, избери този, в който искаш да се развиваш - смяташ, че ще ти е интересно, както и имащ потенциал. На твое място аз щях да избера "информационни технологии" - все пак живеем във века на информацията. Има десетки специалности в направление "Обществените комуникации и информационни технологии" и "Математика и информатика". Но ако това не те вълнува, недей.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: ad49b23278
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Много си объркана. Доста университети дори няма да ти погледнат цялата диплома. Можеш да идеш на кандидатстудентски изпит в 12-ти клас или дори да кандидатстваш с матура. Проблема на хората е, че не знаят какво искат да учат. Като разбереш просто ще видиш в интернет в кои университети се учи и как се влиза. Знаеш ли, че за различни неща си има различни факултети и вътре има по няколко специалности. Влез в сайта на софийския университет там е пълно с факултети и специалности. Разгледай го та да ти хареса нещо и после след 12-ти клас си влез в който си искаш университет. Да знаеш в България се влиза много лесно. Като гледам какви ги пишеш не си за чужбина.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d38382ac46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какво имате предвид #5? Дори и да не се влиза лесно в българските университети не мисля, че ще ми е проблем. Успехът ми е добър и ме влекат доста предмети, това е главния проблем. Не мога да избера конкретен. Не знам защо казвате, че не съм за чужбина. Имам чувството, че се опитвате да намекнете нещо, но май сте останали с грешно впечатление. Не бъркайте глупавия с объркания човек. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker