До следващите "Психология" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (99467)
 Избор на редактора (168)
 Любов и изневяра (23495)
 Секс и интимност (11574)
 Тинейджърски (20421)
 Семейство (4988)
 Здраве (7997)
 Спорт и красота (4189)
 На работното място (2270)
 Образование (6133)
 В чужбина (1330)
 Наркотици и алкохол (954)
 Измислени истории (739)
 Проза, литература (1520)
 Други (13681)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

До следващите "Психология"
преди: 9 месеца, 7 дни, прочетена 1334 пъти
Здравейте, може ли някой да ми препоръча учебници, книги или помагала по Психология. Любител съм в тази сфера, няма да кандидатствам това. Ако се отзове някой студент, който следва, ще бъде супер. Като за начало ще ми трябва най-общото за психологията като наука, но чисто информативно, като заглавия, ще са ми полезни и медицинска, екзистенциална, когнитивна психология или дори нещо още по-конкретно.
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 месеца, 6 дни
hash: 6f2371fe73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Тази специалност я завършват много хора в България, но малко стават за психолози.
Най-добре е някой психолог да се включи и да пише по темата понеже едно той ще е практикувал тази професия и няма само да я е завършил.

 
  ...
преди: 9 месеца, 6 дни
hash: 4220ccaf02
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   Следващите "Психология" вече са толкова много, че когато завършат ще трябва да терапират само колеги, понеже други вече няма да са останали... :)

 
  ...
преди: 9 месеца, 6 дни
hash: 0e05fa6ea4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

3.   Психология на Сиймън и Кенрик
Статистически методи в поведенческите и социалните науки на Калинов
Когнитивна психология на Стърнбърг
Експериментална психология на Кентауиц
Клинична психология на Тръл
Психологическо тестиране на Каплан
Мисленето на Канеман
Експериментална психология на себепознанието на Дилова

Това за начало, пък ако продължава да ти става интересно (обикновено хората се отказват на втория учебник по статистика, защото осъзнават, че психологията не е това, което показват по телевизията, а е сериозна наука с научни методи), ще пишеш и ще дам още четива.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 5 дни
hash: 7b48064ec9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

4.   Студент по Психология съм, трети курс. Мога да ти препоръчам учебниците на моите професори, по които съм държал изпит и материалът в тях е доста интересен. Биологичната психология на доц. д-р Милена Емилова Моцинова-Бръчкова, изданията на любимата ми преподавателка проф. д-р Велислава Атанасова Чавдарова, изданията на доц. д-р Добрин Кирилов Добрев...

ЕРКО

 
  ...
преди: 9 месеца, 5 дни
hash: c0074e5d2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   Има нужда от психолози, но малцина стават за това и добре, че повечето не практикуват. Образованието е доста изостанало, има много новости особено послидните години, които не са стигнали до учебните програми и често гледаме псевдо психолози, които просто са търговци.

 
  ...


...
преди: 9 месеца, 5 дни
hash: 27701abb2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   4., подлого, толкова ли ти промиха мозъка, че ще рекламираш парцаливите книжки на псевдо-психолози?


Братан.

 
  ... горе^
преди: 9 месеца, 5 дни
hash: 3f6f77756a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

7.   За да разбереш психолоията като наука, започваш от самото начало и махаш някои предварителни стереотипи (Фройд, например). Книги по тая тема:

"Нека мислим правилно за психологията", Кийт Станович
"Кула от карти", Робин Доус
"50 големи мита на популярната психология", 3 автора

Горните дефинират какво психологията не е. После вече можеш да специализираш в някоя област. Каквото и да кажат, много малко от практикуваната психология днес минава критерия на науката. Няма и да коментирам нивото на българската психология, ясно е. Областите, които съумяват, те се броят на пръсти: когнитивната, невропсихологията и психометрията са основните примери.

Психометрията е de facto клон на приложната статистика - математически модели, прилагани в психологическите тестове. Да смяташ корелационен коефициент си е буквално най-малкото предизвикателство тук. Не може без нея, основна си е, ако те интересува научната част. Има си класическата тестова теория, най-често ползваната за разработване на тестове. Има си и IRT - item response theory, доста по-математически интензивна форма на психологическо тестване. Накратко, не е за хора, скарани с числата. Относно литература, споменатата книга на Калинов горе е добра, но има една врътка - качественото издателство на НБУ. Ако ще я купуваш, прегледай изрично страниците около главите за проверка на хипотези, защото в моето копие липсват около 30 страници. Алтернатива е книгата на Бари Коен със сходно заглавие, издателство Изток-Запад (но не е толкова подробна). Това е относно основните статистически методи, после можеш да търсиш конкретно за психометрия (тя се базира все пак на това).

Когнитивната психология е по-обширна, занимава се с различните мисловни процеси - памет, интелект, възприятие и др. Припокрива се редовно с невронауката, ползва методи на изкуствения интелект и редовно си сътрудничи с психометрията. Демек се разпростира, ама широко. Тук винаги има нещо, което е интересно. Аз, поне навремето, много се интересувах от различните модели за интелекта, както и някои метроди за изследването му - тест на Векслер, матрица на Рейвън, например. Препоръчвам книгата на Айзенк и Кийн, не Стърнбърг.

Невронауката - неврология, но приложена в психологията и ИИ. Изучават се афазии, всякакви неврологични нарушения и ефекта им върху психиката, ясно е накъде бие това. Работи се с анатомични познания, компютърни модели като невронната мрежа, ще ти е нужно и някакво познание по програмиране. На български има едно тритомно издание от Мария Рашева, казва се Невропсихология. На английски има доста източници, ако ти се търси.

Това е относно научната част, тази която си заслужава внимание. Съвет - не пипай български автори като цяло, няма да навлизам в дълбочина, но много от тях са ми преподавали и не притежават и грам качество като специалисти. Сега, ако искаш да четеш за архетипите на Юнг и подбните дивотии, които вече минават в сферата на езотериката и семиотиката, не мога да ти помогна.

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: c1583015bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

8.   Психоанализа: Фройд - "Лекции за въведение в психоанализата", "Тълкуване на сънищата", "Отвъд принципа да удоволствието". Ерик Ериксон - "Кризата на идентичността"
Хуманистична психология: Ерих Фром - "Бягство от свободата", "Човекът за самия себе си", "Човешката душа"; Ейбрахам Маслоу - "Към психология на битието"
Екзистенциална: Роло Мей - "Човекър в търсене на себе си", "Любов и воля", "Смелостта да твориш"; Карл роджърс - "Начин да бъдеш", "Израстване на личността"; Виктор Франкъл - "Човекът в търсене на смисъл"
Когнетивна: Стивън Пинкър - "Как работи умът", "Езиковият инстинкт"

 
  ...
преди: 7 месеца, 12 дни
hash: d99ac7f505
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

9.   Най-добрия учебник, който съм чел по обща психология, е: "Психология" на Джон Сиймън и Дъглас Кенрик, издател на НБУ, 718 стр.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker