Коя специалности има по-добра реализация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Коя специалности има по-добра реализация?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1892 пъти
Здравейте! Момиче съм на 18 години и остава още малко, докато завърша 12 клас и съм малко объркана откъм това каква специалност да кандидатствам. Ориентирала съм се към СУ в няколко направления – английска, руска и италианска филологии и връзки с обществеността. За себе си бих казала, че съм интроверт и бих искала да променя това качество у себе си, отдава ми се ученето на езици и предимно с това искам да се занимавам, но пък ми харесва да правя фотографии, да документирам събития и да изследвам. Но вече нямам много време за мислене и почвам да се нервя на себе си, защото нямам идея след 5 години какво ще се случи в живота ми и най-вече дали ще съм удовлетворена от специалността, която сега избирам. Кандидатстудентските изпити наближават и се притеснявам!
Моля ви помогнете, ако имате мнения относно тези специалности, реализацията, учебния план или за самия университет!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: a623decff0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей! Изключително радостен съм, че попаднах на твоята тема, защото влизам много рядко в този сайт и мисля, че това не е случайно!
Мога да ти дам обективно мнение, защото съм 3ти курс в една от филологиите, които изброи. Знам как се чувстваш, все още си спомням това чувство. За връзки с обществеността - това където и да го учиш в България няма голям смисъл. Всеки който попитам какъв ще стане като завърши тази специалност или някоя от другите свързани с нея (бизнес администрация или международни отношения) се чуди какво да ми каже. Някои казват "ще стана дипломат", еми добре, ама колко дипломати има в България и колко човека завършвате тези безмислени специалности... Та ако се решиш да учиш някоя от тези, отивай в чужбина, тук честно казано няма реализация, имам приятел, който е завършил точно това и често ми казва че дипломата, с която е излезнал не става за нищо друго, освен да си избърше... задните части :)
Да преминем към филологиите - СУ имали най-добрите филологии. Не искам да си представям на другите места, където учат филологии как е в такъв случай... Излизат със същите дипломи като нас и не си блъскат главите :)
Дори не знам от къде да започна.. Може би от там, че администрацията на факултета по класически и нови филологии е под всякаква критика - всеки ти казва нещо различно и ти не знаеш на кого да вярваш и какво да правиш. Ако се излъжеш да запишеш там, ще разбереш за какво ти говоря.
Преподавателите - жал ми е за малкото добри кадри, които ни преподават. Около 6-7 професори знаят как да преподават и как да се държат с нас като човешки същества, останалите са под всякаква критика. Да не говорим че има хора, по-стари от отбора на ЦСКА (уважение към преклонната им възраст и желание все още да работят), но идва един момент, в който човек не може да работи толкова добре, колкото е работил преди 30 години. Мисълта на тези възрастни хора не тече никак гладко и трябва да се оправяш и учиш сама за много от предметите.
В началото всички преподаватели се правят на много готини, само и само да се излъжеш, че ще се държат през цялото време така, а по-късно показват истинските си лица - гадни, комплексирани "хора", които си изкарват гнева на нас, заяждат за глупости, късат те за най-малкото и се държат с теб така, все едно си на светлинни години зад тях.
Жал ми е за добрите преподаватели, които има в катедрата - има изключително добродушни специалисти, които освен, че могат да те научат на нещо, се държат добре с теб и вършат работата си с желание. За съжаление се броят на пръстите на ръцете ми и по принцип ти преподават за кратко време - 1 или 2 семестъра.
Филологията не е просто наука, тя е цяло изкуство. Учи се много литература. Преди да влезна в специалността, не обичах да чета книги, а сега се възхищавам на гениалността на някои автори. В този аспект ме промени, и то към добро - започнах да чета повече. Има наистина уникални произведения, които могат да променят мирогледа ти, а най-малкото е, че ще им се наслаждаваш, докато ги четеш. Филологията също развива и общата култура на човек.
НО - казвам го на всеки, който ме пита за "елита" на България - не правете тази грешка. Знам, че е гадно да ти го кажа сега, понеже знам каква каша ти е в главата, а и вече нямаш време да се подготвяш за друг кандидатстудентски изпит, но ако можеш БЯГАЙ! Ако ти се учи, отиди да учиш в чужбина, поне ще знаеш за какво си се блъскала толкова години.
Забравих да спомена, че ако искаш да пътуваш, докато учиш - било то еразъм или студентска бригада - ще преминеш през деветте кръга на Ада. В момента минавам през този ужас и се боря с администрацията на университета, защото чуят ли за някакъв вид пътуване се вдига олелия до Бога. Явно сред преподавателите има доста привърженици на СССР, закостенялото им мислене пречи на нас, младите хора и бъдещето на тази страна да се развиваме.
Има още много неща, които мога да ти напиша и кажа, но най-важното е, че ако запишеш СУ и точно този факултет, към който си се насочила, бързо ще се разочароваш и ще съжаляваш за избора си, почти на 100% съм сигурен. Много са малко колегите, които са доволни от избора си.
Надявам се, че ще прочетеш отговора ми и те моля ако го прочетеш, да ми отговориш по-долу, аз ще следя темата.
Написаното горе не важи само към авторката, но и към всички други, които ще прочетат това, било то след месец или след 5 години. Това е суровата реалност. Теми като тази не са особено популярни и не знам дали сега ще се впуснат защитниците на "елита" да ме солят. Повярвайте ми, това е реалността. Съветът ми е - ако не сте се насочили към медицина, компютърни специалности или инженерни специалности, просто бягайте от България. Образованието в сфери, различни от тези, които изброих горе е абсолютна пародия. Казва ви го човек, огорчен, разочарован и преживял всички тези неща. Щом това се случва в най-елитнтото ВУЗ в страната, представете си какво се случва в другите такива.

Надявам се романът, който написах да помогне на хората, които все още не са направили избора си. Авторке, ако имаш някакви въпроси, ми дай начин да се свържа с теб, имам още какво да кажа.

Лек и успешен ден на всички! :)

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 50a81e47c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Правило номер 1:
НИКОГА не превръщай това, което обичаш в професия, защото ще го намразиш.
До колкото разбирам дилемата е : английска/руска/италиянска филология, ПР или фотография.
Английската филолология заминава дирктно през прозореца, защото тази сфера е пренаситена, плюс това англииският стана като втори език за повечето хора в световен мащаб и вече са малко тези, които ще тръгнат да го учат в школа.
С италиянска или руска филология можеш да работиш или като учителка или в кол-център, аз бих предпочел второто, защото поне в момента се изкарват читави пари (~1500лв./месец) за по екзотичните езици.
Моето лично мнение е че не си струва да се учи филилогия, освен ако не е китайска или индииска, защото в тези държави има по 1.5 милярда души и икономиката им се развива. Ако ти се учат езици, в София има стотици школи, в които можеш да учиш вечерни курсове за по 500лв и 3-4 месеца на ниво. при 6 нива (А1, А2, В1, В2, С1, С2). Ако имаш начален старт можеш да пропуснеш първите 1-2 нива.
Така за 2 години и 2000-3000лв ще имаш С2 ниво в желания език, което ти позволява да преподаваш в начално училище и в 99% от случайте ти върши същата работа като филологията, без да си посветила цялото си висше на това.
За ПР не мога да изкажа мнение, защото не знам как стоят нещата там.
За фотография нещата са много сложни, защото дори и да те бива, всеки смотльо с DSLR апарат ти е конкуранция и мисля, че е по-добре да си я пазиш като хоби и нещо, което да те радва.
Ако споделиш, кои предмети ти се отдават най-много и каква матура ще караш мога да ти дам повече съвети.
Поздрави!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2995694134
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Само едно ще ти кажа - връзки с обществеността категорично не.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c767d45ae1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравейте! 1, 2, 3 супер много съм ви благодарна за откровените ви мнения, в главата ми е пълен ужас... Оценявам времето, което сте отделили, не мислех, че скоро ше получа отговор. Благодаря! Честно най-много се двоумя между английска филология и връзките, но е малко подвеждащо (като се има предвид, че гледах учебния план на во), защото там се изучават английски, френски, немски, испански и италиански (избор има: ае още 2) и дали ще се преподаде изцяло всичко по графика. Но една приятелка, която сега учи английска филология е мноого доволна, обаче при кандидатстването тя си бе изкарала сертификат за владеене на ниво. Та да питам друг въпрос: кой е по-добрият вариант – да кандидатствам с изпит или с матура, но пък тогава коефициентът пада от 3 на 2? 1 да те попитам ти с каква филология си, защото от коментара ти разбрах, че си доволен и има полза и лична, и професионална.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 825cc5f4e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Като няма икономика една държава, няма привлекателни специалности.
На времето инженери, химици, сега Връзка с обществеността и после някое НПО те хваща за гушата да пишеш по форуми идиотии.

Що ми се струва, че някои си пишат темите и после сами си отговарят!

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4c10e04779
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   за да се реализараш в дадена област, трябва да имаш нужните познания, умение, желание за развитие... връзки (не са задъвжителни, но голям плюс).
Споделяш, че си интровертна личност. В такъв случай не ти препоръчвам специалността Връзки с обществеността - за да се реализираш като пиар (било то политически пиар, организатор на събития или експерт в корпоративните комуникации), е необходимо да си комуникативен, екстровертен, находчив, дипломатичен и да владееш различни манипулативни техники.
Филологията е чудесен избор - научаваш един език на много високо ниво, докосваш се до нова култура... И реализация има - преподавател, редактор, преводач... Имаш и възможност за филология като втора специалост (и да се дипломираш като бакалавър с две специалности): https://www. uni-sofia. bg/index. php/bul/universitet_t/fakulteti/fakultet_po_klasicheski_i_novi_filologii/novini/vazhna_informaciya_vtora_specialnost_priem_mesta_i_usloviya
Другият вариант е да запишеш в НБУ индивиуална програма (liberal arts), която да съчетава ПР, филологии и фотография.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 8ef3197e5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Връзки с обществеността, естествено.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a623decff0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Здравей, пише ти номер 1. :)
Така като гледам май си решила да кандидатстваш английска филология. Лично аз не бих го направил отново, но явно вече си взела този избор :D
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО кандидатствай с приемен изпит! С матура нямаш почти никакъв шанс да те приемат, аз имах 5.98 и въпреки това държах изпит. Когато аз кандидатствах, изпитът беше доста труден, изкарах 4.60 и си мислех, че няма да ме приемат, но и другите оценки не бяха много по-високи, именно заради трудността на изпита и ме приеха без проблем. Затова не се притеснявай, ако оценката ти не е 5 или 6, излишни нерви са.
СУ си имат техни книжки с тестове, които са същите като на приемния изпит, вземи си от тях, наскоро беше излезнала една нова. Можеш да ги намериш в книжарниците на ректората, а и не само.
Относно другия ти въпрос - не, не съм особено доволен от специалността си. Да, развива те и в личен, и в професионален план, но съм преминал през страшно много главоболия, за да може това да се случи. Спомена, че си интроверт - ще имаш възможност да предотвратиш това, защото по доста предмети ще имате да представяте презентации, те са част от оценката. Уча тази филология, която учи и приятелката ти. :)
Приготви се за доста излишни предмети (особено в първи курс), които са наблъскани в учебния план, само защото професорите са специализирали в тези предмети и за да не стоят гладни са ги вкарали в програмата, да има там какво да преподават.
Също така, нямай големи очаквания. В противен случай ще се разочароваш като мен, СУ е доста далеч от елит и сама ще се убедиш в това.
Не се притеснявай да питаш, ако имаш някакви въпроси, в самия сайт отговорите пристигат доста бавно :D.
Желая ти успех!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4f0b35dfaf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 2 хубав коментар е написал/а, макар и доста неграмотен (милЯрд, италиЯнска филология и т.н, да не изброявам).
Езикът е полезен като допълнение към специалност, но само един "гол" език не си струва. Аз си имам хубава професия, научих още един език, (струваше ми около 3000 лв. за всички нива) и в момента ми е от полза. Благодарение на това, че знам този език почти като роден (с изключение на наистина лекия ми акцент), в момента печеля много повече пари в професията си. Но ако знаех само езика, сигурно щях да работя в кол център или като камериерка по морето лятото. Филологиите не са безсмислени специалности, но, освен ако нямаш амбиции да ставаш учител, ми се виждат доста безсмислени.
Колкото до школите - те са под път и над път, но в днешно време е трудно да се утвърдиш като преподавател, когато има интернет и всичко е на един клик разстояние, включително уроците с носител на езика.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker