Какво се прави в университета? За какво въобще се ходи там? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Какво се прави в университета? За какво въобще се ходи там?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2511 пъти
Здравейте, аз съм 11 клас момче от североизточна България.
Чудя се какво значи хубав университет и как се намира.
Какви са причините да се ходи там освен да вземеш висшо, за да можеш после да работиш на добро заплащане.

Да е в хубав град? Да е с добра материална база? Да е с добри преподаватели? Да има красиви момичета? Да е частен? Да е в друга държава? Студентският живот? Общежитията? Призната диплома?

Е как да разбера кой- какъв е?
Съвсем сериозно говоря, в главата ми е пълна каша.

Наясно съм, че трябва да се избира посредством специалността която ще се следва и чак след това да ги подбирам. За България няма голям избор. Три- четири града, следователно максимум два унивирситета.
Но аз съм си решил, че не искам да следвам в България, просто не искам тази пародия Булгаристан да продължава. Сега ще ми се смеете, ама не знаете колко е пропаднало образованието, а са ми казвали че висшото е още по- зле. Слушайте, не е заради парите, а заради средата.
Мойте съучиници ще следват или в Англия, или в Холандия. Но аз мисля да е в Германия. Как се избера хубав университет?Какво въобще значи хубав университет?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2d6c309056
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Където и да е, само да е в чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5bba2d9e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В миналото само облагодетелствани хора са ходили в университет. Днес това е достъпно за всеки. Университетите варират по качество (брандират се), много от които са със силен фокус и върху даден сектор, порадш да речем силна индустрия във даден регион където е университета. Това обаче пак зависи. Като цяло образованието трябва да рефлектира и развитието на човечеството, предлагайки образование рефлектиращо нуждите на пазарите. В случая за пример - IT специалности каквито преди 20 години да речем е нямало и не са били популярни. Има много курсове които предлагат и образование което е от обща култура по-скоро но не и със специфична реализация. Това какво ще учиш и дали искаш да учиш зависи от лична преценка на пазара, сибепознание и прочие. Избора и твой. При все човек не е задължително да учи висше.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 804faedaa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А бе гледай там вишото да вземеш няма значение къде е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a89dca797d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Колко странно, темите се въртят в един и същи кръг, едно и също поднесено с различна гарнитура.

Тая Холандия например, съседи плащат малко според тях на месец за обучението, около 200лв, а на въпроса колко е квартирата и има ли общежитие, отговорът е че наемът е 300 евро за стая.
Естествено храна, плюс транспорт, учебници, да спрем дотук с разходите, смятайте колко е на месец.

И наистина не помня специалността на съседчето. Значи не е за запомняне.
За Германия, на познат зъболекар синът учи медицина и баща му едва го удържа там да не се върне. Не му харесва, няма социален живот, а си беше бохем момчето при нас, изобщо скука според него.

Изобщо, ако човек иска да се учи, навсякъде може да намери необходимата му среда.
И мисля, че темата е за измислени истории.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: a89dca797d
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

6.   Не знаех, че съм от облагодетелстваните, след като имам висше преди 1989.
Пълна глупост, от 28 човека клас 24 сме висшисти.
Основно инженери, двама трима учители, пак толкова военни.

Образованието беше на висота, днес го приравниха на западното.
Тестове, защото тестовете са за малоумници.
И изобщо, изпитват ли те тестово, забрави за ниво!

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: adf31aa20e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Първо реши какво точно искаш да учиш и после мисли за конкретен университет. А и ти хубаво искаш в чужбина, ама език знаеш ли? А с колко пари разполагаш, че това не ти е като да идеш в съседния град и всяка събота да хващаш автобуса и да се прибираш.
Така, че първо с това трябва да си наясно, после търси информация за приема, започни подготовка и така.
Ама докато си на ниво "искам някаква диплома и да има готини момичета" забрави да те приемат в сериозен университет, особено в чужбина.
С това мислене си най-много за Нов Български стига да имаш пари за таксите.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b88c32f8d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   "Сега ще ми се смеете, ама не знаете колко е пропаднало образованието, а са ми казвали че висшото е още по- зле".
---
Изобщо няма да ти се смеем! Ти си нагледен пример за това. Искрено те съветвам да хванеш някакъв занаят, за който не са нужни пет години инвестиции на време и пари. В твоя случай и с нагласата, с която избираш университета си, и Харвард по някакво чудо да завършиш, пак ще опреш до отвертката и мистрията.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 21387b0450
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   В университет се ходи, за да си гарантираш сигурна нископлатена и сравнително ненатоварваща работа. Това е далеч по-важно е за жените, отколкото за мъжете.

Иначе навсякъде в Европа един добър водопроводчик изкарва повече пари от 95% от висшистите, ама трябва наистина да работи и няма как да се скатае в офиса.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 782cfe3fc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако учиш в чужбина, гледай поне после да останеш там. Не прави грешката да се прибираш в България. Тази страна не заслужава интелигентни хора.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 67ac5dbf56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   За съжаление, в България няма университет, който да е висока акредитация, добра материална база и достъпна семестриална такса. Винаги трябва да се направи компромис с нещо... (Изключайки Медицинските университети).
Аз избрах СУ "Св. Климент Охридски" - университет с традиции, който продължава да е водещ в редица направления. Семестрианите такси са сравнитено ниски - между 250 и 800 лв държавна поръчка, в зависимост от изучаната специалност. Броят на завършилите СУ и реализиралите се по специалността е висок, безработицата - ниска.
Американският университет в Благоевград е частен университет с чудесна база, съвремен поход на обучение и непосилни за мнозина българи такси.
Има и други добри университети, които предлагат качествено обучение и добри условия - ТУ - София, ПУ, ВТУ, НБУ (в някои специалности)...
Всичко зависи и от специалността. Ако си се насочил към изоразително изкуство, определено НХА или ВТУ е по-добрият избор от СУ... Ако искаш да се развиваш в областта на музиката - НМА. Ако желаеш да си занивамаш с театрално и кино изкуство - НАТФИЗ/НБУ.

Потърси класациите за престижни университети в Германия. Освен това някои университети са първенци по технически специалности, други по социални науки... И това е важно. Първо избираш специалността, после университета. Има и центрове за кариерно ориентира и фирми за образование в чужбиниа (Дарби, Едланта, Интеграл)... Допитай се и до тях.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5bba2d9e6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От 2 до 6,

Под облагодитилствани в миналото шмах придвид хора живели прев средновековието и еволюцията от тогава до ден днешен. Ни говоря конкретно за България. Тея професии за да съществуват трябва да има икономика. За да има икономика трябва да има бизнеси. Вече не е комунизъм където системата държи всичко и дава на всеки по равно. Вече живеем в капитализъм където меритокрацията влияе и всеки има правото да богатее колкото иска чрез приватизирани основани бизнеси. Хората в страната не правят бизнеси и намат знанието на запада. От там идва липса и на реализация за много хора. Тогава много професии стават и ненужни. Българите сега трябва да учат бизнес и да създават условия за работнш места, да се научат на икспорт на продукти и услуги. Това е в основата на силна икономика и развит вътрешен пазар можещ да се конкурира.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f9d610b182
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Абсолютно съгласна с коментар номер 1, бягай в чужбина, аз така си изгубих 3 семестъра време в бг университет в прехвалената София и просто реших, че е време да спра да си губя времето и парите и се преместих в чужбина. 1 година учих местен език и записах. Ако нямаш пари за университет в чужбина, по-добре нищо не записвай, така или иначе в момента масово висшистите работят за минималната, а простите продавачки за минимум 800 лв, дори познавам такива с 1500 лв заплата.
А от българския ми университет продължават отвреме навреме да ми пращат смс-и да съм си подновявала обучението, както и когато прекъснах ми пратиха смс спешно да си платя таксата.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: bf899f633e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Университета служи само за да угодиш на мама и тати, които те карат да го завършиш. То дори те не могат да ти отговорят на този въпрос авторе, но ще се опитват да те убедят, че това е много важен етап от живота.
На мене Виденовата зима ми изяде бъдещето и ме държа 6 години в които нямах пари да си плащам таксите. После записах 2005 и работех и учех. Въпреки че това което учех ми беше донякъде свързано с работата, все пак продължих да работя още 12 години, но се издигах благодарение на допълнителните курсове и сертификати, които пак си плащах от джоба, не на знанията от унито. Иронията е, че сега работя съвсем различна професия, която придобих пак с курсове в частни школи.

Дипломата ми от висшето съм я заврял в някой шкаф още 2010 и изобщо не се сещам къде е.

И още нещо. Най будните хора, които умеят да мислят извън кутийката, от моите познати, даже и средно образование нямат. Някои от тях са C-suit в международни компании.


Виж, авторе не ме разбирай погрешно. Има три хубави неща в уни-то. Това са способността, която придобиваш да се концентрираш повече, учейки. Обогатяваш си речника със засукани думички. И третото и най - важно - създаваш си социална среда, която е буквално критично важна, за бъдещето ти и областта в която искаш да се развиваш.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 91b6be5952
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 6:

В България висшето образование е евтино и лесно се влиза във университет. В Сащ хората с години спестяват за да имат пари да платят за колежа на децата си и след, като влязат децата те може и да не завършат.
Идеята на тестовете е да се избегне дискриминацията. При писането на теми или есета винаги има дискриминация.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9fd7515da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Имам чувството, че просто защото другите искат в чужбина и ти да не си по назад. И какво ако е в България? Ако си учиш ще сполучиш! Най- мразя израза ,,така са ми казвали", убеди се сама, а не разчитай на мнението на останалите. Разбира се, няма лошо да желаеш да учиш в чужбина, но това са и много разходи, търсене на жилища и т.н, ако ти се занимава, евала! Просто не плюй родното, всичко го правим и да става по- добре от мърморене? Имаш време да помислиш, аз самата също съм 11 клас.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2d6677fb00
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Има си класации онлайн, сравняващи университетите по общи критерии. Има си университетски сравнения, на базата на специалността. TU Berlin явно ще е на по-високо ниво от TU Scheissestadt. Качеството на заведението се определя от преподавателите, програмата, доколко известен е университетът, материалната база и др. Определя се и на база на обратната връзка от студентите.

Ако пък въобще не знаеш за какво се ходи там, май не си за университет. Дори в Булгарустан изискват кандидатите все пак да ходят в университета, най-малкото да си дадат документите.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6809a0d554
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Автора:

Между в прочем, тестовете са наистина за малоумници. Първо че са били създадени в Португалия за умствено изостанали деца (после ги внедряват в САЩ, по една или друга причина).
Второ че ми омръзнаха тестовете. Тези които нямат опит с тестовете, няма да ме разберат. Аз просто знам какво е. От първи да 11 клас само тестове. За закуска тест, за обяд и за вечеря. Наистина може контролното да е много по- лесно, ама това само те демотивира да учиш.
Казва ли са ми че тестове има само в САЩ. В западна Европа не е така. Поне така са ми казвали.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2bab4e1b0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Авторе, като те чета, ти нямаш нужда от диплома (висшО). Ти си суперинтелигентен, научил си много от живота, знаеш колко пара чини Булгаристан и какво ти ти е нужно в живота. Готов си да станеш шеф. Не се съмнявай, като станеш шеф пак ще има красиви момичета и парти ден и нощ. Нямаш нужда от бедни студентки, общежития и други бедни студентски неща. Направо ставай шеф и с парата ще си купиш по-яки неща.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 97b4bc9daf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Как се избера хубав университет? Какво въобще значи хубав университет? - има световна класация на университетите, но имай впредвид, че повечето добри си имат и висока цена. Първо се решава какво точно искаш да учиш, къде са ти силните страни и интересите. После виждаш за Германия кой са в топ 100 или поне 300, които предлагат специалности в избраната област и какви са условията там за постъпване и колко ще ти струва. Ако можеш да си го позволиш, проучваш какви са условията за чуждестранни студенти и как и кога се кандидатства. ПОвечето искат защитено ниво на език и в това отношение малко си закъснял. Езикът се покрива сега, в 11-ти клас за да имаш оптималното време да кандидатстваш, понеже се кандидатства в средата на 12-ти клас обикновено. В много от случаите ти се гледа годишният успех от последните 2-3 години и резултатите от матурите. Ако имаш възможност, посети някои помощни центрове за помощ при обучение в чужбина, има такива в големите градове на бг.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c1fa197efd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Важно е да имаш диплома за специалността която искаш. Преди и аз си мислих, че има значение в кой университет си, но истината е че има значение КОЙ си и колко искаш да знаеш.
Но ученето е самотен процес. Средата има някакво значение- може да те мотивира повече или по-малко, но хората които са добри в специалността си са прекарали много време вкъщи търсейки и научавайки каквото им трябва.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker