Имам ли шанс да се подготвя за право в СУ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Имам ли шанс да се подготвя за право в СУ?
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 982 пъти
Здравейте, пиша тази история, защото имам нужда от адекватно и обективно мнение. Студентка съм първи курс в Софийски университет (Факултет по класически и нови филологии), но все повече се убеждавам, че не взех правилното решение за специалността. Вече е почти средата на март и нямам време за губене ако искам да се прехвърлям в друга специалност. Решена съм да отида на кандидатстудентски изпити по БЕЛ и История. Все още не съм почнала никаква подготовка от страх и несигурност, но планирам в идните дни да си купя разработени теми по двата предмета и помагала с тестове (тъй като знам, че част от изпита е и тест). Мотивирана съм, въпреки, че несигурността и притеснението е огромно. Знанията ми по тези дисциплини са това, което учихме в гимназията. Бях много добра по литература, а историята винаги ми беше интересна.
Знам, че много от коментиращите тук не биха били съгласни, че си струва да се учи право. Аз обаче искам да пробвам и съм готова да "мина през всички мъки". Моля, посъветвайте ме, кажете ми, имам ли шанс, дали не съм закъсняла итрябва ли да ходя на уроци?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: f83c021ce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз кандидатствах преди 11 години и тогава изпита бе тема и в двете направления. Няма да те лъжа, че беше много трудно. Самата аз избрах правото в началото на 12 клас, както разбираш време за подготовка много малко. Всяка седмица бях на уроци по български и история, отделни подготовка в училище за висока обща диплома.
Ако считаш, че можеш да се справиш залягай стабилно над материята. Няма да стане със съмнения и успокояване. Иска се желание. И те съветвам, потърси си стаж от първи курс, ако решиш и запишеш право.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 3a1842307a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Един месец е изключително недостатъчен за подготовка за тези изпити, защото обемът е огромен. По история трябва да знаеш цялата българска история, а изпитът по български обхваща над 70 произведения. Разбира се, можеш да се явиш, за да видиш какво представлява, но не таи големи надежди. Хубавото в твоята ситуация е, че и да отделиш година за подготовка, няма да изгубиш много, защото завършваш за 5 години, и то с магистърска степен, и пак ще имаш време за професионална реализация. Аз също ще кандидатствам право в СУ, но догодина. Вече тръгнах на уроци по български, защото писмената част е по-сложна и трябват повече упражнения. По история си накупих учебниците, публикувани в сайта на университета, чета ги и скоро ще пробвам да напиша първата тема от конспекта. Тоест, смятам, че по история може и да си на самоподготовка. Но не забравяй, че с желание и труд всичко е възможно, така че не се отказвай и успех! :)

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b382f011fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абсолютно възможно е! Минималните балове за прием в специалност “Право” наистина в последните години драстично намаляха... При резултати 3,50 по История и 3,50 по БЕЛ, си вътре ,повярвай ми...Така ,че напълно възможно е ...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0771558657
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако си умна, ще се подготвиш за месец-два. Боже, защо така я обезкуражавате? Не съм ходила на уроци, готвих се от готови теми и по двата предмета, и влязох "Право" на първо класиране, когато конкуренцията беше много по-голяма. Учи всеки ден и ще успееш, въобще не ги слушай тези с годините уроци. Практиката показва, че ако нямаш мозък, и десетки хиляди левове да изсипеш за уроци, ефектът ще бъде 0. Познавам такива случаи.
Съвсем спокойно се готви и се опитай, реално ти трябва помагалото на СУ по история, което спокойно се учи за седмица-две, и теми по литература - може би 2 помагала на "светила". Лично бих отделила повече време на историята, по литература май вече изпитът е тема или есе по избор измежду двете? Навремето бяха само теми и цедката беше голяма.
Единствено не разбрах каква ти е идеята - да запишеш втора специалност или да прекъснеш сегашната и да учиш само "Право"? Проучи какви са вариантите да го вземеш като втора специалност, може да има облекчения в приема. По правилника на СУ, ако "Право" ти е първа специалност, нямаш право на втора, но ако учиш друга, има опция "Право" да ти е втора.
Учи се лесно, когато имаш желание. Успех!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: b141fea560
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Трудно е за такъв период. А и не мсиля, че стресът си заслужава. Порбвай догодина, като започнеш от сега. Ако не си харесваш сегашното образование, просто го напусни и започни някаква почасова работа. Ако можеш, прибери се при вашите за още една година.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 дни
hash: e954ba0237
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм кандидатставал право в СУ преди 10 години, и тогава се готвих една година, материала е огромен, български език и литература писмен изпит и история на България 22 теми от хан Кубрат до Втората световна война. Сега вече са тестове, което е по-лесно, относно начина на подготовка, но въпреки това, ти трябват поне минимум 6 месеца подготовка. За три месеца да научиш толкова голям материал, е възможно, само ако с нищо друго не се занимаваш, и по цял ден само учиш. Според мен, по разумно е , започни от сега да се готвиш за другата година и влезни без проблем, спокойно и уверено! И запомни от мен, късмета е на страната на добре подготвения, чудеса не стават!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 дни
hash: 41ce6eb9d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За жена правото е добра професия - гарантира не много платена, но сигурна работа, а с лизане и духане може дори да се издигнеш. Месец ти стига за подготовка, защото се влиза дори с успех под 4. Назубряш темите, а тестът по история е много, ама много по-лесен от това, което сте учили в гимназията.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 7ac9cf7a97
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторе, N4 ти го е казал колко лесно се влиза.

Така, сега от мен критично мислене:

Колко различни теми пуснати от различни хора си прочел за учене по Право в този уебсайт? Много ли са?
Колко често от да речем 100,000 човека, хората се насочват да учат Право?
Какви данни има от Университетите за броя студенти реализирали си след завършване в сферата на Правото?
Колко ефективна е правовата система в страната?
Защо човек избира да учи Право?

Учете бизнес

 
  ...
преди: 4 години, 3 дни
hash: d6007a129c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Няма университети за бизнес в България. Затова учете медицина. Без работа няма да останете. Това не важи за правото.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker