Програмиране - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (93792)
 Избор на редактора (165)
 Любов и изневяра (22013)
 Секс и интимност (10945)
 Тинейджърски (19842)
 Семейство (4635)
 Здраве (7587)
 Спорт и красота (3961)
 На работното място (2055)
 Образование (5654)
 В чужбина (1253)
 Наркотици и алкохол (907)
 Измислени истории (720)
 Проза, литература (1463)
 Други (12584)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Образование

Програмиране
преди: 18 дни, 15 часа, прочетена 262 пъти
Жена 4-ти курс съм в ТУ-София, уча за програмист ама срамното е, че знам доста теория ама нямам никаква практика. Нито съм работила като програмист досега, нито имам стаж, нито имам някакви мои проекти, които да покажа на интервю. Мале до 2-ри курс бях много запалена да работя ама се страхувах какво ще направя на интервю и дори и лятото не се опитах да работя. А вече завършвам и много добре разбирам как с дипломата мога само да си избърша гъза след това. А и друго Имам една курсова работа гадна, която не съм довършила, а и преподавателя задава и много въпроси по нея, а не само да я покажем и да ни пише 3. Па и с дипломната работа не знам какво ще направя, така че не знам дали тази година ще си получа дипломата. И ако се опитам да отида дори на стаж какво да пиша в CV-то, че имам диплома или, че съм минала 4-ти курс ама още нямам диплома(не изглежда ли срамно). Или да не пиша нищо свързано с диплома. То и без това всеки втори казва в интернет, че на програмистите никой не им е търсил диплома. И дали мога да пробвам в Пловдив за по-лесно и по-евтино в началото, а не в София. Баща ми живее на близо и ще ми е по-добре, дори като ме викнат на интервю, от по-близо да ида. Знам, че сигурно ще кажете, че съм много тъпа ама някой започват и работа като програмисти още по-голями и от мен. Аз съм си на 23.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 16 дни, 21 часа
hash: 3b0ad9b404
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Важното е да имаш проекти, ако искаш да работиш във фирма за програмиране. Дори и ако кандидатстваш за стажантска позиция отново ще искат от тебе да имаш проекти. Малко хора биха те взели на работа, ако знаеш само теорията и не пишеш код.
Ако имаш въпроси свързани с кода можеш да ги задаваш на този сайт stackoverflow.
Също си избери програмен език и фреймуърк на които да наблегнеш. Можеш да пробваш eзика Python и фреймуърка Django и да създадеш сайт. Можеш да гледаш и уроци, където автора на урока създава даден проект от начало до край и после да пробваш ти да създадеш нещо подобно.

 
  ...
преди: 16 дни, 18 часа
hash: f8b9155775
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   "Много си тъпа!"
Това беше шега, виж сега, аз също учих програмиране обаче първата си работа като програмист започнах на 24, след като взех всички изпити. Вярно изкарах малко късмет, защото в началото бях много бос, но шефът ми даваше шанс. Моят съвет към теб е в свободното си време да се занимаваш с някакъв проект. Това ще бъде голям плюс при търсенето на работа. Примерна хрумва ти идея за нещо, което би ти било интересно да програмираш и започваш да проучваш и търсиш начини за реализиране на тази идея. С много упоритост се постига всичко.

 
  ...
преди: 16 дни, 18 часа
hash: 845eb170c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Имам доста приятели в тази специалност и никой от тях не е започнал работа само със знания от университета. Почти всички минаха първо през 6 месечната програма на Телерик, или СофтУни, или разни онлайн курсове от други места и чак тогава си намериха работа. Важното е да имаш реални знания и умения, това в дипломата никой няма да ти го гледа. На интервю обикновено ти задават някакви въпроси колкото да разберат що за човек си и след това ти дават да решиш някаква задача, може и няколко да са. И ти гарантирам, че само със знанията по ПИК и други повърхностни дисциплини няма да се справиш. Колкото до града няма абсолютно никакво значение, за фирмите е важно да си можещ :)

 
  ... горе^
преди: 16 дни, 17 часа
hash: 5c0e6ef769
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Първо - проучи какво точно правят програмистите и за какво им се плаща през 2020. Преди време ми попадна една интересна книжка - Software Development form A to Z. Сега, не казвам, че трябва да си я купиш, но можеш да си я "намериш", в PDF вариант. Книгата не е учебник и не е за да научиш някаква технология, но на много достъпен език е обяснено, какво точно се прави в съвременните компании, какво правят основно програмистите и има доста примери.
Ще стигнеш до извода, че общо взето, 90% от работните места се въртят уеб технологии, мобилни апликации, сървъри и услугите, които биват предлагани чрез тях, като в последните години се наблюдава и остър недостиг на Data Science специалисти, но за това после.

Ето няколко сайта, които горещо препоръчвам, да бъдат следени.

dev.com
medium.com (този може да ти иска регистрация и прочие, но просто си трий биксвитките, ако не желаеш, да се регнеш и да даваш по 5 долара на месец)
hackernews (под домейна news.ycombinator.com)

Добре е, да следиш тези сайтове, зщаото . хората често пишат за нви и стари технологии, но също така за опита си в компании, т.е, кариерно развитие и прочие.

Ако имаш любима технология, можеш да потърсиш някой "подкаст". Има стотици за почти всичко.

Няма да ти изреждам езици, защото можеш да потърсиш в интернет кои са най-популярните. На твое място, бих гледал какво се търси в обявите за работа.

Но ето топ нещата, с които Е МНОГО вероятно, да си намериш работа.

JavaScript, или по-скоро популярните frontend библиотеки като React, Vue и Angular. Също така, NodeJS (ще отнеме известно време, да обясня, затва най-елемнтарното в момента - JavaScript на сървър) с ExpressJS е все по-популярна опция. Ако се насочиш към frontend- a, JS е задължително умение. Броят от библиотеки за NodeJS, които се добавят всекидневно за какво ли не, просто е ... невероятен. Също така е невероятен и броя на библиотеки, които просто биват изоставяни, променяние през 3 месеца и рочие, така че не е "просот избери това". По-популярност, в мометна се мери само с Python, но в чужбина България често е 2-3 години назад.

Java и Spring-boot. - Огромната част от сръвърите вървят с Java. Сега, ако слушаш някой заклет JS фен, Java е едва ли не нещо то дълбините на Ада, но истината е, че си е доста добър програмен език и не виждам, да спре да е търсен скоро. Също така има огромен набор от библиотеки и фреймъркове, които са доказани и работят добре.

C# и .Net - Същата работа, като Java, а и е подържан и разработван от MicroSoft, така че няма да избяга. А София просто е мястото, където винаги има работа за C#! Аз лично не съм се занимавал с него, освен един-два пъти, когато си писха някакви бозави игрици на Unity, но го намирам за хубав език.

Python - Ок, Python е по-стар от всички езици, нo някак си успя, да стане най-свежи в полседните 2-3 години. Основно, защото е много лесен за писане, мнго харесван, има множество библиотеки, просот е и основния език за т.нар. Data Science. Сега, моят съвет е, да не скачаш още там, защото просто ще ти отнеме прекалено много време.
По-добре се насочи към Django или Flask (ако има работа за тях в района ти), а ако желаеш, псотепенно започни да учил за AI/ML, DataScience и всичко произтичащо от тях.

Други:
Разработка на мобилни проложения. Това го слагам в графа "frontend", защото реално погледнато, 90% от апликациите, които се правят, са просто уебсайта на компанията, направен на апликация, с малки изключения. препоръчвам го, като странично занимание, докато придобиеш рпедстава, за какво иде реч.
Тук общо взето имаме 3 основни направления:
- Android приложения с Java/Kotlin (Kotlin e нов език, с малко по-приятен синтакс от този на Java, който подържа всички стари Java библиотеки. Засега се ползва основно в разработката на Android приложения)
- iOS приложения със Swift (не чак толова нов език, но много приятен за работа. За съжалние, ще ти трябва Mac OS, да върви на . Apple-ски компютър. Може се пробваш с виртуална машина, ама ... много е куцо.
- Позлване на други библиотеки - Ок, тука с много и всякакви. Има го Ionic, който позволява, да караш уебсайтове, като апликации, има ReactNative, FLutter, VueNative - не отивай още там.

Ruby - Ruby и Ruby on Rails, както вика един познат, е много итнересен и приятен за писане език, но за съжаление, някак си не успява да се задържи на топа. Хубавото му е, че все още е търсен, макар да не е много популярен, дори и в България, което означава, че с по-малко усилие, можеш да взимаш по-добра заплата.

PHP - Доста по-популярен от Ruby, но за съжаление, по-слабо платен. Не бих го препоръчал, само поради тази причина.

Ако избереш фронтенда, ще ти е по-лесно, поне според мен, а и не е, като да има намалено търсене в момента. Препоръчвам React или Vue, като за начало. Разбира се, малко CSS не е излишен, a ще ти трябва и HTMl (ако не го знаеш ... какво чакаш - w3school.com!).

Ако избереш бекенда - супер, но ще вероятността, да трябва да научиш и някаква система от база данни е много голяма

Ок - съветът ми е, да провериш в youtube за всеки един от тези езици и феймъркове и да видиш, какво ти харесва. Не се впускай да учиш нещо, без да си наясно какво точно е и какво можеш да правиш с него после (освен ако нямаш сложни лични проекти, това означава какво и къде ще работиш). "Свири си часовника" с местните обяви и избери нещо, което да научиш. Ако нямаш идея, откъде да започнеш, прежали 23-4 лева и си купи най-попилярния курс в Udemy (потърси в нета за купони с намаления - курсовете ти ги покзва по 100-200-1000 долара, но в 80% от времето са "намалени" на по 10-20 доларта - и да, ако не знаеш откъде да я подхавнеш заслужават си) на темата. Търси наскоро обновени курсове, с висок рейтинг и поне поне няколко хиляди ревюта. Повечето курсове са поне 15-20 часа, като доста са по-дълги. Това не означава, че ако материта ти е непозната, ще ги "опткаш" за 3-4 дена. Аз лично съм гледал курсове, който за 40 часа, покриха повече материал, упражнения и ми дадоха повече знания, от семестръ и половина в университета. Но докато курът беше 40 часа, до имах поне още 3 пъти по-толкова учене, грешки, проверка на знания и прочие. А по-ксъно го минах още един път. Ако ти се стурват бавни, мини ги на 1.25 или дори 1.5 скорост (има таква опция в плеъра). И ти го казвам, защото мисля, че там ще научиш най-много, особено, като сметнем че си 4-ти курс в ТУ и учиш програмиране. Ако иначе знаеше, какво да правиш, нямаше да я има тази тема.

А за самата работа - това, че си 4ти курс, поне показва някаква отдаденост и възможност, да следваш дадена програма.

А сега - основният ти проблем - нямаш лични проекти!
Работи над нещо! Каквото и да е! Колкото и тъпо и елементарно да е!
Накакъв console калкулатур с java, каквото и да е! Започни от някъде. Научи малко Git като хората (задължително умение) и си качвай и най-смешните проекти.

Ако се насочиш към React, Vue или Angular, съветвам те, да си направиш няколко тъпи апа, които всички правят. Нещо като "дказателство, че умееш". Ап, дето ти показва времето, според градовете, ап за водене на бележки, някакъв примитивен магазин на 2-3 страници и подобни. Има хиляди примерни такива проекти, така че не е трудно, ако си запозната, да си направиш сосбтвени. Основно се гледа, да ти е организиран кода, да покажеш, чче можеш да боравиш с различни типовече данни, да комуникираш със сървъри, с отделните компоненит в кода ти, че следваш добра конвенция с имента, може и малко тестове.

Същото важи и за бекенда - вземи някой готов фронт енд и напиши простичък бакенд за него.

За интервютата - най-лесно е, да се пуснеш на мнгоо интервюта, да те поразмятат и да придбиеш идея, за какво иде реч. Повярвай ми, няма "лек" срещу стреса по интервюта, освен ходиш на много такива. Хем ще си по-спокойно, хем ще си наясно с това, което питат. Това, което търсиш ти е стаж! Много вероятно е, да имаш период от поне 3 месеца, в който нямата да ти плащат. Има и периоди от по 6 месеца, но тук говорим за примерно 15-20 часа на седмица, докато ходиш и на училище, а в работата си имаш някой ментор. Ако изискват от теб професионални квалификации, 40 часа на месец, работа отвкъщи и не плащат, то злоупотребяват! Може, ако си много добра, да започнеш и на платен стаж, но там е повече и до късмет, дали има такава работа в момента.

Също така - Алгоритми! Cracking the Coding Interview, си остава най-добрата книга в тая насока, когато стане въпрос за кандидатстване.

За града - Ако в Пловдив ти е по-удбно, баща ти е съгласен да те издържа и няма да имаш главоболия, то ти препоръчвам, да отидеш там. Ще ти е по-лесно, като търсиш работа, можеш да изкараш и неплатен стаж (много по-лесно, да си намериш неплатен, отколкото платен, поне в моя опит), а си е друго, да си спокойна, да си караш стажа 3-6 месеца, без да се притесняваш, дали ще имаш къде да спиш след 2 седмици и дали човек може да оцелее само на нудълси и картофи за 3-6 месеца (пак, от личен опит). След това, всичко, ще ти е много по-лесно. Това, че си студнет е голям бонус, при търсенето на работа. Оценките почти никой не гледа (а ако гледа, по-скоро не бих започна работа при него), а и след година-две стаж, дипломата ти е последното нещо, което се гледа, когато си търсиш нова работа. Много рядко е решаващ фактор. А иначе, в София се плаща повече и има повече работа, но ако лично аз бих си спестил целия зор. Единственият проблем е, че няма да направиш много контакти, работещи в София, а това е важно, но не толкова важо, колкото да имаш опит и умения.

Това е. Не е много, но се надявам, да те насоча в правилната посока. Препоръчвам ти, да се хванеш с някой по-напреднал в гурпата си, или дори извън нея и да правите проекти заедно. Ако няма такъв, то намери други заинтересувани. Все се намират хора. Просто трбява, да излезеш от черупката си!

 
  ...
преди: 14 дни, 11 часа
hash: 4f7718edac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здрасти, аз съм момче и работя от няколко месеца в бранша и мисля, че сме горе-долу на една възраст. Следях обявите близо една година преди да започна да кандидатствам. Мога да ти кажа, че тук в София има В ПЪТИ повече работа отколкото в другите градове. Ти самата можеш да го провериш - влез в най-големите български сайтове за обяви и търси по градове.
В краен случай може да пробваш да кандидатстваш И във Пловдив И в София (щом можеш да си позволиш и двата града) , аз лично така правих и си намерих стаж в София..

За СВ-то аз бих записал периода , в който си била на университет (т.е. диапазона от 4-те години) и евентуално на интервюто, ако те разпитват за универститет тогава кажи, че още нямаш диплома , а си семестриално завършила.

Друг съвет - учи си вкъщи , няма как да стане иначе работата, направи си един github и качвай примерни проекти, които си правила (не всички ги оценяват и гледат, но някои го правят, плюс е със сигурност).

Програмирането иска доста практика , аз си разработвах вкъщи проекти и експериментирах, прави го и ти.

Успех.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker