Философия или Право ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Философия или Право ?
преди: 4 години, 22 дни, прочетена 1723 пъти
Тази година съм кандидат-студент и съм се спрял на тези две специалности "Философия" и "Право". Интерес към философията проявих в 11 клас, когато изучавахме Философия от предметния цикъл и наистина силно ми привлече вниманието, особено гносеологичните и онтологичните теории, и си казах, че ще е вариант при избор на специалност. Уча профил френски и английски език, и понеже нямам желание да продължи с Чужд език (филология), затова съм се спрял именно на тези две специалности, честно казано не мога да избера и се колебая доста, разговарях с родителите ми, те казват, че ако продължа с Философия -накрая ще съм изкукал или пък няма да си намеря работа, докато с Право имам по-голям шанс за професионална реализация. Наистина трудна дилема, мислил съм да запиша и двете специалности едновременно, но пак не съм сигурен. Честно казано не знам коя да избера, понеже и двете специалности са ми интересни. Знам, че са "сложна метерия" и трябва много усилия, но явно всичко е до въпрос на евентуална професионална реализация.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 15 дни
hash: 7c07a9a8db
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Със сигурност Право!

 
  ...
преди: 4 години, 15 дни
hash: 5efa448a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Право

 
  ...
преди: 4 години, 14 дни
hash: 329b82b7f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Помисли каква реализация ще имаш с философията, въпреки че е науката, която е в основата на много други науки и е интересна за изучаване?
С френски и право ще имаш добри възможности за реализация, а философията може да ти остане като хоби.

Ж 47

 
  ... горе^
преди: 4 години, 13 дни
hash: 40a8abf070
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Личи си, че пишещите право в горните коментари си нямат и наидея как стоят нещата. Аз трябваше да съм трета година, но напълно доброволно се отписах, въпреки високия ми успех (5,40-5,50). Страшна пародия е обучението, а бях в елитен столичен ВУЗ. Имам достатъчно познати и приятели, учещи право и в останалите градове в страната или в столицата - там е същото, че дори и по-зле, то от това накъде по-зле.... за съжаление така стоят нещата, че ако нямаш пари за висше в чужбина, нищо не записвай в България, всичко е за да ти приберат парите, а насреща като обучение - кръгла нула.
Ж22

 
  ...
преди: 4 години, 11 дни
hash: 7c07a9a8db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Коментари, като на №4.... абстрахирай се! Аз съм завършил Право в Софийския университет преди 2 години. Вече си изкарах и юридическата правоспособност. Искам да те уверя, че наистина в последните 5 години всеки, който пожелае да учи Право - ВЛИЗА! Да, така е... не е трудно да те приемат, но после, ако нямаш стабилна психика и волеви умения за учене, просто се пренасочи. Докато следваш Право (говоря, ако е в СУ), ще учиш, както философия, така и психология. - Философия на правото, Правна психология. (те са изборни дисциплини). Има изпити, обикновено още в първи семестър, които ще ти се наложи да ги подготвяш 3-4 месеца по-рано. Следването не е лесно, но ако те влече и имаш наистина голяма мотивация, то тогава УСПЕХ!

 
  ...


...
преди: 4 години, 9 дни
hash: 40a8abf070
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 5, а защо спестяваш на автора, че запише ли право и успее ли да завърши, за каквато и позиция да кандидатства по специалността си, ще му трябва да извади дебели връзки? Всъщност няма нужда да го пишеш, това е ясно дори и на децата в детската градина. Доста пъти вече това нещо се случва пред очите ми.
От номер 4

 
  ... горе^
преди: 4 години, 9 дни
hash: e115433da7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз пък ще ти кажа друго. Познавам няколко човека, които завършиха философия. Единият е радио журналист. Другият създаде неправителствена организация, свързана с културни проекти и прави много интересни неща. Момичето пък стана учител към Заедно в час за една година, а в момента преподава английски на деца по специални методологии, които са свързани с арт терапия и театър. Интересни хора са, имат индивидуалност и работата им не е подчинена на дипломата, а на уменията им. Сигурна съм, че има много философи без работа, но ако си качествен човек и имаш странични интереси, ако си активен, ще намериш не просто работа, а призвание. Ако си мързел или по-безличен тип обаче, няма да ти е лесно, защото философията не ти дава готова професия.

Тези, които познавам и са завършили право, някои от тях работят като юристи и адвокати. Не печелят много добре и работата им е малко скучна и стресираща, но имат конкретна и сигурна професия, която е престижна в очите на хората.

Когато са хора с по-широки интереси обаче, им е трудно да избягат от правната сфера. Ето ти пример - сигурна съм, че моят приятел радио водещ нямаше да работи това, ако беше завършил право. Щеше да е юрисконсулт в общината вероятно. Или в някоя малка фирма. Защото правото предполага да го работиш него, а не да следваш по-широк профил от умения и интереси. А и на интервюта ще те гледат странно, адвокат тръгнал да ми става уредник на галерия примерно... И обратното, ако нямаш много интереси, ако си по-консервативен или обичаш сигурността, която дават по-традиционните професии, правото ще ти даде ясна насока къде да кандидатстваш за работа след завършване. Защото с философията ще 3маш един момент на "пътища безброй пред мен, кой да избера", а с правото пътят вече и избран.

Сам прецени и дано ти хареса. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 461b05c089
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Моят съвет е продължи някаква специалност задължително с чужд език.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker