Коя от двете професии бихте избрали и защо? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Коя от двете професии бихте избрали и защо?
преди: 4 години, 19 дни, прочетена 2579 пъти
Здравейте, 10 клас съм, момче, на тази възраст вече трябва човек да се е ориентирал към професията си. Аз се колебая между Фармацевт и Програмист. Имам отличен успех по химия и също по биология. Разбирам двата предмета. Дори преди време бях участвал в конкурс с моя презентация и от София пристигна грамота за мен, тъй като бяха оценили проекта ми като високо качествен. Интересни са ми двата предмета, но не мога да кажа категорично, че са любимите ми занимания и че това е нещото, в което да вложа огромна част от своето време. Доколкото знам обучението по Фармация е много тежко и затова бих искал да чуя мнения, струва ли си и също така искам да попитам възможно ли е да работиш, докато учиш или тази специалност е като Медицината, Архитектурата и другите такива специалности, при които НЕ е възможно да учиш и да се издържаш едновременно? По колко часа се учи на ден при Фармацията, за медицината знам, че е по 7-8 часа минимум, време, което лично аз не мога да покривам абсолютно редовно. Като цяло искам да ми споделите всичко важно, свързано с тази професия (Фармацевт). Дано има някой фармацевт/и да изкаже обективно мнение за тази професия.
И сега втората възможност - програмирането. Не съм добър изобщо по математика, но от програмисти съм чувал, че се научаваш с практика, тоест писане на кодове, а не с учене на висша математика и обучение в университет. Знам, че за тази професия висшето образование не е задължително, освен ако нямаш стремежи към ръководител на екип или някакви по-високи позиции, изискващи да си Инженер по образование. За мен не е проблем да стоя на компютър по 8-9 часа дневно. Доста често се застоявам на телефона по повече от нормалното, та разлика едва ли има значителна. Логичното ми мислене е на добро ниво, аз знам, че това е основното нещо в програмирането - логиката. Също бих искал да знам с кои софтуерни езици да започна като начинаещ, бихте ли ме упътили по този въпрос? Също искам да знам може ли човек да се научи на този вид дейност от смартфон, а не от компютър?
Питам, тъй като нямам постоянен достъп до компютър/лаптоп. Нямам лично мой, ако имам нужда съм използвал чужд, случвало се е, но не кой знае колко често. За програмистите знам, че винаги се насочват за работа с чуждестранни фирми заради по-виското заплащане. В тази професия ме привлича това, че не е нужно да инвестираш много време във висше образивание и това, че може да я работиш от вкъщи. Това не значи, че не я приемам на сериозно. Просто повече ми допада да мисълта да работя от дома си. Ако има програмисти, четящи темата, моля, кажете важните неща, свързани с научаването на тази професия. Второстепенни неща също мога да прочета, няма проблем, стига да е в рамките на темата. Между другото на телефона съм си изтеглил приложението "Grashopper", вече съм на третия чаптер, не разбирам абсолютно всичко идеално, но правя връзка между нещата. (Малка подробност не знам дали тя има значение)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 19 дни
hash: 36871734c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Фармацевт пред Програмист за мен. Не съм в нито една от двете сфери, но от известен период (5-6 години) осъзнах, че е ВАЖНО да правиш това, което ти доставя КЕФ ако ще да е за по-малко пари първоначално от друга сфера, не толкова ЗАБАВНА. Парите ще дойдат когато гориш да се подобряваш.
Карах курсове 4 месеца за IT и разбрах, че не е за мен. Влудява ме по 8-10 часа на ден пред компютъра да пиша код, да решавам логически задачи, да търся грешки и ако това ме очаква за период 15-20 години - не, мерси. Майната им на парите.
Знам как са в момента трима човека в медицинската сфера (не доктори). И сега по време на криза Мъж 1 го взимат на нова работа. От предишната той пожела да напусне - твърда заплата 1400лв, с бонусите докарваше 1800-1900. Дама 2 работи в аптека и й повишиха заплатата. Човек 3, фармацевт със семейна аптека, си добрува, има кинти. Винаги ще има търсене на такива хора, особено в България, където много се разбягаха в чужбина. Ако ти влече.

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 80b0e99326
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ама разбира се. Най-важното нещо, за да станеш добър програмист е да висиш по 9 часа на ден на телефона...

 
  ...
преди: 4 години, 19 дни
hash: 872801b514
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Фармацефтите много ги гърбят. Заплатите им са по малки от на програмистите. Но важното е ти какво предпочиташ, а не някой друг.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 19 дни
hash: 5c6f58f900
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Категорично Фармацевт!

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: 919c44abd8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   В десети клас въобще не е естествено да си се ориентирал каква професия искаш да работиш. Аз бях на 28 години - инженер, но работех, като програмист и учех още едно висше (отново инженрно). В крайна сметка ми се видя много скучна чисто дивелопърската работа (нямаше го интелектуалното предизвикателство и ми се струваше, че всеки ден правя едно и също в продължение на около две години). В крайна сметка се върнах, към това което учих първо, защото вече имаше и предлагане на хубави работни места в тази област, а преди това нямаше. А лично в десети клас, дори си нямах представа, на какво искам да следвам, а въобще има ли смисъл да го правя.

В България, в момента, няма нито една толкова трудна специалност, която да не ти позволява да работиш. Това е от гледна точка на това, че няма да ти трябва да учиш много много. Т.е. вместо да учиш вечер или през уикендите ще можеш да работиш. Единствено, може би, медицината е по-неприятна, но не защото е трудна, а защото трябва да присъстваш на занятията. И когато си бил да речем 6-8 часа на лекции, лабораторни и пр. едва ли ще имаш сили да работиш всяка вечер в някоя кръчма или бензиностанция да речем.
Фармацията също смятам, че е лесна специалност (не познавам лично хора, които са я учили, така че това е предположение базирано върху общото състояние на висшето образование в момента). А щом ти върви и химията, ще ти е още по-лесно. Аз в унито ми учих няколко химии (мисля че бяха 7 или 8), като почти само разчитах на знанията си от гимназията. Само за физикохимиите учих
истниски, но те са си неприятни принципно дори и за хора, които разбират от това.
За програмист, наистина не е необходима диплома. Но зависи какво точно ще програмираш. За сайтове (фронт-енд, бек-енд), приложения за телефони и други такива математика не е нужна. Но, ако кодиш игри или нещо друго с изкуствен интелект, почти сигурно е, че няма как да стане без математика. Като език за препоръчване е да започнеш на питон; лесен е, а освен това има все по-голямо приложение.

 
  ...


...
преди: 4 години, 18 дни
hash: 2234d352e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Фармацевт. Специалността е тежка, но имаш възможност да работиш. Една позната дори следва паралелно друга специалност (бакалавърска степен, държавна поръчка) - щом успява да се справя и с нея, значи е възможно.

"Не съм добър изобщо по математика, но от програмисти съм чувал, че се научаваш с практика, тоест писане на кодове, а не с учене на висша математика и обучение в университет" - това вероятно ти го казват уеб програмисти, които не се занимават със сериозно програмиране, а със поддържане на сайтове...
Пайтън е подходящ за начало.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 18 дни
hash: cc19ede787
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   А защо не медицина? Най-хубавата професия. Млад си, ще се справиш. Ако станеш травматолог, ще изкарваш много, много пари, ако това те спира с медицината. Имаш разнообразие, ще си търсен навсякъде. Мъжът ми е програмист с 15 год. стаж и да ти кажа вече окапа, виждам го че не му се занимава, технологиите постоянно се променят. Фармацията няма ли да ти е скучна?

 
  ...
преди: 4 години, 18 дни
hash: cc19ede787
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   А защо не медицина? Най-хубавата професия. Млад си, ще се справиш. Ако станеш травматолог, ще изкарваш много, много пари, ако това те спира с медицината. Имаш разнообразие, ще си търсен навсякъде. Мъжът ми е програмист с 15 год. стаж и да ти кажа вече окапа, виждам го че не му се занимава, технологиите постоянно се променят. Фармацията няма ли да ти е скучна?

 
  ...
преди: 4 години, 15 дни
hash: 0f91518a68
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

10.   Фармацевт, за мен е продавач-консултант в аптека, който разчита рецепти на латински и продава и таксува лекарства и медицински изделия. Никакво развитие, освен ако не си във фармацевтичния бизнес, като ЕТ. Виж, програмирането е друга бира, може много работи да работиш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 15 дни
hash: 171d6bc173
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 7

Живееш с разбирания от 2000-та година, ако си мислиш, че "уеб програмирането", не е "сериозно" програмиране.

 
  ...

...
преди: 4 години, 15 дни
hash: 74db0fdd08
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е не става Програмист без лаптоп или компютър. Иначе пък може да четеш книги от интернет или да гледаш клипове на телефона и да пробваш да пишеш някой програми първо на лист пък когато можеш ги пробвай на лаптоп. На интервю те карат да пишеш на лист. Ама гледай докато завършиш или като завършиш да си купиш лаптоп иначе не става. За езици виж C# и Java. От Софтуни например е пълно с клипове на тях, които можеш да гледаш и от телефона Безплатно. За Фармацията нищо не знам. Ама имам съученичка, която го учи и дори живее на квартира с гаджето си в София. Значи може да се издържа.

 
  ...
преди: 4 години, 13 дни
hash: 171d6bc173
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Хей - за научавеането на програмиране и твоята ситуация.

" Също искам да знам може ли човек да се научи на този вид дейност от смартфон, а не от компютър? "
Имаш едно момче през 2005-6-а мисля, което беше направило подобно нещо, но си беше епик пичага и затова го помня.
На 16-17 години си. За 200 лева, можеш да намериш втора ръка щайга. Каквото и да е, след 2010, само да е с i5 и 8gb ram (но в интерес на истината, ще се разминеш и с i3 и 4GB RAM). 200 лева, можеш да изкараш, ако тнатискаш за работа, каква да е работа. Повярвай ми, пробвал съм се, от спортна злоба, да кодя на телефон и просто е ужасно преживяване. Не си струва МЪКАТА през която ще преминеш и времето, което ще загубиш. Даже цял месец да бачкаш за някакъв скапан лаптоп трета ръка, пак е по-добра алтернатива от телефон.
Ако и това не е вариант или просто сега спестяваш и се чудиш откъде да започнеш, то имаш три алернативи:
- Библиотеката. Ако имате библиотека с компютри наблизо и компютрите не са яко заключени, можеш да си подбереш един, да си инсталира нужните файлове и да си работиш на него, като за лекции и прочие, ползваш едни слушалки, да не пречиш на другите. Отначало, можеш да си складираш проектите на някаква флашка или Google Drive, а после, ще се научиш да ползваш Git.
- Училище! Говорим за лятото! Ако обясниш на учителите си ситуацията, не си бил най-гадният им ученик и покажеш желание, можеш да уговориш някой учител, да ти направи един профил на някой от компютрите, и да те пускат, да учиш и работиш там. Поне ще имаш спокойна обстановка.
- Да потърсиш някой, да ти заеме стар компютър или дори да ти направи дарение. Не, не се шегувам! За 8 години съм изредил 4-5 машини, като стрите често отиват при роднини, а по-старите събират прах. Както ти казах - каква да е щайга, ще ти свърши работа. Може да се наложи, да добавиш малко RAM и да сложиш SSD, вместо HDD, ама си заслужава на 100%. Има много хора, дето просто имат стар компютър и не знаят, какво да го правят. Поразпитай из facebook, поразпитай роднини и познати. Някой ще се смеят и даже, ще те нападат, но да не ти пука.

Така - имаш компютър или прочие - препоръката ми е, да започнеш с Python! Ето причините, да научиш Python:
- Лесен за начинаещи.
- Има много, много помощ онлайн - курсове, книги, форуми. Да, всеки език го има по един или друг начин, но Python просто е:
- Най-популярният език от години насам. Може би си мислиш, че това е лошо, но вече доста компании преминават на него, именно поради тази причина. Никоя компания не иска, да работи на остарели езици, за които няма кадри. Вероятно, първата компания (или първите 3-4 такива) в която ще работиш, дори още не е създадена. Почти всички нови компании ползват Python или NodeJS/JavaScript. JavaScrpt, ще ти е много лесен, ако се научиш, да боравиш с Python.
- Добре платен, но тук ще те подведа, ако не добавя, че са добре платените библиотеките които са писани на Python в момента.

Как да учиш - Ако знаеш английски - YouTube има десетки часове лекции. Софтуерният Университет има "безплатно въвъждане в програмирането".
Започни от там, като захапиш малко основи се върни и пусни нова тема, ама дотогава ще се ориентираш сам. Засега стига.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 дни
hash: d10fe8ce3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторът:
Благодаря изключително много на всички за информацията и специални благодарности най-вече на Н13 за изчерпателния отговор.

 
  ...
преди: 2 години, 4 месеца
hash: 9e6bb1bc3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До номер 6, какво инженерно образование имаш и какво работиш?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker