Сякаш се намирам в лабиринт - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Сякаш се намирам в лабиринт
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1700 пъти
Тази година ставам 11 клас, а си нямам представа каква професия искам. Или пък си имам представа, но след време си казвам, че не е за мен. Имам чувството, че цял живот няма да разбера кое е моето нещо, тоест в какво съм добра. Остават още 2 години и ще трябва да кандидатствам, а се лутам като няква шматка. Попринцип човек избира тази професия, която отговаря на неговите желания, тоест на това, което харесва и това, в което е добър. В училище харесвам философията, буквално тя е моят живот, но с философията мога да стана само учителка. Нямам нищо против тази професия, но не знам, усещам, че не е моето нещо. Добра съм по разказвателните предмети (всички разказвателни предмети), а математиката, физиката и немския например ги намирам за най-безполезното нещо в тоя живот и просто ми е все тая за тях. Аз съм човек, който обича да проучва неща в интернет, да търси информация за нещо и обожавам да пиша. В смисъл дайте ми някаква тема и ще напиша роман за 1 час. Ако трябва да избера дали да мога само да пиша, или само да чета, щях да избера първото. Стига толкова информация за любовта ми към писането... Не знам какво искам и какво ще работя, но винаги съм си представяла работното ми място да е спокойно, да си имам свой кабинет и да съм сред много хора, които са организирани и много разбрани. И заедно да работим над някакви проекти. Не искам професията да ми е свързана с много напрежение и излишни нерви, искам мирна среда. Една от мечтите ми е да обиколя цял свят, така че за мен не е проблем да пътувам из други държави, дори ще се чувствам по-щастлива. Искам с моята професия да създавам нови неща и някак си да повлияя на света. Парите за мен са важни естествено, но ако не работя това, което искам, сякаш ще живея нечий друг живот. Надявам се все някога да си намеря моята професия, да намеря нещото, което е за мен. И веднъж намеря ли го -няма да се откажа. Знам, че ще успея. Ще дам всичко от себе си, за да докажа на себе си, че мога.




Реших просто да споделя това, защото ми писна всеки ден да се чудя какво искам, писна ми всеки ден да имам съмнения относно абсолютно всичко в моят живот. И написвайки всичко това, което четеш в моемнта - се чувствм някак си по-добре. Благодаря за вниманието ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5add8924c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мило дете, първо искам да ти кажа, че си прекрасен/на! На твоята възраст се чудят къде да се на***т, как да се надрусат и напият. Изобщо не бива да се наричаш шматка! Напълно нормално е да не знаеш какво искаш от живота,но знай едно-съдбата вече има път за теб, по който ти ще поемеш съвсем скоро. Не се притеснявай да грешиш, впускай се смело в предизвикателствата, които се изправят срещу теб! Имаш свободата да избираш и да правиш грешки. Ще ти кажа,че никога не съм знаела каква искам да стана.Знаех само, че не искам да работя зад бюро. Исках движение, динамика. Обратно на очакванията си записах в университета специалност, която некак не беше присъща за мен. Изкарах годината и в последния учебен ден проумях, че трябва да напусна. И напуснах смело и безрасъдно и сега не съжалявам изобщо! Това, което искам да ти кажа е да не си пропиляваш сладките годинки в търсене на най-подходящото, най-правилното. Ще се случи от само себе си.Не се страхувай и не се тормози излишно. П.С. Защо не се замислиш да следваш психология? Щом си учила философия няма как да не си минала и през психологията.Ако ти е било приятно разгледай някои материали,прочети няколко книги и сама ще разбереш дали те влече. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: c0b4263908
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Copywriter? Маркетинг? Писане на статии за пътувания/приключения/национални кухни/книги за деца...
Всички тези професии имат бъдеще и могат да отговарят на твоите предпочитания.
Отминаха времената на избор на професия и компания, и след това пенсиониране там. Сега е 2-3 години и след това сменяш полето на изява. Ако годишния ти доход расте само със скоростта на инфлацията, то си ощетена, защото опита и успеха ти в дадена компания не се вземат под внимание. Което води до друго полезно умение в живота- договарянето (сключването на сделки).
За всичко това си има книги, написани от топ специалисти в дадената област.

Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3745562cf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Такава, която ще ти даде просперитет. Всичко друго са глупсоти!
Важни в този живот са парите и позицията.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: b16fedd2d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От прочетеното - така, както си ни го представила, оставам с усещането, че си ориентирана към творческите, към хуманитарните науки. Обичаш да пишеш, да четеш, да научаваш нови неща. Според мен твоята специалност е филология. Оттук нататък обаче трябва вече да решиш каква филология - някоя славянска, западноевропейска или пък екзотична.

Щом обичаш да пишеш, запиши според мен специалността "Българска филология". В нея има много творчески елементи, много изучавана литература, включително и философия на моменти. Определено ще ти е интересно. Реализацията след това не е сигурна, освен ако не станеш преподавател, но доколкото разбирам ти искаш спокойна атмосфера на работното място, което при учителстването няма как да се случи. Възможност е да станеш поетеса или писателка, литературна критичка, редакторка във вестник, списание или агенция, журналистка. Има много възможности, които отговарят на твоите характеристики като човек, но НЕ са СИГУРНИ. Тоест ти сама трябва да се доказваш, да се бориш за позициите си, да бъдеш новатор. Първоначално няма да бъде лесно, но ако се утвърдиш като име впоследствие, ще бъде идеално.

Като цяло всички хуманитарни специалности страдат от дефицит на перспектива след завършването им. Лично аз завършвам "Журналистика" в СУ тази година и нямам представа къде и какво точно ще работя, но въпреки това не съм се отчаяла. Има ли желание, има и начин. Започвам да търся работа още отсега. :) Летни стажове, доброволчески инициативи. Занимавка си е, но си струва, защото аз искам с това да се занимавам. Слушам гласа на сърцето си, съветвам те и ти да направиш същото. :)

ИВИ-МОЛИВИ, 24 години

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: d6abf75c46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   номер 3 хахахахахахахахахахах. Този коментар е от авторката. Ще се гръмна от смях. Пари, пари, та пари - предпочитам да и да правя това, което харесвам и да изкарвам малко пари, отколкото да работя професия, която презирам ,само защото има висока заплата...

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: cda075442c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Уважаема авторке,

Поздравления за написаният текст. Наистина много хубаво и ясно изразявате Вашите мисли. От написаното разбрах какви са вашите интересни занимания, кои са предметите в училище, които не обичате да изучавате. Посочихте, че много искате да обиколите различни държави; да работите с хора; да пишете есета, статии(със сигурност можете да пишете и поезия); да върште градивни неща и т.н. Спокойно мога да кажа, че Вие сте хуманитар по призвание.

Според мен най-подходяшите професии за Вас са: учител по литература или философия, журналист, PR, екскурзовод и художник.

Надявам се, че се с нещо съм Ви помогнал и Ви пожелавам успех! :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3745562cf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До 5

Не, не е от авторката!
Има множество професии, които плащат добре. Не е задължително, да "си харесваш" работата. Ама може да си хванеш някоя, която няма да мразиш. Ако си хванеш такава, която "харесваш", обади ми се след 10 години, когато още се налага да живееш със съквартиранти, защото 750 лева в София не стигат. Кажи ми тогава, колко си обичаш работата.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 31df7fc70b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Коментарът относно математиката и физиката издразни, защото си е напълно грешен. Компютърът, на който пишеш, той е там благодарение на електрическия чип и бинарната бройна система, продукти на физиката и математиката.

Но и коментарът ти относно немския също е просто отчайващ, защото показва неуважение към един чужд език (най-многобройния роден език в Европа), който може един ден да ти е от немалка полза.

Нека обаче отговоря на казуса ти. Един начин за постигане на целта за обикаляне и работа едновременно е чрез т.нар. дигитално номадство. Сега, не те виждам като програмист, но това не е единственият вид номад. Можеш да си преводач - за предвод ти трябва лаптоп, интернет и място където да седнеш. Ако станеш преводач, можеш спокойно да си позволяваш някоя друга почивка зад граница и а работиш и пътуваш едновременно. Някой друг документ за превод, някоя друга глава от книга и после пак си навън сред улиците на Рим. Но за това се изисква език, или езици вече. Ако знаеш вече англисйки (както подозирам), можеш да запишеш някоя филология или "-истика" (германистика, скандинавистика) в университета и да се покажеш като преводач. Ако си добра с писането, можеш да станеш и автор (стига да те бива).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker