ВТУ или СУ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

ВТУ или СУ
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1225 пъти
Здравейте, пиша за първи път в сайта, искам да чуя мнението ви за двата университета- ВТУ и Софийски. Предстои ми кандидатстване за висше учебно заведение и имам сериозни колебания. Първо бях решил обучението ми да продължи във Велико Търново, но след като излязоха резултатите от матурите- останах приятно изненадан и мисля, че имам сериозни шансове и за СУ. Желая да уча " Журналистика" като специалност, а СУ предлага точно тази специалност и след няколко прочетени обобщения разбрах, че това е най- подходящото място за това. София предлага и много възможности след завършване на образованието, което още повече ме тегли натам. Искам да чуя мнението ви, по възможност, за двата университета, какво е състоянието им в момента, как стои въпросът с общежитията и до каква степен на трудност се влиза с тях. Всеки коментар ще ми е от полза, благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7dcf1c57c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ВТУ? Ти бъзикаш ли се? Още малко ще кажеш Свободния във Варна.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7330cce6ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Определено СУ!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6e11009374
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей!

Препоръчвам ти СУ пред ВТУ, защото в СУ все още има добри преподаватели и материалната база е добра.В СУ и София разбира се можеш да срещнеш интересни хора; да участваш в различни събития и т.н.

За кандидастване за общежитие се използва бала, който си използвала при влизане в специалността. Документите за кандидатстване могат да се подадат в СУ ПСБО, което се намира при блок 42, Студентски град или по електронен път на сайта на СУ ПСБО(можеш да го намериш в google).

Необходимите документи са акт за раждане, уверение от психодиспансер (ако още се иска), снимка във формат за документи. Попълва се заявление, което може да бъде семейно или несемейно. Тоест ако вие сте женен/на и искате да живеете заедно с вашият съпруг/а, избирате семейно заявление. Ако сте сте несемеен студент избирате несемейно заявление и т.н. Може да живеете заедно с някой приятел/ка. Например аз в продължение на 4 години живях с един приятел от гимназията.

В Студентски град има блокове, чиито стаи са ремонтирани и изглеждат много добре, но също така има стаи, които са в лошо състояние.

А и още нещо искам да ти кажа, че сметките, които плащат студентите са много измислени. Аз плащах 0.01 стотинка за вода, а другарчето ми 10 лв. Плащахме за ток 30 лева, при положение, че използвахме ток само за осветление; зареждане на лаптоп и телефон и от време на време пускахме котлон за готвене.

Имай наум, че София е скъп град. Цената на един билет за градския транспорт и метро е 1.60 лв, но можеш да си извадиш карта за транспорт, която ще ти струва около 23 лева на месец. Цените на стоките във Фантастико са високи. Цената на едно меню в студентски стол е в порядъка 1.50 - 4 лева (храната е пълен боклук) и т.н.

Аз завърших миналата година СУ (магистър) и съм минал през всичко гореописано. От университета съм доволен, но от ПСБО не. Ако имаш възможност да работиш по време на следването - действай! Аз учих трудна специалност и нямах никаква възможност да работя.

Желая ти успех!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: abc29c4fff
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   ТВУ

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ffe84e7bcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Бягай далеч от ВТУ !!!
Освен, ако нямаш излишни пари за харчене ...

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1cbc4561ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Пиша като студентка точно по "Журналистика" в СУ, последна година съм. :)

СУ е университет с традиции, с преподаватели, които са се доказали през годините, НО никъде положението не е розово, няма как да очакваш, че след като са те приели евентуално в СУ, все едно ще завършиш Оксфорд или Харвард. Навсякъде ги има доцентите и професорите, които не идват на лекции, които искат да си купиш от техните скъпи помагала и т.н. Въпросът е, че всеки работодател гледа в пъти по-добре на факта, че си завършил СУ, а не някой провинциален или частен университет. Все още навсякъде битува схващането, че СУ е най-добрият университет в България, затова според мен се насочи към него.

Имам приятели и познати, които учат във ВТУ - ами не си струва, освен ако не желаеш да учиш "Психология". Философският факултет и факултетът по Изобразително изкуство във ВТУ са наистина развити и си заслужават. Всички останали специалности като ниво на обучение и рейтинг в рейтинговата система на МОН са доста по-зле. Но дори там ще успееш да усвоиш журналистическия занаят, ако си достатъчно сериозен или отговорен. Въпросът понякога опира до човек, не до учебно заведение. Не всеки има възможността да си позволи да учи в София, затова доста деца с по-ограничени възможности кандидатстват и впоследствие учат в тези провинциални университети.

Другото, което искам да ти кажа - София е най-големият български град и като такъв е градът с най-много изкушения - алкохол, нощни заведения, запознанства и още куп други примамливи неща, да не изброявам. :) Да, тези неща са приятни, всеки млад човек е опитвал от тях, но те предупреждавам - в тях се крие огромен риск да опропастиш следването си. Ако мислиш да учиш в София само за да излизаш по нощни клубове, барове и дискотеки, просто няма смисъл. Ела тук, за да се възползваш наистина от възможностите, които големият град предлага - стажове, практика, високоплатени работни места.

Успех при кандидатстването!

ИВАНА, студент във ФЖМК СУ

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker