Митове и истини за общежитията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Митове и истини за общежитията
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1556 пъти
Здравейте,

Ще бъда студентка наесен и общежитието е единствената ми опция, поне през първите 1-2 години. Прочетох, каквото успях да намеря по темата и съм в някакво отчаяние какво ми предстои. Не се притеснявам от битовите условия, но четох, че хората си водят гаджетата за секс, купоните са ежедневие, думата съобразителност е непозната едва ли не. Манталитетът е интезивно учене по време на сесия, през останалото време купони, като цяло лудуване и липса на мисъл за другия. Атмосферата такава ли е наистина?

Ще се радвам и ще съм благодарна на всякакви мнения!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: a7325df3b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всичко е субективно, зависи какъв човек ти се падне (за отношенията) и в каква стая попаднеш (за условията). Аз живея в стая с още 2 момичета с които абсолютно много си допаднахме, движим се в една компания, имаме едни и същи приятели и когато се прави купон всички са доволни. Има си ги моментите на "несъобразяване" от време на време, защото всеки е възпитан по различен начин, има си различни навици и разбирания и тн., но са едииччни случаи, не е нещо , което се случва постоянно. С разбиране и съобразяване от двете страни всичко е постижимо.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 40c94a1030
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   И аз се притеснявам точно от това.
Също и от упоритите хлебарки.
-бъдеща първокурсничка 2020

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0ba2cabe97
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Зависи от блока, зависи и от съквартирантите. Била съм в и ужасна мизерия, с ужасна съквартирантка, която си водеше мъже. Съседите също бяха кофти. Но това беше за една година - останалите бях в страхотен блок, с прекрасни момичета и наистина спазване на дисциплина.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 496b0933a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Хм... родом съм от София и (за мое голямо щастие) не ми се е налагало да се нанасям в общежитие. Искам обаче да ти разкажа какво видях и разбрах, благодарение на бившия ми приятел, който учеше във ФМИ към СУ. Ако си свикнала на нормални условия или на лукс, първите месеци ще бъдеш потресена, по-добре отсега се приготви.

Ходила съм няколко пъти на гости в общежитието, в което беше именно бившият ми — състоянието беше плачевно: банята беше под всякаква критика, липса на плочки, просто мазилка и направо гол бетон за под. Редовно се оплакваше, че има проблем с кранчета и т.н. Самата стая беше миниатюрна, като беше сложено до всяка възможна стена по едно легло, гардеробът беше мъничък и стар, позициониран точно до входната врата, деляха го 3-ма души. От теснотия нямаше къде да се седне — имаше и три бюра все пак, за да имат минимална възможност за по-нормално обучение. Стари легла, момчетата, с които делеше общежитието, си бяха сложили техни си матраци и т.н. През лятото е страшна жега и мор, но през зимата се ядва, има парно. Добре, че преди няколко години на повечето места сменили и дограмата, та да не е дървена. Ама... какво да ти кажа... за около 30 лв. на месец минимални сметки за ток, парно, вода — толкова.

За учебната им дейност и колко човек би могъл да учи в подобни условия — много трудно е. Нямаш почти никакво лично пространство, един може да учи, друг да си е надул чалгата, трети да се занимава в същата малка стаичка със съвсем различно нещо. Ако се паднеш и със съквартиранти, които са по купоните и се прибират по никое време, вдигайки патардия, забрави за нормалния сън. Стените между общежитията са си доста тънки, ако някой е от шумните, всичко се чува сякаш е до главата ти — редовно ми се оплакваше бившият от едни „съседи“, които си пускали музика по никое време и от една девойка и гаджето ѝ, които... нали... сещаш се.

Чувала съм, че има и много добре поддържани общежития и начини да се уредиш и с добри съквартиранти, но... тези неща са за определени хора, за такива с връзки или с чист късмет. Тогавашният ми приятел ми беше казвал, че това за него бил „най-добър вариант“ в сравнение с останалите предложени му общежития, а баща му, работещ като полицай и познаващ доста хора, трябвало да „побутне“ другото, ако ме разбираш.

Не знам как се справят тези хора... хем им се възхищавам, хем ми е жал. Ако след втората година можеш някак си да се махнеш оттам и да отделяш за квартира, не се колебай — това там ми се вижда като огромно мъчение. Особено за момиче.

Успех!

Ж20

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bda3924d3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, аз също тази година кандидатствах в СУ и живот и здраве ще съм студент на есен там. При мен също засега е възможно единствено общежитието като вариант. Не, че ме устройва, ама на този етап нямам друг избор, а искам да съм студент. :)

Истината е, че общежитията не са най-доброто място, но и няма как да очакваме да се настаним в 5-звезден хотел за скромната сума, която ще плащаме всеки месец. В повечето стаи има спешна, належаща нужда от освежаване или цялостен ремонт /зависи от случая - според казаното ми от познати и приятели/. Не се знае и на какъв съквартирант ще случиш - може да е супер печен, може и да е пълен гадняр. И мен ме притеснява потенциалната несъобразителност и щурите купони до сутринта, наистина има някои деца, които изобщо не се съобразяват с потребностите на другия в стаята.

Но лично аз съм чувал, че при момичетата има по-малко проблеми, при момчетата е по-кофти положението, защото някои са селски мухльовци и скандалджии, дошли в София, за да се тежкареят и правят на тарикати. :)

Успех,
Милен.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ea10246907
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не знам в кой университет ще си, но аз ще ти кажа за общежитията на СУ.
Купоните... зависи в кой блок си. Има тихи блокове, където се спазва дисциплина (основно семейните), но рядко това е случаят в старите блокове. Понякога няма да чуеш шум с дни, понякога ще се чуват викане и музика през нощта.
Относно ученето - дали е по време на сесия или не, няма значение; купони си има винаги (дискотеките са пълни и през сесията, има заведения около Студентски). Но има библиотека, която по време на сесията работи денонощно мисля (за която трябва ISIC карта).
Да, хората си водят партньори, но аз не съм чувала нещо кой знае какво, явно моите съседи са пазели тишина :D.
По принцип повечето хора са разбрани и ако ще има купони се предупреждава във фейсбук групата на съответния блок (така че се включи в нея, можеш и да се оплакваш ако искаш). Но понякога се случва да има някои индивиди, които се правят на интересни и не се разбират от дума и тогава трябва да се оплакваш на домакинката, ако се случи такива да са ти съседи.
Успех с университета и общежитието!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 666898cede
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   След като разбереш в кой блок си настанен/а (това може да стане по нет или при СУ ПСБО). Трябва да си платиш сметките при касата(намира се в блок 42) и след това да отидеш в блока, който си настанен/а. В блока трябва да се срещнеш с домакинката. Домакинката ще ти даде документи, които трябва да попълниш. Тези документи се отнасят за твоето пребиваване в блока. След като си оправиш документите домакинката ще ти даде ключовете на стаята в която ще живееш. След това имаш 30 дни срок да си направиш адресна регистрация в Студентска община (намира се близо до Минно-геоложкия университет).

Ти като студент на СУ можеш да живееш заедно с един или няколко приятели в общежитие. В заявлението което подаваш в СУ ПСБО или онлайн (несемейно) трябва да впишеш имената на хората, техните егн - та и факултативнните им номера. Ако си женен/а и искаш да живееш заедно своя съпруг/а трябва да подадеш семейно заявление и т. н.

Имаш право да си смениш общежитието най-много три пъти през учебната година, но за трябва да говориш лично в СУ ПСБО.

Има общежития, които са зле, но също така има и ремонтирани стаи. В момента тече ремонт на някои блокове в Студентски град. Доколкото знам има ремонти в 17 и 16 блок.

Също така искам да знаеш, че сметките, които плащат студентите са измислени. Аз плащах 1 стотинка за вода, а съквартирантът ми 10 лева. За ток плащахме 40 лева и всеки път ме хващаме яд за тези сметки. Един приятел от блока ми каза, че за сметката за ток не се отчита индивидуално. Сметката за ток се отчита по следния начин - отчита се консумацията на ток на даден етаж от блока и се определя цената, след това тази цена се дели на брой души, които живеят на този етаж. А и още нещо ти също така плащаш консумацията на ток, която е употребена за осветление на коридорите и за нуждите на асансьорите.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8f1802dd2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   При мен лично някои неща бяха непоносими:
- черна тъмница без нито една работеща лампа на етажа в дълъг коридор, в който кой знае чия неизхвърлена торбичка с боклук или чие повръщано можеш да настъпиш
- потънала в мухъл баня (считай плътен слой мухъл по тавана)
- калпави бушони, гърмяха от една кана за затопляне на вода
- парно - никакво, и себе си не топлеше
- вечер след 12 часа топла вода йок... ако недай си боже има аварии или планови ремонти, така може да си караш и седмици наред
- продънени и изгнили матраци на креватите с петна от кой знае какво по тях
- изключително противни съквартиранти от дълбокия прованс, с разхвърляни миризливи чорапи по земята, обелки от праз лук в тоалетната и косми и нокти по общия плот за хранене
- непоносими и нагли квачки-чалгаджийки за комшии, чието кудкудякане не спираше до среднощите, за музиката да не говорим
Имаше си тук-там и някой плюс, например, че можеш да се прибираш всеки уикенд да си възстановиш нервите или да се изнесеш на квартира и да забравиш за това противно място и специфичната му "атмосфера". :)

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 21a5ca8a9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Като нямаш избор какво толкова питаш? Може да питаш, ако трябва да вземеш решение. А в случая няма друг вариант - освен да се откажеш от учене.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker