Не искам да работя по професията си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Не искам да работя по професията си
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1203 пъти
Завърших една специалност преди доста време, вече минават почти десет години и си мисля, че вече съм изправен пред дилема. Не ми се работи повече по нея. Усещам, че целият този огромен период от време, който мина досега, беше един фарс. Включвам и част от самото следване в университета.

Завърших техническа специалност, не знам дали има нужда да я споменавам. В първи и втори курс започнах с ентусиазъм, бях добър студент с висок успех. След това започнаха по-професионални дисциплини и повече проекти; обемът им ме натовари, а и започнах малко по малко да губя интерес. Точно в този момент, когато трябваше да взема максималното от университета, аз подходих по противоположния начин. Учех и се занимавах отгоре-отгоре, колкото да мина и минавах. За това има вина и системата, но няма да я обсъждам, защото не е по темата.

В последствие смених две работи. И в двете са на ниско ниво, в което човек следва да остане година-две, колкото да събере опит и да се изкачи по-високо. А аз вече протаквам цяла декада.

Истината е, че не харесвам специалноста ми, не ми се занимава с нея. Завърших, защото всички близки ме съветваха "да си имам професията" и "да си взема хляба". Обаче не е толкова лесно и просто. Това може да е важало през комунизма, но сега не е така. Трябва да обичаш професията си, за да имаш мотивацията да се развиваш. Останах на тези две работи, защото не ми се занимава за повече, но вече за мен става болезнено очевидно, че ми е необходима промяна, а не знам в каква посока.

Ще се радвам да чуя критики и съвети. Предполагам, че има и други хора, които са били изправени пред подобен въпрос.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 87a27420d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Разбери с какво искаш да се занимаваш и търси начини да се квалифицираш в новата професия.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: f926ece904
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ти си точно като онзи младеж, завършил математическа гимназия и отишъл да учи в Технически университет? ! Подозирам, че средното ти образование не е техническо, т. е. не си имал абсолютно никакъв практически опит. Вече е малко късничко за големи промени, не мислиш ли? Когато човек работи в избраната професия, независимо по какви причини избрана, трябва да дава всичко от себе си и да стане много добър. С признанието за успеха идва и самочувствието.
А ти си се самосаботирал. Без цел, без амбиция, без желание- защо? Никой не се е родил инженер, нито на 14г. е знаел какво точно иска. Избереш ли веднъж, заобичваш професията и ѝ се отдаваш се изцяло. Ако друго също ти харесва да правиш, нека ти бъде хоби. Подозирам, че каквото и да беше избрал навремето, днес пак щеше да пуснеш същия пост. Не обвинявай специалността си. Би ли споделил в другите сфери на живота ти как е? Семейство, деца, приятели и т. н.? Да не би да си се депресирал нещо и да търсиш обяснения извън теб самия? И имаш ли идея какво искаш да правиш оттук нататък? Моят съвет е, макар и късно, да бъдеш напълно уверен какво точно искаш от живота си и как да действаш! И без да ти пука роднините какъв акъл дават. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d9e783d29f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Кой е казал че трябва да тъпчеш? Ако не ти харесва нещо можеш да го смениш с друго. Не е само мебели. Преквалифицирането не е нещо необичайно. Не е и казано че трябва да имаш само една квалификация и да си с нея до край. Никой не те спира да правиш промени със себе си освен ти самия. Няма какво да искаш одобрение от останалите за нищо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 084364fb7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   10 години след 24, ти си на 34 човече! Имаш ли някаква идея с какво искаш да се занимаваш за да печелиш по-добре и/или имаш повече удовлетворение? За да започнеш нова дейност трябва да имаш идея, квалификация или способности към изкуство. Всяка една техническа специалност има повече от една възможност, производство, технически контрол, проектантска дейност, в държавната администрация. Помисли си добре, дай си сметка какво знаеш, какво можеш, какви дипломи и сертификати имаш. От друга страна какво очакваш като дейност, заплащане, бъдеще. Има HR агенции, плати си консултация или специалист по трудова психология.
Аз съм завършила филология, владея 9 езика, 30 години бях преводач на художествена литвратура. Омръзна ми, децата порастнаха, дядо се пенсионира, писна ми. От друга страна това мога, това умея, а и сме свикнали на много добри хонорари. Парите имат значение... Намерих агенция за преводач-придружителка на дами, желаещи медицински и балнеоложки услуги в Европа и културен туризъм. Вече 6 години с моя мъж съпровождаме и се забавляваме срещу добро заплащане. Успех

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 07906bd603
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Имаш време да завършиш специалността, която ти харесва. Сега човек учи докато не се пенсионира. Действай и ще си намелиш работа, соято да ти харесва.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bb31a8db04
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Е, как!? Сядаш някоя вечер, след една преодоляна нервна криза от работния ден и си задаваш въпроса: "Аз какво точно искам да работя, какво ми е интересно? ". Трудното е да отговориш точно на този въпрос, след това се изисква само да намериш начин да го постигнеш. В днешно време възможностите са много. Преквалификация, записване на друга специалност, изкарване на курсове и така нататък. Няма да си първия или последния човек, който е сменил професията си.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 47c72cbf61
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   И аз така бях, сега е момента да се замислиш какво искаш да правиш, дали има финансова стабилност и възможности за развитие това което искаш да се занимаваш и да действаш по въпроса. Прекалено много хора в България работят цял живот нещо колкото да имат някъв доход, не че им харесва, просто са прекалено страхливи и с робско мислене, за да променят нещо. Все обстоятелствата, все държавата, съседа или нещо друго им е виновно. Щом казваш че са минали 10г в които включваш обучението значи си на 29-30. Не е прекалено късно за сериозна квалификация. Но трябва на този етап да си сигурен точно какво искаш.
Аз съм така. На 27 вече видях абсолютното безсмислие, примесено с нестабилност и постоянен стрес на това което правя. След 3г гимназия, 4г. университет и 4г. работа реших че не мога да продължавам така цял живот и трябва да се преориентирам към нещо, което ми харесва и в което виждам смисъл. Сега ми предстоят 3г учене, но смятам, че това е единственият път. С празни приказки, оправдания и чудене на края ще станеш на 40-50 ще се обърнеш назад и ще осъзнаеш, че цял живот си губил времето си в практикуване на нещо, което ти е съсипвало здравето и не си получил нищо насреща.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker