Фармацевт или парамедик??? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Образование

Фармацевт или парамедик???
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1665 пъти
Здравейте
Фармацевт или парамедик?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 915d3ca326
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Фармацевт - добра заплата, статично работно място на сухо и топло, по - малък риск от предаване на болести при работа с пациентите ( клиентите ), работа с универсални и еднотипни документи, които рано или късно се научават, сигурна реализация дори и в малки населени места. Минусите са работата с пари и материалната отговорност ( примерно : вместо две кутии с лекарства, даваш трета ). Трудностите са познаването на хиляди лекарства и боравене с наименованията, за което в крайна сметка се учи. Успешната реализация е свързана и с ученето на магистърска степен.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e6db388a20
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ако сравняваме двете професии в отношение функция и блойка:

- Фармацията има доста кадри
- Парамедицината има недостиг на кадри

- Фармацевтите са важни за поддръжката на здравето, в накои от случаите според това каква е аптеката могат да се занимават с пакетиране на специални кутии с предписани медикаменти за лечение за индивидуални (регистрирани) пациенти, предостовяйки тези специално подготвени за пациентите кутиш за използване. Може във кутията да има определени хапчета за определени дни, както и други по вид или блой харчета за други дни. Клиента тогава трябва само да брои датите и дните и да взима медикаментите които са вече приготвени и подредени от фармацевта по предписание за консумация. Фармацевтите се занимават и с предоставяне на други не-процесирани от фармацията медикаменти продавани директно в опаковка (такива са й повечето аптеки във страната и в повечето случаи не се налага процесиране за регистрирани, индивидуални клиенти). При продажба на медикаменти на клиента, фармацевтите обикновено дават съвети или насоки на клиента как или в какво количество и през какъв интервал да използват медикаментите.
- Парамедиците често спасяват живот директно на място когато човек е много лошо състоянии, или е на косъм от смъртта или се води умрял поради например спиране на сърцето. Високо тренирани са да оказват спешна медицинска помощ и да използват медикаменти ограничени до спешни отделения и болници. Често използват оборудване за поддръжка на живота, или като във фрапантни случаи използват и такова за потенциално съживяване на човек в случай че човек умре пред тях, или вече е умрял докато са пътували към него.

И двете професии са благородни. Има недостиг на медицински сестри, лекари, хирурзи и какво ли още. Този недостиг е навсякъде по света.

Писах от телефон, обаче включвам и линк. Това е линк към списъци със видове медицински специалности за всеки който чете темата ако има интерес и реши да се преквалифицира или да развие в дадена сфера.

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Списък_на_медицински_специалности

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7f145f048e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Парамедик се става с 18 месечен курс, но към момента с този курс не може да се работи в Бърза помощ заради законови неуредици. За да си парамедик, трябва да си поне фелдшер. Ако ще го работиш в България, не си заслужава, защото ще се занимаваш с цигани, алкохолици, побойници и всякакви. Иначе ако го комбинираш с чужд език, е по-добрия вариант, защото само с курс за парамедик плюс B2 съответния език, можеш да избягаш, да взимаш добра заплата и да живееш, вместо само да оцеляваш в България.

Ако все пак си решил да не живееш, а само да оцеляваш, само и само да си в България, по-добре фармацевт. Заплатите и в двете специалности са една идея по-високи от средното, но това съвсем не означава, че ще живееш нормално. Просто ще мизерстваш малко по-малко от средностатистическя българин. Е, ако не искаш семейство и ако имаш собствено жилище, може и да живееш почти нормално.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e539ce3cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей!
Определено фармацията е за предпочитане. Ако учиш за магистър-фармацевт имаш голям избор за реализация. Можеш да работиш в лаборатория, в аптека, във фармацевтична фирма, в сферата на Токсикологията и т. н. Ако не се задоволяваш със заплатата от 2000 лв., спокойно можеш да отвориш своя собствена аптека.
Учи се доста и отговорността, разбира се, е много голяма.
Успех! :)

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7f145f048e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   "Ако не се задоволяваш със заплатата от 2000 лв., спокойно можеш да отвориш своя собствена аптека"

Хахаха това ми оправи деня. Как го каза, все едно отиваш до магазина да си купиш хляб.

Между другото не съм в бранша, но като поогледах в обявите, масово заплатите, които предлагат за фармацевти са 1500-1700 бруто или 1200-1300 лв чисто. Ако това са реалните заплати, не знам кое му е добре платеното.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e539ce3cbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 5: Предполагам сте гледали за помощник-фармацевт.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 47bde06a97
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Разбира се, че фармацевт-пълно е с работа, можеш да почнеш от първия ден, когато се дипломираш. Управител в Марешки-1700 лв чиста заплата в Пловдив, фармацевт-1500 лв, имат и бонуси за приоритетни, по другите вериги се дават даже по-големи заплати, има възможности и за търговец. Колегата 5, не знам какво му е смешното, в един град като Пазарджик заплатите са 600-700 ле масово.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7f145f048e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Божеее, до къде сме я докарали - да смятаме 1500 лв за многото пари. Не е упрек, а просто ми е мъчно в какво се превърна тази страна. Това е тъжното - масово заплати 600-800 лв. Точно за това дадох съвет - парамедик плюс език и в чужбина. Ако някой си мисли, че с 1500 лв ще живее нормално, дълбоко се лъже. Освен ако не е решил да живее сам доживот в наследствено жилище. Иначе само квартирата ти е почти половината заплата, а за деца да не говорим.

В Германия такива взимат по 2-3 000 евро чисто, а вие се радвате на 750. Вярно, че наемите са 500-1000 евро, но останалото ти е на същата цена. В Германия дори след наема оставаш с 2000 евро за живеене, а в България дори в собствено жилище ще имаш 750 при същите цени, според обявите дори 600-650. Уточнявам за въпроса по-горе за магистър-фармацевт гледах.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 02be9b61df
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Фармацевт. Особено с последните истории с пандемията си е направи златна професия.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 30e997d0f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8 ами така е, аз съм мед. сестра със заплата 800лв, 1500 са някаква мечта даже... Не всички работят за голяма заплата... За децата, имаме две и не им липсва нищо... Все пак от двама родители се гледат, а не е едната заплата. Ако не се плаща квартира е добре...

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7f145f048e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   10, това е тъжното - че накараха хората да приемат за нормално образован човек да работи за 400 евро и да смятат по-малко мизерните заплати за огромни. Сестрите между другото са най-потърпевши, защото с тях гаврата е най-голяма, а точно това са хората, които заслужават и опират пешкира. Много хора в България дори си нямат представа какво е нормален стандарт на живот и си мислят, че живеят нормално.

Преди време бях гледал как пускат една птичка от клетката на свобода. Само че тя толкова дълго време е била в клетка, че като и отвориш вратичката, тя не се сеща, че просто може да излезе и да е свободна. Синдром на сварената жаба. Ако един човек бавно го караш да прави все повече и повече компромиси, той след всеки компромис свиква и започва да приема новото състояние за нормално. Когато това се повтори хиляди пъти, стифа да е достатъчно бавно и да му се дава време да свикне, той колкото и да се мъчи, няма да си дава сметка, че се мъчи и ще го приема за нормално. Може да примира вече, обаче все още си смята, че "е добре".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker